Paolo Girardi-fantastična blasfemija

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.520
Paolo Girardi
tumblr_pqi9klaSPm1qfomul_400_465_465_int.jpg

A painting by Paolo Girardi.

Girardi je govorio o svom detinjstvu i zlostavljanju kojem je bio podvrgnut od vlastitog oca, koji bi sina udario šakom i nogama. Naterao bi Paola na rvanje, a iskustvo je u početku nateralo Girardija da preživljava sistematsko zlostavljanje svog oca. Prema Girardiju, dok je njegov otac umirao 2007. godine, iskoristio je priliku i rekao sinu da „nikada u životu nije učinio ništa dobro“. Ova poslednja interakcija podstakla je Girardija da dokaže da njegov ne tako dragi-stari-tata nije u pravu. Kasnije iste godine, osvojio je bronzanu medalju u slobodnom stilu za rvanje u Napulju u Italiji. Njegova posvećenost hrvanju delovala je zajedno s njegovom predanošću slikanju, potrazi u koju je ulagao tokom 1990-ih, slikajući i stvarajući umetnička dela za lokalne metal bendove. Do 2011. godine bio je već u stanju da se finansijski održi sa svojom šokntnom umetnošću.
42_465_465_int.jpg

Screen_Shot_2017-05-23_at_12.08.37_PM.jpg

Paolo Girardi rođen je u Ascoli Picenu (srednja Italija) 23. aprila 1974. Počeo je crtati i prije nego
što je mogao razgovarati, ali tada je bio prisiljen na klasične humanističke studije. Kada je imao
14 godina započeo je agonističku slobodnu rvačku karijeru koju do sada nikada nije napustio. Istovremeno su ga roditelji prisilili da pohađa "Liceo Classico", srednju školu koja se uglavnom temelji na drevnom grčkom, latinskom i talijanskom jeziku, književnostima, filozofiji.
Tamo je počeo slušati heavy i epski metal, da nikada neće odustati.

arte15.jpg

Nakon ove "paklene" škole imao je 19. Morao je živeti u Napulju godinu dana. U dobi od 20 godina konačno počinje pohađati Akademiju likovnih umetnosti. Tamo je shvatio da mu institucija ne može dati prave pojmove i motivaciju da bude pravi slikar. Njegova je strast bila jača od ambijenta, izgrađenog uglavnom za ljude koji su želeli raditi u nastavi umetnosti u školama ili za ljude koji
"gube vrijeme". Tako nikada nije dobio diplomu, nakon pet godina vratio se u svoj grad potpuno razočaran društvom i onim što su institucije odabrale za njega.

0hjlz1oota541.jpg

Počeo je slikati mrtvu prirodu i pejzaže u sobi, prisiljavajući se sve dane da pravi dobre kopije evropskih slika od 1600-1700, uglavnom još uvek živih (od Ruoppola, Porpore, Melendeza do Claesza, Claesz-Heda, De Heem i dalje živi). Pejzaži, portreti i više ličnih slika zasnovanih na rvanju, njegovoj drugoj velikoj strasti. Prodavao je slike u svom gradu, ali morao je raditi i druge povremene poslove da bi preživeo, čak i teške fizičke poslove. Nekoliko godina je uzgajao i
biljke u svom vrtu da bi preživeo. Pored svog slikarskog rada (koji je od početka 2000-ih
počeo izlaziti prvo izdanje za Blasphemophaghera), on je svakodnevno jedva trenirao
u rvačkoj teretani sa svojim klubom, postavši kasnije jedan od prvih rvača u Italiji.

tumblr_obib9ukARY1se5m4zo1_1280-1.jpg

Odlučio je koristiti "tehnologiju" otvarajući račun na facebooku 2010. godine, okončavši svoj primitivni, izolirani, "vanvremenski" život bez kontakata s ljudima. Svoje brojne slike podelio je na ovoj društvenoj mreži.2012. konačno je mogao živeti samo slikajući zahvaljujući bendovima koji su primetili njegov rad. Naručili su mu omote, plakate, za izdanja. Sada i dalje živi i radi u Ascoli Picenu, sve više zauzet slikajući za metal bendove.

- Moji dani se uglavnom sastoje od slikanja u ateljeu, gde takođe spavam noću. Više volim
da svoj novac koristim za putovanja i obroke, nego da plaćam stanarinu slučajnim strancima. Ponekad odem u šetnju ili pomognem prijatelju u poljoprivrednim poslovima, ali moj život se uglavnom vrti oko umetnosti. Živim u malom, lepom, drevnom i bliskom gradu - bilo je teško
ostati ovde gde su svi opterećeni mentalitetom i kulturom. Ipak volim sve ovo; nećete razviti
snažnan karakter bez prepreka i složenosti. Po mom mišljenju svako nas iskustvo uzdiže i obogaćuje.
7d85e277eff12de5f8047c855ccb99ea.jpg

"....Sanjar, borac, tvorac ...Uvek nesvesno zna da će jednog dana, pre ili kasnije, uspeti.
Ali samopouzdanje nije opravdanje za to što ne dajete sve od sebe.
Nikad se nisam odmarao, nisam se opuštao - nikada nisam napuštao svoje nade i snove.
Italijansko sunce me je naučilo mnogo;
Oduvek sam verovao u horizonte izvan ogromnog mračnog ponora u sebi...
Letim prema otvorenim prostorima čak i iznad smrti i bola......"

P.Girardi

1625860225865.png

".... Jasno je da će sinergije između klijenta i slikara varirati u zavisnosti od toga šta određeni bend ima na umu, koliko mi veruju i žele da se „predaju“ mojoj fantaziji / empatiji.
Neki bendovi žele potpunu kontrolu obrade, drugi mi daju koncept i kompoziciju koju ću kasnije razviti, treći mi ostavljaju slobodu da interpretiram njihovu muziku čineći je slikom.
Sve se razlikuje u zavisnosti od karaktera klijenta, nivoa vizuelne kulture koju imaju i stepena divljenja prema meni, otvorenosti, stepena poverenja, stepena kontrole koju njihova racionalnost želi da ima prema meni.
Očigledno je da uvek više volim da budem što slobodniji, možda sa određenim nivoom poštovanja / divljenja od strane klijenta prema mojim veštinama, mada tumačenjem tekstova i / ili koncepta, ali i poletanje ka novim neistraženim vizijama. ..."

260928_artist.jpg

Paolo Girardi u ateljeu

Paolo-Girardi-interview-05.jpg

Paolo-Girardi-interview-07.jpg

Back