pauza posle srednje

realno hator mozes da uspes i samo sa praksom ali samo ako si vrstan strucnjak u tome sto radis, sto se uglavnom i podrazuva kod ljudi koji nemaju zavrsen fax a imaju neko dobro mesto ili ugavnom svoju firmu
npr da si ti poslodavac, koga bi zaposlila, nekog ko ima diplomu ali nema nikakvog iskustva u poslu ili nekog ko zna svoj zanat, ti nemas vremena da obucavas nekog ko pojma nema i nista ne dobijas od toga tj nije profitabilno
diploma je prednost svakako, ali nije nemoguce ni bez iste
imas zilion ljudi koji rade nesto sto je izvan njihove struke, nesto za sta nisu studirali

na politici je bila neka slicna tema pre 2 meseca ili tako nesh i jedan lik tamo *Tihi* koji je zavrsio ekonomski fax i sada ima svoju uspesnu pwt firmu je bas pricao o tome da se na fax-u 90% svodi na bubanje koje ti nece sutra koristiti u poslu i jako velika vecina ljudi i kada zavrsi fax veze nema sa zivotom i da ne zna osnovne stvari da uradi jel ih nisu ucili tome na fax-u i ti zavrsenim faxom dobijas diplomu alli ne i znjanje.Spominjao je i da je njegova sestra zavrsila neki pwt fax u za msm 3 god i da je imala praksu u bankama i da kada je zavrsila posto su videli da je strucna ponudili joj posao posle faxa i sada radi i ima 1000e platu ;)

realno covek je u pravu....danas umesto da se na faxu potencira vise praksa i da se stice znanje u oblasti u kojoj ces sutra da radis ucis 80% nepotrebnih stvari i na kraju imas samo diplomu al' ne i znanje.

sta mislite o pravljenju 1 god pauze posle srednje, do upisa faksa?
razlozi..... bilo sta... odlucis da malo "odmoris mozak", putujes, ucis jezike, citas, razmisljas o tome sta bi studirala... ili jednostavno ne upadnes zeljeni faks u prethodnom roku i silno se razocaras.

gube li se radne navike, ili je to mozda dobra opcija? jeste li tinejdzeri razmisljali o tome?

Uh...ja sad pauziram godinu,nadam se da cu u junu uspeti da upisem faks (nisam upala na budzet).

aliiii..ne savetujem to nikome....Ja sam se skroz odvikla od ucenja,i pre neki dan uzeh da ucim,i nije to to,bas sam se izgubila...z:(

E sad,zavisi i kako potrosis tu godinu...npr,ja sam pocela da radim,i bas sam se promenila od kad radim,stekla neku odgovornost ,moras da se uozbiljis ako radis,da postujes odredjena pravila,i mogu reci da sam mnogo sazrela kao licnost,i to je super....Upoznala sam i neke divne ljude,koje ne bih srela da sam upisala faks...Ko zna zasto je to dobro.

Drugo,imas sopsteni novac,ali to je mac sa dve ostrice...meni roditelji od prijemnog ni dinara nisu dali,jer imam svoj novac,i nemam uopste ideju kako cu ja sl.4 godine(tokom faksa) da izdrzim bez svojih para,moracu opet da zaviisim od njih:neutral:,a skroz sam se odvikla od toga....I uzasno se bojim da cu,ako mi nesto lose krene na faksu,odustati od studiranja ...ne znam,zeznuto je to kad osetis svoj dinar.

Ja ako ne upisem neki pristojan fax definitivno cu radiej sacekati nego da idem negde gde mislim da cu se osecati ubedaceno.

Isto tako i ja uradih...mene su roditelji,a i drugi,ubedjivali da upisem u drugom roku neki drugi fakultet,ali ne videh poentu toga:confused:...da dam prvu godinu samo da bih dala,da ne pauziram godinu..I
Moji su se bas razocarali kad ne upisah,

I da...jedna godina nije nista,ako si nesto pametno radio za to vreme..opet kazem,sve zavisi sta uradis tokom te godine pauziranja.z;)

Poslednja izmena:
raspitate se malo,i vidite da na fakultetima u bodovanje nekog predmeta,ide i "rad na terenu"
a ako smtrate da vam fakultet ne treba,vi jednostavno nemojte da ga upisete,steknite "znanje" kako znate i umete,i nadjite posao pre od nekoga ko je za to zavrsio
ako stvarno verujtete da mozete
ja zna kako cu

Uh...ja sad pauziram godinu,nadam se da cu u junu uspeti da upisem faks (nisam upala na budzet).

aliiii..ne savetujem to nikome....Ja sam se skroz odvikla od ucenja,i pre neki dan uzeh da ucim,i nije to to,bas sam se izgubila...z:(

E sad,zavisi i kako potrosis tu godinu...npr,ja sam pocela da radim,i bas sam se promenila od kad radim,stekla neku odgovornost ,moras da se uozbiljis ako radis,da postujes odredjena pravila,i mogu reci da sam mnogo sazrela kao licnost,i to je super....Upoznala sam i neke divne ljude,koje ne bih srela da sam upisala faks...Ko zna zasto je to dobro.

Drugo,imas sopsteni novac,ali to je mac sa dve ostrice...meni roditelji od prijemnog ni dinara nisu dali,jer imam svoj novac,i nemam uopste ideju kako cu ja sl.4 godine(tokom faksa) da izdrzim bez svojih para,moracu opet da zaviisim od njih:neutral:,a skroz sam se odvikla od toga....I uzasno se bojim da cu,ako mi nesto lose krene na faksu,odustati od studiranja ...ne znam,zeznuto je to kad osetis svoj dinar.

Isto tako i ja uradih...mene su roditelji,a i drugi,ubedjivali da upisem u drugom roku neki drugi fakultet,ali ne videh poentu toga:confused:...da dam prvu godinu samo da bih dala,da ne pauziram godinu..I
Moji su se bas razocarali kad ne upisah,

I da...jedna godina nije nista,ako si nesto pametno radio za to vreme..opet kazem,sve zavisi sta uradis tokom te godine pauziranja.z;)

Godinu dana ti je nista, i bolje je sto radis, no da gubis godinu dana i da si tvojima na grbaci. I kad upises fax, u prvi semestar ce ti biti tako mrsko da ucis, ali bices mnogo odgovornija, pa ces na taj nacin lakse steci naviku za ucenje. Za tebe ne brinem ;)

A pauzirati godinu dana i ne raditi nista je cista glupost. Cini se covjeku odmorice se, ali godinu dana je ogroman period za takvu vrstu odmora, vjerujte mi, samo cete sebe ubijati u pojam, i bice vam uglavnom dosadno.

Zapravo, to sto se u srednjoj naziva "ucenje" nema veze sa spremanjem ispita. Tek ces nauciti kako se uci. Cak ni ono sto naucis od gradiva u srednjoj skoli (gimnaziji) nece biti presudno za uspesno studiranje. Ako ti imas volje da upises fax i zelju za tim, nece te ni godinu dana pauze spreciti u tome.

Jedino sto je vazno, a nosi se iz srednje skole je DISCIPLINA.

To je jedina stvar koja razdvaja moje kolege (koji maju veci prosek) od mene, i one koji maju nizi prosek. TAcno sam pratio tokom ovih godina. Svako je bio onoliko uspesan koliko je bio disciplinovan. Bilo je onih koji su u pocetku lenstvovali, provlacili se, pa su se disciplinovali i sad nizu odlicne ocene. Ima i onih koji su popustili, a bili su izuzetni. I naravno, onih koji su metode disciplinovanog ponasanja poneli iz srednje skole i konstantno drze prosek na nivou. Ja licno nisam naucio da budem narocito disciplinovan i izbegavam obaveze kad god mogu kao i u srednjoj, mada sam se dosta popravio, iskljucivo jer imam motivaciju za rad.

Price o tome "zaboraviti kako se uci" su cista glupost. Pre faxa se i ne uci, bar ne sistematski i ozbiljno.

pa ne znam..da sam posla u inostranstvo da studiram,a da nisam bas znala jezik (kao moja drugarica),vjerovatno bih pauzu napravila..mada,ne bih tako glupo postupila i posla u npr. italju bez znanja italijanskog..tako da ne bih pravila pauzu :D

Ma kakvo pauziranje!
I ja sam kontala o tome,kao da uzmem pauze nekih godinu dana...ali kada skontam šta bi radila 365 dana,bezveze ih protračila,postala lijena,totalno se opustila, uglavnom ne bi NIŠTA pametno uradila.Zato smatram da je najbolje odmah se baciti na fax i završiti što pre ( onaj ko ima jaku volju i želju da završi ), a onda uzeti pauzu i odmarati se od svega.

Ja sam o ovoj temi mnogo razmishljao, bash onda kada je bila moja problematika. I svakako mislim da je bolje pauzirati, barem za 90% posto ne odluchnih srednjoshkolaca koji nisu samouvereni i nacisto sa svojim zeljama, pogotovo gimnazijalci. Cemu zurba? Shta se gubi? Slazem se da taj period roditelji ne trebaju detetu da pruze punu materijalnu stabilnost, to je kontra produktivno. Ja sam recimo Upisao srednju tehnicku kao lud za avionima i nakon 4 godine bubachenja zapitao sam se shta zelim, da li zelim da konstruishem avione i svemirske brodove. Ja sam napravio pauzu, radio kao crnac i shvatio kao shto bi i svako ,da mi nije do crchenja, da je bolje uciti i biti neshto. To je glavni element kada jedno dete postaje covek, da ne bude zashticen od mamice i tatice.
Sa druge strane neko ko je hteo da upishe fakultet odmah nakon srednje shkole bio je izlozen neverovatnom psihickom pritisku koji sam ja izbegao, morao je da se 'razvali' od ucenja i verovatno se loshije spremi za fakultet nego neko ko je pauzirao!
Takva osoba bi odluku o fakultetu donela pod pritiskom! Zar ne mislite da je vishe onih ljudi koji su napustili ili promenili fakulteta usled zasicenja od ucenja i zbog promashenih odluka nego onih koji su se "odvikli od knjige" (ako neko za 6 meseci moze da se odvikne od knjige nije ni za knjigu) i na taj nacin napravili VISEGODISNJU pauzu nego onih koji su sacekali.
Koliko puta ste culi "stani i razmisli" , to je pravilo za sve.
Mozda ce vam ta pauza od godinu dana skratiti studiranje sa 12 na 6 godina? Mozda ce vas naciniti svesnijim zivota i vrednosti?

Svim roditeljima koji ovo citaju bih rekao, da se zapitaju da nisu mozda shtetni za svoje dete, svojim pritiskom, loshim idejama, zastarelim nivoima vrednosti i razmishljanja. Budite vashem detetu putokaz a ne drzite mu mamuze!

Shto pre se roditi, pa se shto pre upisati u osnovnu shkolu a onda je shto pre zavrshiti i shto pre se upisati u srednju shkolu zatim je shto pre zavrshiti i shto pre upisati fakultet a njega shto pre zavrshiti da bi se shto pre nashao posao a sa poslom shto pre naci stabilnu vezu i shto pre se ozeniti/udati,a zatim shto pre izroditi decu i shto pre ih gajiti da i oni budu "shto pre ljudi" i shto pre se obogatiti i shto pre otici u penziju i onda shto pre UMRETI. ako vam duh u ovoj zurbi vec nije umro

Back