Patrijarh Pavle se povukao?

Mitternachtsträumer

Veoma poznat
Poruka
12.064
Na Saboru SPC biće biran novi poglavar
Patrijarh Pavle potpisao ostavku
Autor: Ekipa „Blica” | Foto:A. Dimitrijević | 23.10.2008. - 22:20
Patrijarh Pavle potpisao ostavku

Patrijarh Pavle je podneo ostavku 12. oktobra ujutru na zakonit način i pred zakonitim telom, što znači da je to učinio pred celim Sinodom, rekao je za „Blic” izvor iz dobro obaveštenih krugova u Patrijaršiji. Izvor „Blica” je precizirao da je ostavka zavedena u arhivi Patrijaršije, da ju je patrijarh potpisao zelenim mastilom i pored svog imena stavio krst, kao i da ju je obrazložio svojim slabim zdravstvenim stanjem.

Prema istom izvoru, ostavka Patrijarha otvara mogućnost da predstojeći Sabor SPC 11. novembra bude izborni.

- Ne mogu ni da demantujem ni da potvrdim da je patrijarh potpisao ostavku. Što se tiče procedure na Saboru, ukoliko patrijarhova ostavka stigne na njega, ona će izgledati ovako: prvo je potrebno da se većina vladika izjasni da se ostavka uvrsti na dnevni red, a ako bi se to izglasalo, onda bi se na Saboru otvorila rasprava da li se ostavka patrijarha prihvata ili ne. Ukoliko bi Sabor prihvatio ostavku, pristupilo bi se izboru novog patrijarha - kaže za „Blic” drugi izvor iz Patrijaršije s kojim je „Blic” kontaktirao u želji da iz više relevantnih izvora potvrdi vest da je patrijarh Pavle potpisao ostavku.
Da podsetimo, vladika niški Irinej je za prošli broj „Blica” izjavio da je želja većine u Saboru da Pavle ostane na mestu patrijarha, ali da veruje da bi Sabor prihvatio njegovu želju da se povuče sa te funkcije.
Patrijarh srpski Pavle već se skoro godinu dana nalazi u bolnici i već dugo se na njega vrše pritisci da se povuče sa te funkcije. Delegacije Sabora više puta su poslednjih meseci posećivale srpskog patrijarha Pavla na VMA, tražeći blagoslov, uputstva za rad i ovlašćenja za predsedavajućeg, kako je zvanično saopštavano. Uputstva od patrijarha Pavla nisu dobijali, patrijarh je delegacije primao bez komentara, a polovinom maja iz bolesničkog apartmana VMA odbio je tročlanu delegaciju episkopa Sabora SPC koja je tražila u ime Sabora njegov potpis za dobrovoljni odlazak sa trona srpske crkve, saznaje „Blic”.

Opširnije u sutrašnjem izdanju.

http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=62267

Šuplje priče ili istina? Ovo bi mogao biti ispit u složnosti Crkve.

"Ostavka"... :think: A zar ne "žulja" malo ta reč za jednog duhovnog poglavara? Ili je, u stvari, i ta "crkva", zemna, i mnogo više svetovna ustanova, nego duhovna i Božja? :think:

Ja sam samo citirao i još sam stavio upitnik, jer još nije sigurno, ali gde ima dima i ma i vatre.
Iskren da budem masa naših crkvenih velikodostojnika su mi se smučila radi načina na koji su se kao lešinari skupili oko još živog patrijarha.
Znam da ovaj trenutak mora doći kad tad, ali neće biti lako hodati Pavlovim cipelama. One jesu fizički male, ali su moralno ogromne.

Sa velikim zanimanjem posmatram situaciju i nadam se nekoj normalnoj i hladnoj glavi kao što je Pavlova.

"Ostavka"... :think: A zar ne "žulja" malo ta reč za jednog duhovnog poglavara? Ili je, u stvari, i ta "crkva", zemna, i mnogo više svetovna ustanova, nego duhovna i Božja? :think:

Политика је свуда.

Оно што следи, по мени је избор ноог патријарха а то ће бити Амфилохије, највероватније.
Потом ће следити папина посета и наставак пута ка екуменизацији.

Међутим, оно што очекујем је нешто што се нисмо надали од папе приликом доласка, и претпостављам да ће баш бенедикт учинити неке кораке који отварају пот ка уједињењу.

Mislim, ni ja te ne razumem. Šta hoćeš da kažeš time da je on bio "nečiji eksponent" (figura) ? I kome služi Sinod SPC ?

Naslućujem tu neku politiku koja treba da je s negativnom konotacijom prema kome? Protiv koga i za čiji interes ?

Ne postoji samo jedan covjek koji moze da vodi firmu, drzavu, crkvu...on mora da ima svoje savjetnike koji donose skoro sve vazne odluke.

Da ne pravimo analogiju

----------------
Rolling Stones - All Down The Line

Znači ceo Sinod upravlja a na čelu Patrijarh. Pa OK, šta tu ima čudno ... I da nije podneo ostavku SPC funkcioniše ...

Upravo o tome pricam. Tu nema nista cudno bar meni. (mozda nekome ima)
Funkcionisalo je, funkcionise i funkcionisace.
Znaci. Odlaskom Srpskog Patrijarha Pavla na tron ce doci neko novi.

Licno volio bih da vidim Atanasija Jeftica.

----------------
Rolling Stones - Stop Breakin' Down

Ja sam samo citirao i još sam stavio upitnik, jer još nije sigurno, ali gde ima dima i ma i vatre.
Zamerka i nije bila upućena tebi, nego tom novom trendu uopšte, da se uz duhovnog poglavara koristi takva svetovno-birokratska reč "ostavka".

Iskren da budem masa naših crkvenih velikodostojnika su mi se smučila radi načina na koji su se kao lešinari skupili oko još živog patrijarha.
Znam da ovaj trenutak mora doći kad tad, ali neće biti lako hodati Pavlovim cipelama. One jesu fizički male, ali su moralno ogromne.

Sa velikim zanimanjem posmatram situaciju i nadam se nekoj normalnoj i hladnoj glavi kao što je Pavlova.
Slažem se.

Nisam Dukljanin

Jok, moja baba je.

i ne pametnujem, samo govorim o "ustrojstvu" jedne duhovne organizacije.

Sta ti kao pripadnik kanonski nepriznate Crkve imas pametno da kazes o ustrojstvu jedne duhovne organizacije. Pritom nista nisi ni rekao vec si, kao pravi mali titogorac, iskoristio priliku da pljunes na Patrijarha, nazvavsi ga obicnom "figurom".

Jok, moja baba je.

Sta ti kao pripadnik kanonski nepriznate Crkve imas pametno da kazes o ustrojstvu jedne duhovne organizacije. Pritom nista nisi ni rekao vec si, kao pravi mali titogorac, iskoristio priliku da pljunes na Patrijarha, nazvavsi ga obicnom "figurom".

Dobro je da priznajes da ti je baba iz Duklje.

Odakle to da sam pripadnik nepriznate Crkve i da sam clan bilo kakve duhovne zajednice. :think:
Cudi me da me nisi nazvao Siptarem.

Back