Patetika

Tako nekad davno sam padao na lazne suze i to uvek ima za svrhu da slome i vladaju
Koliko je ovo tačno. :sad2: Ne mora biti m-ž odnos, može i između roditelja i dece, prijatelja, kolega, komšija, bilo koga....:roll: Čista manipulacija i izazivanje sažaljenja u cilju dobijanja neke koriste.

Imam stav da je patetika neophodna, a pošto je ne podnosim u stvarnom životu, padam (ponekad) u nju na filmovima i knjigama. Kako inače objasniti čitanje i gledanje Džejn Ejr? Ej, ona je siromašna, on je bogat, a proklet, i onda njegova luda žena zapali kuću, on oslepi, a Džejn mu se vrati? A meni je to super, i baš mi prija da vidim kako on drhti od ljubavi prema ružnoj i siromašnoj Džejn : ) U patetici ima neke pravde, koja objektivno (u životu) ne postoji.
Ne diraj mi Džejn Ejr! :azdaja: :lol:

Ma ne diram, uredno je gledam i uzdišem svaki dan : )
417ZaWYpn6L._SL500_AA300_.jpg

Bezbroj puta sam bio svedok zenskih izjava da mrze patetiku (i muskih, kad smo vec kod toga), a onda gledao te iste ljude kako padaju na patetiku koju im neko proda jeftinije od pakle cigareta...

Pa, i vas da pitam dve stvari...

1. Kakav stav imate o patetici?

2. Da li vam se desilo, ukoliko je negativan, da ipak padnete na neku pateticnu pricu?

pa, svi mi mrzimo patetiku
ali, retko cemo sebe, ili svoje postupke, ili pateticne price za koje zelimo da verujemo da nisu to sto jesu, okarakterisati kao pateticne
dupli standardi, kao i mnoge druge stvari u zivotu
kad se emocije umesaju (a, obicno jesu umesane, kad vec odvedu u patetiku), racionalno rasudjivanje i prosudjivanje pada u vodu

• Podržavam
Reactions: Nez
meni ne smeta, samo dok ljudi ne pokusavaju da izvuku korist iz toga. nekad mi je simpaticno, u stilu bridget jones kad peva na pocetku i razmislja kako ce jednog dana da je pojedu psi :lol: . uz to, imam dve prijateljice, kad ih ostavi momak kao misja groznica da ih trese - onda jedemo zajedno sladolede, pijemo i slusamo I will survive, gledamo tuzne filmove i usput izvrtimo ceo program kad treba.
e ako su u pitanju samo musko - zenski odnosi, onda ne volim kad covek ne moze da se iskontrolise pa vrsi pritisak na mene na onaj prefrigani, pasivno-agresivni nacin.

Imam stav da je patetika neophodna, a pošto je ne podnosim u stvarnom životu, padam (ponekad) u nju na filmovima i knjigama. Kako inače objasniti čitanje i gledanje Džejn Ejr? Ej, ona je siromašna, on je bogat, a proklet, i onda njegova luda žena zapali kuću, on oslepi, a Džejn mu se vrati? A meni je to super, i baš mi prija da vidim kako on drhti od ljubavi prema ružnoj i siromašnoj Džejn : ) U patetici ima neke pravde, koja objektivno (u životu) ne postoji.

Ocigledno si propustio trenutak kada mu se vratila - ne kada je on oslepeo, nego kada je ona dobila nasledstvo.

ja ne znam šta mu dođe patetika.... :confused:

ne, ozbiljno... mislim da mi je to vrlo subjektivno i da vrlo retko postupak drage osobe okarakterišem kao patetiku
ili se samo ne družim s patetičnim ljudima :mrgreen:

pa, svi mi mrzimo patetiku
ali, retko cemo sebe, ili svoje postupke, ili pateticne price za koje zelimo da verujemo da nisu to sto jesu, okarakterisati kao pateticne
dupli standardi, kao i mnoge druge stvari u zivotu
kad se emocije umesaju (a, obicno jesu umesane, kad vec odvedu u patetiku), racionalno rasudjivanje i prosudjivanje pada u vodu

Al si uopstila ovaj stav do granice neprimenljivosti.

Osecanja nemaju veze sa patetikom, patetika nema veze sa romantikom (cini mi je i to povezao neko ovde na temi )... kad se ovi pojmovi jasno formulisu i razluce, onda nema zabune sta je sta cak ni kada postoje jaka osecanja.

Al si uopstila ovaj stav do granice neprimenljivosti.

Osecanja nemaju veze sa patetikom, patetika nema veze sa romantikom (cini mi je i to povezao neko ovde na temi )... kad se ovi pojmovi jasno formulisu i razluce, onda nema zabune sta je sta cak ni kada postoje jaka osecanja.

...Jeko, zaboravljash, jedno je teorija a drugo praxis...( lepo si shvatila objashnjene Zenonove teorije od strane tvog oca, no, da li je ona primenljiva i u praxi :lol: )...

...Jeko, zaboravljash, jedno je teorija a drugo praxis...( lepo si shvatila objashnjene Zenonove teorije od strane tvog oca, no, da li je ona primenljiva i u praxi :lol: )...

Mozda si u pravu. Jednom su nam na nekom glupom seminaru trazili da definisemo sta je za nas romanticno i ja stala na kraj reda jer sam se smatrala neromanticnom i htela odslusati sta ce reci svi ispred mene. Kad su oni poceli da k.enjajuuu.... :zcepanje: Opisali su redom sve vidove patetike, bokte, a raznezili su face dok su izlagali sve do granica blage retardiranosti. Kad sam stigla na red i razdvojila neke njihove primere na tri pojma: romantika, osecajnost i patetika, jedan kolega mi reko da sam robot i da sam mu pokvarila stimung. :malav:

Back