Pastor umro u pokušaju Isusovog 40-dnevnog posta

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.444
Pastor u Mozambiku, u jugoistočnoj Africi, nedavno je preminuo nakon što su mu otkazivali organi za varenje pokušavajući da oponaša 40-dnevni post Isusa Hrista.

Nejasno je zašto je tačno 39-godišnji Fransisko Baraja, osnivač evangelističke crkve Santa Trindade, odlučio da imitira Hristov 40-dnevni post u pustinji kako je opisano u Jevanđelju po Mateju, ali jedno je sigurno – to je bio fatalna odluka. 25 dana nakon iscrpljujućeg posta - bez hrane i vode - Baraja je postao toliko slab da nije mogao ni da stoji, a kamoli da se kreće ili obavlja bilo kakve sitne poslove. Ipak, insistirao je na biblijskom postu, i dok su njegova porodica i sledbenici konačno odlučili da ga odvedu u bolnicu, bilo je prekasno.

332360769_3481988288789834_5280379985175612062_n.jpg

Uzdržaću se od komentara. Za sada.

Neka se Bog smiluje Fransisku Baraji.
Ne pokušavati, nikako se ne povoditi za ovakvim primerima!
Bez hrane bi nekako preživeo, ali bez vode... jasno je da je to moralo da se završi smrtnim ishodom odakle god razmatrali.
Da li je ovo podvig u religijskim okvirima ili preveliko očekivanje od sebe? Pre je ovo drugo.
Isus Hrist nije pripravljao/stvorio hranu svojim izgladnelim pratiocima zbog sebe, već zbog njih/nas kojima je, očito, hrana uslov za život.
Na Njega, Isusa Hrista se treba ugledati, ali Ga ne možemo podražavati ovako.
Niti smo rođeni kao On, niti smo odrastali kao On, niti postoji prostora za poređenje, ali da nam je uzor i da učimo iz onoga što o Njemu i od Njega znamo je i te kako dobro.

Tehnički je moguće da sve što je manifestivao Isus Hrist uradimo i mi, ali...
ima to ALI.
Ostaje nam živa vera.... jer Hristosom bi jedan i niko posle Njega nikad. Okupljasmo se oko Hrista Isusa, najčešće da se oko Njega svađamo, doduše Najčistijeg među nama i ne nadamo se da se uzdignemo nigde blizu, valjda, ali verom i lekcijama možemo da ispadnemo još i dobri ljudi, dobra deca Božja, ne savršeni kao Isus, ali dobri i za dobro spremni da glavu položimo, a to sve jer Bog zna ko je od nas pogodno mesto da i On dočeka među nama da nije neka zver bez gnezda i da ima mesto gde glavu da nasloni...
Najboljniije mesto u Bibliji mi je ono gde Sin čovečiji nema gde da glavu nasloni u poređenju sa lisicama koje imaju. To mi je instanca gde ne znam šta da radim, ridam, užasno mi je!

ma od posta je sigurno jer nije ama baš ništa uzimao, uključujući ni vodu. Otkazali mu organi.
Da su bili zdravi i da je pratio svoje stanje tokom posta, ne bi otkazali.
Znam ljude koji su nešto slično radili i zdravstveno stanje im se
popravilo. Ne treba jednim ovakvim primerom zastrašivati ljude.
Jednom nije uspelo i sad je odmah nemoguće. Pa Viktor Truvijano
godinama nije jeo ni vodu pio.

Back