Panika !?

Moj klinac se zaglavio u liftu
i ja mu telefonom ( u tom trenutku sam se vozio tramvajem ) kažem :
" Otvori i zatvori unutrašnja vrata lifta, možda krene ?!"

Nije smeo ni da mrdne, poludeo sam ... :aaa:
došlo mi da razbijem mobilni !

Kontrolisana panika je moguća i uredjenim i u neuredjenim društvima
mada kod neuredjenih društava postoji i nekontrolisana panika
dok je u uredjenim uglavnom nekontrolisana panika vezana za mentalno obolele

takodje smatra Dr.Prorok pa izlaže u narednim komentarima šta je otkrio na pacijentima

Poslednja izmena:

Panika kod odraslih je recimo kada vam kažu da u mleku ima aflatoskina pa odrasli prestanu da kupuju mleko tri dana
Pre i posle te vesti odrasli nikad nisu smatrali da su krave ionako pod antibioticima a da je aflatoskin samo dodat

Pa onda vest da voda nešto i nije kvalitetna odredjenog datuma.
Odrasli isprazne svu flaširanu vodu iz prodavnica u roku od 45 minuta
Ne povezuju da su pre i posle tog datuma ionako pili hlorisanu vodu iz zardjalih cevi a i da nije ni sveža tj iz reke

Sad recimo o mesu ide priča kako meso nije dobro bacajući u zasenak neispitane hemijske dodatke
Dodatke koji se kasnije ne stavljaju ka se ispitaju na većem broju umrlih

Pa onda strah od opasne bolesti koja se iznenada pojavila,
a pre pojave te bolesti nemaju pojma šta primaju kroz inekcije

Pa onda da će nešto poskupeti bez da se upitaju - a zašto uopšte?
U uredjenim društvima narod izlazi na ulicu a u našem uredjenom kako smo ga uredili - ne izlazi niko
Jer kad poskupi moramo više da platimo
A ako moramo više da izdvojimo to znači moramo više dana da radimo
A to ne prija

Uostalom zato valjda bosanske žene dobijaju batine od Bosanaca:
ona vid'la kod komšinice nove zavese pa dotrčala vesela da kaže Bosanu mužu
On iskalkuliše kolko to košta i kolko je to dana na mešalici i kolko ponižavanja treba da proguta
pa mu lakše da joj izbije zube nego da joj objasni kako dolazi do para
a ona u čudu šta je sad skrivila

To je tzv. PAVLOVLJEV refleks na bosanski način, opisano na strani 69 u studiji Dr. Proroka

Poslednja izmena:
Na strani 1 u detaljnoj analizi straha kod Dr. Proroka odmah na početku lepo piše

NAJVEĆI STRAH U SRBA JE DA ĆE IH VRATITI NAZAD IZ BEOGRADA

Zato može sve da poskupljuje a da se niko ne buni
Kao prvo skoro svi su zaposleni preko debele veze i postaju poslušni makar na štetu posla koji obavljaju kraće - nepotizam i korupcija
Ako se bune mogu da ugroze svoju poziciju i da ostanu bez iste iako nezasluženo dobijene
Ako ostanete bez posla onda ne možete da plaćate podstanarski smeštaj ili rate za stambeno pitanje

Kada vas vrate u rodno mesto svi će da vam se smiju pogotovo ako je neko šuntav iz tog mesto ostao u Beograd
Tada je bruka još veća a familija jako nesrećna

Jako opasan strah na kom ova država opstaje
To piše odmah na prvoj strani kao najgora noćna mora u Srba a od strane Dr. Proroka pa onda naslov analize

- - - - - - - - - -

Negde pri sredini analize ima panika o pucanju Windowsa i internet konekciji kada budimo prijatelja koji se u to razume ili ima DVD sa operativnim sistemom
Odmah sledi strah da se neće imati besplatnih minuta na mobilnom ako ne uplatimo novih 500 dinara za besplatno
Zatim da će nam provajder isključiti internet ako ne platimo 20-og

negde pred kraj je da će doći Turci ili Nemci u Srbiju i pokupiti šta im treba, taj strh je najmanji jer svi podsvesno znaju da će to opet biti naše jer su tu Rusi

Panika naravno nije dobra za naš nervni sistem a i uzurpira rad mozga tvrdi Dr.Prorok

medjutim postoje panike kojih se možemo rešiti
tako recimo ništa ne može da blokira paniku ako se nadredjenom ne izadje u susret
sa klijentom koji nema dodirnih tačaka sa nadredjenim možemo da se zajebavamo
ali sa šurnjajinom svastikom od deverove jetrve koja je na prst u dupe sa nadredjenim e to već nije dobro

medjutim, paniku da će nam zagoreti supa koju spremamo za muža i decu možemo eliminisati
ako isključimo fejsbuk i malo uljučimo mozak pa stanemo pored šerpice
ovaj strah tj paniku možemo izbeći

ako zanemarimo seljačko-cigansku modu po Beogradu da se po javnom prevozu fejsbuči sa dignutim nogama na naspramno sedište uz opušteno odlaganje kufera i kesa na okolna slobodna, ipak je panika ne ući uopšte u autobus.

Tu postoje dve panike - realna i umišljena
Realna panika je da ćemo opet zakasniti na posao i rizikovati penale, mada smo mogli i ranije da krenemo ali eto volimo svaki minut svog slobodnog vremena i znamo koliko otprilike traje vožnja do radnog mesta

ali nerealna panika je da nećemo biti primećeni sa novim patikama na naspramnom sedištu i novim mobilnim telefonom i to baš u odredjenom autobusu pošto znamo da putnici nisu uvek isti, onaj sledeći je pun baba koje to ne zanima

Nekoliko x.
Neverovatno zajebana stvar !
Blokada mozga.
Logično rasuđivanje postaje nemoguće....
Sva je sreća te ta panična stanja, najčešće, traju kratko.

baš ovo je napisao naš Dr. Prorok u svojoj obimnoj materiji

postoji recimo i strah od kritike šefa
na tu kritiku može da fućka neko ko je čist pa mu se omaklo prvi put u odnosu na kolege te zna da nije baš na "crnoj listi"
ali isto tako može da fućka i neko ko toliko voli sebe da on nikada ne greši a i ako pogreši postojao razlog zbog kog se to desilo
pa onda počne da se bavi razlogom i kome se još šta desilo samo da se ne bi bavio sobom

- - - - - - - - - -

Nakon završenih menadžerskih fakulteta jako je bitna vaša pojava u okruženju te nastup
Panika da će vas neko prestigne ili saseče dok šetate ulicom je nenadjebiva
Otud seljaci skaču jedni drugima na glavu dok se voze prevozom ili šetaju ulicom uz zalet
To su ih naučili na menadžmentu
Ostali fakulteti nemaju tu naučnu disciplinu

Poslednja izmena:
baš ovo je napisao naš Dr. Prorok u svojoj obimnoj materiji

postoji recimo i strah od kritike šefa
na tu kritiku može da fućka neko ko je čist pa mu se omaklo prvi put u odnosu na kolege te zna da nije baš na "crnoj listi"
ali isto tako može da fućka i neko ko toliko voli sebe da on nikda ne greši a i ako pogreši postojao razlog zbog kog se to desilo

- - - - - - - - - -

Nakon završenih menadžerskih fakulteta jako je bitna vaša pojava u okruženju te nastup
Panika da će vas neko prestigne ili saseče dok šetate ulicom je nenadjebiva
Otud seljaci skaču jedni drugima na glavu dok se voze prevozom ili šetaju ulicom uz zalet
To su ih učili menadžmentu
Ostali fakulteti nemaju tu naučnu disciplinu

Najefikasnija odbrana od šefa je saznanje o njegovim mućkama.
Tad može da ti puši kur,ac !
Što najčešće i radi....
Veći deo radnog veka tako sam ih držao u kontrolisanoj "komi" !

Najefikasnija odbrana od šefa je saznanje o njegovim mućkama.
Tad može da ti puši kur,ac !
Što najčešće i radi....
Veći deo radnog veka tako sam ih držao u kontrolisanoj "komi" !

pazite, neka saznanja nisam iznosio za javnost da ne bi došlo do zloupotrebe
naime isto se ne iznosi u javnost da su primati poligamna bića, odmah će neki da zloupotrebe
u oba slučaja - da njima bude lepo

imamo taktiku BACANJE PRAŠNE U OČI kada ne mesto šefa dolazi neko "ko sve zna o njemu" a šef ne zna ništa o ovome kog političkim putem šaltaju iz totalno druge firme, prosto vam dodje da odbranite postojećeg šefa jer svima jasno kakvo gomno tek dolazi
no to je druga tematika

da li znate metod kako da se otresemo ovih slučajeva mutant-studenata što šetaju sa zaletom po ulici
i što nas preskaču po prevozu dok sedimo bez pitanja "da li silazimo" a majstor otvorio vrata?
Unapred zahvalan
Dr. Prorok

Poslednja izmena:
Ne.
Nisam se time bavio !

:ok:

U redu poštovani i cenjeni kolega,
videću ovih dana da primenim elktrošokove po prevozu
znate ono sa upaljača... pa kad uradim detaljnu analizu napisaću podužu disertaciju

- - - - - - - - - -

čitao sam šta se radi sa kerovima i pacovima po kavezima
ali nisam primenjivao po moralnim miševima i poslušno agresivnim kerovima iz prevoza

Pročitaj prvo ovu knjigu.
36724.jpg

I ne paniči.

Pa nadam se i da si izludeo onako preko fona da te dete cuje, da mu jos vise istraumatizujes situaciju i da zaista po Pavlovljevom klasicnom uslovljavanju razvije klaustrofobiju ili PTSP pa da sanja narednih 5 godina kako se zaglavljuje u liftu.

Zasto si poludeo i zasto da razbijas telefon, ako je neko pokazao genetsku predispoziciju za oboljevanje od psihickih bolesti ?
Bolje se zabrini za psihicki zivot deteta, nego sto ces besneti jer se "ukocio", kao da je to namerno izabrao da uradi. Jer, nije, to je instinktivno reagovanje, fight or flight mehanizam i on je izabrao ovo flight i to podkategoriju - smrzavanje, kocenje, katatonicki stupor.

Bas iz ovog razloga, moras da se ispred sina ponasas totalno drugacije, da mu ucenjem po modelu ne predstavljas primer anxiozne, kapriciozne, kolericne osobe kojoj bi doslo da nesto lomi, da ludi, da manicno hoda, mrda rukama pravi grimase, ima neobuzdane emocije itd.....

Moras se pokazivati samouvereno, hrabro, opustajuce, kao neko ko prvo broji do 10, kome je mantra, ok nacicemo resenje samo polako itd.

Jer tvoje dete tako kako je reagovalo i nije krivo kao ono, vec ti - em je nasledilo genetiku tebe i supruge, em je izlozeno ko zna kakvom vaspitnom stilu i ucenju po modelu anxioznom reagovanju.

Ispravi to, i dete ti se nece tako ponasati, ako vec nije kasno i ako vam je genetika relativno dobra (na testovima neuroticizma bi morali da ispoljavate niske skorove npr).

Jer u nastavku zivota tvog deteta, samo ce mu se gore, teze i stresnije stvari desavati, a jos gore je sto to sve ima kumulativni efekat po psihicko zdravlje.... Pogotovo za nekog ko ima maladaptaciju na neke tako dogadjaje, kao sto je tvoje dete pokazalo maladaptivno ponasanje na zaglav lifta - kocenje i nemogucnost mrdanja, trazenja resenja, akcije....

U redu je biti uzbudjen, da kuca srce brze, da se covek zdravo uplasi, ali neki psihosomatski tezi simptomi i psihicke stvari, kocenja - to je znak ! za alarm. Takva osoba se mora jacati, sto pre to bolje.
Ne kazem da je za psihijatra, nego da se koriste fazoni i fore iz psihoterapija, relaksacije, autogeni treninzi i mantre iz life couch filozofije....

Ja se secam kao malog me je cale ostavljao u autu "samo da kupi on nesto iza coska tamo".....I nikako nije razumeo kako sam to nestrpljiv ne mogu da ga sacekam, a meni je svaki minut prolazio kao vecnost, a dolaze ti neke emotivno obojene misli tipa "a sta ako se nikada ne vrati po mene u kolima".... :eek:

Treba biti pazljiv sa decom i razumeti ih....U sledecoj situaciji nemoj se nervirati i lomiti telefone, nego pokusaj da razumes dete i prihvati situaciju kakva god da je....

Mozete kuci pricati o ovom dogadjaju gde ces ga terati da ti opisuje emocije koje je tada doziveo i da ga pitas da ti to opisuje, da bi to mogao da izbaci iz sebe i prozivi ih, ali u jednoj prijatnoj nenapetoj, srecnoj atmosferi, a onda da svaku njegovu nelagodu izracionalizujes i minimiziras "pretece opasnosti zaglavljenosti u liftu", da bi se na kraju to svelo da je zaglaviti se u liftu ni malo strasno i opasno, nego najvise sto moze biti - malko dosadno dok ne dodje pomoc da se odglavi i eto to je, to je sve. :mrgreen: :super:

Jeste li upali nekad u paniku ?
Znate li kako je prevazići ?

Panika se sama pos ebi prevalizali, cim iscezne draz.

Medjutim, generalizovani anxiozni poremecaj, panicni napad, razne vrste fobija, post traumatski stresni poremecaj, opsesivno kompulsivni poremecaj, depresija se ne mogu prevazici tako sami od sebe.... Da mogu ne bi postojali strucnjaci koji se specificno time bave.... Koliko je ozbiljna stvar govori i podatak da npr neka osoba mora da zavrsi 12godisnje skolovanje na fakultetu samo i posle jos jedno 10 godina prodje neke psihoterapeutske razne skole pa se specijalizira da posebno leci OKP, a ne ume tako dobro npr depresiju i distimiju, ili moze panicne napade, ali ne moze na tom nivou npr GAP.

Kako prevazici ovo sto se ne moze samo prevazici po sebi? Sistemskom DESENZITIZACIJOM drazi koja izaziva sve to, zatim kognitivno-bihejvioralnim ispravljanjem krivih predubedjenja osobe koje same sebi prave sekundarni problem od primarnog - npr slobodno lebdeca anxioznost koja nastaje kao sekundarni problem fobije neke, tj "strah od straha", "strah da me ne bude strah", "strah da mi se ne desi panicni napad".

Uz sve ovo moze a i ne mora (nekada nuzno mora) da ide i farmakoterapija, odn lekovi koji vrse unormalizovanje mozdane homeostaze i neurotransmitera, i iritiranost amigdale koja upravo i reaguje nepravilno i maladaptivno na ove drazi koje posmatra kao "preti mi opasnost, pali mehanizam opstanka, markiraj neprijatelja i uzurpiraj hormonalno ceo organizam da se stavi u stanje alert - borba na zivot i smrt".

Celo ovo prirodno (ali izbagovano) normalno ali ne i zdravo na duge staze fiziolosko stanje osoba subjektivno dozivljava kao stravu i uzas, osecaj da ludi, da se nesto najgroznije desava.

Kada shvati sta je to objektivno, zasto se desava, i da nista tu nema mitsko, religiozno, natprirodno, onda prestaje i sekundarni strah, uplasenost, strepnja, ostaje Pavlovljevo uslovljavanje koje treba oslabiti i neka fizioloska psihosomatika koja ce sama po sebi oslabiti a ako ne slabi pomoc lekova ce je vratiti u homeostazu odn normalnu funkcionisanja ljudskog tela, jer je ljudski mozak fizicki organ pun hemije odn biohemije.

To bi ti bilo ukratko.

:D

...U sledecoj situaciji nemoj se nervirati i lomiti telefone,
...

To je lakše reći nego sprovesti ...

Jako je frustrirajuće kad ti neko hladno odgovori :
" Ne, ne, ne mogu, ukočio sam se i ne mogu da mrdnem !"

Ponekad pričamo o tom događaju ( kao što ti i savetuješ ),
i ja koristim činjenicu da ga je odglavio jedan nestručni komšija
na takav način ( izvlačio ga iz lifta koji je stajao na pola vrata !!!)
da je mogao da ga preseče na pola, da je lift krenuo !

Pokušavam da kod njega izazovem strah
( kakav uostalom i sam osećam pri pomisli šta je moglo da se desi da je lift krenuo )
te tim strahom da nadjačam ondašnji strah
koji je izazvao onu blokadu,
kada nije mogao ni ruku napred da pomeri i otvori vrata.

Možda u nekoj sledećoj situaciji
plašeći se pogrešnih rešenja
razbije blokiranost ?
Ili joj ne dopusti da se razvije ??

Dosta pričamo, družimo se,
dete je dobro, pametno ...
Ali neke stvari mu nisu kako bih ja voleo.

Back