Patriotizam

cvrle77

Iskusan
Poruka
6.858
Socioloska potreba? Ili pak orudje u rukama mocnih da talasaju?

Cini mi se da je ova socioloska potreba za pripadnoscu i identifikacijom bila uvek zloupotrebljena da se izazove mrznja prema nekom drugom. Ljudi ne umeju da razgranice da ljubav prema svom rodnom mestu i kraju, nije isto sto i mrzeti drugoga, i poistovecuju patriotizam sa mrznjom prema drugom narodu, utrkujuci se ko ce vise da mrzi nekog drugog.

Zbog cega je to tako?

Donekle se poistovecujemo sa kulturom i grupom ljudi sa kojom odrastamo, nametne se taj osecaj pripadnosti, ili se jednostavno razvije sam, prirodno.
Nije nista lose u tome voleti mesto u kome si se rodio, ljude sa kojima si odrastao, svoj jezik, kulturu, istoriju, ali je pogresno misliti da je tvoja ili bilo cija kultura, istorija, jezik, zemlja, naj-naj.

Patroiotizam je danas skoro pa ruzna rec i povezuje se sa nekim radikalnim uverenjima, mozda zato sto su mocnici upravo odigrali na tu kartu kroz istoriju, krize, ratovi...
Obicno u tim kriznim trenucima jaca osecaj pripadnosti, mi, i nasi se drzimo zajedno, jer kome ces verovati ako ne svojima, a oni koji nisu tvoji, tj. nasi, su zli, nepoznati, tudji, nepovreljivi.
E sad, jos ako ubedis narod, koji je u krizi i koji je skupljen oko jedne nacije i ljubavi prema jednoj zemlji, tj. prema svojima, da neko to hoce da im uzme, da im ugrozi to, da ih razbije, burno reaguju, najblaze receno, i onda prevelika ljubav prema svojima prerasta u mrznju prema drugima.

Socioloska potreba? Ili pak orudje u rukama mocnih da talasaju?

Cini mi se da je ova socioloska potreba za pripadnoscu i identifikacijom bila uvek zloupotrebljena da se izazove mrznja prema nekom drugom. Ljudi ne umeju da razgranice da ljubav prema svom rodnom mestu i kraju, nije isto sto i mrzeti drugoga, i poistovecuju patriotizam sa mrznjom prema drugom narodu, utrkujuci se ko ce vise da mrzi nekog drugog.

Zbog cega je to tako?
kako bre to da patrioti ne zive ovde sve pare zaradise preko a u ratu samo ucestvuju preko tva i kad treba se krade

Back