PAS SA LANCEM I PAS BEZ LANCA - RAZLIKE

To nema veze sa lancem nego sa odnosom koji vlasnik uspostavi sa psom-ne znam kakav je tretman moja kujica imala ranije, kod tih (ne)ljudi koji su je izbacili ali znam da mene u setnji bez povodnika solidno slusa ali jednako radosno dotrcava i kad je pozovem da je vezem, iako zna da ce ostati sama u dvoristu, jer isto tako zna da cu se vratiti kasnije. (Da se razumemo, stvarno nisam pristalica koriscenja lanaca u klasicnom smislu-povodnik u gradskoj sredini, gde pusten pas moze da ugrozi i sebe i okruzenje je druga prica-ali ovde, u nasem slucaju je lanac bio najmanje zlo.)

Jooj mrzim lance i katance, nažalost, morala sam da ih primenim.Naš Dobrivoje, džukelica koja je došla pred naš ulaz, bio je dobar 10 meseci, dok se nie odomaćio i krenuo redno da napade sve nepoznate koji ulaze u ulaz ili prilaze autima na parkingu,Zato smo morali da mu napravimo kućicu ispod terase(jer ga mačke ne tolerišu u kući), da ga neko ne bi ubio.Ima kanap od 10m na sajli i dovoljno prostora i svakodnevno ga neko od komšija ili mi vodi u šetnju, ali to mi ipak nije pravo, nažalost, trenutno nemamo bolje rešenje, voela bih da mu omogućim slobodu kretanja, što sada nisam u mogućnosti:(

Idealno bi bilo da pas bude pusten u ogradjenom dvoristu a losa strana vucenja lanca po sajli je trajno ostecenje sluha od zvuka koji se tom prilikom proizvodi. A moj prvi komsija svog nemackog ovcara drzi po ceo dan u boksu, samo ga ujutru i nekad uvece pusti u dvoriste na dugackom lancu i pas ima neke tikove npr. u stanju je da se po pola sata vrti u krug, uvek u smeru kazaljke na satu. Ranije se vrteo u suprotnom smeru, od letos u smeru kazaljke.

Idealno bi bilo da pas bude pusten u ogradjenom dvoristu a losa strana vucenja lanca po sajli je trajno ostecenje sluha od zvuka koji se tom prilikom proizvodi. A moj prvi komsija svog nemackog ovcara drzi po ceo dan u boksu, samo ga ujutru i nekad uvece pusti u dvoriste na dugackom lancu i pas ima neke tikove npr. u stanju je da se po pola sata vrti u krug, uvek u smeru kazaljke na satu. Ranije se vrteo u suprotnom smeru, od letos u smeru kazaljke.

Jbte te patologije uzrokovane zatvorenim prostorom su najstrašnije....:(

Mnogo je ljudi koji psima ne mogu obezbjedit boks , pa ih drze na
lancu . Ako su vec na lancu onda bar da ne budu na metar lanca :( .
Da imaju sajlu i par metara lanca da se koliko toliko mogu kretati .

Ako neko nije u mogucnosti da svog psa drzi bar u boksu i da ga pusta iz boksa svaki dan na par h...onda ne bi trebao da ima psa. To drzanje na lancu bi trebalo zabraniti zakonom. Ili drzi psa redovno ili ga pokloni nekome ko ga nece muciti.
Nasi psi su slobodni u dvoristu i ako smo s pulijem imali jako puno problema jer je unistavao slomio, izgrizao skupe vocke, cvece... dugo je trajalo i nije bilo lako ali smo ga naucili da to ne radi vise.
Kad se radi o setanju psa... to je malo drugacije, ipak je bolje da ima lanac/povodnik... nije da ja ne verujem svom psu, nego ne verujem ostalim psima i nepoznatim ljudima. Mada ako je neki normalniji park, a pas zna kako da se ponasa treba ga pustiti da se igra. Ali na ulici nikako.

Poslednja izmena:
Причамо о различитим стварима.Једно је држање пса на ланцу у дрворишту,а сасвим друго водити пса у шетњу мна ланцу.
Каришћење ланца као поводника нема никаквог смисла,пошто је тежак и незгодан.Има толико добрих материјала који служе и за огрлице и за поводнике да то нема никаво оправдање.
Ако се пас од малена учи да иде на улици са поводником ,то за њега неће представљати никакав проблем.Поводник на улици је првенствено важан да би сте заштитили сопственог пса од многих лоших ситуација у којима може да се нађете.
Систем ланца и кућице у дворишту је избор власника.Пас сигурно није мање скучен и спутан у боксу него што је на довољно дугачком ланцу поред своје кућице.И за једне и за друге треба у току дана одвојити довољно времена да се ишетају и истрче ,стварно протегну ноге, па ће бити сасвим задовољни и здрави.

Ne razumem po cemu je u boljoj poziciji NO mojih prvih komsija koji zivi u boksu 2x2m i izlazi jednom dnevno da se istrci nego moja malecka mesanka na 7,5m najtanjeg lanca koja je pustena po celu noc i najcesce jos po 2x dnevno oko pola sata. A moja Mrvica je na lancu jer je agresivna i ujedljiva, sto nam ne pada na pamet da suzbijamo jer nam bas takva i odgovara, samo, eto, imanje nam je preveliko da bi ga odjednom ogradili a puno ljudi zivi dublje u naselju i svakodnevno prolaze tuda. Cim ograda bude gotova, lanac ide u penziju ali u medjuvremenu, bolje i to nego da nisam nista preduzela kad je dolutala kod nas, istraumirana i nepoverljiva.

Veruj mi, moguće je. ;) Moja ćerka, tad nepunih 5, je vodala okolo istina omanjeg psa od godinu ipo za kog pouzdano znam da nikad nije video povodnik jer je kao štenac uhvaćen i držan u "azilu" sve dok nije kastriran i izbačen na ulicu u okviru CNR projekta. Dakle, direktno od keruše u kavez, posle na ulicu, znajući kakva struktura ljudi radi tamo, nikad ga niko nije ni pomazio dok nije došao kod mene u dvorište.

Moja na lancu od 10m definitivno nije zlostavljana ali lanac ipak ide u penziju cim napravimo ogradu oko dvorista i boks za nju. Sta cemo kad smo opaki nogavichar. :mrgreen: I zanimljivo, zbog istih je komsija danju vezana a nocu pustena. I mislim da je u boljoj poziciji ona na lancu nego komsijin NO u boksu 2x2m koji izlazi samo na sat vremena dnevno.

nije da nije
ovaj moj gluv ko top
a 91 posto vremena je na lancu

Imala sam jednu kujicu koja je, na zalost, uginula pre par godina od starosti. Morali smo da je stavimo na lanac na dve nedelje dok su majstori bili u kuci- skakala je na njih. Ona dva dana nije ni jela ni vode pila, dok je nismo pustili.
Sad imam psa koji je do zla boga razmazen, lanac nije osetio nikad i slobodno seta po kuci i dvoristu, spava u sobi, kao i macke. Mrzim lance, i u svoje i u ime pasa. Povodac je nesto drugo....

Back