Pejdž Bredli - figurativna umetnica

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.420
„Umetnost nije zabava. Umetnost nije luksuzna roba. Umetnost je kultura. To smo ti i ja.”-Pejdž Bredli

Pejdž Bredli je američka vajarka poznata po reprezentativnim figurativnim bronzama. Postala je poznata po svojoj tehnici skulpture koristeći mešavinu bronze i iluminacije.

Rođena u Karmelu, Kalifornija, Pejdž Bredli znala je da će biti umetnica sa devet godina. Uronjen u prirodu i umetnost, Bredlijeva fascinacija ljudskom figurom počela je rano. Verovala je da kroz figuru umetnik može da govori univerzalnim jezikom koji je vanvremenski i suštinski. Pejdž je počela da crta od nage manekenke sa deset godina, a sa petnaest je intenzivno studirala na univerzitetskim kampusima tokom letnjih meseci. Znajući da je po prirodi vajar, sa sedamnaest je odlila svoju prvu bronzu.

Obrazovana na Univerzitetu Pepperdine, Pejdž je provela godinu dana u Firenci u Italiji na studijskom programu univerziteta. Tamo je pohađala časove na Akademiji umetnosti u Firenci, koja je uključivala istoriju umetnosti. Nastavila je školovanje na prestižnoj Akademiji lepih umetnosti u Pensilvaniji, gde je studirala skulpturu i naučila da slika i štampa u nekoliko različitih medija.

Godine 1995. Pejdž je bila pomoćnik vajara na spomeniku za Olimpijske igre u Atlanti. Godine 2001. izabrana je u Nacionalno vajarsko društvo, Umetnički klub Catherine Lorillard Volfe i Klub Salmagundi kao profesionalni vajar. Do 2006. godine njen rad je predstavljen u preko desetina galerija, na predavanjima za majstore i tražen je za javne i privatne komisije. Sa trideset godina već je imala veliki broj međunarodnih kolekcionara.

Jedan od njenih radova izabran da bude dodeljivan kao Međunarodna baletska nagrada, od 2006. godine, za talentovane mlade igrače.
slika_2.jpg

Pejdžin rad je pun dihotomija: i lepo i ružno, oslobođeno i zatvoreno, padajuće i lebdeće. Ona uvek kontroliše formu, ali nije zatočena njenom doslovnošću. Tema postaje najvažnija – ne usko feministička, već humanistička izdaja modernih emocija. Pejdžin rad postaje dragocen kamen temeljac za nestalu figuru u savremenoj umetnosti. Pejdž je 2014. izložila preko četrdeset skulptura, nekoliko novih crteža i potpisani katalog radova na velikoj američkoj izložbi.

Izjava umetnice:

"Inspiracija dolazi iz moje veze sa svetom, mojih odnosa sa drugima i mog odnosa sa samom sobom. Ne moram da putujem planetom ili da angažujem plesače da bih pronašla muzu. Moje individualno putovanje je dovoljna inspiracija. Od devet godina sam znala da ću biti umetnik. Crtala sam otkad znam za sebe i počela da odlivam svoj rad u bronzu kada sam imala sedamnaest godina. Tri decenije kasnije, još uvek to radim – i ne nameravam da prestanem. Koliko god se trudila da ne bih sebe etiketirala, ja sam figurativni umetnik u svemu što radim. Za mene je figura savršeno sredstvo za prenošenje ljudskog stanja. Moja definicija uspeha je da budem vizionar kroz istinito i hrabro umetničko delo, rad koji prenosi ono što osećam.Volim da živim u današnjem svetu. Nastavljam napredovati preispitujući svoj rad, posmatrajući, tražeći istinu i tragajući za jasnoćom. Moj cilj je da imam hrabrosti da stvorim ono što je stvarno, a ne nužno lepo, kako bih stvorila trajno,lepa umetnost."

slika_5.jpg

„Od trenutka kada smo rođeni, svet teži da već ima izgrađen kontejner da stanemo unutra: broj socijalnog osiguranja, pol, rasa, profesija ili I.K. Razmišljam da li nas više definiše kontejner u kome se nalazimo, a ne ono što smo unutra. Da li bismo prepoznali sebe kada bismo mogli da se proširimo izvan naših tela? Da li bismo i dalje mogli da postojimo da smo autentično 'neograničeni'?

Pejdž Bredli

Autorka se nakon usavršavanja u Firenci, vratila u Njujork gde su je kritičari maltene proteraili iz galerija, jer su smatrali da je klasična skulptura iscprljena i da nema više šta da ponudi. Shvatila je da joj usavršavanje izgleda neće doneti bolji položaj u izlaganju radova. Nakon toga uzela je svoju skulpturu od voska, žene u položaju lotosovog cveta, na kojoj je radila nekoliko meseci i ispustila je na pod. Skulptura se raspala. Nakon toga, umetnica uzima delove i izliva ih u bronzi, a zatim poziva stručnjaka za rasvetu uz čiju pomoć instalira svetlosne efekte i kao rezultat evo je skupltura na slici. Rad je postao poznat širom planete, pa se njegove kopije mogu videti i u nekoliko gradova.

Back