PCOS

Poruka
4.413
Imala sam problem sa izostankom menstruacije i krvarenjima kad im vreme nije, otisla kod ginekologa koji je uradio vaginalni dopler, rekao da se najverovatnije radi o pocetku PCOS-a i dao mi da uradim prolaktin i testosteron. Rezultati su:

Prolaktin u serumu LTH 244 (40-530)
Testosteron 2,5 (0-2,7)

Koliko ja tumacim, rezultati su u redu, U ponedeljak cu otici kod ginekologa da vidim sta cu dalje ali me do tad interesuje jedna stvar - da li ovo dokazuje da nemam PCOS, odnosno da li postoji mogucnost da bez obzira na to sto su rezultati u granicama normale, ja ipak imam PCOS?

Unapred hvala

testosteron bi trebao da bude mnogo veci kad je u pitanju pcos...
ja se ne secam tacno koliki je meni bio ali mnogo veci...
imala sam pcos..
ali cudno kako ti nije dao da proveris estrogen i progesteron

Prolaktin je najčešće normalan kod žena sa PCOS-om, ali može biti povišen. Čak i malo povećanje testosterona može dovesti do izostajanja menstruacija.
I nije mi jasno zaštno nije zatražena provera FSH, LH, progesterona..
No, dobro...

Inače, prolaktin i testosteron ne dokazuju niti isključuju PCOS, a tvoj testosteron je u granicama normale.

PCOS se dijagnostifikuje diferencijalnom dijagnozom - isključuju se oboljenja koja imaju slične simptome dok se ne dođe do prave dijagnoze (hipotireoza, povećan prolaktin (koji može da ukazuje na pituitarni tumor), tumori jajnika i nadbubrežnih žlezda, itd.) Potreban je fizikalni pregled (možda ima nekog abnormalnog rasta dlaka na licu, na leđima, na grudima; akni...), moguće transvaginalni ultrazvuk, obavezno laboratorija - kako za hormonalne vrednosti, tako i za holesterol i još svašta nešto...

Ciste na janiku su često bezopasne, ali nekada mogu da izazovu komplikacije. Šta se tačno kod tebe dešava, stvarno ne znam, ali ne bih ni da lupam.
Nisam ginekolog, tako da bi bilo dobro da neka specifičnija pitanja ostaviš za pregled, ili sačekaš da ti neki ginekolog ovde odgovori!

;)

Back