PDV, opet mi nije jasno!

Обилић

Elita
Banovan
Poruka
17.205
Verovatno nikad i nije bilo.
Gledam fiskalne račune koje dobih jutros po prodavnicama.

- Račun 130,00 din, a porez 20% = 21,67 din
- Račun 201,67 din, a porez 20% = 33,66 din
- Račun 69,99 din, a porez 10% = 14,01 din
- Račun 80,00 din, a porez 10% = 7,27 din

Od čega su ovi procenti ? Od iznosa koji plaća kupac očigledno nisu. Da nisu od nabavne cene ? Ne verujem !

Može li neko da mi objasni ?

Od čega su ovi procenti ? Od iznosa koji plaća kupac očigledno nisu. Da nisu od nabavne cene ? Ne verujem !

Numbers Calculating GIF by netflixlat

To ide za Mclaren vucicevog kuma a ovo od 10 za zamenu ulja i filtera.

Mogu da pokušam, ali da li ćeš da shvatiš - e, to je već druga stvar...
130,00 si platio, od toga je iznos poreza 21,67 din.
130,00 - 21,67 = 108,33 din. - to je cena robe bez poreza.
20% poreza na cenu robe od 108,33 din iznosi 21,67 din.
108,33 din. za robu, plus 21,67 din. za porez je ukupno 130,00 din.
I tako je i kod druge i četvrte stavke, kod treće si se zahebao, dal namerno, dal slučajno...

Jel si sad shvatio?

I tako je i kod druge i četvrte stavke, kod treće si se zahebao, dal namerno, dal slučajno...

Jel si sad shvatio?
Super si objasnio 👍

Jel si sad shvatio?

Sad sam shvatio da sam od jutros vrlo glup.
Hvala što si me povratio, valjda me reuma ova jesenja zablesavila ... totalno ! 😰

Inače, kad tebe nije mrzelo da sve proveravaš, nije ni mene mrzelo da vadim račune iz đubreta !

Treći račun je fantomski, ne mogu da ga nađem, uopšte nemam ideju odakle mi ? Zaebo sam i drugi račun, ali samo u decimali, pa nije uticalo na rezulat !

Kuckam po telefonu, i da ne proveravam i ne popravljam, tekst bi bio potpuno nečitljiv !

Probati ću ja. Vjerojatno je isto i kod nas u Hrvatskoj i kod vas u Srbiji. Po iznosima tih računa, pretpostavljam da se radi o nekim sitnicama. Kod nas u Hrvatskoj postoje porezni razredi, pa je vjerojatno tako i kod vas. Recimo, kod nas, kruh, mlijeko, meso, ulje, voće, povrće ima PDV od 5%. Čokolade, gotova jela, sokovi, šećer, druga hrana ima PDV od 25%. Vjerojatno je tako i kod vas. Vidi, provjeri kod vas.
https://www.rrif.hr/promjena_stopa_pdv_a_od_1_travnja_2022_godine-2126-vijest/
Evo primjer na računu sa proizvodima na koje je stopa PDV-a 5% i 25%.
Screenshot_2023-10-15-17-31-47-997.jpg

Vjerojatno je isto i kod nas u Hrvatskoj i kod vas u Srbiji.
Jeste.
Samo što se kod nas neki genijalac setio da PDV od 20% označava sa ćirilićnim "ђ".
Verovatno je neki zaslužan član SNS-a, verovatno rođak onog genijalca, velikog Srbina,
koji je smislio da se registarske tablice označavaju i našim slovima sa kvačicama.

Jeste.
Samo što se kod nas neki genijalac setio da PDV od 20% označava sa ćirilićnim "ђ".
Verovatno je neki zaslužan član SNS-a, verovatno rođak onog genijalca, velikog Srbina,
koji je smislio da se registarske tablice označavaju i našim slovima sa kvačicama.
Jbg...
Ali kažem, koliko vidim po tim njegovim iznosima računa to je sve manje od 2€. Znači kupovao je po jednu stvar (artikl) najvjerojatnije. Sad zavisi gdje spada taj artikl u koji porezni razred? Jedino mi nije jasan onaj treći račun, kaže 70din, kaže da je porez 10%, a napisao je iznos PDV-a od 14din. To je nešto krivo.

Znači kupovao je po jednu stvar (artikl) najvjerojatnije. Sad zavisi gdje spada taj artikl u koji porezni razred?
Pa stoji i kod vas i kod nas na računu, kod vas iza cene artikla, kod nas iza naziva artikla u zagradi.

Jedino mi nije jasan onaj treći račun, kaže 70din, kaže da je porez 10%, a napisao je iznos PDV-a od 14din. To je nešto krivo.
Napisao je da i njemu nije jasno odakle mu te cifre, nije ni bitno na kraju krajeva.

Jeste.

Сад си се огрешио, на нашим рачунима лепо пише "Укупан износ пореза".
20231015_212036.jpg

За регистарске таблице си потпуно у праву !

Poslednja izmena:
Pa stoji i kod vas i kod nas na računu, kod vas iza cene artikla, kod nas iza naziva artikla u zagradi.

Napisao je da i njemu nije jasno odakle mu te cifre, nije ni bitno na kraju krajeva.
Pa evo iskreno, ne znam kako izgleda vaš račun. Ali samo kažem, možda je stvar u poreznim razredima, pa mu zato nije bilo jasno zašto ima 10 i 20% na fiskalnom računu. Određeni artikli spadaju u određene porezne razrede, ako ih ima, ako nije svuda jedinstvena stopa PDV-a. A evo našao sam i kod vas, imate 2 razreda, od 10 i 20%.
http://www.cekos.rs/stope-poreza-na-dodatu-vrednost-u-2023-godini

Сад си се огрешио, на нашим рачунима лепо пише "Укупан износ пореза".Pogledajte prilog 1428945

Pa eto, stvar je jasna. Osnovne životne namirnice (ulje, meso) su po nižoj stopi od 10%. Ostale namirnice (slatkiši, sokovi) su po višoj stopi, od 20%.

Сад си се огрешио, на нашим рачунима лепо пише "Укупан износ пореза".
Gde sam pogrešio?
Evo ti tvoj račun, pogledaj zaokruženo (crveno je oporezovano sa 20%, plavo sa 10%).
I na kraju imaš ukupan iznos poreza.
2023-10-15_213934.png

Kome je uopšte ta idiotska ideja pala na pamet, nije mi jasno, šta je time hteo da dokaže?

Gde sam pogrešio?
Evo ti tvoj račun, pogledaj zaokruženo (crveno je oporezovano sa 20%, plavo sa 10%).
I na kraju imaš ukupan iznos poreza.

Ма хвала теби још једном,
него очито сви пишемо реплике пре но што ишчитамо све написано.

Пре подне сам имао једну групу рачуна,
хрватијанац је у праву, на тим рачунима су све по 1 артикал
па разлике у износу педевеа нису биле битне.

На више места сам куповао по једну ствар.
А онда се заинтересујем шта ту пише, и зарибам - али ту будеш ти и ствар решена ! :worth:

Е, али вечерас сам купио више ствари у једној продавници,
па док сам укапирао шта ти значи оно "Ђ" ... већ сам упутио неки одговор.

Ево сад је све јасно.
И јасно је да су наши рачуни прегледнији од хрватијанских.

Kome je uopšte ta idiotska ideja pala na pamet, nije mi jasno, šta je time hteo da dokaže?

То мешање ћирилице и латинице је толико неукусно,
као кад неко обуче на себе нешто плаво и нешто зелено.

Поби народ, боктевидо !

Back