PARALELNI UNIVERZUM

Nikolaaa1987

Početnik
Poruka
14
Ne studiram fiziku ali necu se smiriti dok ne shvatim u cemu je poenta. Negde sam procitao da je paralelni univerzum vremenski pomerena realnost. Ako ja mogu otputujem u proslost, zasto buducnost ne bi mogla da otputuje u sadasnjost i da mi posalje informaciju gde cu umreti i kroz sta cu proci u zivotu. CEMU ZIVOT AKO SE VEC SADA ZNA GDE CU UMRETI? DA LI SE TO BOG SAMO IGRA SA NAMA ILI JE ZIVOT ONO STO SI POZELEO KADA SI BIO MRTAV?

Ne studiram fiziku ali necu se smiriti dok ne shvatim u cemu je poenta. Negde sam procitao da je paralelni univerzum vremenski pomerena realnost.

Nećeš shvatiti ni da završiš fiziku: To je samo jedna od teorija!:zcepanje:

Ako ja mogu otputujem u proslost, zasto buducnost ne bi mogla da otputuje u sadasnjost i da mi posalje informaciju gde cu umreti i kroz sta cu proci u zivotu

I da to može, dobro je da se to ne događa!
Kada bi znao gde ćeš umreti, tada ne bi bio tamo, onda bi trebao umreti negde drugde, pa bi ti to opet javili i tako do kada? Bio bi besmrtan!?. :lol:

DA LI SE TO BOG SAMO IGRA SA NAMA

Ne, takvi su zakoni Univerzuma! Sve ide u ciklusima stvaranja-razaranja!
U zvezdama se od vodonika stvaraju teži elementi, a oni se verovatno u Crnim Rupama opet razbijaju na elementarne čestice itd.
Ali napredak nauke možda jednoga dana ( nekima!?) omogući besmrtnost!?:hvala:

Ne studiram fiziku ali necu se smiriti dok ne shvatim u cemu je poenta. Negde sam procitao da je paralelni univerzum vremenski pomerena realnost. Ako ja mogu otputujem u proslost, zasto buducnost ne bi mogla da otputuje u sadasnjost i da mi posalje informaciju gde cu umreti i kroz sta cu proci u zivotu. CEMU ZIVOT AKO SE VEC SADA ZNA GDE CU UMRETI? DA LI SE TO BOG SAMO IGRA SA NAMA ILI JE ZIVOT ONO STO SI POZELEO KADA SI BIO MRTAV?

Moram da priznam, da tvoje pitanje ne spada u domen fizike, tako da, studirao je ili ne, nećeš dobiti odgovor na svoje pitanje. Paralelni univerzum, bio bi moguć, ukoliko bi postojalo više od jedne vremenske koordinate. Ni jedna teorija fizike, nema dve vremenske koordinate, a o više njih i da ne govorim ;)

Moram da priznam, da tvoje pitanje ne spada u domen fizike, tako da, studirao je ili ne, nećeš dobiti odgovor na svoje pitanje. Paralelni univerzum, bio bi moguć, ukoliko bi postojalo više od jedne vremenske koordinate. Ni jedna teorija fizike, nema dve vremenske koordinate, a o više njih i da ne govorim ;)

??? Zar pojam 'paralelno' ne podrazumeva nešto u istom vremenu!?:dontunderstand:

??? Zar pojam 'paralelno' ne podrazumeva nešto u istom vremenu!?:dontunderstand:

Ne, u ovom kontekstu. Problem je što razdvajate prostor i vreme. Prostor-vreme su nerazdvojivi pojmovi na makro nivou (u svetu reda Plankove dužine, teorija govori, neku drugu priču). Jer kada bi se dva univerzuma nalazila u istom prostor-vremenu, ne bi bilo smisla govoriti o paralelnosti (osim, matematički rečeno - dva univerzuma koja su paralelna i koja se poklapaju).

Ne, u ovom kontekstu. Problem je što razdvajate prostor i vreme. Prostor-vreme su nerazdvojivi pojmovi na makro nivou (u svetu reda Plankove dužine, teorija govori, neku drugu priču). Jer kada bi se dva univerzuma nalazila u istom prostor-vremenu, ne bi bilo smisla govoriti o paralelnosti (osim, matematički rečeno - dva univerzuma koja su paralelna i koja se poklapaju).

Ili:
Analogija sa površinom zrna peska na plaži čija površina čini po jedan 2D-svet, i svi postoje istovremeno i paralelno!
Tako naš 3D-Univerzum može imati 'bezbroj istovremenih paralelnih' 3D-svetova u 4D-Univerzumu!?

Ili:
Analogija sa površinom zrna peska na plaži čija površina čini po jedan 2D-svet, i svi postoje istovremeno i paralelno!
Tako naš 3D-Univerzum može imati 'bezbroj istovremenih paralelnih' 3D-svetova u 4D-Univerzumu!?

Aha, nismo se onda razumeli, pričaš zapravo u Multiverzumu. Ok. Ja sam mislio o Univerzumu u okviru ovog našeg...

Eee... A misli se kao da bi u ovom našem Univerzumu postojala sva bivša i buduća stanja materije?
Kontinuirano, ili kvantizirano!?:rotf:

Ne baš tako... Ona priča u multiverzumu, koju si pomenuo.... Samo zamisli da dođe do preseka "sudara" dva takva univerzuma. U okviru "preseka" imao bi univerzum (tri prostorne koordinate) ali bi imao dve vremenske. Mada je ovo ni Hokingu, koji je i dao mogućnost sa dve vremenske koordinate, neshvatljivo. Na to sam mislio, pod pojmom "pralalelni"

Ne baš tako... Ona priča u multiverzumu, koju si pomenuo.... Samo zamisli da dođe do preseka "sudara" dva takva univerzuma. U okviru "preseka" imao bi univerzum (tri prostorne koordinate) ali bi imao dve vremenske. Mada je ovo ni Hokingu, koji je i dao mogućnost sa dve vremenske koordinate, neshvatljivo. Na to sam mislio, pod pojmom "pralalelni"

Eee... To bilo valjda bilo ovo:
Ja sebe gledam kako me roditelji iznosi iz rodilišta, ili grobari nose na moju sahranu!?:lol:

to nije paralelni svet. paralelni svetovi nisu vremenski pomereni. oni koegzistiraju nezavisno od sopstvenih vremenskih koordinata unutar sopstvenog vreme-prostora.

to nije paralelni svet. paralelni svetovi nisu vremenski pomereni. oni koegzistiraju nezavisno od sopstvenih vremenskih koordinata unutar sopstvenog vreme-prostora.

Hmm.. Verovatno su fizičko-hemijski zakoni i reakcije isti u celom Univerzumu.
Onda ispada da postoje paralelni svetovi, neki stariji, neki mlađi ili slične starosti.
A kolike su varijacije, zavisi od lokalnih uslova i broj mogućih DNK-kombinacija!?:whistling:

Pa to upravo ide jedno s drugim, kako drugacije.

Protok vremena "ka unapred"- ka buducosti je stvar perspektive. Ako postoje svi buduci dogadjaji, onda ce iz neke buduce tacke postojati i svi prosli dogadjaji, oni se "ne brisu" iako je mozda takav subjektivni utisak . Svi koegzistiraju kao deo jedne iste mreze linija raznih vreme-prostor kontinuuma, tj univerzuma.

Poslednja izmena:
Temu sam pokrenuo zato sto imam neki osecaj da u kosmosu izbor ne postoji. Ako cu se ponovo roditi na istom mestu u isto vreme znaci da je verovatnoca za desavanje sledeceg dogadjaja 1:1

Back