Pelene...razne...i njihove kopije

Ona Marge

Veoma poznat
VIP
Poruka
11.288
Skoro godinu dana su mi svakodnevnica, zbog bebe koju imam, naravno. Nužno zlo od koga treba birati najmanje skupe, štetne, lepe, udobne...
Temu otvaram zato da podelim iskustva sa mamama, a može i ostalima koji prolaze kroz ovo. Redovno kupujem Pampers, čula sam razne priče kako je loš, puca, cepa se, propušta...ja nisam imala takvo iskustvo do nedavno. Onda sam ga kupila na drugom mestu nego što obično kupujem i grdno se razočarala. Istinite su priče da nama (mislim na naše prostore) distribuiraju robu lošijeg kvaliteta pod istom markom i cenom. Kupovala sam ga na Subotičkom Buvljaku onaj koji valja (verovatno donesen iz Mađarske), a onaj koji ne valja , kupih u prodavnici. Kvalitetniji ima pakovanje gde su boje više pastelne tako da deluje kao da je kopija u odnosu na ove lošije (tu boju za najlon nisu štedeli :) ) i uopšte, kompletna štampa na peleni je intenzivnija kod ovih lišijih.
Na prvoj fotografiji su ove koje nisu Bogzna šta po kvalitetu i sa kojima sam se prvi put sad srela, pretpostavljam da su takve u svim domaćim prodavnicama, dok su na drugoj fotografiji ove koje valjaju. Razlikuju se po detaljima , jer ih verovatno proizvode na istim mašinama. Materijali od kojih su napravljene su različiti. Kvalitetnije imaju slabo vidljive , ali ipak vidljive svetlo plave tufnice, sama pelena izgleda tanje u ruci, ali nije. Mekša je i izgleda malo kao zagužvana. Na trećoj slici su ove dve jedna pored duge...i tu šare nisu iste..ove levo su kvalitetnije, imaju puniju ali tanju šaru koja ide pored gumice oko noge.
DSCF2383_resize.jpg
DSCF2384_resize.jpg
DSCF2385_resize.jpg

..ladno sam ishla da donesem jedan da proverim.. :lol:
..za ovih 15 meseci, od dvojke do petice, nisam primetila razliku ni u jednom jedinom pakovanju,
oduvek su te meke sa tufnicama i nikada nisam imala nikakvih problema sa njima..
..kupujem ih u najcheshce u aksi, ponekad u megamarketima ili apotekama..
..jedino shto sam primetila je da su u jednom trenutku, kad smo preshli sa velichine na velichinu,
(recimo sa 3 na 4, chini mi se) pochele drugachije i neshto jache da mirishu - nije mi se kupovalo manje pakovanje opet,
da proverim da li su miris promenili svim pelenama u proizvodnji ili se razlikuje za manje i vece pelene..

..verujem da ima kopija, ali ja nisam naishla na njih za sada..

Ja nisam bila zadovoljna sa Pampersom sa starijim sinom, a sa mlađim jesam.
Sad mi je jasno i zašto, a bila sam ubeđena da sam samo usavršila pakovanje bebe u pelene.:lol:
I prosto ne mogu da verujem da su u prodavnice konačno stigle kvalitetnije pelene.:worth:
Ja kupujem UVEK u istoj prodavnici i očito je to ključno.

Kljucno je ne kupovati pampers...stvarno nisam bila zadovoljna...mislim glupo zvuci ali je sadrzaj doista curio levo i desno, sa izuzetkom onih prvih (najmanje velicine - neonato)
Kupovala sam (i opet cu) dm-ove babylove, bukvalno su neprevazidjene i ujednacenog kvaliteta a cena ima je neznatno niza nego pampersu

pelene, ulosci, tamponi i slicne stvari su uvek razlicite kod nas i u zapadnoj evropi, to nije nikakvo iznenadjenje
ja sam kupovala pampers, uvek u liliju, to mi je bilo najlakse
s vremena na vreme sam probala da se prebacim na neke druge, jeftinije, i uvek bih se posle jednog pakovanja vracala pampersu
licno mislim da su jednokratne pelene, poput ""plasticnih" ulozaka poprilicno losa stvar, ali svaka cast onoj koja je uspela da dete odgaji na pamucnim pelenama, ja se nisam ni usudila da probam...

Ako može i jedan tata da se umeša :)

Mi smo počeli sa pamučnim pelenama, ali ne ovim običnim četvrtastim pamučnim krpama, već onim šivenim koje izgledaju otprilike kao pampers, samo su pamučne i ne bacaju se već se peru (iskuvavaju). Naslušali smo se raznih priča o tome kako su pampers (i ostale jednokratne pelene) kancerogeni, kako izazivaju sterilitet, kako deca ranije i lakše nauče na nošu iz pamučnih pelena itd. Uglavnom, posle tri meseca mučenja sa tim čudom tehnike, odustali smo iz 1001 razloga. Pelene su užasno neudobne (bar nama tako izgleda), sputavaju bilo kakve kretnje detetu, probije ih i prvo mokrenje, stalno moraju najlon švedske preko njih da idu, propala im je čičak traka kojom se zakopčavaju i koješta još da ne davim.
Posle trećeg meseca smo prešli na pampers, uz ogromno olakšanje moram priznati. Beba suva, nikad ništa ne procuri, krevet suv, on počeo konačno da pokušava da se mrda i okreće, da diže nogice.
Kada smo prošli kroz prvi paket pampersa, palo nam na pamet da eksperimentišem osa ostalim markama (kao da se uštedi koji dinar) i najkraće rečeno, opet smo nazad na pampersu. Sve ostale koje smo probali su imali bar jednu a često i više mana preko kojih nismo hteli da pređemo zarad par stotina dianra mesečno.
Napominjem samo da i u okviru samog pampersa postoji više "modela" da tako kažem, od kojih se mnogi po ambalaži skoro uopšte ne razlikuju (recimo piše samo active sitnim slovima na kesi) a u praksi je razlika primetna (active ima elastičnu traku za lepljenje u odnosu na neelastičnu kod ne-active modela što, u našem slučaju barem, pravi nebo-zemlja razliku). Zatim ovaj novi model (zaboravih kako se zove) koji je kao 50% tanji ili tako nešto, u principu probali smo, jedva se vidi ikakva razlika a 20% je skuplji tako da ne vidim smisao. Na kraju balade mi se strogo držimo pampers active pelena, kupovali smo i u Aksi i u DM i na pijaci ali nisam zaista (zasad) primetio nikakvu razliku.

Uh, eto, da ne bude da samo žene vole mnogo da pričaju :)

ja prvi put vidim tu na prvoj slici :think:

sad kad je stiglo leto, odgovara nam pampers...i to trojka, iako dete ima 9 ipo kila :lol:
cetvorka se nekako otrombolji posto joj je velika....a trojka kao da su je za nju pravili :)
cetvorku sam joj savijala da pokrije sto manju povrsinu tela kad je vruce i tada se nije razvlacila, pa onda bolje da uzmem trojku, kad je vec nigde ne steze

ranije nam nisu odgovarale pa smo koristili babylove koje su super ali su deblje pa nam sada ne odgovaraju...jeftinije su i ima vise komada al njih cemo na zimu

probali smo puffies i curile su stalno....ali bukvalno stalno, nisam mogla da verujem....moguce da bi trojka isto odgovarala ali su deblje pa necu ni da probam

narandzasti pampers zaobidjite u sirokom luku....ja se obradovala sto je jeftin, kad ono....uzas....ne rastezu se trakice i nafilovali su ga nekim mirisima, da povratis

evy baby se isto ne rasteze i debeo je i ispada gel

ostale nismo probali

ja prvi put vidim tu na prvoj slici :think:

sad kad je stiglo leto, odgovara nam pampers...i to trojka, iako dete ima 9 ipo kila :lol:
cetvorka se nekako otrombolji posto joj je velika....a trojka kao da su je za nju pravili :)

Mi smo na 9 kila a četvorku furamo već ceo jedan veliki paket, u zadnjih desetak komada trojke sam ga jedva upakovao :)

narandzasti pampers zaobidjite u sirokom luku....ja se obradovala sto je jeftin, kad ono....uzas....ne rastezu se trakice i nafilovali su ga nekim mirisima, da povratis

evy baby se isto ne rasteze i debeo je i ispada gel

Ovo je potpuno podudarno sa našim iskustvima.

ja sam koristila pampers i prvi put i sad....ali sam primjetila da zadnja dva pakovanja nisu dobra...
nakon samo pola sata nošenja objesi se pelena do poda..kao da jadna vuče vreću sa sobom...
baš ću pogledati koje su od ovih na slici....:think:

e pa nama je cetvorka bila tako....komsinicinoj cerkici isto, samo njoj trojka ne odgovara pa mora da nosi cetvorku
jedino kada im obucemo bodi, ne otrombolji se tako brzo....a po vrucini ne moze uvek bodi da se oblaci

Skoro godinu dana su mi svakodnevnica, zbog bebe koju imam, naravno. Nužno zlo od koga treba birati najmanje skupe, štetne, lepe, udobne...
Temu otvaram zato da podelim iskustva sa mamama, a može i ostalima koji prolaze kroz ovo. Redovno kupujem Pampers, čula sam razne priče kako je loš, puca, cepa se, propušta...ja nisam imala takvo iskustvo do nedavno. Onda sam ga kupila na drugom mestu nego što obično kupujem i grdno se razočarala. Istinite su priče da nama (mislim na naše prostore) distribuiraju robu lošijeg kvaliteta pod istom markom i cenom. Kupovala sam ga na Subotičkom Buvljaku onaj koji valja (verovatno donesen iz Mađarske), a onaj koji ne valja , kupih u prodavnici. Kvalitetniji ima pakovanje gde su boje više pastelne tako da deluje kao da je kopija u odnosu na ove lošije (tu boju za najlon nisu štedeli :) ) i uopšte, kompletna štampa na peleni je intenzivnija kod ovih lišijih.
Na prvoj fotografiji su ove koje nisu Bogzna šta po kvalitetu i sa kojima sam se prvi put sad srela, pretpostavljam da su takve u svim domaćim prodavnicama, dok su na drugoj fotografiji ove koje valjaju. Razlikuju se po detaljima , jer ih verovatno proizvode na istim mašinama. Materijali od kojih su napravljene su različiti. Kvalitetnije imaju slabo vidljive , ali ipak vidljive svetlo plave tufnice, sama pelena izgleda tanje u ruci, ali nije. Mekša je i izgleda malo kao zagužvana. Na trećoj slici su ove dve jedna pored duge...i tu šare nisu iste..ove levo su kvalitetnije, imaju puniju ali tanju šaru koja ide pored gumice oko noge.
Pogledajte prilog 192734Pogledajte prilog 192735Pogledajte prilog 192736

Ima onih u narandzastoj kesi koji se zovu ''sleep'' i te pelene su losije od onih u zelenoj kesi, a i one u zelenoj kesi se razlikuju jer postoje pelenice sa oblacicima kod kojih se one nalepnice sa strane razvlace pomocu nekog lastisa i ne pucaju i one druge kod kojih tog lastisa nema, a ista im je cena. Oblacici se mogu videti ako se pogleda kroz kesu na dobrom svetlu i onda kada ih nadjes, uvek kupuj na tom mestu te neces omasiti. :)

pampers.... prezadovoljna.... kao na drugoj slici koju je marge postavila....
nikad nam ne procuri, ne puca cicak, lake su, meke, prilagodljive bebinoj guzi....

al ajd da podelim sa vama jos jedno iskustvo, vezano za pelene....
ovako, ovaj pampers placam 8,65e 34 komada... i kaze mo jedna prijateljica da jednom mesecno u njen deo grada dolazi kamion,
prodaju pelene, maramice, toalet papir i tako to.... 144 komada za 21e... pitam je jel pampers ili neke druge.... kaze pampers.... ja opet pitam jel sigurma, sigurna je....
da ona meni listu sa adrsesama gde i kad dolazi taj kamion za celu godinu.... cekala ja taj datum, vozila20km, rekoh da nakupujem ja toga i za bebu i za ove dve smizle.....
ja tamo, a ono neke pelene, ne secam se imena, ni p od pampersa..... pozovem ovu moju, kaze sad je i ona bila, kupila i otisla.... aman zeno, nema pampersa!!!
odem kod nje na kafu i rekoh, daj da vidim taj tvoj pampers, a ono neke boze sacuvaj, krute, kao papir, teske, katastrofa.... pa kazem joj, niej ti ovo pampers, jel ti vidis sta pise na toj kesi,a lepo sam te pitala....
zela ladno meni kaze, ´´za mene su sve pampers´´.... kod mene se te pelene sto se bacaju zovu pampers... (ona je iz kenije)
i jos sva vazna i ponosna kako ona kupuje najjeftinije pelene, nigde nema toliko komada za te pare....

strasno....

eh, da se umesam i ja u pelene, mozda malo skrecem sa teme, ali danas sam se sokirala, prodaju pampers na komad, one unutra nisu svaka u svom pakovanju, zena je pre toga dirala novac i prasak za ves i pitaj boga sta sve jos, i kada mi je rekla izvolite posle prodaje 3 kom pampers cetvorke, nisam mogla da progovorim, morala sam da prokomentarisem i pitam sta vi to radite, kaze, kriza sta ces? sok slog, ne verujem i ocemu uopste razmislja onaj sto ih tako kupuje? jesam li samo ja sokirana?

eh, da se umesam i ja u pelene, mozda malo skrecem sa teme, ali danas sam se sokirala, prodaju pampers na komad, one unutra nisu svaka u svom pakovanju, zena je pre toga dirala novac i prasak za ves i pitaj boga sta sve jos, i kada mi je rekla izvolite posle prodaje 3 kom pampers cetvorke, nisam mogla da progovorim, morala sam da prokomentarisem i pitam sta vi to radite, kaze, kriza sta ces? sok slog, ne verujem i ocemu uopste razmislja onaj sto ih tako kupuje? jesam li samo ja sokirana?

Ih, nije to nova stvar, to je odavno. S tim što više ne smeju tako po apotekama da ih prodaju, strogo im je zabranjeno, kazne su ogromne, već se samo na rizik švercuju po tim malim privatnim prodavničicama. A ranije si komotno mogla u apoteci da kupiš na komad.
I nisam šokirana. I ja sam, baš relativno nedavno, kupovala na komad kod nas u radnji. Pa, šta da radim, potrebne su i te kako, ide noć a nemamo pelene, a nemam ni da ih kupim, a da se zadužim za celo pakovanje pelena koje inače ne koristimo, ni to neću. Pa sam uzela 10kom, i bilo za 10 noći dok nije legla plata.
Dira ih rukama, činjenica, ali spolja. Otvorene jesu, ono originalno pakovanje, ali su stavljene u veliku kesu, koja se vezuje, tako da su opet manje izložene prašini nego kod mene u kući, gde slobodno stoji otvoreno ono veliko pakovanje, bez kese preko. Da je higijenski - nije. Da treba tako - ne treba. Ali kad nemaš drugu opciju - onda nemaš i onda moraš tako.

prodaju i kod nas na komad,samo ovde u apoteci,devojka lepo opere ruke pa tek onda vadi iz pakovanja

a i diraju ih spolja a ne unutra...
nekad pravo da ti kazem,znaci to sto moze na komad da se kupi posto nemamo kintu za veliko a ono malo se manje isplati nego na komad
prodaju i u prodavnici al ja radije uzimam u apoteci,posto znam da stvarno paze jer su devojke stvarno super...

nisam znala da je to zabranjeno

prodaju i kod nas na komad,samo ovde u apoteci,devojka lepo opere ruke pa tek onda vadi iz pakovanja

a i diraju ih spolja a ne unutra...
nekad pravo da ti kazem,znaci to sto moze na komad da se kupi posto nemamo kintu za veliko a ono malo se manje isplati nego na komad
prodaju i u prodavnici al ja radije uzimam u apoteci,posto znam da stvarno paze jer su devojke stvarno super...

nisam znala da je to zabranjeno

To mora da je neka mala apoteka, i da nije baš na "okovidu" sa "glavnog druma". Daju, i u apotekama, ali na sopstveni rizik. Teško ćeš u "Primi" ili "Svetom Savi" ili "1.maju" u Srpskih vladara da kupiš na komad, samo u nekoj maloj u nekom naselju dalje od centra.
Moja Milica je bila baš beba, 7-8 meseci. Šetamo sa sve onim ogromnim kolicima Knez Mihajlovom, hteli smo i na Kališ, ali cvrc. U roku od sat vremena je uneredila sve tri pelene koje smo poneli i opet je napravila čudo. Obišli smo ceo onaj potez, celu Knez Mihajlovu, pa okolne ulice, u Čika Ljubinu išli, pa do Moskve i u svakoj apoteci su nam rekli - ne smemo da vam prodamo na komad, juuu, ako inspekcija naidje pa vidi otvoreno pakovanje, biće svega. A mi baš i nismo bili ludi da kupujemo celo pakovanje, prvo što nemaš, a drugo što smo kući imali tek načeto, a drugo ne načeto. Di bre da kupujem i treće :roll: Nego na bus, pa kući, a ona onako "sredjena" prespavala ceo put i baš je bilo briga što se ljudi okolo mršte. :D

:-) heh i ja sam Milica :-)
kako kazu nasi stari lako je tudjim *urcem gloginje mlatiti, necu da se pravim pametna, mozda i nisam, suvise sam gadljiva na kojesta, ali zar nije bolja varijanta kada nemas kupiti ono malo pakovanje ili neku jeftinu kopiju, ima vremena otkricu verovatno i sama, ali iz ovog ugla mi deluje da bih tako uradila....

Back