Rece mi jedan hirurg na KCS da se rade neke operacije gde se ubacuje pejsmejker u zeludac i smanjuje zelju za hranom kao i skok secera. Zna li neko nesto vise o tome i koliko je efikasno, kakvi su efekti?
Iako je to vrlo kompleksna tema, pokušaću, da se što kraće fokusiram na ono najbitnije pitano ... u tvom postu ....
Postavljanje
želudačnog balona ne pripada u strogom smislu bariatričnoj (posebna oblast Visceralne hirurgije!) hiruškoj intervenciji kod Adipositas_a ... i prihvatljiv je samo kao pripremni postupak u nekim, konkretnim hiruškim slučajevima napr. u širenju volumena želudca ili nije sad' važno zašto ... odlaganja pražnjenja istog.
A sama, operativna metoda kod redukcije gojaznosti se primenjuje onda, kada su definitivno iscrpljene sve mogućnosti ostalih modaliteta lečenja (dijeta, medikamentozno lečnje, sport, itd. itd.) ali je i indikativno povezano sa ITM_om (index telesne mase - odnos telesne težine (u kg) kroz telesnu visinu (u m2) ) koji mora biti evidentno = najmanje 30 - 40 .. ili preko toga !
Postoje brojne hirurške procedure, od kojih su (u Evropi prvi put jedna sprovedena 1985_te u Švedskoj) četiri standardno priznate u praksi. Kod nas, u Srbiji, operativni postupak je dozvoljeno izvodljiv na dva načina ... u vidu :
malabsorpcijske operacije - gde se podrazumeva zahvat na digestivnom traktu, kojim se utiče na varenje i resorpciju hrane (premoštavanje želuca ili tkz. Rouk - I gastric bypass )
restriktivne operacije - kod kojih se smanjuje unos hrane tako, da se pomoću manžetne (trake) obuhvati manji, gornji deo želuca, te posle operativnog zahvata, želudac liči na peščani sat ...
U Nemačkoj, Švajcarskoj i u zapadnoj Evropi uopšte, korisit se još i (prvo) resekcija želuca, a potom biliopankreatično skretanje sa prekidačem na duodenumu - dvanestopalačnom crevu ( BPD - DS ) .... ali ne bih da te tekstujem o tome i s' time - za tebe je to sasvim nevažno
Ne znam da li bitišeš u Beogradu ili nekom drugom, većem gradu u Srbiji, gde u svakom slučaju postoji konkretnno- opsežnija mogućnost za konsultacije sa specijalistima za Visceralnu hirurgiju ali još važnije od svega je ... da se o svemu tome primarno i temeljno prvo Ti dogovoriš, sam - sa - sobom !!! Jer iako se ovaj zahvat izvodi laparoskopskom metodom - koja je minimalno invazivna hirurška procedura i kod koje svaki pojedinačni rez (ima ih tri!) nije veći od 1,5cm .. ipak se govori o jednoj OPERACIJI ... sa svim njenim rizicima i postoperativnim kontraindikacijama ... a da te u startu ne plašim, što može biti - al' obavezno i ne mora.Osim toga, treba shvatiti i da je sam taj post operativni gubitak telesne težine individualno - dugotrajni proces, koji zahteva intenzivnu saradnju sa lekarima i striktno pridržavanje SVIH predloženih, lekarskih saveta i uputstava.............inače, džabe se krečilo
U daljnjem i bez obzira na ishod tvoje odluke, u svakom slučaju ... želim ti sve najbolje !
Pozdrav ...