Paraliza sna

gost 336946

Elita
Poruka
23.437
Psihološki paraliza sna je usko povezana sa REM (engl. Rapid Eye movement) atonijom. Ona nastaje kada se mozak „probudi“ u toku REM faze a telo ostane paralizovano. Osoba je svesna svega, ali ne može da se pomera. Paraliza može da traje nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Može biti propraćena zastrašujućim halucinacijama (hipnopompim ili hipnagognim) i osećajem opasnosti. Paraliza sna je posebno zastrašujuća za pojedinca zbog živosti halucinacija. Halucinantni element paralize sna ga čini jos verovatnije da će neko da tumači iskustvo kao san, jer je potpuno nestvaran, kao što su objekti koji mogu da se pojave u sobi.Neki naučnici su predložili ovo stanje, kao objašnjenje za susrete sa vanzemaljcima i duhovima.

Jeste li nekada doživjeli ovo? Ja jesam. Kasnije ću opisati iskustvo.

Prilozi

• 640px-John_Henry_Fuseli_-_The_Nightmare.jpeg.jpg
    640px-John_Henry_Fuseli_-_The_Nightmare.jpeg.jpg
    66,7 KB · Pregleda: 7
Psihološki paraliza sna je usko povezana sa REM (engl. Rapid Eye movement) atonijom. Ona nastaje kada se mozak „probudi“ u toku REM faze a telo ostane paralizovano. Osoba je svesna svega, ali ne može da se pomera. Paraliza može da traje nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Može biti propraćena zastrašujućim halucinacijama (hipnopompim ili hipnagognim) i osećajem opasnosti. Paraliza sna je posebno zastrašujuća za pojedinca zbog živosti halucinacija. Halucinantni element paralize sna ga čini jos verovatnije da će neko da tumači iskustvo kao san, jer je potpuno nestvaran, kao što su objekti koji mogu da se pojave u sobi.Neki naučnici su predložili ovo stanje, kao objašnjenje za susrete sa vanzemaljcima i duhovima.

Ja jesam

Imala sam možda 12-13 godina kada mi se ovo događalo lančano nekoliko dana.
Zapravo, budila sam se i mogla da govorim, ali po nekoliko minuta nisam mogla da se pomeram. Nije bilo halucinacija.
Baka mi je živi svedok u tim situacijama, i sećam se da smo se obe prestravljivale podjednako jer i kad mi je pomagala da se uspravim, bila sam joj teška kao tuč i živa sila nije mogla da me odlepi od kreveta.

Kasnije smo to priključile propratnim efektima razvoja, i nije bilo potrebe da se dodatno brinemo jer kad je jednom prestalo, više se nije ponavljalo.
Vrlo bliska prijateljica mi je ispričala svoje iskustvo kada je bila slične starosne dobi, i eto... po tome znam da nisam doživela ništa nenormalno ili natprirodno.

To se dešava obično kad se neko malo duže vreme ne naspava dovoljno a zamori se dosta preko dana.
Meni se zbog nesanice to često dešava i stvarno nije nimalo prijatan osećaj.

Zanimljivo da ja obično ne pamtim snove ovako ali kad mi se to desi obično pre toga imam žive i morbidne košmare koje pamtim...Ali kad kažem morbidne mislim stvarno morbine jer se uvek nekako vrte oko toga da sam proglašen kao mrtav i ili me u snu živog sahrane ili zaglavim pred obdukciju ili nešto dođe i pokušava da me pojede i slično što je mislina tako kad ni ne provališ da si se negde u toku toga probudio a ta panika iz sna ti je idalje tu i ne možeš ni da mrdneš ni da vikneš a u sobi je mark tako da nemaš pojma da li si u sobi ili idalje tamo gde si sanjao...

Ovo mi se desilo samo jednom, prije desetak godina. Ležim u krevetu, budim se, um mi je bistar, svjestan sam svega, ali tijelo ne reaguje, kao da sam oduzet ili svezan. Nastupa veliki strah. Čujem u drugoj sobi oca i pokušavam da ga dozovem, ali ne mogu da progovorim. Počinjem da krkljam i srećom otac čuje to i otvara vrata od sobe. U tom trenutku paraliza prestaje, kao da me neko odjednom pustio iz stega.

Desila mi se još jedna stvar kad sam bio dječak. Sanjao sam kako mi Bog nešto govori, i to tako jasnim, zvonkim glasom, da mi je još zvonilo u ušima kad sam se probudio.

Bar 5000 puta

Back