Naravno da nisu svi odgajivaci losi, kao ni svi vlasnici. Generalizacije ni u ceme nisu bas zahvalne.
Slabo razumem zaokupiranost odredjenom rasom, rodoslovom, izlozbama, nagradama... :.
Pa potrudicu se da ti objasnim moju zaokupiranst odredjenom rasom.
Kada sam rodjena moji su vec imali psa,pa tako ceo zivot zivim sa zivotinjama. Imala sam nebrojano pasa sto rasnih sto mesanaca pokupljenih sa ulice,imala sam i odredjene ptice,macke,zeceve,hrcke,morske prasice... Znaci ne patim od toga da imam rasnog psa koji je u trendu,ma ne mora cak ni da bude rasan.
E onda sam se odselila od mojih i pocela da zivim sa deckom. Posle izvesnog vremena shvatila sam da sam predugo bez psa,ali kako vise nisam sama odlucivala o tome,morala sam da se na neki nacin prilagodim. Moj dragi nikad pre toga nije imao ni jednu zivotinju,a zelja mu je bila da ima bigla. I tako je prvi bigl dospeo u nasu kucu
Vremenom smo poceli da ga izvodimo na izlozbe,da bi dobio ocenu pa da mozemo da ga parimo ako se javi neka cura. Ali su nam se izlozbe osladile prvenstveno zbog toga sto smo se mi uvek lepo provodili na njima,uglavnom smo isli sa prijateljima koji isto imaju pse za izlozbe pa nam je bilo bas lepo. Uopste mi nagrade nisu na prvom mestu,ali naravno da mi inponuje kada sudija kaze nesto lepo o mom psu,a pogotovo o stenetu koje je od mene otislo i koje se kod mene rodilo.
E sad,svaka rasa ima odredjen karatkter,izgled i velicinu. Meni kod bigla bas sve odgovara,i to sto su niski i klempavi,blentavi i ludi,tvrdoglavi i dobrocudni,odgovara mi i duzina njihove dlake kao i njihovo opste zdravstveno stanje. Biglovi su zdrava rasa.
Vremenom je u nasu kucu doslo jos biglova,a uzivanje koje pruzaju stenci se ne moze opisati. Samo sto ja uglavnom preterujem pa kad mi se neko ne svidi ja ne zelim ni stene da mu prodam,a sa vlasnicima svojih beba sam u kontaktu i sa vecinom se jako lepo druzim.
Svaki pas,bio on rasan ili ne,je prica za sebe i svaki je lep na svoj nacin,ali ne vidim nista lose u tome da neko voli odredjenu rasu i da nju i uzgaja,naravno samo ako se odgovorno postavi prema celoj toj prici.
Mislim da moji psi uzivaju u zivotu i vidim da im te izlozbe ne padaju tesko jer su oni cak i u toj guzvi veseli i spremni da se sa svakim pomaze i poigraju.
A posto vec uzgajam odredjenu rasu,onda i moram da jako vodim racuna o rodoslovu,da bih mogla da procenim sa kojim psom bih mogla da parim svoje,onda moram znati makar kako izgledaju preci pasa koje zelim da parim cisto da bih mogla da naslutim kakvi ce stenci biti i na kraju moram jako voditi racuna o bolestima. Kad vec prodajem stence onda se moram truditi da oni budu zdravi,da su potpuno u skladu sa stndardom te rase,a za to mi i te kako treba rodoslov.