Pedagoske mere

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dive

Legenda
Poruka
61.234
13221529_1625351134454822_443979714894111078_n.jpg

koje su najuspesnije pedagoske mere koje su primenjivali vasi roditelji i koje primenjujete vi :)
sta je to sto je uvek urodilo plodom, a sta je izazivalo samo revolt kod vas ili vase dece

- - - - - - - - - -

hvala milose :)
molim moda da doda o u naslov

Svaki roditelj koji primenjuje bilo kakve radikalne vaspitne mere (tu nikako ne mislim samo na fizičko kažnjavanje) treba da bude svestan da će jednog dana poseniliti i mentalno se vratiti u predadolescentski period, te da ga od odraslog deteta očekuje sličan tretman.

-Знаш шта?
-Шта?
-Знаш ти шта!
Нисам их никад ударио, али било је да сам их послао у кућу да не дивљају по дворишту, једном сам на плажи сина који је претходно загњурио близнакиње ја загњурио да упозна милину тог осећаја... не да је отишао код мамаре да кмечи, већ је све трчао ударајући ногом у дупенце!:hahaha:
Мамара их је неколико пута шаком лупнула по дупету... отприлике то је било то, мада ни ја ни жена нисмо били неки зликовци као деца.

Meni je najgora dečačka pedagoška mera bila
kad bi mi pokojna majka polako i smireno objasnila šta
i gde sam pogrešio.
Sin mi je sada čovek, ali sam imao manje
probleme dok je bio mali, jer smo obojica
mnogo tvrdoglavi.
U stvari, to nam je porodična karakeristika.
Ali i da smo dobri domaćini i muževi.

A mene je možda objasnila sestričina:
Ujna i tetka samo galame ali nisu opasne.
A ujko ćuti, ali kad se posvadjamo
ni ne pita koje je kriv neko svima po šamarčinu.
I odmah se smirimo.

Poslednja izmena:
Ne znam... Volim decu, ali ne podnosim razmažene, raspekmežene, nevaspitane... Ako je dete takvo ni roditelje ne mogu da poštujem. Zaista mislim da to ide iz kuće i na osnovu ponašanja ukućana kada su opušteni, u 4 zida. Ko je kulturan, takav je i tada a ne samo pred publikom.
Između mog sina i mene je razlika jedva 17 god., pa možda i zbog toga imamo dugačiji odnos nego njegovi drugari sa svojim roditeljima. Osnovno "pravilo" je obostrano poštovanje jer sam ga oduvek tretirala kao malog čoveka koji ima svoj stav. Smatram da se tako stiču odgovornost i samopuzdanje. Ali se isto tako oduvek znalo da je ne-ne i da to nije zbog mog hira, treniranja strogoće ili jer me nešto mrzi. Smatram da roditelj mora biti dosledan, nekada pustiti dete da se čeliči i u nekim situacijama zaista važi ona "bolje da dete plače sada nego ja posle".
Nismo imali sreću da od početka živimo normalno pa iako sam se trudila da sačuvam njegov spokoj on je osećao da nešto ne štima i često on meni bio podrška. Zato često kažem da ispada da mi brinemo o deci a nekada zapravo ona čuvaju nas. Tako da smo usmereni jedno na drugo, onako obostrano zaštitnički, do ganuća a opet shvatam da raste, da mu treba prostora i trudim se da ne budem mama smarač :lol: nego mama koja pušta jer ljubav je slpboda :)

Pogledajte prilog 386372

koje su najuspesnije pedagoske mere koje su primenjivali vasi roditelji i koje primenjujete vi :)
sta je to sto je uvek urodilo plodom, a sta je izazivalo samo revolt kod vas ili vase dece

- - - - - - - - - -

svako je dete individalna biljcica koja se ne moze na isti nacin gajiti..tako da ti nasi saveti nista ne znace..navaznije je provaliti koji ti je tip deteta i po tome se voditi...

Ne znam... Volim decu, ali ne podnosim razmažene, raspekmežene, nevaspitane... Ako je dete takvo ni roditelje ne mogu da poštujem. Zaista mislim da to ide iz kuće i na osnovu ponašanja ukućana kada su opušteni, u 4 zida. Ko je kulturan, takav je i tada a ne samo pred publikom.
Između mog sina i mene je razlika jedva 17 god., pa možda i zbog toga imamo dugačiji odnos nego njegovi drugari sa svojim roditeljima. Osnovno "pravilo" je obostrano poštovanje jer sam ga oduvek tretirala kao malog čoveka koji ima svoj stav. Smatram da se tako stiču odgovornost i samopuzdanje. Ali se isto tako oduvek znalo da je ne-ne i da to nije zbog mog hira, treniranja strogoće ili jer me nešto mrzi. Smatram da roditelj mora biti dosledan, nekada pustiti dete da se čeliči i u nekim situacijama zaista važi ona "bolje da dete plače sada nego ja posle".
Nismo imali sreću da od početka živimo normalno pa iako sam se trudila da sačuvam njegov spokoj on je osećao da nešto ne štima i često on meni bio podrška. Zato često kažem da ispada da mi brinemo o deci a nekada zapravo ona čuvaju nas. Tako da smo usmereni jedno na drugo, onako obostrano zaštitnički, do ganuća a opet shvatam da raste, da mu treba prostora i trudim se da ne budem mama smarač :lol: nego mama koja pušta jer ljubav je slpboda :)

Da se nadovežem na priču,
Moj pokojni ujak i deca,
ćerka i sin (sada jedan od najcenjenijim hirurga u Beogradu)
Došli, gosti, bile nekakve pomorandže na stolu,
oni malo-malo pa pridju i uzmu.

Kad su gosti otišli, kupio 10kg pomorandži,
on ljuštio, oni sve morali da pojedu.
Nikad više.
Normalno, niko neće nuditi gostima nešto
što ne daje deci, ali red mora da se zna.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 386372

- - - - - - - - - -

Motivacija.
Kazne i nagrade daju manje ploda od same motivacije.
Moj cale je bio majstor da me motivise ,narocito dok sam jos bio dete.

Nazalost,mnogi roditelji se odnose nemarno prema ovome , iako je to najbitnije u vaspitavanju.

Kod mene na stolu uvek je stajala puna cinija slatkisa. Nasi drugari koji su dolazili prvo su se zaletali na tu ciniju, a sestra i ja nismo ni obracali paznju. I uvek je bilo pitanje - zasto kod vas slatkisi stoje na dohvat ruke?

Poslednja izmena:
rasla sam slobodno i radila sta sam htela. u tom duhu rastu i moja deca.

Ili si pogresno opisala ..ili si ti pogresna do daske.

Ne moze to da valja, tome sluze roditelji - da usmeravaju, bodre i vaspitaju.
A za to što ti pričaš - dovoljna je livada (pa nek rade šta hoće) .

Ili što jedna mudra žena reče:
"Deci niste ( vi, roditelji) potrebni kao drugari/ce jer će njih sami da izaberu i to mnogo bolje od vas. Deci su potrebni otac i majka"

Poslednja izmena:
Mislim da su pedagoske mere tipa udarac po guzi, povlacenje za kosu, uvo sasvim ok... Tu negde do pocetka osecaja bola... Mislim da deca treba da osete bol kao kaznu i da bol smatraju kaznom. Samo tu je sirok diapazon kao i u bilo kojoj stvari u zivotu, neki roditelj takvu kaznu ume da iskoristi na korist detetu, a neki detetu na stetu.
Znam decu koju rodielji nikada nisu udarili. Iz cista mira pridje u ugrize majku za ruku, kada mu se nesto ne svidja(a to je cesto) udara glavom o zid i to bas jako stvaraju se modrice. Majka je prvo blago savetovala, onda resila da ne obraca paznju misleci da ce prestati to da radi, ali mora da reaguje, zao joj....Takodje slucaj deteta kome roditelji nikada nisu naneli ni najmanju fizicku bol(inace zive u zajednici sa muzevim roditeljima). Dete ima 5god deckic, penje se svima na glavu, ove stare ljude sutira, cupa, roditelji i dalje govore kao i kada je bio mali, ali njemu na jedno uvo izadje na drugo udje. Niko ne sme da mu se suprodstavi osim recima. Svi cetvoro sada dobijaju batine, a dete bol nikada nije ni osetilo...
Dete treba da pocne da se vaspitava od 6 meseci ne batinama, ali ne sme mu se dozvoliti da vec tada bude po njegovom, da ga nosis a ono da ti pokazuje gde i sta da dira i na svaki mali plac da te dresira. Ako se dete lepo vaspita u tom periodu kasnije ni najmanje kaznene mere nisu potrebne. Ali roditelji tada sve dopuste pa posle batinama ispravljaju svoje krive drine..
Najveci deo vaspitanja dolazi iz kuce i to od trenutaka kada na vaspitavanje ne obracamo paznju. Hocu reci dete upija to obicno ponasanje. I to najbolje ume da prepozna i iskopira. Na sta se ljutis, kako reagiujes na bol,tugu,srecu, kako razlikujes dobro od loseg itd... Kakav je tvoj odnos prema onima sa kojima se druzis, prema nepoznatima, prema zivotinjama itd...

Poslednja izmena:
pokojni cale je znao da kaze, svaki put kad dodjem sa nekim pitanjem, Vujaklija tj Enciklopedia...i normalno ja sam se uvek bunio oko toga, lepo te pitam lepo mi reci, ko ce sad da bunari po knjigama (zeleci da dodjem do lakog znanja), i onda kaze: donesi knjigu, ja donesem, procitaj naglas, ja procitam, i prodiskutujemo o datoj stvari...zahvaljujuci tome, naucio sam da na osnovu datih cinjenica diskutujem o necemu, ne vodeci prazne razgovore, da mislim i promisljam o nekim novim stvarima na neki novi nacin, naucio sam pregrst toga i ono najglavnije, provodio sam kvalitetno vreme sa svojim ocem...
naravno, nisam to shvatao tad...
ali je to definitivno bila odlicna vaspitna mera...
i ako Bog da zdravlja, srece i ljubavi,
planiram da primenim istu (prilagodjenu datim okolnostima) vaspitnu meru na svoju decu kada postanem otac! :heart:

Dobijao sam batine negdje do četvrtog petog osnovne . Isključivo šljivovom šibom i isključivo po goozici ili po nogama .
Bio sam odličan đak pa tu nije trebalo ništa popravljati ali sam bio hiperaktivan a nekada sam ćaletu i namjerno terao
kontru a on mi šibom skraćivao rogove . Najviše sam batina dobio zbog kupanja . Ćale je bio neplivač i branio mi je
kupanje na obližnjoj bari a ja bježao . Proplivao sam bez ičije pomoći a uz ćaletovu pomoć i propjevao jer je udarao kao Brus Li .

Razgovor, razgovor, razgovor, razgovor,..razgovor na xy...samo taj nacin razumem i prihvatam.

Razgovaram, razgovaram, razgovaram ... dok ne primetim da je moj razgovor gunđanje jer me niko ne sluša.

Kad se žalim priajteljici da moj razgovor ne daje rezultate, ona kaže da su ti razgovori jedni od onih koji se shvataju sa zakašnjenjem. Bolje je i tada nego nikada, kaže mi ona.

Мене је мој отац само једном налупао и хвала му на томе.

То је било кад сам ишао у трећи разред основне.Повод је био из моје тадашње перспективе потпуно апсурдан.

У то доба много сам волео да се пентрам, што више то боље па сам нон стоп висио по крововима, олуцима,дрвећу...

Наравно да су ми родитељи стално говорили да то не треба да радим, како могу пасти, поломитисе, погинути...

А мени на једно уво уђе на друго изађе и кад сам се једном приликом попео скоро до врха, једног стварно високог јаблана,

он је дошао (неко ме оцинкарио) сачекао да сиђем и почастио са пар шамара праћених урлањем достојног миланске Скале.

То ме није нешто фасцинирало и већ за пар дана изигравао сам циркусанта на трапезу ходајући по ивици крова наше шестоспратнице.

И то је била последња тачка у мојој краткој, али блиставој каријери.

Кад сам дошао кући олешио ме од батина, а његовог монолога изреченог том приликом уопште се не сећам.

После тога није ми падало на памет да се попнем ни на прву пречку мердевина.

А и слух ми се побољшао.

Back