Penzija

danijel0015

Početnik
Poruka
1
Pozdrav treba mi jedna informacija imam 10godina radnog staza i 30godina zivota slabovid sam od rodjenja i sada mi vid jos vise slabi hteo bi u penziju da li znate kolika bi mi bila penzij?

Pozdrav treba mi jedna informacija imam 10godina radnog staza i 30godina zivota slabovid sam od rodjenja i sada mi vid jos vise slabi hteo bi u penziju da li znate kolika bi mi bila penzij?

Минимална пензија је нешто преко 20 000 динџи. Испод тога ти неће бити.

Ако изгубиш вид, вероватно ћеш уз пензију добити и новчану накнаду за туђу негу и помоћ. И она је нешто преко 20 000 динџи, не знам тачно.

Петнаест година је минималног радног стажа да би имао право на пензију. Е сад, не знам како би се то водило да не дај боже ти ослаби вид да не можеш уопште више да радиш а немаш петнаест година радног стажа.. Једино да хваташ инвалидску пензију, моја мајка је исто има. И са те стране то ти је много боље, јер инвалидска ти је сто посто плаћена. Имао би и кућну негу која је 25 хиљада и вероватно би добио и телесну одштету која је такође 25. Дакле испод 60 не би имао. Толико моја мајка тренутно има без ноге, и још није добила решење за телесну одштету, дакле само чисто пензију и кућну негу. Кад добије телесну одштету имаће око 90 хиљада као инвалид без ноге, сад имаш те квалификације, како се која болест или телесни недостатак бодује и "вреднује" , веруј да је вид у највећој категорији да не кажем најбољој боже ме прости.

Član 25

Osiguranik kod koga nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, stiče pravo na invalidsku penziju:

1) ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću; (овде је довољан 1 дан стажа)

2) ako je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolešću - pod uslovom da je gubitak radne sposobnosti nastao pre navršenja godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju utvrđenih u članu 19. tačka 1) ovog zakona i da ima navršenih pet godina staža osiguranja.

3) (brisana)

Član 26

Osiguranik kod koga je invalidnost, prouzrokovana bolešću ili povredom van rada, nastala pre navršene 30 godine života stiče pravo na invalidsku penziju:

1) kad je invalidnost nastala do navršene 20 godine života - ako ima godinu dana staža osiguranja;

2) kad je invalidnost nastala do navršene 25 godine života - ako do nastanka invalidnosti ima najmanje dve godine staža osiguranja;

3) kad je invalidnost nastala do navršene 30 godine života - ako do nastanka invalidnosti ima najmanje tri godine staža osiguranja.
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_penzijskom_i_invalidskom_osiguranju.html

Back