Pasta za CPU/Hladnjak

Ajde ja da ti kazem onako laicki :) Pasta za CPU je napravljena od specificne silikonske masti i opiljaka aluminijuma. Na taj nacin "lepi" hladnjak za procesor i poboljsava prijanjanje i tako poboljsava odvodjenje toplote. Kad ne bi bilo paste bilo bi potrebno da se hladnjak jako pricvrsti za procesor, nekim srafovima ili slicno :) da bi opet to odvodjenje toplote bilo zadovoljavajuce. Jer za odvodjenje kao i provodjenje toplote bitno je dobro prijanjanje. E tako ;)

A nanose se u tankom sloju..da ne bi previse kipelo i iscurelo na plocu, to bi znacio kvar, jer je pasta elektro i toplotno provodljiva...

Ajde ja da ti kazem onako laicki :) Pasta za CPU je napravljena od specificne silikonske masti i opiljaka aluminijuma. Na taj nacin "lepi" hladnjak za procesor i poboljsava prijanjanje i tako poboljsava odvodjenje toplote. Kad ne bi bilo paste bilo bi potrebno da se hladnjak jako pricvrsti za procesor, nekim srafovima ili slicno :) da bi opet to odvodjenje toplote bilo zadovoljavajuce. Jer za odvodjenje kao i provodjenje toplote bitno je dobro prijanjanje. E tako ;)

A nanose se u tankom sloju..da ne bi previse kipelo i iscurelo na plocu, to bi znacio kvar, jer je pasta elektro i toplotno provodljiva...
sta vise reci

Pozeljno je da nosis bolnicke rukavice kad montiras procesor zbog statickog elektriciteta.
Pastu nanosiš tako što naneses malu kolicinu na sredinu procesora, mozes da je malo razmazes prstom ali i ako samo poklopis i pritisnes sa coolerom ona ce se sama razmazati.

Pozeljno je da nosis bolnicke rukavice kad montiras procesor zbog statickog elektriciteta.
Pastu nanosiš tako što naneses malu kolicinu na sredinu procesora, mozes da je malo razmazes prstom ali i ako samo poklopis i pritisnes sa coolerom ona ce se sama razmazati.

nista ne razmazuj prstom,cak i proizvodjaci daju uz paste neke spatule koje mozes odmah da bacis,nafilovan procesor ce uhvatiti vazduh i stvoriti mehurove koje zelis da izbegnes,primeni metod krsta,silikonska ili neka druga na tebi je izbor

U firmi gde sam ja bio na praksi su razmazivali prstom.

Ma dasta, kave spahle i cuda. Jednostavno kanes na sredinu i prsom eventualno malo u krug razmazes(zavisi od gustine i kvaliteta paste), mada, pod pritiskom hladnjaka ce se fino rasporediti. Uzmi dva komadica stakla slicnih dimenzija proca, pa kani, poklopi i lepo ces videti kako se rasporedjuje i koliko je ustvari malo dovoljno jer su hladnjak i proc skoro idealno glatki, samo da se popune mikro pore(vise na hladnjaku, jer su oni nesto grublje bruseni).

U firmi gde sam ja bio na praksi su razmazivali prstom.

SVAŠTA...:confused:.

Da je ...OBIČNA SILIKONSKA MAST....OK....to možeš da pipaš...GOLIM PRSTIMA..;).

A ove ...NOVE PASTE...za hladnjake...pored...BOJE...sadrže čak i ...TEŠKE METALE...poput...ANTIMONA...i...NIJE PREPORUČLJIVO ...imati ..KONTAKT SA GOLIM PRSTIMA..:(.

Jer...TEŠKI METALI....LAKO PRODIRU KROZ KOŽU...i...VRLO SU OPASNI..:sad2:.

TE....NOVE PASTE....NANOSITI ISKLJUČIVO VRHOM SPRICA ( u kome je i sadržana )....i ...NE RAZMAZIVATI....treba napraviti ...BLAGO BRDAŠCE...:).

Kada se prisloni...tj...PRITISNE HLADNJAK....PASTA...će se...SAMA RASPOREDITI....i neće biti...DŽEPOVA..:).

Poslednja izmena:

Back