Pejsmejker za mrsavljenje?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Rece mi jedan hirurg na KCS da se rade neke operacije gde se ubacuje pejsmejker u zeludac i smanjuje zelju za hranom kao i skok secera. Zna li neko nesto vise o tome i koliko je efikasno, kakvi su efekti?

Iako je to vrlo kompleksna tema, pokušaću, da se što kraće fokusiram na ono najbitnije pitano ... u tvom postu ....

Postavljanje želudačnog balona ne pripada u strogom smislu bariatričnoj (posebna oblast Visceralne hirurgije!) hiruškoj intervenciji kod Adipositas_a ... i prihvatljiv je samo kao pripremni postupak u nekim, konkretnim hiruškim slučajevima napr. u širenju volumena želudca ili nije sad' važno zašto ... odlaganja pražnjenja istog.

A sama, operativna metoda kod redukcije gojaznosti se primenjuje onda, kada su definitivno iscrpljene sve mogućnosti ostalih modaliteta lečenja (dijeta, medikamentozno lečnje, sport, itd. itd.) ali je i indikativno povezano sa ITM_om (index telesne mase - odnos telesne težine (u kg) kroz telesnu visinu (u m2) ) koji mora biti evidentno = najmanje 30 - 40 .. ili preko toga !
Postoje brojne hirurške procedure, od kojih su (u Evropi prvi put jedna sprovedena 1985_te u Švedskoj) četiri standardno priznate u praksi. Kod nas, u Srbiji, operativni postupak je dozvoljeno izvodljiv na dva načina ... u vidu :

malabsorpcijske operacije - gde se podrazumeva zahvat na digestivnom traktu, kojim se utiče na varenje i resorpciju hrane (premoštavanje želuca ili tkz. Rouk - I gastric bypass )

restriktivne operacije - kod kojih se smanjuje unos hrane tako, da se pomoću manžetne (trake) obuhvati manji, gornji deo želuca, te posle operativnog zahvata, želudac liči na peščani sat ...

U Nemačkoj, Švajcarskoj i u zapadnoj Evropi uopšte, korisit se još i (prvo) resekcija želuca, a potom biliopankreatično skretanje sa prekidačem na duodenumu - dvanestopalačnom crevu ( BPD - DS ) .... ali ne bih da te tekstujem o tome i s' time - za tebe je to sasvim nevažno :)

Ne znam da li bitišeš u Beogradu ili nekom drugom, većem gradu u Srbiji, gde u svakom slučaju postoji konkretnno- opsežnija mogućnost za konsultacije sa specijalistima za Visceralnu hirurgiju ali još važnije od svega je ... da se o svemu tome primarno i temeljno prvo Ti dogovoriš, sam - sa - sobom !!! Jer iako se ovaj zahvat izvodi laparoskopskom metodom - koja je minimalno invazivna hirurška procedura i kod koje svaki pojedinačni rez (ima ih tri!) nije veći od 1,5cm .. ipak se govori o jednoj OPERACIJI ... sa svim njenim rizicima i postoperativnim kontraindikacijama ... a da te u startu ne plašim, što može biti - al' obavezno i ne mora.Osim toga, treba shvatiti i da je sam taj post operativni gubitak telesne težine individualno - dugotrajni proces, koji zahteva intenzivnu saradnju sa lekarima i striktno pridržavanje SVIH predloženih, lekarskih saveta i uputstava.............inače, džabe se krečilo :)

U daljnjem i bez obzira na ishod tvoje odluke, u svakom slučaju ... želim ti sve najbolje !

Pozdrav ...

Poslednja izmena:
Zahvaljujem svima na odgovoru. Imao sam jedan neuspeli pokusaj gastricnoj baj pasa gde su mi skratili samo tanko crevo a zeludac nisu dirali. Cak su mi ostavili duzinu tankog creva koja ne omogucava mrsavljenje. Taj hirurg na kcs mi je rekao da to mora jos krace da ide i da se skrati zeludac. Inace, imam rez na stomaku duzine 12 sm. Sto se tice tog pejsmejkera, dobro ste procitali, nije nikakva greska. Zato sam i postavio pitanje. Prvi put i ja cujem za to.

Mozda je greska u terminologiji,verovatno je u pitanju bajpas,a izraz se koristi i u gradjevinarstvu i oznacava neku vrstu premoscavanja.

Nije greška u terminologiji, postoji i želudačni pejsmejker koji funkcioniše na sličan način kao i onaj koji se ugrađuje u srce - koristi električne impulse kojima stimuliše želudačne mišiće i na taj način omogućava njihovo normalno funkcionisanje. Koristi se pre svega za lečenje gastropareze, koja se odlikuje potrškoćama u prolasku hrane iz želuca u dvanastopalačno crevo, ali i za lečenje dijabetesa i gojaznosti.

Registrovao sam se, da bih na ovoj temi pohvalio Vas komentar jer skoro nigde nisam procitao, tako rezolutno ali istovremeno sazeto objasnjenje.
Polazim od toga, da Vam Visceralna hirurgija nije uza specijalnost, medjutim odlicno ste informisani. A na osnovu svega a narocito onog citanog
izmedju redova,potpuno je jasno,zasto ste odustali od objasnjenja u vezi pitanog za "spravicu" pejsmejker, vec ste se osvrnuli samo na one gore,
u Srbiji jedine, validne operativne metode.Ako nesto ne postoji, tesko da se o tome i moze nesto pisati. To jedino mogu moderatori :lol:
s postovanjem

Back