Pedigree Dogs Exposed

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja ne smem da se svađam sa TV-om zbog Milice. ;) Ali stvarno, kad pogleda čovek, šta sve snalazi engleske buldoge! Pa oni su "pokretna enciklopedija psećih bolesti"! Pa čak se ni čivave ne štene prirodno, moraju na carski rez! Bernardincima i mastifima se izvrću očni kapci, čau zbog deformisanih kostiju (čini mi se prekratkih zadnjih došaplja, Vilus, ispravi me ako grešim) ostavljaju utisak usiljenog hoda, NO i zlatni retriveri imaju displaziju kukova i laktova, škotski i border terijeri i westike imaju problema sa kožom i ušima, bokseri imaju epilepsiju... A sve to zbog "atraktivnijeg" izgleda, pri čemu se zaboravlja osnovna namena rase, ono zbog čega je i nastala u određenom periodu, u određenim okolnostima... Koji bi današnji buldog zadržao bika?!

haha ovo sam i ja na jednom kinoloskom forumu pitao davno,zamislite buldoga kako napada bika:lol:

Problem je sto se psi pustaju u priplod samo na osnovu "lepote" i to veoma diskutabilne lepote,mopsovi jedva disu zbog kratke njuske i pregrevaju se.

Gledala sam neki video klip o nemackim ovcarima, na netu. Da li sam dobro ukapirala da su oni nekim genetskim cudom poceli da dobijaju krace zadnje noge nego sto treba ili gresim ? Taj video klip je malo nejasan, komentari o njemu oprecni, pa nisam sigurna da li sam dobro shvatila.

Imas o NO i njihovim nogama i u klipovima koje sam postavio u uvodnom postu.

Vestacka selekcija jer u standardu rase pise da im ledja moraju biti kosa.

Takvi odgajivači su za mene u rangu dr Mengelea!:poludeo::poludeo::poludeo: Degenerisali su rase, prilagođavajući ih sopstvenim potrebama. Meni je tužno kad pogledam nekog od tih mučenika, a baš pre par dana sam kod veta videla jednog buldoga...Tuga jedna,a morao je biti uspavan zbog degenerativnih promena na karlici!:(
Takvi su čak i haskijima rešili da promene izgled, te je sve više onih sa dugom dlakom, lepezastog, visoko podignutog repa, sa ogromnim ušima!

Odgledala sam klip o NO i do pola o buldozima i pekinezeru Deniju, pobedniku Crufts-a 2003. i još mi svaka dlaka na telu štrči uvis! :sad2: Evo, moje pseto nema ni izbliza tako gadan predgriz, njemu je donja vilica sasvim normalne dužine a gornja diskretno skraćena a upravo se ubija hrčući ispod stola. (Treba li da podsećam da mi se otac pre 3 meseca u snu ugušio/imao infarkt?) Ne znam sećate li se prepucavanja "exterijeraca" i "radnih" NO pre nekih godinu-godinu ipo? Kao totalni laik za rasu nisam htela niti smela da se mešam ali definitivno sam na strani radnih. U kraljevačkoj jedinici žandarmerije gaje NO i bukvalno nijedan nije grbav i spušten! Imaih raznih boja, dužina dlake, ali svi do jednog koje sam ja videla kao zdrave primerke (dovodili su ih na vakcinaciju dok sam stažirala u veterinarskoj stanici) su imali normalnu kičmu. To malo grbavih što je bilo su svi do jednog imali problema sa zglobovima i posle po nekoliko pokušaja terapije kao nepodesni za rad eliminisani.

Neće da mi otvori klip o španijelima, ostale sam pogledala, i još neke srodne, jedan od upečatljivijih podataka mi je da kod mopseva u Britaniji ima genetskog materijala u "količini" koja je ekvivalent za svega 50 pasa a ima ih na hiljade! I naravno, poređenje izvornih i modernih pasa. I onaj uvodni klip, o eugeniji. Prosto čovek ne zna da li da :rotf: ili da :rida:

Neće da mi otvori klip o španijelima, ostale sam pogledala, i još neke srodne, jedan od upečatljivijih podataka mi je da kod mopseva u Britaniji ima genetskog materijala u "količini" koja je ekvivalent za svega 50 pasa a ima ih na hiljade! I naravno, poređenje izvornih i modernih pasa. I onaj uvodni klip, o eugeniji. Prosto čovek ne zna da li da :rotf: ili da :rida:

Probaj one koje sam postavio ista je emisija u pitanju.

Back