- Poruka
- 48.596
Isto razmišljam
Ja sam pre par godina spasila jednog decka na Adi od davljenja. Inače sam dobar plivač, pa nisam ni razmišljala o eventualnim posledicama, nego je to bilo u trenutku, instiktivno. On je tu, vidim ga, davi se, mogu da mu pomognem, nema tu mnogo mesta razmišljanju. A bilo je tu još par njih koji su to sve gledali, osim jedne devojke koja je počela da vrišti i doziva u pomoć, svi ostali su samo posmatrali, bez ikakve reakcije... Ne osudjujem ih, ali ne razumem...
Ovo ne pišem da bih ispala neki heroj, ne, više bih volela da se to nikad nije ni desilo. Nego se pitam, zašto i kako neko može da okrene glavu ? I da li može mirno da spava ? Da li bi skočio za svoje dete/brata/majku...?
Inače, u ovoj priči, ne osudjujem pecaroša, niti bih ikoga osudila, on zna najbolje da li je mogao ili nije mogao da pomogne, pa nek mu je na savesti...
e da vidis ti si bila na adi. dosta svedoka oko tebe i pretpostavljam da je situacija bila jasna da je decak poceo da se davi. a ovaj pecaros je bio sam sa dve devojcice u blizini. to je poenta.
naravno da bi vecina skocila za svoje bliznje, jedino ako bas ne znaju da plivaju uopste ili ako bi se desio slucaj kao sto sam gledala emisiju kada je zenu u camcu napala velika bela ajkula, a muz iz drugog camca nije mogao da joj pomogne. i to je surova realnost. da se zena nije odbranila veslom (udarila je slucajno ajkulu po sred nosa, a tamo im je splet nerava takav da odmah prekidaju napad) ajkula bi mu rastrgla zenu na oci. u takvim slucajevima uglavnom i nema pomoci tj. nikako se ne moze pomoci dok traje napad. samo napadnuti i ajkula.
a sto se tice tvog slucaja sa ade. mozda ovi drugi nisu znali sta da rade. nisu se osetili sposobnim da pomognu, a nisu reagovali dranjem, koje je mozda toj devojci prva reakcija. drugacije bi mozda bilo da se neko njihov davio, jer je njihov.
Poslednja izmena: