PASCAL - Zadaci, resenja, problemi, izazovi...

imam jedan zadatak u pascalu koji ne znam da uradim pa molio bi za pomoc.
Zadatak:
Prolaznost ucenika(jednog)na kraju skolske godine
14 predmeta Bosanski jezik 4,Matematika 2,Elektronika 4,Vjeronauka 5,Praksa 5,Masine 4,Mjerenja 4,Postrojenja 5,Mreze 4,Instalacije 5 ,Tjelesni 5,Engleski 4,Demokratija 5,Primjena 4,
To je tih 14 predmeta mislim da nije postrebno ali eto za svaki slucaj.Pa ako je moguce da mi ovo neko uradi.Pascal Hvala unaprijed

imam jedan zadatak u pascalu koji ne znam da uradim pa molio bi za pomoc.
Zadatak:
Prolaznost ucenika(jednog)na kraju skolske godine
14 predmeta Bosanski jezik 4,Matematika 2,Elektronika 4,Vjeronauka 5,Praksa 5,Masine 4,Mjerenja 4,Postrojenja 5,Mreze 4,Instalacije 5 ,Tjelesni 5,Engleski 4,Demokratija 5,Primjena 4,
To je tih 14 predmeta mislim da nije postrebno ali eto za svaki slucaj.Pa ako je moguce da mi ovo neko uradi.Pascal Hvala unaprijed

Ovaj zadatak je lak, da lakši ne može biti.
Ja sam radila paskal pre godinu dana, ali evo...

program prosek
var bosanski, matematika, elektronika, veronauka, praksa, masine, merenje, postrojenje, mreze, instalacije, fizicko, engleski, demokratija, primena: integer;
prosekocena: real;
begin
write ('unesi ocenu iz bosanskog jezika:'); readln (bosanski);
write ('unesi ocenu iz matematike:'); readln (matematika);
write ('unesi ocenu iz elektronike:'); readln (elektronika);
write ('unesi ocenu iz veronauke:'); readln (veronauka);
......i tako iskucaš svih 14 predmeta....
prosekocena:= (bosanski+matematika+elektronika+veronauka+praksa+masine+merenje+postrojenje+mreze+instalacije+fizicko+engleski+demokratija+primena)/14;
write ('prosek ocena je:'); readln (prosekocena);
end.

Hitno mi je potrebnan zadatak u turbopaskalu :worth: :D Ne moze se pokrenut , javlja neku gresku.

Zadatak glasi:
Na ulazu se nalazi niz od max. 100 pozitivnih cijelih brojeva.Program treba da ispiše iste te brojeve presložene tako da se najprije ispišu svi članovi niza koji su prosti brojevi a zatim svi članovi koji su slozeni brojevi.Unutar skupova prostih i slozenih brojeva treba biti ocuvan redoslijed iz polaznog niza , dakle brojevi trebaju biti dati istim redom kao i u polaznom nizu

program RazdvajanjeProstih(output);
var
ulaz,prosti,slozeni: Array[1..100] of integer;
n,i,j,brprostih,brslozenih : integer;
prost : boolean;
begin
readln(n);
{ unosimo niz brojeva }
for i := 1 to n do
readln(ulaz);
{ stavljamo clanove niza u odgovarajuce nizove }
brprostih := 1;
brslozenih := 1;
for i := 1 to n do
begin
{ da li je ulaz prost broj? }
prost := true;
for j := 2 to Trunc(sqrt(ulaz)) do
begin
if ulaz mod j = 0 then
begin
prost := false; break;
end;
end;
{ ako jeste, stavljamo ga u niz prostih }
if (ulaz>1) and prost then
begin
prosti[brprostih] := ulaz;
brprostih := brprostih + 1;
end else
{ a ako nije, u niz slozenih }
begin
slozeni[brslozenih] := ulaz;
brslozenih := brslozenih + 1;
end;
end;
{ ispisujemo sve proste brojeve }
for i := 1 to brprostih-1 do
writeln(brprostih);
{ ispisujemo sve slozene brojeve }
for i := 1 to brslozenih-1 do
writeln(brslozenih);
end.

Nisam odavno radio paskal, al 'ajd da probamo. :D

Kod:
PROGRAM index4;
VAR 
   NIZ: ARRAY[1..100] OF INTEGER;
   N: INTEGER;
BEGIN
  WRITELN('KOLIKO CLANOVA IMA NIZ?');
  READLN(N);
  FOR I:=1 TO N DO BEGIN
    WRITELN('UNESITE ', I, '. CLAN NIZA:');
    READLN(NIZ[I]);
  END;
  FOR I:=1 TO N DO BEGIN
    IF(I MOD 4)<>0 THEN WRITELN(NIZ[I]);
  END;
  READLN
END.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, imam i ja neke zadatke iz paskala pa bih zamolio nekog da mi ih uradi.

1. Nacrtati algoritam i napisati program kojim se unosi jedan prirodan broj i izracunava da li je jednak zbiru kvadrata svojih cifara.

2. Nacrtati algoritam i napisati program kojim se unosi i stampa kvadratna matrica A n*n, gde je n ulazni parametar i odrediti zbir parametara ispod glavne dijagonale.

3. Nacrtati algoritam i napisati program koji unosi znakovnu vrednost C i string S maksimalne duzine 100 karaktera i odrediti broj pojavljivanja karaktera C u stringu S.

Hvala.

Pozdrav.

Moze li neko? Please... :(

Pozdrav svima, imam i ja neke zadatke iz paskala pa bih zamolio nekog da mi ih uradi.

1. Nacrtati algoritam i napisati program kojim se unosi jedan prirodan broj i ispituje da li je jednak zbiru kvadrata svojih cifara.

2. Nacrtati algoritam i napisati program kojim se unosi i stampa kvadratna matrica A n*n, gde je n ulazni parametar i odrediti zbir elemenata matrice ispod glavne dijagonale.

3. Nacrtati algoritam i napisati program koji unosi znakovnu vrednost C i string S maksimalne duzine 100 karaktera i odrediti broj pojavljivanja karaktera C u stringu S.

Hvala.

Pozdrav.

Davno je deda deco ucio Paskal.Sad sam seo da se prisetim starih dana,da nazvrcam nesto osnovno i par kompajlera su ok,ono sto sam i mislio,to su lepo iskompajlirali,ali par njih jedu da izvinete...Recimo evo najjednostavniji program ne mogu da odrade jer se razlikuju,ali nije greska u njima,nekada su imali reputaciju,nego je za nijansu razlicit kod od onoga koji se ukucava u FreePascal i srodne.E nek mi da neko ideju sta bi trebalo jos dodati/promeniti u ovakvom kodu:

Program Zdravo;
begin
writeln('zdravo'); (ovde na FPC moze i write,ali kod ova druga 2 kompajlera ni jedno ni drugo ne prolazi)
end.

Moze li mi neko uraditi ove zadatke, bila bih mu zahvalna :D
1. Unijeti stranice pravougaonika a i b. Izračunati i ispisati vrijednost obima,površine i dijagonale.
2.Unijeti realan broj. Ispisati odvojeno njegov cijeli i decimalni ( realni) dio.
3.Unijeti petocifren cijeli broj.Ispisati njegovu drugu cifru.
4.Unijeti petocifren cijeli broj.Ispisati njegovu srednju cifru.
5.Unijeti petocifren cijeli broj.Ispisati njegovu četvrtu cifru.
6.Unijeti broj.Ispisati da li je on paran ili neparan.
7.Unijeti prirodan broj n.Izračunati i ispisati sumu recipročnih vrijednosti brojeva od 1 do n.
8.Unijeti tri broja.Pronaći i ispisati najmanji od njih.
9.Unijeti tri broja.Pronaći i ispisati najveći od njih.
10.Unijeti ocjenu, a program tu ocjenu ispisuje opisno.

moze li neko uraditi?
1. Unijeti stranice pravougaonika a i b. Izračunati i ispisati vrijednost obima,površine i dijagonale.
2.Unijeti realan broj. Ispisati odvojeno njegov cijeli i decimalni ( realni) dio.
3.Unijeti petocifren cijeli broj.Ispisati njegovu drugu cifru.
4.Unijeti petocifren cijeli broj.Ispisati njegovu srednju cifru.
5.Unijeti petocifren cijeli broj.Ispisati njegovu četvrtu cifru.
6.Unijeti broj.Ispisati da li je on paran ili neparan.

7.Unijeti prirodan broj n.Izračunati i ispisati sumu recipročnih vrijednosti brojeva od 1 do n.
8.Unijeti tri broja.Pronaći i ispisati najmanji od njih.
9.Unijeti tri broja.Pronaći i ispisati najveći od njih.
10.Unijeti ocjenu, a program tu ocjenu ispisuje opisno.

Back