Perfume: The Story of a Murder???

S_K_V_O

Iskusan
Poruka
6.181
elem, dve drugarice su mi preporučile taj film.
odgledala sam ga; i ništa mi nije jasno...
zatim sam saznala da se radi o prilično vernoj adaptaciji veoma popularne novele nemačkog pisca, prodate u 12 miliona primeraka...
pogledala na netu... i videla da se mnogima film veoma dopada...
pa ako ima takvih i ovde... ja bih da pitam... zašto? šta je to meni promaklo?
ideja? ulazak u bolesni um?
šta, a da ne bude fotografija, scenografija... estetika... već suština...
na morbidarije nisam alergična...
nije ni da sam totalno nesposobna da konstruišem neke metafore...
ali ne mogu da se otmem od uverenja da ljudi vole da im se dopada nešto neobično i uvrnuto... ne bi li se sami sebi učinili posebnim...:?:

zatim sam saznala da se radi o prilično vernoj adaptaciji veoma popularne novele nemačkog pisca, prodate u 12 miliona primeraka...
ali ne mogu da se otmem od uverenja da ljudi vole da im se dopada nešto neobično i uvrnuto... ne bi li se sami sebi učinili posebnim...:?:

pa da im aih koji vole "umetnost", "razumeju" ono sto je nerazumljivo..
meni je film neki tv prosek...nikakvo remek delo...osim onoga pomenutog...fotografija je fenomenalna!

ja mislila da mi niko neće odgovoriti :)
a je l' može neko da pokuša da kaže zbog čega mu se dopada... ili kakve je taj film emocije izazvao u vama...
ne mora sad neka analiza umetničkog dela... ali ako vam se svideo, valjda znate zašto...

@unsai
u vezi glume... slažem se da gluma znači puno... kažu često da su dobri glumci "izvukli" loš film... ali ne mislim da mogu ga dovedu do toga da postan vrhunski...

Bolje procitaj knjigu....mnogo je bolja od filma,mada ni film nije los....samo u filmu ima nekih detalja koje bih izbacila,a ubacila neke druge iz knjige koje smatram zanimljivijim...
Inace,film nije toliko morbidan...zanimljiva je prica,drzi paznju....dopada se ljudima,pa sta sad...sama ideja je fascinantna...jeste klinac bolesnik(poput dr.Mengela)i vrsi experimente na zenama,tj pokusava da ostvari svoju ideju....da je hteo,mogao je da bude najbolji prodavac parfema na svetu,ali njega je zanimao samo jedan parfem i nacin kako ga napraviti....
@Unsaie....Alan Rikman.....u knjizi ni priblizno njegov lik nije tako docaran kao na filmu.
Nije los ni u knjizi,ali Alan ga je odradio,svaka mu cast....kao i uvek....:)

Glavni glumac-odlična gluma! Neki pokreti su mu zaista...ne znam, nemam riječi.
Neki datalji, kada na sred riječi zastane na milisekund...

Možda lupam, ali...šta ću ja :mrgreen:

Pokušava da napravi parfem, koji će kod ljudi izazvati ono najčistije, najljepše osjećanje ljubavi...
Pokušava da sa svima podijeli onaj miris i onaj osjećaj koji on doživljava kada sretne onu djevojku (prvu koju je ubio).
I parfem nastaje u sjenci stravičnih zločina...čak naizgled opravdano.
Ipak, kada je njegovo remek dijelo završeno, nastaje razočaranje, jer onaj osjećaja ljubavi se kod ljudi manifestuje kolektivnim orgijanjem na trgu...orgijanjem svih ljudi.

I ona rečenica naratora kada ga, pošto se polio parfemom, ljudi bukvalno rastrgnu...ne mogu sada tačno da se sjetim kako glasi...

pa ne znam meni je ok film,ne sad nesto kao najbolji ikada ali solidan
i u opste mi nije romantican sto rece vragana,sta vise sad kada se prisecam mislim da tu nema ni trunka romantike jer bar ja film dozivljavam kao neciju opsesiju i posvecenost nekom cilju koji ce ga uciniti srecnim,a bizaran momenat u tome je sto on to cini ubijajuci zene.

sta se meni svidelo kod filma je uglavnom ista stvar koja mi se svidja i kod drugih filmova,a to je doza morbidnosti i glavni lik kao neshvaceni junak osamljen i jedinstven u okruzenju u kojem zivi,na momente teska dileja koja gura po svom.

ne mislim da sam posebna ili sta god ali volim i filmove i muziku koji su intenzivni,koji mi bude jaku emociju srece,tuge,uznemirenosti ili cega god,jer kada to ne osetim to mi je protraceno vreme na dvocasovni film.a valjda sam takva da me na to teraju pre svega bizarne,neverovatne i morbidne stvari.

eto recimo komedije bas hejtujem u vecini slucajeva,sem opet ako nije prozet bizarnoscu i cinizmom,isto kao i (ne)srecne ljubavne filmove,prosto to me ne dotice ni najmanje.al to je vec do toga na sta manje ili vise reagujemo.

Back