Pariz vs Istanbul

• Začetnik teme Začetnik teme Boki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Boki

Buduća legenda
Poruka
25.947
...posto sam ove godine radi obaveza morao odgoditi putovanje na Kubu...sad se moram odluciti za nesto drugo.
Nakon razgovora odlucili smo da ne idemo na plazu vec posjetimo jedan od gradova.

Naime, volio bih cuti vase predloge ZA i PROTIV vezane za ove dve destinacije.

Unaprijed zahvalan...

u samom starom gradu
nama je tu najskoncentrisanije bilo sve sto smo zeleli da vidimo, a imali smo samo dva dana
azijsku stranu nismo uspeli, to je ostalo za taj neki drugi put
ali verujem da cu u istanbul da se vracam makar jednom godisnje na produzeni vikend ubuduce
povratna avio karta sa svim taksama je 100eu
smestaj im je isto vrlo povoljan..cisto je sto je najvaznije!
a klopa mmmmmmmmmmm...

...sta preporucujes za obici...i na odredjen nacin doziviti?
Kakvi su sa jezicima...engleski, njemacki, francuski, italijanski?

Ja planiram ici na 5 dana...tako da necu biti u nekoj zurbi...planirao sam takodje u sami centar...tako da bih volio obici i rituale molitvi...
Da li se placaju posjete odredjenih objekata...mislim onih sa velikim turistickim posjetama?

Novac...dizati dole ili nositi odavde?

...sta preporucujes za obici...i na odredjen nacin doziviti?
Kakvi su sa jezicima...engleski, njemacki, francuski, italijanski?

Ja planiram ici na 5 dana...tako da necu biti u nekoj zurbi...planirao sam takodje u sami centar...tako da bih volio obici i rituale molitvi...
Da li se placaju posjete odredjenih objekata...mislim onih sa velikim turistickim posjetama?

Novac...dizati dole ili nositi odavde?

novac - evr, moras da zamenis za njihovu liru
kod njih je jedino ona platezno sredstvo
menjas ga regularno u menjacnicama gde imaju zvanicni kurs
palate otoanskog carstva - obavezno
ulazi se svuda placaju
mahom su oko 20 ili 25 lira po objektu ili delu objekta ukoliko se radi o velikoj palati
izuzetno dobro su organizovani za turiste i ne moras da najmis vodica, posto pri svakom objektu koji obilazis imaju elektronsku varijantu vodica..rentiras sa slusalicama, a program je u svim govornim opcijama
govore engleski jako dobro
i ruski i srpski i nemacki
nemas problem zbog toga
imaju minija turk - svoj grad minijatura svih gradjevina koje su izgradjene za vreme turske vladavine po svetu i kao i vaznih gradjvina kod njih..
ono sto mi je fascinantno je da su odredjene gradejvine 1400..1500te godine zavrsavane za godinu ili dve..
nismo stigli ni do muzeja modernih umetnosti koji je na azijskoj strani..sve to ostaje za sledeci put
kroz istanbul smo se kretali metroom, tramvajem i taksijem i prevoz im je odlicno organizovan bez obzira na njihov specifican nacin kretanja u saobracaju :lol:
obavezno obidji i akvarijum turkuazoo - vredi videti!
imaju i delfinarijum blizu aerodroma..tu vredi videti samo bebu kita, ostala postavka je siromasnija od turkuazoo-a..

novac - evr, moras da zamenis za njihovu liru
kod njih je jedino ona platezno sredstvo
menjas ga regularno u menjacnicama gde imaju zvanicni kurs
palate otoanskog carstva - obavezno
ulazi se svuda placaju
mahom su oko 20 ili 25 lira po objektu ili delu objekta ukoliko se radi o velikoj palati
izuzetno dobro su organizovani za turiste i ne moras da najmis vodica, posto pri svakom objektu koji obilazis imaju elektronsku varijantu vodica..rentiras sa slusalicama, a program je u svim govornim opcijama
govore engleski jako dobro
i ruski i srpski i nemacki
nemas problem zbog toga
imaju minija turk - svoj grad minijatura svih gradjevina koje su izgradjene za vreme turske vladavine po svetu i kao i vaznih gradjvina kod njih..
ono sto mi je fascinantno je da su odredjene gradejvine 1400..1500te godine zavrsavane za godinu ili dve..
nismo stigli ni do muzeja modernih umetnosti koji je na azijskoj strani..sve to ostaje za sledeci put
kroz istanbul smo se kretali metroom, tramvajem i taksijem i prevoz im je odlicno organizovan bez obzira na njihov specifican nacin kretanja u saobracaju :lol: obavezno obidji i akvarijum turkuazoo - vredi videti!
imaju i delfinarijum blizu aerodroma..tu vredi videti samo bebu kita, ostala postavka je siromasnija od turkuazoo-a..

...o ovome se i radi...to i zelim osjetiti...svakodnevnicu i navike.
Zato uvijek i uplacujem samo prenociste sa doruckom...i u sobi sam samo da prespavam.
Zavlacim se po kvartovima u kojim zive, pokusavam zaviriti kroz prozor, upoznati nekoga ko nije turisticki vodic i sl...

Aquapark cu isgurno obici...

Oba grada su lepa. Oba sam obisla i provela nesto oko nedelju dana u svakom. Meni se Pariz vise svideo jer sam od Istanbula previse ocekivala. Konstantinopolj ne zivi u danasnjem Istanbulu.

Najbolji smestaj je na Sultanahmetu. Kako mrzim guzvu organizovala sam sama obislaske i mogu ti reci da sam imala cak i Aja Sofiju, sa jos dvadesetak entuzijasta, samo za sebe, he!
Mislim da je zgodno odvojiti pet dana, manje je od toga je malo, vise je dosadno.

Medjutim, ukoliko nisi video Pariz moja je preporuka da odes do njega. Istanbul je zguzvan, nije prljav, ne moze se reci (Pariz je prljaviji) ali koncentracija ljudi, trgovina na ulici, sudaranje i ulicni trubaduri meni ne gode.

Dzamije su besplatne a crkve su muzeji i placaju se, mene je to negde uvredilo, bogomolja je bogomolja. Moj savet je da ides opozitno od mase, ako masa krene ka Cisterni ti udji u dzamiju, ako krene ka dzamiji ti udji u crkvu.
Topkapi je idealan u najranije jutro, kasnije je prevelika guzva jer je Topkapi zapravo malen, nije kao evrospki dvorovi fascinantan, harem je bacanje para (ja bacila), ispred Topkapija vredi videti crkvu sv. Irene koja je sluzila kao stala (jos jedna uvreda) i jedina nije bila pretvorena u dzamiju 1453. Prilikom obilaska je najlepse prosetati bastom i izaci na terasu koju obasjava pogled na Zlatni rog.

Moj najdrazi deo je iza Istikal ulice (od Taksima ka rumunskom i belgijskom konzulatu), to je boemski kvart sa mladom turskom umetnickom scenom, tu su alternativni butici, slikarske radionice, kafici i uopste, savremena turska atmosfera u kaldrmisanim sokacima, svakako realnija od istorijskih zdanja.

Sto se novca tice menjacnice su vezana za narodnu banku tako da su prevare nemoguce a kurs je ujednacen, kao u Srbiji recimo.

Opet, Pariz je Pariz, sa crncima, bez njih, sa upisanim ulicama, bez njih, meni je blizi jer sa islamom ne klikcem (Ataturk je siroma bacen u senku, na moju veliku zalost!) a pariski muzeji i istanbulski se, po mom misljenju, ne mogu porediti. Grubo odmreno, meni se Istanbul nije svideo a pisala sam rad na temu Carigrada, iscitala sam more knjiga, obozavala sam ga ali...moja masta je izmastala nesto drugo u odnosu na ono sto sam tamo videla.

...jasan mi je tvoj stav po pitanju turskih nacela...dijelimo isti...ali volio bih otici tamo i osjetiti te noci.
Sjesti u jedan od tih kafica alternativne scene i pokusati oslusati njihovo vece.
Ja sam posmatrac i zudim za novim iskustvima koje kao sto rece osjecam samo kroz svakodnevnicu koja se razlikuje od moje.

Cudi me da je kako obe naglsavate, jako cist...

Jesam li omasio period posjete (radi mnogo turista)...? Kao sto rece pocetak Juna!

Bil sam u Istanbulu, u Parizu na zalost jos uvek ne.

Isla sam preko turisticke agencije, tako da imam manje infiormacija koje tebe zanimaju.

Ja isto volim da osetim vibe grada, tako da sm dosta bazala, kad je grupa u hotelu...

Na primer Bas Carsija je potpuni promasaj..za mene, gubljenje vremena...trzni centar...ok, ako si u prolazu...ali nista spektakularno...

Duh turske: Egipatska pijaca kod Galata mosta, prodaju cak i pijavice za lecenje...
A ispod Galata mosta ima malih restorancica gde spremaju ribu, koju su tek upecali u Bosforu, i prave sendvice za sitne pare, tu se hrani lokalno stanovnistvo. To je super.
I Bosfor nocu. Romansa. Nevdjeno lepo su osvetljeni mostovi..vidi se azijski deo itd...nemam pojma kako smo dosli do tog parka...odveo nas neki lokalac...

Sve to je bilta van ponude turisticke agencije, i ta mesta su mi ostavila najdublji utisak...tako da ih topli preporucujem..

Osim toga, obisli smo mal;o azijski deo, tamo nema nista, samo kuce.

jednom nas je taxi vozio bukvalno preko azije doi terazije, i odrao nas...uglavnom su sve turisticke atrakcije na walking distance, ako nisi lenj...pa proveri da li ti ej taxi potreban pre nego stos ednes u njega...

saobracaj je haiotican, potpuno.

Za soping pojma nemam, nista nisam kupila! Nisam imala vremena. :)

Inace mislimd a je istanbul extra destinacija za produzen vikend, mnogo pruza za malo para i malo vremena...

Ostalo osim ovoga sto sam ti rekla su standardne atrakcije, Aja Sofija, Topkapi, Plava Dzamija mi se mnogo svidela, Sulatnova Palata...

...jasan mi je tvoj stav po pitanju turskih nacela...dijelimo isti...ali volio bih otici tamo i osjetiti te noci.
Sjesti u jedan od tih kafica alternativne scene i pokusati oslusati njihovo vece.
Ja sam posmatrac i zudim za novim iskustvima koje kao sto rece osjecam samo kroz svakodnevnicu koja se razlikuje od moje.

Cudi me da je kako obe naglsavate, jako cist...

Jesam li omasio period posjete (radi mnogo turista)...? Kao sto rece pocetak Juna!

Mislim da nisi promasio period posete jer kazu da je Istanbul najlepsi maja i juna, maja zbog lala, juna zbog nekog drugog cveca...zaboravila tacno:(

Vrlo je cist zaista, cini mi se da je higijena nacin zivota, vid kulture...nesto kao ponasanje koje se zahteva dok je Pariz potpuno suprotan, tamo je u redu piskiti po ulici i u redu je ne ocistiti bas odmah (osecaj je uzasan, miris jos uzasniji). Saglasna sam da treba obici citav svet, mozda se cak i uporediti, poredjenje nije uvek na nasu stetu.

istanbul
prvo prakticno sve turisticke agencije
mada to treba proveriti
rade smestaj u centru
tako da peške ili tzv lakim metroom mozes da stignes do
aja sofije, plave džamije, kapali čaršije, saraja
pariz pretpostavljam kao i većina zapadne evrope
smeštaj ti bude 30km od centra, a sam centar je skuplji
eto čak i aviokarta i samostalna rezervacija hostele ili smeštaja su povoljni
ako voliš šoping spremi budžet kolki god možeš
jer će ti biti žao kad nalateš na dobru kožnu jaknu ili obucu ili tekstil
ili neke džidžabidže povoljno a da ne poneses kes
ne znam meni je kapali carsija super ko voli
izgubiš se, ima i smeća ali ima dobrih domačih stvari povoljno
topkapi su nahvalili kao spektakl a zapravo vidi se malo ili ništa od tog blaga bolje zaobići
krstarenje je okej lepe su obale i view
aja sofija je vazda prazna i možeš samostalno da uđeš povoljno
a što se molitve meni smešno kad je ovaj naš narod krenuo da se izuva i pada ničice, al dobro volja ti

topkapi su nahvalili kao spektakl a zapravo vidi se malo ili ništa od tog blaga bolje zaobići

To je i moje misljenje,nista posebno se ne vidi, obilazis vise dvoriste nego unutrasnjost, a te prostorije u koje se ulazi su vise mini muzeji, izlozeno je oruzje, delovi namestaja, odeca...
Zao mi je bilo sto nismo stigli da odemo u Dolmabahce palatu, svi koji su bii kazu da je prelepa, lepsa nego Topkapi.
Mali savet, ako u ponudi budes imao Princevska ostrva, ne uzimaj ni za zivu glavu,ako si samo par dana tamo, jer ces izgubiti ceo dan, a realno nemas sta da vidis.

moje iskustvo sa Topkapi je sjajno-oduševljena sam svime što sam videla, no nisam bila u turističkoj turi već solo i ulazilo se u SVE
odaje i Saraj..a prestoli obloženi draguljima(oko 10tak)..pa nakit dobijen sa svih strana sveta...odeća oružje privatne odaje..ornamentika...meni se
utislo u dušu, duboko..mada mi je pretraga grada (EU dela) daleko interesantnija jer sam mogla da zastanem gdegod i uživam u galerijama, sitnim zanatskim prodavnicama( lampe, instrumenti i sl.)muzičkim boxovima.....knjigama i džiždabidžama..kao i u svili..dekoru...nakitu u boemskoj četvrti ispod Ataturkovog mosta itd :)

...posto sam ove godine radi obaveza morao odgoditi putovanje na Kubu...sad se moram odluciti za nesto drugo.
Nakon razgovora odlucili smo da ne idemo na plazu vec posjetimo jedan od gradova.

Unaprijed zahvalan...

dugo s evec opirem Parizu, jer ne volim te izvikane destinacije (Rim i Prag su izuzetak, nisu me razocarali, vec naprotv)
elem, ove godine konacno idem u Pariz poslom, pa cu videti kako stvari stoje
ali bih ja izabrala Istanbul...mada ni Tursku ne ljubim...
sto bas ta dva grada??

meni je pariz dosadan sivi grad, jako veliko razocarenje, sav ustogljen i nekako meh....od pariza sam ocekivala bog zna sta, a po mom misljenju je izvikan. istambul je bio daleko prijatnije iznenadjenje, razlicit, zanimljiv, lepe klime. u parizu sam bila u junu i odvratno vreme bilo :neutral:

Oba grada su lepa ali svaki na svoj nacin.
Pariz ima divnu arhitekturu,ali Istanbul je na mene ostavio jaci ustisak valjda zbog one guzve na ulicama,dobre klope i ljudi koji su nam prilazili da pomognu iako im nismo trazili pomoc.Moj glas znaci ide za Istanbul!

Kao sto je napisano u prethodnom postu oba grada su zanimljiva na svoj nacin, ali i ja glas dajem Istambulu.
Neobican, na 2 kontinenta, obavezno vidikovac i pogled na Evropu, mi smo trazili Dzamiju Mehmet pase Sokolovica, i uspeli da je pronadjemo, a poseban dozivljaj je bio sto smo zasli u stari deo grada, kaldrma, kuce sa dvoristima pune dece, zivot bruji.
A kad smo najzad dosli do Dzamije, neopisiv osecaj.
Ostalo su ti napisali sta treba i vredi videti u Istambulu, fascinantan grad, bili smo 7 dana i sigurno cemo opet otici.
Pariz?
Ocekivala sam vise, valjda zbog prica, ne znam, prvi put me nesto nije odusevio, osim mostova na Seni, ali drugi put smo ostali duze i sasvim drugacije sam dozivela grad.
Ima svoj smek, arhiktetura, Versaj, zhamor, sedenje po njihovim cuvenim bistroima i "blejanje"u prolaznike.Ajfelov toranj mene nije odusevio, ali Trijumfalna kapija je fascinantna, Jelisejska polja itd.
Vredi itekako videti Pariz, ali ako se sad dvoumis, glasam za Istambul, jun je odlican za put.

Kao neko ko je bio nemoguci zaljubljenik u Pariz i neko kome je zivotna zelja bila da ode tamo, a ko je posetio i Istanbul, kada bih sutra trebala da biram koji od ova dva grada bez razmisljanja bih izabrala Istanbul. Grad je prosto ocaravajuc, toliko odise nekom gostoprimljivoscu da jednostavno ne mozes da ga ne zavolis.
Ja sam putovala sa drugaricom, u sopstvenoj reziji, avion Pegazus, smestaj preko AIR BNB-a. Sve je proteklo bez ikakvih problema. Smestaj nam je bio na 2 min od Taksim trga, sto nam je bilo sasvim ok jer smo pesaka glavnom ulicom se spustale do starog dela grada i usput posecivale znamenitost, Za muzeje smo uzele neku njihovu karticu koja je bila povoljna, tipa oko 20 eura nam je bila karta koja nam je omogucavala besplatno i bez reda u 10ak muzeja ukljucujuci i Aja Sofiju.

Izbegavale smo koriscenje prevoza jer smo htele da grad upoznamo sto je bolje, a mogu ti reci da je jako lak i logican za snalazenje, bukvalno smo bez mape se kretale po gradu. Taksi smo uzele 2x i bilo nam je prejeftino, fora je da se i sa njima cenjkas i pitas pre voznje koliko ce uzeti za voznju.
Sve muzeje i lokalitete standardno svi su vec spomenuli, naravno obavezno ih obici, Sulejmanovu dzamiju takodje, ona je malo udaljena od samog centra i jako lose posecena ali je prelepa.

OOooooobavezno moras otici do restorana koji se nalaze ispod mosta koji spaja Evropski i Azijski deo, i probas njihov specijalitet, punjeni kuvani krompir sa svim i svacim , i popije kaficu dok talasi zapljuskuju.... to mi je bilo posebno divno.

inace, imale smo 4 nocenja i sa avionom nas je izaslo po 210 eura.

Unaprijed zahvalan...

e nisu ti bas za poredjene
totalno razlicite kulture arhitekture, sve
treba videti i jedno i drugo

aj da si dao dva slicna grada, sa slicnom kulturom. pa da poredimo
ovako ne ide bas
svaki je za sebe posebna prica

istanbul je meni lep i treba ga videti
u parizu nisam bila

- - - - - - - - - -

ja tek sad vidim da je ovo budjava tema :lol:

Back