Pečenje rakije

nikoneko

Ističe se
Poruka
2.479
E sad mješa (potapa ) li se kom svaki dan kao u vina .Ili se ostavlja onaj kolač kao gore da se stvori ?
To ne znam ,a i da čujem neka vaša iskustva ako je neko nekad pekao rakiju .Kako to radite

Mesa se na par dana otvorenih buradi ako zelis da ti brze proradi i odvoji se alkohol . Pritom dodajes ukuvan secer u odredjenoj srazmeri ( koju zelis ) da bi podstakao to vrenje ( i nemoj da te neko laze da to ne radi , pogotovo ove godine kada voce nije slatko i potrebno je da krene ---prosle nije trebalo ).
Ukoliko nemas vremena za pecenje kad sve odradi i izbistri se , zaustavljas proces vrenja tako sto hermeticki zatvoris burad i drzis npr u podrumu , na hladnijem pa tako moze da ceka i kasnu jesen pa cak i prolece .:)

Davno bese...ne secam se kako smo to radili..secam se samo pesmice: "Jedan bezobrazan, sakri se za kazan..." nastavak ne smem da odam...znaci mogu da ti pravim drustvo i pevam dok peces rakiju....:mrgreen: :p

Dogovoreno ,meni treba malo da popijem pa da zapjevam ali pošto pečemo rakiju neće biti problem

Mesa se na par dana otvorenih buradi ako zelis da ti brze proradi i odvoji se alkohol . Pritom dodajes ukuvan secer u odredjenoj srazmeri ( koju zelis ) da bi podstakao to vrenje ( i nemoj da te neko laze da to ne radi , pogotovo ove godine kada voce nije slatko i potrebno je da krene ---prosle nije trebalo ).
Ukoliko nemas vremena za pecenje kad sve odradi i izbistri se , zaustavljas proces vrenja tako sto hermeticki zatvoris burad i drzis npr u podrumu , na hladnijem pa tako moze da ceka i kasnu jesen pa cak i prolece .:)

Hvala ,ništa bez forumašica

Do dan danas je u Srbiji ostao obicaj da se u kazanu pece rakija...Moji su iz podkopaonickog kraja pa znam da sam jos kao malo dete trcala oko kazana dok su stariji nesto tu merili pili i razgovarali...Za mene je od svega bilo najmrskije sakupljanje sljiva...A moras ih prvo u bacvu ubaciti pa to valjda provri p a se nalozi kazan i trista cuda...Uvek se setim mog dede koji je savijen na maloj tronoski stolici sedeo i lozio vatru da bi voda u kazanu bila vrela...to je bio njegov omiljeni posao...Pravio je rakiju i to znanje preneo na sinove a oni na unuke...Licno sam mrzela rakiju i da jeomirisem jer mi je ostalo da su me komovicom masirali kadgod sam prehladjena...eto to je narodni lek...A sljivoviski kako ga satrovacki zovemo se pece i donese neku paru seljacima koji iako s mukom dodju do rakije, obozavaju da je peku..Ako zaredis po tim nasim selima sresces ih jos i rado cete poduciti samo sto moras da kod kazandzije kupis kazan...

Back