PAVLE KARAĐORĐEVIĆ......

Па видиш, Пољаци и Руси су потписали Уговоре о приступању тројном пакту па су имали далеко више изгинулих од нацистичке руке. Хитлер није поштовао никакве уговоре и хтео је да оствари вечити сан из ,,Drang nacht Osten''. Управо оно шта данас ради ЕУ али економским средствима.
To je otprilike i moje misljenje, Hitler nije postovao nikakve sporazume i konvencije, Nemacka nikada nije objavljivala rat nego jednostavno napadala drzave u skladu sa sopstvenim interesima i uprkos svim prethodno potpisanim sporazumima. U tom smislu, i pristupanje Trojnom Paktu je samo ugovor koji moze a ne mora da bude ispostovan. Nemci su nas, kao i sve Slovene, smatrali nizom rasom i samo su kupovali vreme i igrali stratesku igru potpisujuci ovakve sporazume s vremena na vreme.

Medjutim, sa cisto strateskog stanovista, ovaj sporazum je mogao da bude dobar za nas. Da smo ispostovali taj sporazum, Hitler bi napao Sovjetski Savez kao sto je i planirao pre toga. Tamo bi se zaglavio kao sto se i zaglavio, tako da je moglo da se desi da se mi do kraja rata jednostavno "pravimo ludi" i da gledamo svoja posla. Nismo bili na glavnom pravcu njihovog napada na Sovjetski Savez i vrlo verovatno Nemci ne bi hteli da se bakcu po Balkanskim nedodjijama bez potrebe. Cini mi se da smo zbog toga mogli da "prespavamo" taj rat i da izbegnemo sve zrtve i razaranja, kad vec nismo imali dovoljno pameti da to ucinimo 1914.

Back