PALMINO ULJE

mimi's mom

Buduća legenda
Poruka
32.800
Mada se smatra zdravijom alternativom maslacu, svinjskoj masti, margarinu... i ima prijatan ukus, postoji ozbiljna eticka dilema oko njegove upotrebe. Naime, prvo se seku ili cesce, spaljuju prasume sirom Indonezije cime se unistava izuzetno raznovrsna ali pre svega osetljiva flora i fauna, pa se onda sade plantaze uljanih palmi (za koje postoje nagadjanja da se radilo i na GMO tehnologiji u poslednje vreme-ne trazite mi izvor, ne secam se gde sam to procitala) na kojima se zaposljavaju najcesce deca-dakle, jos jedna stavka na spisku eticke nepodobnosti. Za pocetak, clanak sa Care2makeadifference. http://www.care2.com/causes/palm-oil-or-rainforests-you-decide.html Osnovno poznavanje engleskog, verujem da svi imaju ali potrudicu se da prevedem sto skorije.

Kermit was right. It’s not easy being green. The palm-oil industry aims to keep it that way by hiding rainforest-destroying ingredients in nearly half the packaged goods we buy.

Rainforest Action Network (RAN) has just released an infographic that shows why avoiding unsustainable palm oil is hard – and why it is essential. We would not cut our own lungs out, but every day we humans slash the planet’s in order to provide palm oil for cookies, crackers, soaps, lipstick, and a whole lot more.

RAN’s Palm Oil Factsheet (click on the graphic below) singles out three countries as the source of 85 percent of the palm oil that ends up on our shelves: Indonesia, Malaysia and Papua New Guinea. It also points to Cargill, which “trades a quarter (25%) of the world’s palm oil and is the largest importer of palm oil into the United States.” The impact of all this unsustainable palm-oil production is loss of biodiversity, destruction of the livelihoods of forest communities, and an increase in CO2.

Palm oil is such a common ingredient it is difficult to avoid. Even the Girl Scouts are selling rainforest-destroying cookies, though a couple of teens are trying to persuade them to get out of the business.

We need to ask more questions and stop contributing to environmental destruction with the products we buy. Together we can pressure companies to clean up their act and behave responsibly. We have a planet to save.

Read more: http://www.care2.com/causes/palm-oil-or-rainforests-you-decide.html#ixzz2eay7SwNu

Zabac Kermit je bio u pravu. Nije lako biti zelen. Industrija palminog ulja se trudi da tako i ostane skrivajuci sastojke koji nastaju unistavanjem prasuma na skoro polovini zapakovane robe koju kupujemo.

Rainforest Action Network (RAN) je upravo objavila informativni grafikon zasto je upotreba palminog ulja sa (neodrzivih?) plantaza je tesko-i neophodno. Svoja sopstvena pluca ne bismo izvadili ali mi, ljudi svakodnevno seckamo deo po deo pluca ove planete zbog kolacica, keksica, sapuna, karmina i raznih drugih proizvoda.

RAN-ov grafikon sa cinjenicama istice da su tri zemlje izvor 85% palminog ulja u proizvodima koje svakodnevno koristimo: Indonezija, Malezija i Papua Nova Gvineja. Takodje ukazuje i na Cargill koji "trguje cetvrtinom palminog ulja na svetu i najveci je uvoznik palminog ulja u SAD. Uticaj cele ove neodrzive proizvodnje palminog ulja je gubitak biodiverziteta, onemogucavanje opstanka ljudskih zajednica u sumama i povecana emisija ugljen-dioksida.

Palmino ulje je tako cest sastojak, da ga je jako tesko izbeci. Cak i mlade izvidjacice (Girl Scouts) prodaju keksice koji unistavaju prasume, iako ih grupice tinejdzera ubedjuju da odustanu od toga.

Moramo da pocnemo da postavljamo vise pitanja i da prestanemo da doprinosimo unistavanju zivotne sredine proizvodima koje kupujemo. Zajedno mozemo da izvrsimo pritisak na kompanije da se "saberu" i pocnu da se ponasaju odgovorno. Moramo da sacuvamo planetu.

- - - - - - - - - -

RAN-infographic1.jpg

Prilozi

• RAN-infographic1.jpg
    RAN-infographic1.jpg
    48,9 KB · Pregleda: 0
Pa dobro, ali i ti ljudi u Maleziji i na Papui Novoj Gvineji imaju pravo na neku industriju. Sta sad, svi da rade i da se bogate, a oni da cuvaju sume.

Koliko je meni poznato palm se kod nas nalazi u samo dva keksica oba su 365 - jedan je sprits, a drugi je ovaj novi koji sadrzi i kanolu, zaboravih naziv izgleda kao isler. Svi ostali koriste margarin, hidrogenizovana ulja...

Ima dosta clanaka pod kojim se sve imenima krije palmino ulje, retki su kozmeticki preparati koji ga ne sadrze recimo.

- - - - - - - - - -

A ovi mogu itekako lepo da zive od turizma, ako su pametni.

Mada se smatra zdravijom alternativom maslacu, svinjskoj masti, margarinu... i ima prijatan ukus, postoji ozbiljna eticka dilema oko njegove upotrebe. Naime, prvo se seku ili cesce, spaljuju prasume sirom Indonezije cime se unistava izuzetno raznovrsna ali pre svega osetljiva flora i fauna, pa se onda sade plantaze uljanih palmi (za koje postoje nagadjanja da se radilo i na GMO tehnologiji u poslednje vreme-ne trazite mi izvor, ne secam se gde sam to procitala) na kojima se zaposljavaju najcesce deca-dakle, jos jedna stavka na spisku eticke nepodobnosti. Za pocetak, clanak sa Care2makeadifference. http://www.care2.com/causes/palm-oil-or-rainforests-you-decide.html Osnovno poznavanje engleskog, verujem da svi imaju ali potrudicu se da prevedem sto skorije.

I u duvanskoj industriji se zapošljavaju deca i na plantažama kafe... gotovo svuda u nerazvijenim zemljama... jer rade kao odrasli, a manje koštaju.

...i u elektronskoj, tekstilnoj industriji, na plantažama kakaovca... Jako je teško naći sirovi organski kakao, sa sertifikatom da je proizveden bez dečije radne snage pa i pored svih dobrih strana kakaa, smanjujem njegovu potrošnju. Čak i ćerki. I kafu polako smanjujem, iako sam teški ovisnik. Ni sama ne znam koliko sam mailova prosledila u Nintendo i slične kompanije na inicijativu www.walkfree.org

Ali ovde je dečija radna snaga samo jedan od aspekata problema, osvrt je, s obzorm na lokaciju teme, na uništavanju lokalne flore i samim tim i faune. Isto kao što Kinezi nisu pojeli pande, nego su istrebili bambusove šume i time ih indirektno ugrozili.

Poslednja izmena:
Tako su i ovde pre samo koju deceniju kad zagudi zima umeli da poseku sljivu da se ogreju, pa sledece godine nema ni svezih plodova, ni pekmeza, ni suvih sljiva, ni rakije, ili da zakolju koku nosiljkicu kad ogladne pa za dva-tri dana nema ni mesa ni jaja. Ko zna, mozda su im plantazeri obecali da ce da im zaposle decu, pa ih ispalili.

Procitao sam sta je napisao.

Slazem se sa tim da palmino ulje nije najzdravije, to su maslinovo i laneno, ulje od konoplje esencijalno (listovi i cvetovi) koje je jezivo skupo 1000$ litar jer sadrzi supstance koje pomazu u borbi protiv raka i ulje od semenki konoplje koje je ok, ali skuplje od lanenog i maslinovog. Nijedno od ovih ulja nije dovoljno jeftino za industriju. Dakle, izbor je palmino ulje ili cist otrov kao suncokretovo ili sojino ulje. U tom smislu cenim napore industrije da ucini sve sto moze da isporuci cenovno prihvatljive, a kvalitetne proizvode. Na primer Dove sapun koji pominje, taj sapun je bar 300 puta kvalitetniji od svog ostalog djubreta koje se prodaje i dok ne izmisle nesto bolje tesko da cu preci na neki drugi.

Sa druge strane nije mi jasno zasto ne pominje da je zahvaljujuci izmedju ostalog tom palminom ulju kao izvoznom proizvodu (8% + kao deo ostalih proizvoda koje izvoze) Malezija procvetala. Ima veci gdp od nekih EU drzava, a duplo veci od Srbije.

Ekonomski "procvat" ne pominje verovatno jer i tamo, kao i u ostatku sveta, običan narod od toga nema ništa, sav kajmak pokupe ionako bogati pojedinci. A to je, uz mnogo manju štetu po lokalnu floru i faunu moglo možda čak i bolje da se postigne turizmom.

Drugo, gotovo da i nema kozmetičkog proizvoda bez palmine masti. Ne znam koje si to sapune probao ali meni su sasvim OK i Balea i Alverde iz DM i Himalaya koji barem nisu testirani na životinjama. I Oriflame ima finih proizvoda, sećam se da sam svojevremeno bila oduševljena njihovim sapunom sa medom i mlekom, i efektom na kožu i efektom protiv masnih fleka na odeći. Samo, više ne koristim mleko. Što se tiče ishrane, mislim da dovoljno masnoće može da se unese i iz semenja, orašastih plodova isl. i to čak ne ni nekih egzotičnih, jer kako su inače naši preci opstajali posteći skoro po pola godine?! Nisu imali ni suncokretovo, ni maslinovo, niti bilo koje drugo ulje.

Kupuvao sam sapune iz obicnih prodavnica Nivea, Palmolive, Fa, Lmx... Dok nisam otkrio Dove. On je duplo skuplji, ali neuporedivo bolji. Ne idem bas cesto u DM, ali probacu ove koji si preporucila.

Nisam bas siguran da bi mogli da se izvuku sa turizmom, jer imaju veliku konkurenciju u okruzenju, a imaju veliki hendikep jer je to muslimanska drzava gde nema ponude kojom konkurencija privlaci bogate zapadnjake, bogati azijati idu u evropu, jedino medicinski turizam, ali tu je Bankok mnogo jak i velika konkurencija.

Kako raste svest od "ceni" palminog ulja, opasce potraznja za istim, narocito ako nije sertifikovano kao eticki i ekoloski podobno. A sto se tice islama, verujem da su vec osetili ekonomske posledice kad su na osnovu serijata 15-togodisnjakinju koju je silovao ocuh osudili na 100 udaraca bicem, a njemu nista, iako je 1.godinama silovao maloletnu pastorku i 2.ubio bebu koju joj je napravio. Mislim da se tom problematikom bave zastitnici ljudskih prava sirom sveta... Dakle, mozda jos ima nade za malezijske devojke, orangutane i prasume.

Back