i šta kažeš bratac, četnici su takodje imali avione i brodove ????
aaa da, setih se, bilo je im rano tih ratnih godina, a posle im je bilo dockan .....
U dosta obimnom spisku šifri i pseudonima za komandno osoblje, saradnike i jedinice Četničkog pokreta, naiđoh na ova imena (prenosim kako su zavedena)
ADRIJA, poručnik korvete Stanko Božić.(u nekim depešama ADRAN)
MIJAT, Dabović Mirko, k-nt bojnog broda, obaveštajac i organizator u Boki Kotorskoj.
RUDI, Jovanović Miladin, k-nt broda „Zagreb" iz Beograda (?)
SASKO, Šašijević Vladimir, kapetan bojnog broda.
HREN, Klimar, potpukovnik (kapetan bojnog broda), zastupnik komandanta Slovenije.
CIGO, Mitrović M. Đorđe, poručnik boj. broda I kl. zast. šefa II otseka u Kairu.
PETRARKA, Jovović Jakov, kapetan fregate, Crna Gora.
ZMAJ OD BOSNE, Vilfan Boris, kapetan korvete, šef ob. službe u Hercegnovom.
MILIĆ BOGDAN-BOCA, Ivanišević R. Dušan, mornarički narednik iz Čačka.
CICVARA, Stanisavljević Todora Rade, mornar. narednik vodnik, k-nt puka „vožd Karađorđe".
CRNČIĆ PETAR-ĆAFA, Mitrović I. Nenad, rez. mornar. poručnik, komandos, I Kosovskog korpusa.
JANKO, Ćirković Savo, šef pomorske obaveštajne tajne službe za Boku (u kasnijoj konspiraciji AVRAM)
SLAVKO 21121, Vlajković M. Mladen, mornarički pnar. u zoni „E" iz Bitolja., komandos.
Izjava mornaričkog podnaredika Svetozara Svete Filipovića
Formiranje Pomorske Obalske Komande
(P.O.K.)
U februaru 1944. godine kapetan bojnog broda Vladimir Šaškijević je po naredbi Vrhovne Komande formirao u Boki Kotorskoj Pomorsku Obalsku Komandu. U ovu komandu su ušli svi raspoloživi oficiri i vojnici pristalice Ravnogorskog Pokreta sa teritorije Bokotorskog korpusa a pridodati su i borci iz čitave kraljevine koji su upućivani od strane Vrhovne Komande. Zadatak ove Komande je bio sprečavanje uništavanja vojnih objekata koje su Nemci minirali i spremili za dizanje u vazduh u slučaju povlačenja. Drugi važan zadatak ove Komande bio je bezbedno, brzo i tajno prebacivanje savezničkih i naših starešina u Italiju.
Meni poznata lica u ovoj Komandi bili su :
1. kapetan bojnog broda Vladimir Šaškijević ,,čika Mića,,
2. kapetan korvete Niko Kosović, rodom iz Dubrovnika
3. poručnik bojnog broda Ilija Ilić
4. poručnik fregate Slavoljub Slava Čurković
5. potporučnik Mile ,,Marinac,, iz okoline Stragara
6. poručnik pilot Gojko M. Milinović, rodom iz Morinja
7. vodnik Vasa Marinković, rodom iz Herceg Novog
8. vodnik Matković, rodom iz Kumbora, Hrvat po narodnosti
9. sanitetski vodnik Ljuba Čubrilović
10. vodnik mašinac Mandić, rodom iz Herceg Novog
11. podnarednik Mandić, rodom iz Herceg Novog
12. mornarički narednik mašinac Drago Timotijević
13. narednik Milorad Vidaković ,,Mačak,,
14. kapetan pilot Miroslav Šurbatović
15. poručnik fregate Ivan Plesničar, sin generala Plesničara
16. narednik Frano Seničar
17. hidroavijatičar Mile Milivojević
18. narednik Svetozar Marković,,čika Toza,, čuvar Dvora na Oplencu
19. podnarednik Milovan Grujičić
20. narednik Drago iz Junkovca, kod Lazarevca
21. Risto Pestorić iz Zelenike
22. mornarički podnarednik Svetozar Filipović, iz Kolubarskog sreza
23. podnarednik Todor Toša Zagorac, rodom iz Trogira
24. službenik Bora Jevtić, brat predsednika Vlade Bogoljuba Jevtića
25. kapetan bojnog broda Mirko Dabović
26. vodnik Sava Čarmarković, rodom iz Herceg Novog
27. vodnik mašinac Drago Vidaković, rodom iz Meljina
POK je imao u svom sastavu štab i prateću četu.
Komandant POKa je bio kapetan bojnog broda Vladimir Šaškijević a njegov pomoćnik kapetan Niko Kosović. Ađutant je bio potporučnik Mile ,,Marinac,, a o obradi terena i širenju organizacije brinuo se poručnik bojnog broda Ilija Ilić. Štabsku zaštitnu trojku, odnosno stražu, činili su hidroavijatiar Mile Milivojević , podnarednik Svetozar Filipović i podnarednik Toša Zagorac.
Komanda je formirana februara 1944. kod sela Grude odmah posle uspešnog prebacivanja grupe u kojoj su bili major Bejli, Lukačević, Baćević, četiri saveznička pilota i engeski narednik radiotelegrafista.
Radi lakšeg kretanja kroz Boku svi smo imali lažna imena i legitimacije crnogorske žandarmerije. Ja sam nosio ime Gojko Spajić rodom iz Graba u Zubačkom polju kod Trebinja.
U Grabu je zaista postojao čovek sa takvim imenom i ja sam ga posle rata upoznao. Radio je u fabrici alata u Trebinju i dolazio je posle rata kod mene u Beograd a i ja sam odlazio kod njega.
U aprilu 1944. Nemci su nekako saznali da se u brdima ispod Orjena nalaze Dražini ljudi sa spašenim američkim pilotima i odmah započeli akcije čišćenja terena.
U sukobu sa Nemcima 26 aprila 1944 u selu @lijebi iznad Herceg Novog bio sam ranjen u nogu i ruku.
Nemci su me tako ranjenog zarobili i verujući da sam crnogorski žandram prebačen sam u bolnicu u Meljinama. Dao sam izjavu da sam pucao iz francuskog mitraljeza,,Šaše,, verujući da sam napadnut od partizana.
U bolnici sam ostao 37 dana a tu je kao bolničar radio naš čovek Ljuba Čubrilović preko koga sam imao stalnu vezu sa svojom Komandom. Kako je pala sumnja u moj identitet i da nisam Hercegovac, Ljubo je sa Ristom Pestorićem iz Zelenike uspešno izveo moje begstvo iz bolnice.
Krio sam se u potkrovlju kuće Pestorića u Zeleniki punih 14 dana a radi zavaravanja traga prebačen sam u kuću Steve Traživuka u Herceg Novi i tu sam ostao tri dana a odatle sam prebačen u selo Trebjesin u kuću Nika Vukovića. U ovoj kući sam ostao sve do 13. oktobra 1944. kada sam preko Veriga prebačen trabakulom do Barija a odatle na Maltu. Na Malti, u engleskoj vojnoj bolnici, operisali su mi loše zaraslu kost ruke posle čega sam se uspešno oporavio. U Jugoslovenskoj Kraljevskoj mornarici stacioniranoj na Malti ostao sam sve do 7 avgusta 1945 kada je održan čuveni zbor u malteškoj tvrđavi ,,Rikazeli,,.
Zbor je održan povodom sporazuma Tito - Šubašić a tom prilikom su govorili engleski oficir za vezu pri našem štabu, Titov delegat partizanski major Đuro Deretić i naš komandant kapetan korvete Josif Saksida.
Od tada 1102 prisutnih mornara nas oko 390 odbilo je da se vrati sa našim brodovima u komunističku Jugoslaviju.
Evo teksta Branka Jevtića, kolekcionara oznaka JVuO i pisca brojnih tekstova o oznakama u četničkom pokretu (i jedne kjnige na tu temu)
.......