PARADAJZ NIJE IZ RAJA IZAŠAO! Saznajte ŠTA može da se desi ako GA pojedete PREVIŠE! Verovalo se i da je OTROVAN

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.547
958251_profimedia0279368687_ls.jpg

Do sada smo jeli paradajz u neograničenim količinama, ali kako sada stoje stvari to više nećemo raditi. Nekada se verovalo da je paradajz otrovan za ljude, ali danas je široko prihvaćen kao veoma zdrava namirnica. Paradajz su otkrili Indijanci u zapadnoj Americi, ova svetlo crvena hrana se često pogrešno posmatra kao povrće, a ustvari je voće.

Poznat i pod stručnim nazivom "Solanum licopersicum", paradajz se danas gaji svuda u svetu, a dostupan je za kupovinu tokom cele godine. Paradajz dolazi u nekoliko različitih formi i oblika, a sa tim i ukusa. Može se jesti na brojne načine, uključujući sirov ili kuvan, a najčešći je dodatak salatama, testeninama, picama i raznim napicima.

NHS preporučuje da se dnevno jede po jedan srednji paradajz, ili sedam čeri paradajza u jednoj porciji. Potpuno je zdravo jesti paradajz svai dan, a kao dodatni bonus on ima malo kalorija i visok sadržaj vode.

Važno je uzeti u obzir staru izreku "previše svega može biti loše", pa je tako i sa paradajzom. Može li paradajz izazvati zdravstvene tegobe?

Iako paradajz ima mnogo koristi, previše paradajza može izazvati neke zdravstvene tegobe. Jedna od njih je refluks kiseline. Paradajz sadrži jabukovi kiselinu i limunsku kiselinu, a povećan unos ovih kiselina može učiniti da vaš želudac postane previše kiseo i tako može izazvati gorušicu ili refluks kiseline.

Zbog toga se preporučuje da oni koji pate od poremećaja digestivnog trakta ili imaju gastroezofagealnu refluksnu bolest ne jedu previše paradajza. Previše paradajza može dovesti do stvaranja bubrežnog kamenca. To se dešava zbog toga što je paradajz bogat kalcijumom i oksalatom, koji se teško uklanja iz tela čime se stvara kamen u bubregu.

Veliki unos likopena može biti loš po organizam, jer može dovesti do likopenodermije i promene boje kože. Likopen je dobar i toj e opšte pravilo, ali ne u prekomernoj količini, stručnjaci preporučuju 22 mg dnevno, a u dve kašike paradajz pirea ga ima 27 mg.

Previše paradajza može izazvati dijareju, ako je osoba netolerantna na njega. Pradajz je povezan i sa nekoliko slučajeva salmonele i smatra se da može biti uzrok 172 bolesti povezanih sa salmonelom.

https://www.espreso.co.rs/lifestyle...um=sidebar_widget&utm_campaign=adria_internal
...............
Dakle, ne sme čovek ni paradajza da se najede....

Svašta
Paradajz je bogat karotenoid likopenom, koji štiti ćelije i daje mu crvenu boju. Likopen je naširoko ispitivan kada je reč o antikancerogenom dejstvu, a studije su pokazale da konzumiranje likopena zaista nudi preventivnu zaštitu od raka. To uključuje antioksidantnu aktivnost, ubijanje kancerogenih ćelija, sprečavanje rasta i širenja malignih ćelija, kao i povećanje proizvodnje enzima koji štite ćelije od raka. Nedavni pregledom 17 urađenih studija zaključeno je da paradajz može da igra ulogu u prevenciji protiv raka prostate.

Likopen se najbolje apsorbuje kada se konzumira zajedno sa dijetetskim mastima. Jedna studija zaključila je da kuvanje paradajza sa maslinovim uljem značajno povećava apsorpciju likopena u poređenju sa paradajzom koji se kuva bez maslinovog ulja. Takođe, pokazalo se i da telo bolje koristi i apsorbuje likopen u prerađenim proizvodima od paradajza, poput pasiranog paradajza, u odnosu na sirov paradajz. Likopen se još može pronaći u kajsijama, lubenici i guavi.

Previše paradajza može dovesti do stvaranja bubrežnog kamenca. To se dešava zbog toga što je paradajz bogat kalcijumom i oksalatom, koji se teško uklanja iz tela čime se stvara kamen u bubregu.
o kojim količinama oni govore pa niko neće da jede kilo i po paradajza na dan ali 1-2 komada ne da nije štetno nego je i korisno u prevenciji raka kao što sam okačio

Pogledajte prilog 964665
Do sada smo jeli paradajz u neograničenim količinama, ali kako sada stoje stvari to više nećemo raditi. Nekada se verovalo da je paradajz otrovan za ljude, ali danas je široko prihvaćen kao veoma zdrava namirnica. Paradajz su otkrili Indijanci u zapadnoj Americi, ova svetlo crvena hrana se često pogrešno posmatra kao povrće, a ustvari je voće.

Poznat i pod stručnim nazivom "Solanum licopersicum", paradajz se danas gaji svuda u svetu, a dostupan je za kupovinu tokom cele godine. Paradajz dolazi u nekoliko različitih formi i oblika, a sa tim i ukusa. Može se jesti na brojne načine, uključujući sirov ili kuvan, a najčešći je dodatak salatama, testeninama, picama i raznim napicima.

NHS preporučuje da se dnevno jede po jedan srednji paradajz, ili sedam čeri paradajza u jednoj porciji. Potpuno je zdravo jesti paradajz svai dan, a kao dodatni bonus on ima malo kalorija i visok sadržaj vode.

Važno je uzeti u obzir staru izreku "previše svega može biti loše", pa je tako i sa paradajzom. Može li paradajz izazvati zdravstvene tegobe?

Iako paradajz ima mnogo koristi, previše paradajza može izazvati neke zdravstvene tegobe. Jedna od njih je refluks kiseline. Paradajz sadrži jabukovi kiselinu i limunsku kiselinu, a povećan unos ovih kiselina može učiniti da vaš želudac postane previše kiseo i tako može izazvati gorušicu ili refluks kiseline.

Zbog toga se preporučuje da oni koji pate od poremećaja digestivnog trakta ili imaju gastroezofagealnu refluksnu bolest ne jedu previše paradajza. Previše paradajza može dovesti do stvaranja bubrežnog kamenca. To se dešava zbog toga što je paradajz bogat kalcijumom i oksalatom, koji se teško uklanja iz tela čime se stvara kamen u bubregu.

Veliki unos likopena može biti loš po organizam, jer može dovesti do likopenodermije i promene boje kože. Likopen je dobar i toj e opšte pravilo, ali ne u prekomernoj količini, stručnjaci preporučuju 22 mg dnevno, a u dve kašike paradajz pirea ga ima 27 mg.

Previše paradajza može izazvati dijareju, ako je osoba netolerantna na njega. Pradajz je povezan i sa nekoliko slučajeva salmonele i smatra se da može biti uzrok 172 bolesti povezanih sa salmonelom.

https://www.espreso.co.rs/lifestyle...um=sidebar_widget&utm_campaign=adria_internal
...............
Dakle, ne sme čovek ni paradajza da se najede....
Ja ga jedem podosta i u salati i ovako kao jabuku i do sada nisam imao slicnih problema.Volim ga do besvesti.

a kažu da gorušica nastaje zbog nedostatka želudačne kiseline, a ne od viška. Što bi reklo, probaj da jedeš uz neku salatu sa sirćetom
nisam cuo za ovu teoriju a sirce ne volim i pokrece mi kiselinu. vino cepam al od njega samo ponekad mi se desi i to od belog vina.
imao sam ja nocnu moru od te gorusice za vreme rata 99. bukvalno sam mislio da cu da poludim toliko je bilo nenormalno. posle sam cuo da je to pojacano na nervnoj bazi. najgore to sto nemas nikakav lek, sodubikarbonu, nista, a kiselina ubi. i jednog dana poludim odem sa polozaja do sela u pozadini, tamo ispreturam sve kuce koje sam nasao i pronadjem sodu bikarbonu nekoliko kesica, bio sam srecan kao malo dete.

Ja ne volim paradajz preterano, samo kao paradajz pire za na picu ili za kuvanje sosa za uz testo.

A zato papriku obrnuto, mogu samo presnu da jedem, ni obicnu przenu npr s jajima, a kamoli ajvar isl, to pa baš nikako.
za papriku kažu da ima više vitamina C i od limuna. I ja volim, a jedem u svim oblicima

treba jesti sve domaće ustvari ono što uspeva na našem podneblju.
bolje je jesti sveže paprike nego limun.
za divlji šipurak sam čuo da ima 60 puta više vitamina C nego limun.
bitno je zapamtiti da je vitamin C termolabilan pa ako pravimo čaj od šipka nikako ne dozvoliti da voda prokuva. Vitamin C počinje da degradira već od 30 stepeni ali je do 60 stepeni još uvek dobar. Preko 75 setepeni ga značajno uništava.

bitno je zapamtiti da je vitamin C termolabilan pa ako pravimo čaj od šipka nikako ne dozvoliti da voda prokuva. Vitamin C počinje da degradira već od 30 stepeni ali je do 60 stepeni još uvek dobar. Preko 75 setepeni ga značajno uništava.
hvala, nisam to znao.
što se tiče paradajza, ovi sa pijace i po marketima bez ukusa. moj matori zasadi volovsko srce, to i sira mogu ceo dan da jedem. najslađe mi ga jesti ko jabuku (neko već spomenuo). umuljavim se ko dete al isplati se :D

Back