pdv obveznici.

sasa71

Početnik
Poruka
1
kako dostici u ovoj krizi famoznih 236oooo hiljada dinara prometa, nema sanse , dali mogu sa kompenzacijom to da odradim papiroloski jer ce mi garant faliti 4oo ooo hiljada dinara. da nebih sledece godine izgubio pravo da budem pdv obveznik.

kako dostici u ovoj krizi famoznih 236oooo hiljada dinara prometa, nema sanse , dali mogu sa kompenzacijom to da odradim papiroloski jer ce mi garant faliti 4oo ooo hiljada dinara. da nebih sledece godine izgubio pravo da budem pdv obveznik.
prodavaj deo robe bez marže dok oceniš da ti je to dovoljno, bićeš konkurentniji i imaćeš promet koji želiš.

Voleo bih da mi neko objasni zbog cega je bilo kome vazno da ostane pdv obveznik?
Svako ko u svom poslovanju pravi promet roba ili usluga veći od 4 miliona din. na godišnjem nivou, automatski je u sistemu pdv-a.
Pravo izbora imaju oni preduzetnici koji su između 2-4 miliona i oni mogu, shodno svojoj poslovnoj proceni i interesu da se opredele da budu u sistemu ili van njega, i to najmanje 2 god u slučaju da se opredele "za", dok oni koji su ispod 2 mil. obrta(prometa) ne mogu biti deo sistema.. Postoje slučajevi povražaja predhodno plaćenog pdv-a i to preduzetnik može da koristi ukoliko želi i podnese zahtev.:

Povraćaj PDV-a

Ako je iznos prethodnog poreza (prethodni porez je iznos PDV obračunat u prethodnoj fazi prometa dobara i usluga, odnosno plaćen pri uvozu dobara, a koji obveznik može da odbije od PDV koji duguje), veći od iznosa poreske obaveze, obveznik ima pravo na povraćaj razlike.
Poreski obveznik može da se opredeli za povraćaj razlike ili da mu se razlika prizna kao poreski kredit. Ako se poreski obveznik opredeli za povraćaj razlike, nadležni poreski organ po sprovedenom postupku vrši povraćaj PDV na račun koji je obveznik naveo u prijavi za evidentiranje obveznika PDV. Ako se obveznik opredeli da mu se razlika prizna kao poreski kredit, on koristi taj iznos za izmirivanje svoje poreske obaveze za naredni poreski period. Međutim, ako obveznik, nakon izmirivanja poreske obaveze kroz razliku koja je priznata kao poreski kredit, ima neiskorišćeni iznos poreskog kredita, može u tom iznosu izmiriti svoju poresku obavezu za naredne poreske periode ili zahtevati povraćaj neiskorišćenog iznosa poreskog kredita. Povraćaj neiskorišćenog iznosa poreskog kredita obveznik može tražiti podnošenjem zahteva, najranije istekom roka za podnošenje poreske prijave za tekući poreski period.
Povraćaj poreza, kao i povraćaj neiskorišćenog poreskog kredita, vrši se najkasnije u roku od 45 dana, odnosno u roku od 15 dana za obveznike koji pretežno vrše promet dobara u inostranstvo, nakon isteka roka za predaju poreske prijave, odnosno od dana podnošenja zahteva.

Poslednja izmena:
evo primer.
ako se bavis npr kupovinom , rekonstrukcijom, i prodajom stanova.
ako nisi u sistemu pdva, kupujes materijal kji te kosta cena +18% pdv, sve ti trosak.
a ako jesi u sistemu, ulazni pdv , tj vec pomenutih 18 posto ti je odbitno, odnosno mozes da trazis od drzave da ti ih vrati.
ovo je specifican slucaj, jer prilikom prodaje stanove (nije prva prodaja), placa se porez na prenos apsolutnih prava, a ne pdv, pa zapravo nemas izlazni pdv, odnosno onaj koji bi platio drzavi.

ima dalje fora kod nabavke osnovnih sredstava, ulazni pdv je odbitna stavka ako si u sistemu..ako je veca vrednost nabavke to nisu male pare..
ima tu jos svasta, ali tesko da ce neko imati volje da ti pise u sitna crevca..:)

u slucajevima klasicne trgovine, imas ulazni odbitni pdv, ali imas i izlazni, pa nisi nista veliko dobio, jer placas drzavi razliku ta dva

evo primer.
ako nisi u sistemu pdva, kupujes materijal kji te kosta cena +18% pdv, sve ti trosak.
a ako jesi u sistemu, ulazni pdv , tj vec pomenutih 18 posto ti je odbitno, odnosno mozes da trazis od drzave da ti ih vrati.
ovo je specifican slucaj, jer prilikom prodaje stanove (nije prva prodaja), placa se porez na prenos apsolutnih prava, a ne pdv, pa zapravo nemas izlazni pdv, odnosno onaj koji bi platio drzavi.

ima dalje fora kod nabavke osnovnih sredstava, ulazni pdv je odbitna stavka ako si u sistemu..ako je veca vrednost nabavke to nisu male pare..
ima tu jos svasta, ali tesko da ce neko imati volje da ti pise u sitna crevca..:)

u slucajevima klasicne trgovine, imas ulazni odbitni pdv, ali imas i izlazni, pa nisi nista veliko dobio, jer placas drzavi razliku ta dva

Ja imam agenciju za pruzanje usluga......
Nisam u sistemu pdv-a, ne obracunavam ga, niti ga naravno odbijam.
Niti sta dobijam, niti gubim time.
Meni svejedno, s tim sto mi je u nacelu povoljnije da budem van pdv-a, zbog firmi koje takodje nisu u pdv-a, a koje bi da sam ja u pdv-u, placale moju uslugu skuplje.

evo primer.

E baš si našao primer, kako se može kupovati i prodavati stanovi, a pritom ne biti u sistemu pdv-a, odnosno praviti godišnji promet ispod 2, odnosno 4 moliona

Kažeš postoji "fora", kakva fora ? propis je jasan i nema nikakvih fora.

I ovi slučajevi klasične trgovine ti nisu nešto najjsniji, tako da si čoveka više dodatno zbunio nego što si mu objasnio :))

Da li se tebi sa tako malim prometom uopšte isplati da budeš u sistemu?
Načini kako da ispuniš kvotu postoje, ali pre nego ti dam odgovor, jel možeš da mi kažeš kolika je vrednost zaliha robe na koje bi morao da platiš pdv u slučaju da napustiš sistem i koliko ti je prosečna odbitna stavka PDV-a na mesečnom nivou ?

Back