penzija

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dive

Legenda
Poruka
61.225
ako neko ima proverenu informaciju bila bih zahvalna da mi odgovori
da li posle smrti bracnog partnera, supruga sa 57god moze da nasledi suprugovu penziju iako ima svoju firmu sa kojom nastavlja rad?
da li kad navrsi potrebne godine zivota moze da se odrekne suprugove i prima sopstvenu penziju?

prvi pitanje mislim da Ne drugo mislim da Da. Ipak kod nas se ne tumaci isto u Subotici i u Bujanovcu ,vrlo je bitno ko resava i za koga tako da moras na salter ili privatno sa onim koji bas to radi

Možeš ako nemaš primanja. Bilo bi apsurdno da je drugačije.
primanja imam, ali nisam penzioner
do prava na penziju nedostaju mi godine zivota
saznala sam u medjuvremenu da imam pravo na nasledjivanje njegove penzije
sad mi treba samo jos informacija da li nasledjenu koja se umanjuje na 70% vrednosti mogu da zamenim svojom kad ispunim uslov - godine zivota
da li znas da lica koja primaju penziju mogu da zaradjuju i svojim radom i da za taj rad placaju doprinose kao i sva ostala zaposlena lica?
za razliku od nemacke, nasa drzava nema u zakonu opciju da jedno lice moze da prima dve penzije, svoju i od svog bracnog druga, ali ima opciju da naslednik prima nasledjenu penziju i dok moze da zaradjuje svojm radom

ako neko ima proverenu informaciju bila bih zahvalna da mi odgovori
da li posle smrti bracnog partnera, supruga sa 57god moze da nasledi suprugovu penziju iako ima svoju firmu sa kojom nastavlja rad?
da li kad navrsi potrebne godine zivota moze da se odrekne suprugove i prima sopstvenu penziju?
zar ti nisi pisala na ptf-u zene da ti je umro bivsi muz i da si razvedena? ne kapiram ovo.
inace,https://www.pio.rs/sr/porodichna-penzija
gledala sam zbog tetke, ona je ostvarila penziju kao udovica, a radi pod nekom sifrom gde ima svoj racun/u sudu ga otvoris/ na koji ne ide porez i mozes biti u penziji porodicnoj, ali kapiram da je poenta u delatnosti po kojem osnovu to otvaras, moraces da se preformulise i to ako ti delatnost dozvoljva u ovom periodu ovih zakona

Back