patchwork family ili patchworkfamielie

Nova porodica sastavljena od delova razvedene porodice. Recimo novovenčani par. On ima dve ćerke iz prvog braka, a ona sina od prvog muža. Mogu li funkcionisati i kako ovakve porodice. Prednosti i nedostaci.

Познаница има сина из првог брака, муж такође а имају и заједничко дете. Све функционише већ годинама.

U ovakvim porodicama nije bas sve tako jednostavno jer je zakon(recimo) napravljen tako da bude prilagođen biološkoj, klasičnoj porodici, npr pastorčad nema prava nasledstva(osim ako se ne sačini testament); maćeha i/ili očuh nemaju nikakvih prava u odlučivanju o bitnim pitanjima pastorka/ke, npr kad je recimo neka operacija u pitanju..Ali ne samo pravna pitanja, vec i rodbinska, npr. deda hoce sa unukom da ide na pecanje, ali sad mora da povede i njemu ne blisko, nepoznato dete..mnogo komplikacija u odnosima..Nekako mi se čini da nalazim samo nedostatke..koje su zaista prednosti ovakve porodice i da li postoje?

Mogu funkcionirati ali samo uz uvjet da su oboje svjesni u šta se upuštaju. Ako su oboje spremni da odbace sebičnost,da partnerovo dijete prihvate kao svoje, da oboje sudjeluju ravnopravno u odgoju djece. Ako već u samom početku razmišljaju o tome šta je čije i šta će tko da dijeli jednog dana, onda je bolje i da se ne upuštaju u taj podvig.
Inače imam dobre prijatelje, oboje imaju po dvoje djece iz prvog braka i sad jedno zajedničko i funkcioniraju kao obitelj. Nije im lako, ali uz zajednički trud uspjeli su.

Nova porodica sastavljena od delova razvedene porodice. Recimo novovenčani par. On ima dve ćerke iz prvog braka, a ona sina od prvog muža. Mogu li funkcionisati i kako ovakve porodice. Prednosti i nedostaci.

Iz mog ugla gledanja,smatram da je ovo jako tesko odrziva veza.U danasnje vreme kada se i primarne porodice raspadaju zbog nerazumevanja,trke za novcem i imovinom,manjka tolerancije,prebukiranosti obavezama...
Porodicu kakvu ti pominjes mozda je bilo lakse ili barem delimicno lakse, odrzati u vreme nasih predaka kada se npr udovac sa 3-4 dece zenio udovicom koja ima decu i imali su za cilj uglavnom goli opstanak.
U svakom slucaju ovakva kombinacija je veoma zahtevan i hrabar poduhvat.Nisam sigurna da bih licno to mogla da iznesem.Moje pohvale i podrska onima koji iskreno zele da se bore i kvalitetno zive u ovakvoj porodici.

npr pastorčad nema prava nasledstva
Netačno! Pastorci imaju jednako pravo nasleđa kao i ostala deca.

Ali ne samo pravna pitanja, vec i rodbinska, npr. deda hoce sa unukom da ide na pecanje, ali sad mora da povede i njemu ne blisko, nepoznato dete..
Ako je dete nepoznato, tj. deda ne živi sa njima, neće ga voditi. Ako je poznato, zašto da ga ne vodi?

Ne postoji nikakav razlog za loše funkcionisanje ovakvih porodica. I porodice koje nisu takve često ne funkcionišu kako treba, čemu onda to pripisati?

Ako se novi par (muž i žena) dobro slažu, sve dolazi na svoje mesto.
Ako se par - novi ili "prvobitni" ne slaže - problemi su isti.

udala sam se za momka i ima dete iz prvog braka i sada sa drugim muzem jos jednog sina.....srecni smo svi, postavili smo pravila od starta koja su dobra za sve nas a narocito smo vodili racuna da se uspostavi normalan odnos sina i muza, bez toga ne bi bilo nista od nas kao porodice...mi smos e od starta dobro uklopili, moj muz je dobar i brizan covek i prihvatio je moje dete najlepse moguce te problema vecih nije bilo, i evo posle 4 god i dalje je sve ok, stabilni smo....

Back