Paraliza sna

O lucidnim snovima je pisano ..Rekli smo da su to snovi u kojima je onaj ko sanja
Svestan da sanja , svestan je da to nije realnost , ali ima nad snovima kontrolu .
Mogućnost kanalisanja i kontrole daljeg toka sna.

.

A SADA...PARALIZA SNA:

Da li ste se ikada probudili noću i otkrili da niste u stanju da se pomerite?
Bili ste budni, hteli ste da viknete, ali ste se osećali kao da vas nešto koči?
Velike su šanse da je taj sablasni osećaj koji ste iskusili možda paraliza sna.

https://24sedam.rs/stil-zivota/zdrav-zivot/138565/osam-zastrasujucih-cinjenica-o-paralizi-sna/vest

152258_profimedia-0280402329_f.jpg

Paralizu sna karakteriše kratak gubitak kontrole mišića, poznat kao atonija,
koji se javlja odmah nakon uspavljivanja ili buđenja.
Tokom epizoda paralize sna, ljudi često doživljavaju halucinacije pored atonije.
Javlja se kada se vaš um probudi pre nego što je vaše telo imalo priliku.dakle-
kada smo u graničnom prostoru između sna i budnog stanja,
dok dremamo ili se budimo. Kratkotrajna je, ali i vrlo uzmemirujuća

U ovom stanju, mi smo još uvek budni i svesni, ali ne možemo da reagujemo niti da se pokrećemo,
što često rezultira osećajem straha, panike ili pojačane anksioznosti.
Može se javiti i osećaj da je neko ili nešto prisutno tu, pored nas, i da nas posmatra,
uz vizuelne jednostavne halucinacije (šare na plafonu), do složenijih (demon ili ljudska prilika).
Samim tim što ne možemo da odreagujemo ili pomerimo neki deo tela, ako to želimo, osećaj je izuzetno uznemirujuć.

293368_profimedia-0598152442_orig.jpg
Profimedia

Tragajući za stvarnim uzrocima, istraživači su došli i do sledećih pretpostavki, koje mogu da utiču na pojavu:
-Nedovoljno kvalitetnog sna
-Spavanje bez reda (neredovno , različiti termini)
-Mentalni stres
-Spavanje na leđima

Paraliza spavanja takođe može biti simptom narkolepsije, poremećaja spavanja koji uzrokuje tešku i jaku dnevnu pospanost.
Ona takođe može biti znak da imate i slip apneju ,
https://www.stetoskop.info/bolesti-pluca-i-organa-za-disanje-pulmologija/slip-apnea-sleep-apnea

kao i periodični poremećaj pokreta udova, kod kojih vam se noge trzaju tokom spavanja.
Ostali faktori koji mogu da doprinesu paralizi spavanja su konzumacija alkohola pre spavanja,
uzimanje određenih lekova, koji potiskuju REM san poput antidepresiva ili onih koji utiču na bolje raspoloženje, kao što je litijum.

293406_annie-spratt-sjdnvzhgasu-unsplash_orig.jpg
Unsplash

Neki ljudi tvrde da mogu da pomeraju prste na rukama, nogama ili mišićima lica, što im pomaže da probude ostatak tela.
Svako pokušava nešto drugačije da izađe iz ove neprijatne situacije,
neki traže pomoć, dok drugi zatvaraju oči da bi ona nestala.
Nema načina da se izvučete iz toga, jer ne možete prevariti svoja čula.
Samo treba da sačekate nekoliko sekundi ili minuta da se vaše telo vrati u normalu.

Najčešće, za paralizu sna lečenje nije potrebno.
Međutim, ako primetite da se javlja učestalo i da se ponavlja tako da vam narušava kvalitet života,
posetite lekara koji će dati objašnjenje o kakvom se zapravo poremećaju radi
i da li je ima veze sa spavanjem ili nekom drugom bolešću, što je takođe moguće.

Da li imate iskustva sa paralizom sna?
Doživeli ste , doživljavate često ?
Mislite li da je zaista uznemirujuće?
Kako se nosite sa tim?

Retko, bas retko.

Imao sam to 2 ili 3 puta. Veoma neprijatno. Spavaš i onda te polako budi kao neka drhtavica. Prvi put sam bio totalno zbunjen a posle sam bio u fazonu - evo ga opet ovo sranjje.
Mislim da u suštini ne traje dugo ali imaš utisak da traje dosta duže. Leziš potpuno nepomično, prosto čuješ kako ti se telo trese. Čak mislim da sam čuo i neko šuštanje, pucketanje...
Bukvalno nijedna funkcija tela nije moguća. Ni govor, ni pokret, ne vidiš ništa, kao da si u nekom transu. I da, najzanimljivije je što je tu neki veoma jak utisak da neko stoji u sobi, pored tebe. Kao da osećaš da je neko tu spreman da te iskasapi a ti ne možeš ništa.

Imao sam to 2 ili 3 puta. Veoma neprijatno. Spavaš i onda te polako budi kao neka drhtavica. Prvi put sam bio totalno zbunjen a posle sam bio u fazonu - evo ga opet ovo sranjje.
Mislim da u suštini ne traje dugo ali imaš utisak da traje dosta duže. Leziš potpuno nepomično, prosto čuješ kako ti se telo trese. Čak mislim da sam čuo i neko šuštanje, pucketanje...
Bukvalno nijedna funkcija tela nije moguća. Ni govor, ni pokret, ne vidiš ništa, kao da si u nekom transu. I da, najzanimljivije je što je tu neki veoma jak utisak da neko stoji u sobi, pored tebe. Kao da osećaš da je neko tu spreman da te iskasapi a ti ne možeš ništa.
a mos da ugrabis neki materijalni dokaz da se sve to sa tebe desava?
Znas kaki smo narod, " "leptirica" zajasila komsiju Zivadina pa je ovaj nosio preko potoka celu noc.........." Pored svega postoji i logika, sto ne znaci da sve to sto navodite nije logicno i ne dogadja se al treba argumentovati na nama poznat konvencionalni nacin.
Ne zaboravimo uticaj filmova , posebno onih sotonskih americkih, uticaj sugestije kada slusamo ovako nesto, razne knjige, zatim alkohol, droga, stanje velikog stresa..................ima tu mnogo faktora koji se nesvesno namecu nasoj psihi pa sticemo krivi utisak da tu ima logike.
Sta ko vidi a da to drugi ne vide, to je vec stvar psihijatra. Zato je o tome bolje cutati. ....................DOK NEMAMO REALNE DOKAZE PRIHVATLJIVE LOGICI DANASNJEG COVEKA.

Slučaj-
Probudila sam se s tim da me nešto pritiska i ne da mi da dišem normalno
.I jesam ležala na leđima.
Na meni (na grudima i stomaku) je sedeo veliki crni pas.
Bale su mu visile , samo me je gledao .Bez zvuka.
I ja sam rekla (e tu nisam sigurna da li sam to rekla naglas ili u sebi )
-Zašto sediš na meni ?Težak si , ne mogu da dišem.
Pas je nestao .
Ja sam ustala , skuvala kafu i ceo dan osećala taj pritisak u grudima.

Da li je to bila paraliza sna?

Slučaj-
Pas je nestao .

zayebavas?

znam odgovor, nema tragova.
Da kazemo da postoji bezbroj paralelnih univerzuma...........samo, nemamo kljuc da svesno udjemo u taj vanjski paralelni svet. Samo prodjemo pored njega, okrznemo ga i trgnemo se sa jakim osecajem da nam je nesto iskonski poznato, ne umemo da definisemo sta? Ali neki osecaj povezanosti sa tim svetom...................Traje samo delic nano-sekunde i taj osecaj se gubi ne dozvoljavajuci nam da memorisemo ni ukus ni dodir ni miris, ni zvuk.......niti bilo kakav znak nase trenutne prisutnosti u tom paralelnom univerzumu.
Ali ako se pozabavimo astralnim, lucidnim......ali na jedan ozbiljan nacin, ma koliko to izgledalo smesno, detinjasto, "nezrelo" od odrasle osobe da se bavi "bajkama" , imacemo rezultat, odnosno, pomericemo prag naseg saznanja bar za neku stepenicu..........I STO JE NAJVAZNIJE, NEVEROVATNO POZITIVNO CE UTICATI NA NAS DALJI ZIVOT. Zivecemo u sasvim drugom svetu, kristalno jasnom, a "stari" svet oko nas cemo posmatrati kao dogadjaje na pozornici teatra...................Ne znam kako da se izrazim, mozda i neka vrsta NIRVANE , buduci da ne poznajem tu filozofiju.
Naravno, ovi sa "scene" ce nas prozivati psihopatama, ludacima, sanjarima..........ali, ako smo se opredeli da saznamo ISTINU , ili bar da budemo na putu ISTINE, moramo u tom procesu ugraditi i rizik od osude "publike".

Zato se koncentrisi na to sto ti se prividelo, ili sto si sanjala, misli o tome intezivno pred spavanje i zaspi sa tim "scenama"......one ce polako preci u tvoj san gde imas mnogo veci manevarski prostor da otkrijes da li si stvarno bila u paralelnom svetu ili je taj pas proizvod tvoje psihe.
A da si na pravom putu , znaces ako se u snu prisetis ovih mojih reci.

znam odgovor, nema tragova.
Da kazemo da postoji bezbroj paralelnih univerzuma...........samo, nemamo kljuc da svesno udjemo u taj vanjski paralelni svet. Samo prodjemo pored njega, okrznemo ga i trgnemo se sa jakim osecajem da nam je nesto iskonski poznato, ne umemo da definisemo sta? Ali neki osecaj povezanosti sa tim svetom...................Traje samo delic nano-sekunde i taj osecaj se gubi ne dozvoljavajuci nam da memorisemo ni ukus ni dodir ni miris, ni zvuk.......niti bilo kakav znak nase trenutne prisutnosti u tom paralelnom univerzumu.
Ali ako se pozabavimo astralnim, lucidnim......ali na jedan ozbiljan nacin, ma koliko to izgledalo smesno, detinjasto, "nezrelo" od odrasle osobe da se bavi "bajkama" , imacemo rezultat, odnosno, pomericemo prag naseg saznanja bar za neku stepenicu..........I STO JE NAJVAZNIJE, NEVEROVATNO POZITIVNO CE UTICATI NA NAS DALJI ZIVOT. Zivecemo u sasvim drugom svetu, kristalno jasnom, a "stari" svet oko nas cemo posmatrati kao dogadjaje na pozornici teatra...................Ne znam kako da se izrazim, mozda i neka vrsta NIRVANE , buduci da ne poznajem tu filozofiju.
Naravno, ovi sa "scene" ce nas prozivati psihopatama, ludacima, sanjarima..........ali, ako smo se opredeli da saznamo ISTINU , ili bar da budemo na putu ISTINE, moramo u tom procesu ugraditi i rizik od osude "publike".

Zato se koncentrisi na to sto ti se prividelo, ili sto si sanjala, misli o tome intezivno pred spavanje i zaspi sa tim "scenama"......one ce polako preci u tvoj san gde imas mnogo veci manevarski prostor da otkrijes da li si stvarno bila u paralelnom svetu ili je taj pas proizvod tvoje psihe.
A da si na pravom putu , znaces ako se u snu prisetis ovih mojih reci.
Meni to nije bilo uznemiravajuće.
Samo sam pitala -da li je to bila paraliza sna....

Sad ti zayebavaš.
Ne, ništa..
a ne, smatram tvoj tekst izuzetno interesantnim i ozbiljnim...............zato sto me podseca na jednu moju viziju u snu.
Pre mnogo godina..............sanjao sam da sam se probudio, ustao iz kreveta i izasao onako go (uvek spavam go) u bastu koja je prethodnog dana tek bila okopana i uredjena sa posadjenim cvecem. Osecao sam blagi povetarac koji me je milovao po celom telu (mislim da je bilo pocetak Juna) i zato navodim da sam bio potpuno go jer sam potpuno realno osecao taj povetarac na telu. Nisam razmisljao o tome sto sam go pa stoga nisam bio ni svestan da sanjam........sve je bilo onako spontano "kao u snu". ...........e sad pocinje glavna tema, pogledah na nebo u pravcu sazvezdja "mala kola" i videh neki objekat kao svetleca "stonoga" .....................toliko, prepao sam se i u soku probudio. .........................
Par sati kasnije, ustao sam spremio se za skolu...................u prolazu pored baste bacio sam spontani pogled na bastu i..........svet se zaljuljao predamnom.
Na svezoj, tek izgrabljanoj zemlji ocrtavala su se stopala bosih nogu..........tacno do mesta gde sam u snu posmatrao onaj objekat na nebu.
Nazovite to halucinacijom, ludilom, pijanstvom, sizofrenijom, demencom........... odgovarace mi svako vase objasnjenje , savko, .....osim da je to istina.

Primer 2:..............primer koji ste svi doziveli ali niste ni razmisljali o tome a i san se brzo zaboravi. Daklem, spavam, sanjam jure me neki gestapovci i hoce da me ubiju. Trcim poslednjom snagom i noge mi se , kao sto znate , u snu saplicu............Stizu me i ja se budim.......SAV ZNOJAV I ZADIHAN ...........OD TRCANJA U SNU ?.................razmislite sami.

Meni to nije bilo uznemiravajuće.
Samo sam pitala -da li je to bila paraliza sna....
kazace ti se vremenom.

a mos da ugrabis neki materijalni dokaz da se sve to sa tebe desava?
Znas kaki smo narod, " "leptirica" zajasila komsiju Zivadina pa je ovaj nosio preko potoka celu noc.........." Pored svega postoji i logika, sto ne znaci da sve to sto navodite nije logicno i ne dogadja se al treba argumentovati na nama poznat konvencionalni nacin.
Ne zaboravimo uticaj filmova , posebno onih sotonskih americkih, uticaj sugestije kada slusamo ovako nesto, razne knjige, zatim alkohol, droga, stanje velikog stresa..................ima tu mnogo faktora koji se nesvesno namecu nasoj psihi pa sticemo krivi utisak da tu ima logike.
Sta ko vidi a da to drugi ne vide, to je vec stvar psihijatra. Zato je o tome bolje cutati. ....................DOK NEMAMO REALNE DOKAZE PRIHVATLJIVE LOGICI DANASNJEG COVEKA.

Materijalni dokaz? ?
Evo, da, baš kad se to setilo uzeo sam telefon i uslikao umišljenog demona koji mi je stajao pored kreveta i posle sam se ponovo vratio u vrlo zajeban trans.
Evo slika, nemoj gledati ako si plašljive naravi!

Screenshot_20220708_015524_com.android.chrome_edit_504177684255359.jpg

Slučaj-
Pas je nestao .

Ne. To je običan malo realističniji košmar.

Imao sam snove o obuzimanju, zgrabi me i ne mogu da se pomerim, onda po nekoj šari na ćebetu provalim
da sanjam, kao probudim se opet me stegne, opet se probudim i tako nekoliko puta dok se zaista ne probudim.
To je bilo u vremenu i kad sam mesečario, što verujem da kada uspe da me obuzme, i kada sam imao
izvan telesno iskustvo usled što mi je okupiralo telo kad sam se budio.

Paralize sna doživljavao sam kao dječak od šest godina redovno i skoro svaku drugu ili treću noć.

U doba tinejdžerstva isto.

Sad ništa nije skoro ništa drugačije, samo što sam navikao i saznao zbog čega dolazi do paralize sna.

Jednostavno je. Nema tu nikakvih demona i zlih sila.

Postoji pet faza sna, od kojih je i REM faza. U ovoj fazi nesvjesni smo vanjskog svijeta i već duboko sanjamo.

Mozak nam je isključio motoriku, odnosno preuzeo je kontrolu nad tijelom da ne bismo u toj fazi sna hodali i kretali se. To nazivamo mjesečarenjem.

Dakle, po defaultu mozak gasi motoriku tijela, oduzima svijest o vanjskom svijetu i ti već duboko sanjaš.

Do paralize sna dolazi kad dođemo svijesti, a mozak nam ne vrati kontrolu nad tijelom.

Tih nekoliko trenutaka dok to ne učini doživljavamo iskustvo koje se naziva - paraliza sna.

Nema demona, đavola, itd.

O lucidnim snovima je pisano ..Rekli smo da su to snovi u kojima je onaj ko sanja
Svestan da sanja , svestan je da to nije realnost , ali ima nad snovima kontrolu .

.

A SADA...PARALIZA SNA:

https://24sedam.rs/stil-zivota/zdrav-zivot/138565/osam-zastrasujucih-cinjenica-o-paralizi-sna/vest

Tokom epizoda paralize sna, ljudi često doživljavaju halucinacije pored atonije.

U ovom stanju, mi smo još uvek budni i svesni, ali ne možemo da reagujemo niti da se pokrećemo,
Može se javiti i osećaj da je neko ili nešto prisutno tu, pored nas, i da nas posmatra,
uz vizuelne jednostavne halucinacije (šare na plafonu), do složenijih (demon ili ljudska prilika).
Samim tim što ne možemo da odreagujemo ili pomerimo neki deo tela, ako to želimo, osećaj je izuzetno uznemirujuć.

Profimedia

Tragajući za stvarnim uzrocima, istraživači su došli i do sledećih pretpostavki, koje mogu da utiču na pojavu:
-Mentalni stres
-Spavanje na leđima

Paraliza spavanja takođe može biti simptom narkolepsije, poremećaja spavanja koji uzrokuje tešku i jaku dnevnu pospanost.
https://www.stetoskop.info/bolesti-pluca-i-organa-za-disanje-pulmologija/slip-apnea-sleep-apnea

kao i periodični poremećaj pokreta udova, kod kojih vam se noge trzaju tokom spavanja.
Ostali faktori koji mogu da doprinesu paralizi spavanja su konzumacija alkohola pre spavanja,
uzimanje određenih lekova, koji potiskuju REM san poput antidepresiva ili onih koji utiču na bolje raspoloženje, kao što je litijum.

Unsplash

Neki ljudi tvrde da mogu da pomeraju prste na rukama, nogama ili mišićima lica, što im pomaže da probude ostatak tela.
Samo treba da sačekate nekoliko sekundi ili minuta da se vaše telo vrati u normalu.

Međutim, ako primetite da se javlja učestalo i da se ponavlja tako da vam narušava kvalitet života,
i da li je ima veze sa spavanjem ili nekom drugom bolešću, što je takođe moguće.

Kako se nosite sa tim?

I lucidne snove i paralizu sna sam imala.
U lucidnim snovima sam uživala i baš su me inspirisali.
Paraliza sna je drugačija. Nisam dopustila da me uplaši do ludila iako je bilo itekako!strašno. iskustvo..

Evo da podelim moje iskustvo i kako sam ja razlog protumacila u svom slucaju. Meni se to desilo pre tri godine(a tek skoro sam cula da to ima termin) i jedno 3-4 puta u razmaku od jedne godine. Moda dva puta dok sam soavala na stomaku a dva outa na ledjuma. Tacno kako se opisuje u toku sanjanja trgnem se i svesna sam ali ne mogu telo da pomerim i da udahnem vazduh. U trenutku vrhunca panike uspevam da se pomerim i udahnem. Dva puta kad sam bioa na stomaku sam to pivezivala sa prehladom, da mi zapadne slajm i da zbog toga ne mogu da udahnem i nakon toga do skoro nisam smela da spavam na ledjima.... Znaci traumaticno i odvratan osecaj, kao kad na filmu zatrpaju coveka usanduku i on udara da izadje.. To je meni asocijacija. Sad iz ove perspektive tacno posle poslednjeg puta ja sam doziveka prvo smrt ega, a nakon toga duhovno budjenje(kundalini budjenje) . Ja to dozivljavam kao moj dug, svest koja se tad budila. Jer, tacno se secam u panici kako sam ja, moja svest, energija kruzila od glave do nogu u toku paralize, na nadjem izlaz ali nije ga bilo i onda kao da u istom trenu i umires i budus se. Nakon duhovnog budjenja sam kroz meditacije disla do molitve i Boga(uvek sam bila pravoslavni vernik samo sad svestan). Rado cu cuti slucna iskustva!

.

A SADA...PARALIZA SNA:

Profimedia

-Mentalni stres
-Spavanje na leđima

Unsplash

Kako se nosite sa tim?

Не сећам се кад сам било шта сањао а не да сам тада био паралисан.

Back