Pastor: Srbija bez kandidature zbog zakona o restituciji

Andjela

Elita
Poruka
23.874
NOVI SAD – Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da Srbija ne može postati kandidat za Evropsku uniju dok ne izmeni Zakon o vraćanju imovine.

„Svi treba da shvate da je sada status kandidata ulog. Srbija ne može postati kandidat dok ne izmeni zakon”, rekao je Pastor za današnji novosadski „Mađar so”.

Dodao je da Mađarska „misli vrlo ozbiljno” u vezi sa stavom da ukoliko Srbija ne bude brisala kolektivno uskraćivanje prava mađarskoj zajednici, onda ubuduće neće podržati evropsku integraciju zemlje.

„Ukoliko su Holanđani imali dovoljno težine da tokom dugog niza godina utiču na različite procese, to nije bilo zato što su Holanđani jači od Mađara. U ovakvim pitanjima reč svakog ima podjednaku snagu”, kazao je Pastor.

SVM je sinoć najavio da će Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti i stavljanje van snage odredbe Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koja, kako je ocenjeno, predstavlja potvrđivanje principa kolektivne odgovornosti.

„Ubeđeni smo da zakon, ignorisanjem načela individualne odgovornosti, krši više odredaba Ustava, i u suprotnosti je sa osnovnim vrednostima EU”, navela je ta stranka i izrazila žaljenje što je predsednik Srbije Boris Tadić doneo ukaz o proglašenju Zakona koji stupa na snagu 6. oktobra.

http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/pastor-srbija-bez-kandidature-zbog-zakona-o-restituciji/

Koje pravo je uskraceno Madjarskoj manjini u Srbiji?

То је у реду пошто предложени закон представља озваничење пљачке и то не над разним фолксдојчерима и сличним про нацистичким ликовима већ над обичним грађанима Србије које су комунисти упропастили.

Ако је вредност одузете имовина 1946. године, по садашњим мерилима нпр. 2.000.000 евра а држава ограничи максималан износ реституцје на 500.000 евра (дакле нико не гарантује да ће потомци оног коме је отето 2.000.000 евра добити максималних 500.000) онда је на делу класична легализација отимачине и комунистичког безакоња.

Mi bi smo od Madjara imali što šta da naučimo. Na prvom mestu kako očuvati naciju jezik i državu. Desetak vekova su već na tlu na kojem su danas, tu su došli posle SLovena i jezik je ostao isti, nacija očuvana, jedino je teritorija koja im administrativno pripada povremeno menjala svoj oblik, sa tendencijom proširenja i sve to uprkos činjenici da su bili sa svih strana izloženi uticajima različitih grupa naroda i jezika. Isti taj jezik im je jedini u Evropi koji nema nikakvih sličnosti ni sa jednom drugom grupom jezika. I očuvali su sve. Znaju da su sami i da moraju da se bore da bi opstali. To im je usadjeno od vajkada. Imaju jasne nacionalne ciljeve i ovaj zahtev koji su upravo ispoljili je ništa drugo nego sprovodjenje istih tih ciljeva u život. Nije bitno da li to traži neka partija zastupljena u političkom životu njihove zemlje, partija manjine u susednoj državi ili neka akademska ili kulturna organizacija. Ispred zahteva stoji prefiks sa nacionalnom oznakom i kao takav nema rok upotrebe. Imaju cilj na kojem će insistirati dok ga ne ostvare.

A šta mi Srbi radimo? Busamo se u grudi da smo stari narod na istim ovim prostorima, kunemo se u jezik, veru i naciju, a da pri tom nemamo jasan nacionalni stav i ciljeve, nezavisne od političkog opredeljenja koje će sprovoditi naredne generacije, kako bi smo opstali i u takvoj situaciji dozvoljavamo danas svi šutiraju i igraju se sa nama dok potpuno ne nestanemo. Mi im u svemu svesrdno pomažemo u tome umesto da se čuvamo

Poslednja izmena:
Да дигнемо неком Мађару споменик?
Мис'иммм што нас брани од Јевропе ;)
А уместо лове добиће споменик и... роткве стругане!
Ја сам иначе у потпуности против реституције. Ко ће да реституише својину радних људи стицану деценијама, а коју су распродали?!?

Mi bi smo od Madjara imali što šta da naučimo. Na prvom mestu kako očuvati naciju jezik i državu. Desetak vekova su već na tlu na kojem su danas, tu su došli posle SLovena i jezik je ostao isti, nacija očuvana, jedino je teritorija koja im administrativno pripada povremeno menjala svoj oblik, sa tendencijom proširenja i sve to uprkos činjenici da su bili sa svih strana izloženi uticajima različitih grupa naroda i jezika. Isti taj jezik im je jedini u Evropi koji nema nikakvih sličnosti ni sa jednom drugom grupom jezika. I očuvali su sve. Znaju da su sami i da moraju da se bore da bi opstali. To im je usadjeno od vajkada. Imaju jasne nacionalne ciljeve i ovaj zahtev koji su upravo ispoljili je ništa drugo nego sprovodjenje istih tih ciljeva u život. Nije bitno da li to traži neka partija zastupljena u političkom životu njihove zemlje, partija manjine u susednoj državi ili neka akademska ili kulturna organizacija. Ispred zahteva stoji prefiks sa nacionalnom oznakom i kao takav nema rok upotrebe. Imaju cilj na kojem će insistirati dok ga ne ostvare.

A šta mi Srbi radimo? Busamo se u grudi da smo stari narod na istim ovim prostorima, kunemo se u jezik, veru i naciju, a da pri tom nemamo jasan nacionalni stav i ciljeve, nezavisne od političkog opredeljenja koje će sprovoditi naredne generacije, kako bi smo opstali i u takvoj situaciji dozvoljavamo danas svi šutiraju i igraju se sa nama dok potpuno ne nestanemo. Mi im u svemu svesrdno pomažemo u tome umesto da se čuvamo

Za ocuvanje tradicija i nacionalnog identiteta, u pravu si mogli bi da naucimo.
U pravu si i da nemamo svoj nacionalni cilj, nevezano sa politickim podelama.
Sto se tice madjarskog jezika, srodan je sa finskim i turskim jezikom.

MAdjarski i Finski nisu srodni jezici, već se nalaze u istoj grupi (Ugro FInski) jer nisu mogli biti svrstani po pripadnosti u niti jednu drugu poznatu grupaciju

MAdjarski i Finski nisu srodni jezici, već se nalaze u istoj grupi (Ugro FInski) jer nisu mogli biti svrstani po pripadnosti u niti jednu drugu poznatu grupaciju

Moze se reci da su srodni, jer sam razgovarala sa Madjarima i Fincima, koji su to potvrdili.
Nikada cuo za "ugaro-finski"? Estonski je takodje srodan sa finskim i madjarskim jezikom.
Takodje i dosta Turaka kaze, da je madjarski jezik srodan sa njihovim turskim jezikom.
Valjda to oni bolje znaju da procene od drugih.

Poslednja izmena:
Moze se reci da su srodni, jer sam razgovarala sa Madjarima i Fincima, koji su to potvrdili.
Takodje i dosta Turaka kaze, da je madjarski jezik srodan sa njihovim turskim jezikom.

Ja sam živeo u Budimpešti neko vreme i iako mi je službeni jezik u kancelariji bio Engleski u retkim situacijama sam pokušavao da se podvrgnem umnim vratolomijama i probam da učim jezik zemlje u kojoj sam živeo (naučio malo koliko da znam da se snadjem bar u prodavnici ili pekari) i od onih koji su me učili sam na isto pitanje dobio negativan odgovor. Ima nekih sličnosti, ali razlike su veće.

Nego, pričom o jeziku smo malo promenili temu pa nije zgoreg da se vratimo na istu i bar probamo da nadjemo odgovor zašto smo mi podložni svakom uticaju i samim tim trpimo svačija uslovljavanja, odnosno postoji li šansa da odredimo naše nacionalne ciljeve koji će biti nezavisni od politike, partije na vlasti. Jednostavno da se ili vratimo korenima ili sada ustrojimo nešto što će generacije sprovoditi. Da li smo sposobni za takvo nešto?

Ja sam živeo u Budimpešti neko vreme i iako mi je službeni jezik u kancelariji bio Engleski u retkim situacijama sam pokušavao da se podvrgnem umnim vratolomijama i probam da učim jezik zemlje u kojoj sam živeo (naučio malo koliko da znam da se snadjem bar u prodavnici ili pekari) i od onih koji su me učili sam na isto pitanje dobio negativan odgovor. Ima nekih sličnosti, ali razlike su veće.

Nego, pričom o jeziku smo malo promenili temu pa nije zgoreg da se vratimo na istu i bar probamo da nadjemo odgovor zašto smo mi podložni svakom uticaju i samim tim trpimo svačija uslovljavanja, odnosno postoji li šansa da odredimo naše nacionalne ciljeve koji će biti nezavisni od politike, partije na vlasti. Jednostavno da se ili vratimo korenima ili sada ustrojimo nešto što će generacije sprovoditi. Da li smo sposobni za takvo nešto?

Naravno u pravu si, ali samo napominjem u vezi jezika, jer su mi svi Finci i Madjari, sa kojima sam bila u kontaktu, kao i Turci recimo, potvrdili, da im jezici imaju slicnosti.

Mora se prvo definisati cilj, sta je nas nacionalni cilj, pa onda mozemo diskutovati o tome, da li se vratiti korenima ili se okrenuti necem novom.
Ali, bez obzira, za sta se odlucili, moramo definisati nacionalni cilj, nezavisno od politickih podela, kao i sto rekoh u nekom od prethodnih postova.
Takodje, dosta ljudi u Srbiji je za neku vrstu "denacifikacije".
U svakom slucaju, situacija je dosta komplikovana.

Sta je to NACIONALNI CILJ?

Madjarski jezik je slican finskom je spada u grupu ugro-finskih jezika koji su jedinstveni u Evropi.

Nema nikakve slicnosti sa turskim jezikom.

Naravno u pravu si, ali samo napominjem u vezi jezika, jer su mi svi Finci i Madjari, sa kojima sam bila u kontaktu, kao i Turci recimo, potvrdili, da im jezici imaju slicnosti.

Mora se prvo definisati cilj, sta je nas nacionalni cilj, pa onda mozemo diskutovati o tome, da li se vratiti korenima ili se okrenuti necem novom.
Ali, bez obzira, za sta se odlucili, moramo definisati nacionalni cilj, nezavisno od politickih podela, kao i sto rekoh u nekom od prethodnih postova.

KO treba da definise nacionalni cilj?

Denacifikaciju i katarzu Srbija MORA PROCI.

I mnogo veci narodi su je prosli nakon izgubljenih ratova.

Srbija jos nije.

Pogotovo narod koji MANIPULISE SPC.

Nikada cuo za "ugaro-finski"? Estonski je takodje srodan sa finskim i madjarskim jezikom.

Gluposti. razgovarao sam sa jednim Fincem i on priča da ne vidi nikakvu sličnost osim u par reči.

I mi tako možemo da kažemo da je srpski srodan engleskom: eng. mum (čita se mam) := srp. mama

A Turke neću ni da komentarišem...

Gluposti. razgovarao sam sa jednim Fincem i on priča da ne vidi nikakvu sličnost osim u par reči.

I mi tako možemo da kažemo da je srpski srodan engleskom: eng. mum (čita se mam) := srp. mama

A Turke ne ću ni da komentarišem...

Madjarskom i finskom jeziku je ISTI KOREN.

Ima mnogo vise istih reci od "par reci".

Ista je i intonacija govora: Kada slusas madjarski i finski, a ne razumes reci - oni imaju istu intonaciju!

Mislim o tome ne treba da se rasparavljamo, pogledaj bilo koju enciklopediju por pojmom: Ugro-finski jezici.

Ista je i intonacija govora: Kada slusas madjarski i finski, a ne razumes reci - oni imaju istu intonaciju!

Mislim o tome ne treba da se rasparavljamo, pogledaj bilo koju enciklopediju por pojmom: Ugro-finski jezici.

A slušaj, ja sam lično razgovarao sa tim Fincem, čovek inače obrazovan. Eto, pitaj vojvođanske Mađare jel išta razumeju Finski.

A šta se teme tiče, dokle više ovi uslovi, izranjaju kao pečurke posle kiše...

Kad pomenu Turski, više je sličnosti izmedju Srpskog i Turskog nego Madjarskog i Turskog :) i to možemo da zahvalimo neraskidivim vezama koje silom prilike traju i do dana današnjeg. Nekada su fizički vladali ovom teritorijom, a sada se opet probijaju što jezikom i kulturom preko sapunica što ekonomijom.

Obično stvari u životu koje se čine kompleksnim na prvi pogled imaju jednostavno rešenje i obrnuto - ono što podcenimo zahteva složenije rešenje.
Kada pomenu denacifikaciju, ima nešto zanimljivo. Optužuju nas svi redom da smo nacionalisti i da težimo da pokorimo druge dok je stvarnost potpuno drugačija. Mi smo pokoreni. Dozvolimo da nam nametnu osećaj krivice zbog npr par plaćenih budala koje na fudbalskoj utakmici skandiraju na nacionalnoj osnovi i cela nacija postane automatski obeležna. Kakav nacionalni (anti) marketing. Dakle nas optužuju za nacionalizam, a stvarnost je da ja u Evropi većih nacionalista od Francuza nisam video, samo što oni svoj nacionalizam vešto upakuju i što je najbitnije POŠTUJU. Isto to rade i druge nacije koje drže do sebe. Madjari koji su inicirali ovu temu su tu takodje. Čak i minorni Slovenci, valjda zato što su im svesnost sopstvene minornosti i borbe za opstankom stvorile jak nagon za opstankom, dok je nama nametnuto da čim se pomenu prva tri slova nacije i države Srb.. već smo obeleženi za pljuvanje i optužbe. Zasluga za takav odnos drugih prema nama je u nama, jer ne poštujemo sebe. Za promenu takvog odnosa potrebno je dosta vremena i generacije, koje će biti obrazovane na drugačijim merilima vrednosti nego što je to danas. Ali bitno je da počnemo i da se složimo oko same te jedne stvari, nezavisno od političkog stava i budućih vladara: nacionalne vrednosti i ciljevi

Madjarski jezik je slican finskom je spada u grupu ugro-finskih jezika koji su jedinstveni u Evropi.

Nema nikakve slicnosti sa turskim jezikom.

U tome je i nas problem, da treba da definisemo svoj nacionalni cilj.
P.S. To sam i rekla za madjarski i finski jezik, citaj lepo sta sam napisala, a turski jeste slican i madjarskom i finskom jeziku ;)

A Turke neću ni da komentarišem...

Vidi, meni na operaciju dolazi gomila ljudi razlicitih nacija, godina, staleza...
Svi Finci sa kojima sam dosla u kontakt, visoko obrazovani su mi potvrdili, da ima dosta slicnosti i da finski jezik podseca na madjarski.
Takodje i gomila Turaka i Madjara mi je potvrdila, da imaju slicnosti njihovi jezici...Naravno, ne onoliko koliko recimo Makedonski i Srpski, ali ih imaju.

U pravu si za ovo Blajbi. :ok:
Kao recimo i rumunski i albanski jezik...
Ali, vratimo se temi ;)

.

Srbija jos nije.

Vidi postavljanje pitanja šta je naš nacionalni cilj je činjenica da si jedan od slobodno mogu reći 99,9 procenata Srba koji bi postavili isto pitanje jer niti znaju niti naslućuju odgovor, a to govori o tome koliko je jak proces denacifikacije kod nas već generacijama. Iskreno i sam sam sebi postavljao slično pitanje i istina je da bi retko ko na isto pitanje mogao da da odgovor. Zato sam i pokrenuo temu da probamo kroz diskusiju da dodjemo do istog.

Recimo da su se Jevreji dugo odpozdravljali sa dogodine u Jerusalimu, Turci ne skrivaju svoje težnje da povrate one teritorije kojima su vladali vekovima, Madjari žele da okupe sve svoje sunarodnike pod jednu kapu, Nemačka ima kompleks što nikada nije bila kolonijalna sila poput Engleske Francuske ili Španije, pa kada nisu uspeli da nešto postignu ratovima u 20. veku sada pokušavaju ekonomijom i tako nametnu sebe. Da ne nabrajam dalje primere. Recimo da su sve to dugoročni ciljevi kojima će jedna nacija da teži. Neće biti ostvareni tokom jedne generacije, ali kada cilj postoji naredne generacije znaju šta da čine.
Sada da se vratimo nama. Da li mi imamo neki cilj sem da sačuvamo i ono malo što sada imamo i dok to pokušavamo i koprcamo se, dozvoljavamo da nam svako odredjuje šta da radimo i da nas uslovljava i uvek izvučemo deblji kraj jer idemo linijom manjeg otpora i pristajemo na sve. Kada ovo kažem mislim pre svega na našu generalnu politiku u poslednjih nekoliko decenija. Kada je jedan čovek ovde povukao granicu Karlobag Karlovac itd svi su se sa njim sprdali, pa i danas (moram da se ogradim ovde i ISTAKNEM da nisam pripadnik NI JEDNE političke grupacije, već prosto pripadnik nacije koja izumire i koji želi da se to stanje promeni). Dakle, zar taj čovek nije pomenuo nešto što je moglo biti naš nacionalni cilj bez obzira koja politička opcija bude bila u budućnosti ili šta bi bilo da je on ili neko drugi umesto toga citirao granice Dušanovog carstva? Siguran sam da bi onih na početku pomenutih 99,9% počeli da mu se rugaju i sprdaju i to bi bilo dovoljno, jer bi sa spoljne strane, znači iz drugih nacija umesto zebnje i straha od takve tvrdnje nastupio spokoj zbog sigurnosti da Srbi sami sebe šutiraju nogom u donji deo ledja. A razlog za takvo ponašanje 99,9% Srba leži u tome što nam se generacijama usadjuje osećaj inferiornosti prosto obrazujemo se na drugačijim temeljima.

Kad pomenu Turski, više je sličnosti izmedju Srpskog i Turskog nego Madjarskog i Turskog :) i to možemo da zahvalimo neraskidivim vezama koje silom prilike traju i do dana današnjeg. Nekada su fizički vladali ovom teritorijom, a sada se opet probijaju što jezikom i kulturom preko sapunica što ekonomijom.

Obično stvari u životu koje se čine kompleksnim na prvi pogled imaju jednostavno rešenje i obrnuto - ono što podcenimo zahteva složenije rešenje.
Kada pomenu denacifikaciju, ima nešto zanimljivo. Optužuju nas svi redom da smo nacionalisti i da težimo da pokorimo druge dok je stvarnost potpuno drugačija. Mi smo pokoreni. Dozvolimo da nam nametnu osećaj krivice zbog npr par plaćenih budala koje na fudbalskoj utakmici skandiraju na nacionalnoj osnovi i cela nacija postane automatski obeležna. Kakav nacionalni (anti) marketing. Dakle nas optužuju za nacionalizam, a stvarnost je da ja u Evropi većih nacionalista od Francuza nisam video, samo što oni svoj nacionalizam vešto upakuju i što je najbitnije POŠTUJU. Isto to rade i druge nacije koje drže do sebe. Madjari koji su inicirali ovu temu su tu takodje. Čak i minorni Slovenci, valjda zato što su im svesnost sopstvene minornosti i borbe za opstankom stvorile jak nagon za opstankom, dok je nama nametnuto da čim se pomenu prva tri slova nacije i države Srb.. već smo obeleženi za pljuvanje i optužbe. Zasluga za takav odnos drugih prema nama je u nama, jer ne poštujemo sebe. Za promenu takvog odnosa potrebno je dosta vremena i generacije, koje će biti obrazovane na drugačijim merilima vrednosti nego što je to danas. Ali bitno je da počnemo i da se složimo oko same te jedne stvari, nezavisno od političkog stava i budućih vladara: nacionalne vrednosti i ciljevi

Potpisujem sve sto si napisao, samo i dalje negiram da madjarski i turski nema slicnosti.
Sami Madjari i Turci kazu to.
A za slicnost srpskog i turskog...moramo malo pogledati i sa druge strane to, jer dosta ima srpskih reci u turskom jeziku (tj, straoturskom, kako ga oni nazivaju, koji vise ne upotrebljavaju u komunikaciji).

Не видим у Мађарима било какву претњу. Њих више умре него што их се роди и све више их емигрира. Ипак, имају јак лоби који је удружен са издајницима и сепаратистима српског порекла и то ми се нимало не свиђа. То што нису осудили оног убицу српске деце, маторог дракулу и што су побили толике људе за време окупације, не даје им за право да било шта захтевају. Безобразлук и глупост немају границу...

Srbija jos nije.

STA JE TEBI BRE?
Ni jednom se narodu na svetu ne trazi, da se denacifikuje.
Sta cini svaki narod posebnim?
Sta cini svaku drzavu posebnom?
Zasto ne bitrebali da imamo svoju nacionalnu svest?
Kada su recimo Madjari, Albanci, Austrijanci, Nemci, Hrvati, Turci patriote, onda je to u redu i ispravno, a kda je Srbin patriota, on je odmah nacista, klerofasista i to je lose?
Zasto?

Back