Pasoš EU i njegov značaj u USA

rokavec

Ističe se
Poruka
2.144
Pozdrav...

Nešto mi se vrzma po glavi da odem ipak u NYC kod rođaka mesto u Slo.

Imam Slovenački pasoš ( EU) pa me zanima kako gledaju na EU pasoše tamo...

BITNA MI JE RADNA DOZVOLA jer nebih da radim na crno ;)

Otići ću u USA ambasadu za koji dan ali bih voleo da čujem iskustva ljudi koji su u sličnoj situaciji kao ja ;)

Hvala unapred drugovi forumaši ;)

Negde u prolazu sam čuo da je Slovenija jedna od nekolicine država čiji državljani imaju privilegiju putovanja u US bez viza (mada nisam proveravao).
Ne znam da li će ti to išta pomoći oko radne dozvole, valjda će se javiti neko ko zna :) .

ako imas manje od 30 godina, mozes u Kanadu sa Slo pasosem.
program se zove Work & Travell, izdaje se radna dozvola na 1 godinu
ako ti se svidi, posle odavde produzavaj...

To da li imate SLO ili pasos Srbije nema ama bas nikakve veze sa radnom dozvolom kako je vi zovete u USA.

Ko ima pasos Slovenije moze da ide u US i da ostane iskljucivo turisticki do 3 meseca a ko ima pasos Srbije vadi vizu (koja se obicno daje na 10 godina) i onda moze da se ostane do 6 meseci godisnje isto naravno turisticki. Koga zanima radna viza H1B svakako mora da ide u ambasadu i da je trazi (na osnovu poslodavca) mozete vi da imate i pasos UK nista vam to ne znaci specijalno.

A da odem tamo pa da tražim radnu dozvolu? kolika je šansa da mi je daju? imam rodbinu USA državljane...

- workers of extraordinary ability (widely acknowledged leader in the particular artistic, educational, business, or athletic field)
- outstanding university professors or researchers, and
- executives or managers of multinational companies being transferred to jobs in the U.S.

ako ne mozes sebe pronaci u gornjim kategorijama, sanse su ti male.

ako imas pasos EU moras prvo da se prijavis da putujes u Ameriku preko ESTA osim ako ne ulazis u US kopneno iz Kanade ili Meksika

https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

ako ti oni kazu da je OK onda putujes sa tim prijavom. Ako te odbiju na ESTA moras ici u ambasadu i traziti vizu.

To sto si iz EU neista ne menja sto se tice radnih dozvola u USA. Isto kao i da si iz Srbije.

Ha ovo nisam znala ! Pa to je skoro kao da traze vizu (mogu i da ne odobre) plus se placa. Mada nisam nasla koliko kosta processing fee, a ako odobre onda na to jos $10 za authorization fee.

*** nadjoh sad, samo $4 za processing fee, Pa nije mnogo, sve zajedno $14.

Plus sto bi bilo vazno postavljacu teme, ako se udje u USA po ovom progamu onda ne moze da se menja viza i status u imigrantski. Verovatno bi mogao da dodjes, trazis posao i kad nadjes nazad u svoju zemlju da trazis radnu vizu regularno.

Poslednja izmena:
ne ESTA nije viza i moras uneti samo osnovne podatke - nista vise.

ESTA je jedan medjukorak kojim Amerikanci ne zele da dozvole osobama koje imaju neku zabranu da udju u USA ili se nalaze na nekim njihovim listama bez obzira sto je na snazi bezvizni rezim. Recimo osobe koje se sumnjice za terorizam ili neki iz EU koji su ranije imali neke prekrsaje u USA i dr...

po meni mnogo je bolja nasa situacija sa turistickom vizom nego neko ko ima EU pasos. Kod nas lepo em dobijes na 10 godina i ne smaras se nista em je ulazak po 6 meseci :)

samo posedovanje vize ne znaci da ce te pustiti da udjes u USA
mi smo jednom od ulaza iz Kanade morali da ispunimo formular gde idemo i koliko ostajemo, koliko novaca imamo, sta imamo u automobilu itd...
nista strasno, ali nije bilo dovoljno posedovati vizu u pasosu

Back