Pecaroš pustio da se devojčica udavi u Tisi

Isto razmišljam :aha:

Ja sam pre par godina spasila jednog decka na Adi od davljenja. Inače sam dobar plivač, pa nisam ni razmišljala o eventualnim posledicama, nego je to bilo u trenutku, instiktivno. On je tu, vidim ga, davi se, mogu da mu pomognem, nema tu mnogo mesta razmišljanju. A bilo je tu još par njih koji su to sve gledali, osim jedne devojke koja je počela da vrišti i doziva u pomoć, svi ostali su samo posmatrali, bez ikakve reakcije... Ne osudjujem ih, ali ne razumem...
Ovo ne pišem da bih ispala neki heroj, ne, više bih volela da se to nikad nije ni desilo. Nego se pitam, zašto i kako neko može da okrene glavu ? I da li može mirno da spava ? Da li bi skočio za svoje dete/brata/majku...?

Inače, u ovoj priči, ne osudjujem pecaroša, niti bih ikoga osudila, on zna najbolje da li je mogao ili nije mogao da pomogne, pa nek mu je na savesti...

e da vidis ti si bila na adi. dosta svedoka oko tebe i pretpostavljam da je situacija bila jasna da je decak poceo da se davi. a ovaj pecaros je bio sam sa dve devojcice u blizini. to je poenta.

naravno da bi vecina skocila za svoje bliznje, jedino ako bas ne znaju da plivaju uopste ili ako bi se desio slucaj kao sto sam gledala emisiju kada je zenu u camcu napala velika bela ajkula, a muz iz drugog camca nije mogao da joj pomogne. i to je surova realnost. da se zena nije odbranila veslom (udarila je slucajno ajkulu po sred nosa, a tamo im je splet nerava takav da odmah prekidaju napad) ajkula bi mu rastrgla zenu na oci. u takvim slucajevima uglavnom i nema pomoci tj. nikako se ne moze pomoci dok traje napad. samo napadnuti i ajkula.

a sto se tice tvog slucaja sa ade. mozda ovi drugi nisu znali sta da rade. nisu se osetili sposobnim da pomognu, a nisu reagovali dranjem, koje je mozda toj devojci prva reakcija. drugacije bi mozda bilo da se neko njihov davio, jer je njihov.

Poslednja izmena:
Opet ova o velikoj beloj :roll:
Dobro, shvatas li ti da su to samo tvoji licni, hipertrofirani strahovi, iz ko zna kog razloga
Niko normalan nebi optuzio coveka da je napao i udavio dete, aman zaman, jesi li ti svesna sta pricas.
Ko bi dokazao takve optuzbe i kako
Uostalom, svedoka je bilo, makar ta njena mala drugarica, koja sigurno nebi izjavila nesto tako umobolno
I ne, mala deca nisu monstrumi koje je moguce navesti da izjave ono sto se nije desilo, a i kad bi, da uvecam sve tvoje strahove, izjavila tako nesto, postoji forenzicki psiholozi i nauka koja se zove forenzicka patologija, koja bi objasnila tacan uzrok smrti.
Uostalom, sve i da ga neko optuzi, za tebe bi taj teret bio veci od moralnog tereta koji bi normalan covek osecao sto nije ama bas nista ucinio, a mora da je mogao bar nesto?
Po tvojoj logici, svako ko pridje da bar umije i raskopca bilo koga ko padne na ulici, moze biti optuzen za perverziju, silovanje, surovo ubistvo, a nesto ne videsmo more takvih slucajeva

Opet ova o velikoj beloj :roll:
Dobro, shvatas li ti da su to samo tvoji licni, hipertrofirani strahovi, iz ko zna kog razloga
Niko normalan nebi optuzio coveka da je napao i udavio dete, aman zaman, jesi li ti svesna sta pricas.
Ko bi dokazao takve optuzbe i kako
Uostalom, svedoka je bilo, makar ta njena mala drugarica, koja sigurno nebi izjavila nesto tako umobolno
I ne, mala deca nisu monstrumi koje je moguce navesti da izjave ono sto se nije desilo, a i kad bi, da uvecam sve tvoje strahove, izjavila tako nesto, postoji forenzicki psiholozi i nauka koja se zove forenzicka patologija, koja bi objasnila tacan uzrok smrti.
Uostalom, sve i da ga neko optuzi, za tebe bi taj teret bio veci od moralnog tereta koji bi normalan covek osecao sto nije ama bas nista ucinio, a mora da je mogao bar nesto?
Po tvojoj logici, svako ko pridje da bar umije i raskopca bilo koga ko padne na ulici, moze biti optuzen za perverziju, silovanje, surovo ubistvo, a nesto ne videsmo more takvih slucajeva

kakvi god da su, moji su stavovi. znam da postoje nacini da se utvrdi sta se desilo, ne moras na to da mi ukazujes, ali u trenutku kada se nesto desava zaista ne bih o tome razmisljala.
vec sam objasnila da mi ne pada na pamet da mi neciji histericni roditelji, cija je duznost bila da brinu o detetu, a nisu, disu za vratom. svako neka gleda svoje.
koliko sma primetila ljudi na ulici u najvecem broju slucajeva izbegavaju da pomognu, ako nekome pozli. koji su razlozi - ne znam. mozda nas sve kolektivno mrzi i nemamo vremena da stajemo, jer imamo svoje probleme koje moramo da resavamo sami, bez icije pomoci i u zurbi smo. i da to je cena vremena u kome zivimo. to znam, ali ne mogu da promenim.

osim toga, ne ocekujem od drugih pomoc, pa samim tim neka je niko ne ocekuje od mene.

p.s. veci je teret od moralnog, jer bi time shebao svoj zivot umesto da uziva u njemu. ali ne najbolje je ocekivati od drugih da brinu i preuzimaju odgovornost. kao sto napisah - brigo moja predji na drugoga. :roll:

Poslednja izmena:
osim toga ovo je tema pa mozemo da pisemo na njoj i iznosimo stavove kakvi god da su. mene zabole uvce, posto ja znam da meni niko ne bi pomogao, pa samim tim ni ja ne bih pomogla nikome, osim ako se ne radi o nekom meni bliskom i dragom. i ne vidim tu nista lose, posto zivimo u zemlji gde ljudi pomazu drugima samo za uslugu ili ako im je neko bas blizak.

p.s. najverovatnije zato ljudi u najvecem broju slucajeva i nece da pomazu, jer ni oni ne dobijaju pomoc kada im treba.

Poslednja izmena:
u stvari najvise iritiraju ti i takvi roditelji koji od drugih ocekuju da brinu o njihovoj deci, a osecam da prvi ne bi pomogli drugima.

vozim se ja tako 50-icom pre neki dan i majka sa decakom koji i nije bas tako mali stavila ga da sedi, na prvo sediste iza prednjih vrata. ulazi covek koji se jedva krece, sav kriv - uzas, ide sa nekim stapom. i ona jok da podigne svoje derle da ustane ili da ga pomeri da covek sedne pored prozora. da je to dete u momentu dobilo neki napad ja licno ne da mu ne bih pomogla, nego bih posmatrala majku kako histerise sa zadovoljstvom. oni izasli na sledecoj stanici i on covek seo. sta ce da trazi da sedne kada se krava pravila da ga ne vidi.

osim toga ovo je tema pa mozemo da pisemo na njoj i iznosimo stavove kakvi god da su. mene zabole uvce, posto ja znam da meni niko ne bi pomogao, pa samim tim ni ja ne bih pomogla nikome, osim ako se ne radi o nekom meni bliskom i dragom. i ne vidim tu nista lose, posto zivimo u zemlji gde ljudi pomazu drugima samo za uslugu ili ako im je neko bas blizak.

p.s. najverovatnije zato ljudi u najvecem broju slucajeva i nece da pomazu, jer ni oni ne dobijaju pomoc kada im treba.

A vidiš, ja bih bez razmišljanja pomogla i tebi lično, Zlozi, iako bih znala da ti ne bi pomogla nikome ko ti nije blizak i drag, pa ni recimo meni. :neutral: To bi prosto bilo jače od mene, jednostavno ne bih mogla da okrenem glavu, proganjalo bi me... Ne radi se o tome da li ja očekujem i mislim da bi meni neko pomogao. Nego je to ono ljudski, humano... Da vidim psa zgaženog na ulici kako cvili, pa ne bih mogla da okrenem glavu nego bih mu pomogla. Iako taj pas niti može da kaže hvala, niti bi on meni mogao ikada da pomogne... Jednostavno ne razmišljam mnogo u takvim situacijama... :aha:

Bila je skoro neka sličnna tema na kojoj sam ostavio sličan komentar.

U školama deca uče sve i svašta a izađu iz njih bez naučenih elementarnih stvari.

U svakom slučaju žalosno i poražavajuće.

Nebriga i nemar roditelja koji puštaju decu neplivače da sama odlaze na kupališta, je posebna priča.

Па ако их у школи не уче да пливају то не значи да томе не могу да их науче родитељи.

postoji jos jedan aspekt zasto ne treba pomoci. covek mozda zna da pliva, ali recimo da je pokusao da spase devojcicu i da nije uspeo tj. da se ona i pored toga utopila. ko bi njemu garantovao da ga roditelji i policija ne bi optuzili za pokusaj ubistva tj. ubistvo. pa dok on dokaze da nije kriv pa maltretiranje. a roditelji umestoo da prihvate sopstvenu odgovornost ocigledno vise vole da svale krivicu na drugoga. sto bi neko us.rao svoj zivot i prolazio kroz nesto kroz sta ne mora? ima i toga u celoj prici. ovako mu niko nista ne moze prebaciti osim moralno, jer nije njegovo bilo da spasava bilo koga.

odgovornost je na roditeljima i neka se nose sa tim.

А постоји још један законски аспект који каже да је свако лице у обавези да пружи помоћ лицу којем је угрожен живот ако за то постоји могућност која не угрожава живот самог лица.Не пружање помоћи представља кривично дело.Ако пецарош није био у могућности да пружи помоћ могао је да позове полицију или хитну помоћ,а он је по казивању (које треба узети са резервом) напустио место догађаја,иако је као очевидац био у обавези да сачека полицију и да изјаву.

A vidiš, ja bih bez razmišljanja pomogla i tebi lično, Zlozi, iako bih znala da ti ne bi pomogla nikome ko ti nije blizak i drag, pa ni recimo meni. :neutral: To bi prosto bilo jače od mene, jednostavno ne bih mogla da okrenem glavu, proganjalo bi me... Ne radi se o tome da li ja očekujem i mislim da bi meni neko pomogao. Nego je to ono ljudski, humano... Da vidim psa zgaženog na ulici kako cvili, pa ne bih mogla da okrenem glavu nego bih mu pomogla. Iako taj pas niti može da kaže hvala, niti bi on meni mogao ikada da pomogne... Jednostavno ne razmišljam mnogo u takvim situacijama... :aha:

zivotinja sama po sebi nije kriva i nema losih namera, za razliku od ljudi. ne mogu da poredim ljude i zivotinje. jer ''hvala'' nije ni bitno.

А постоји још један законски аспект који каже да је свако лице у обавези да пружи помоћ лицу којем је угрожен живот ако за то постоји могућност која не угрожава живот самог лица.Не пружање помоћи представља кривично дело.Ако пецарош није био у могућности да пружи помоћ могао је да позове полицију или хитну помоћ,а он је по казивању (које треба узети са резервом) напустио место догађаја,иако је као очевидац био у обавези да сачека полицију и да изјаву.

ja napisah na prethodnim stranama covek je otisao ili zato sto nije skontao o cemu se radi ili je u trenutku procenio da mu je bolje da ode. a sam zakon kaze pomoci, ako tvoj zivot nije ugrozen. tako da niko ni od koga ne moze da trazi skakanje u vodu, vatru ili bilo gde gde zivot moze biti ugrozen.

el ima neki zakon koji bi u takvim slucajevima kaznio roditelje za nebrigu i neodgovornost prema potomstvu? prvo, zive pored reka, a nisu je naucili da pliva, jer ih je mrzlo ili nisu imali vremena. dete je imalo 10 godina i nije znalo da pliva. al' ne treba to da me cudi, jer sve vise uvidjam koliko ljudi su ili losi plivaci ili uopste ne znaju da plivaju. a to je ipak jedna od osnovnih stvari koje bi svi trebali da znaju. drugo, pustili su je na reku samu i to dete neplivaca.
i da smeta mi sto se od drugih ocekuje da preuzimaju odgovornost za ono zasta bi oni trebali da budu odgovorni.

koliko puta se desi da dete strada zato sto roditelji ne vode racuna sta dete radi. te podletelo dete pod voz, te palo sa terase, te skliznulo niz neogradjene stepenice....i svaki put se kroz pricu provlaci isto da roditelji nisu obezbedili stepenice, nisu gledali gde se dete nalazi, pustili ga samog da ide negde. mislim na tu manju decu, a ne na tinejdzere.

ja napisah na prethodnim stranama covek je otisao ili zato sto nije skontao o cemu se radi ili je u trenutku procenio da mu je bolje da ode. a sam zakon kaze pomoci, ako tvoj zivot nije ugrozen. tako da niko ni od koga ne moze da trazi skakanje u vodu, vatru ili bilo gde gde zivot moze biti ugrozen.

el ima neki zakon koji bi u takvim slucajevima kaznio roditelje za nebrigu i neodgovornost prema potomstvu? prvo, zive pored reka, a nisu je naucili da pliva, jer ih je mrzlo ili nisu imali vremena. dete je imalo 10 godina i nije znalo da pliva. al' ne treba to da me cudi, jer sve vise uvidjam koliko ljudi su ili losi plivaci ili uopste ne znaju da plivaju. a to je ipak jedna od osnovnih stvari koje bi svi trebali da znaju. drugo, pustili su je na reku samu i to dete neplivaca.
i da smeta mi sto se od drugih ocekuje da preuzimaju odgovornost za ono zasta bi oni trebali da budu odgovorni.

Не можемо са сигурношћу тврдити да су родитељи знали да им дете иде на реку.Мајка трагично настрадале девојчице је изјавила да јој је ћерка отишла са другарицом на реку али је то можда накнадно сазнала.Тако да нема основа за тврдњу да су родитељи знали где им је отишло дете када је изашло из куће.Што се тиче пливања ту постоји одређена доза одговорности али не можемо баш ни кривити те јадне родитеље.Дете је могло да се удави чак и да је знало да плива.Пецарош који је напустио лице места то није смео да уради пошто је био у обавези да сачека полицију и да да изјаву.Све у свему треба чути и његову страну приче па онда изнети суд.

Da znas da me to podseti na sutomore prosle godine kad su bili oni dzinovski talasi 4-5 metara, kad se par ljudi i utopilo...devojka ma nema ni 20 godina, 60tak kila, uso ja u talase i doplivao do bova i ona vice molim vas pomozite mi da izadjem umorila sam se ,panici ,trese se od hladnoce ,oni ljudi okolo na bovama niko nista -ne konstatuju da postojimo, drze se za gole zivote to su bili talasi ludilo ma i bove pomerene i istumbane svuda ,dobro kazem ja smiri se , drzi se jos malo ,odmori,pa idemo ka obali zajedno i tako guram je ja ispred sebe i usput jedva sebe odrzavam sa nogama i jednom rukom a imam 100 kila i guram je za krsta ka obali plivamo i tamo istempiramo kad su bili malo manji talasi a i neki momci mladi je sacekali da je povuku sa obale brzo ,ona izadje gledam ja i otrca niz plazu ni da mahne se pozdravi , jer stuja je odnela ko zna odakle ,boli je uvo ...
i sad ja sam ostao u kriticnoj zoni u plicaku znate vec i sami gde tumba ko ludo ,stizu veliki talasi, plus nosi me voda ka onoj velikoj steni somersby i da su bili bas bas veliki talasi zakucali bi me pa razbio bi se ko tikva ,srecom se izvukoh u dubinu i pored umora, i posle razmisljam a dobar sam plivac da nije imala jos malo snage da se barem odrzava iznad vode nebi je izvuko ma nema sanse,znaci jedva i sam sebe odrzavam i da je se okrenula ka meni i pocela da me potapa morao bi da je odgurnem i verovatno bi je talas odneo ko zna sta bi bilo verovatno bi robijao.

Poslednja izmena:

Back