Oznake Vojske Srbije...

• Začetnik teme Začetnik teme OpFor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
мешате бабе и жабе

1. четници, су лако наоружане герилске јединице. Као такве никада нису употребљаване у заузимању градова. Кориштени су и као јуришке јединице, али опет уз јаку подршку регуларне војске јер су били лако наоружани.

2. Ослобођење Вуковара је било од стране регуларних јединица ЈНА, специјалних јединица, а "Четници" су били више фолклор. НИКАДА; НИКАДА ниједна герилска јединица ниј нити оспособљена, обучени нити наоружана за урбану борбу. Четници, али и Партизани, апртизанске јединице које су постојале у ЈНА по ОНОР тактици су јединице герилског отпора окупатору и служе ИСЛЉУЧИВО за:

1. Брзе ударе по непријатељским истуреним местима, центрима везе, линијма за снабдевање
2. Крстарење по дубини окупиране територије, и постављање заседа ради наношења материјално техничких и губитака у људству непријатељу
3. Узнемиравање непријатеља
4. Ударе на немријатељев морал.
5. Подизање морала властитом становништву.

Четничке, герилске и партизанске јединице феноменалне су з абалканске просторе. Осим герилсог дејства, јединице имају улогу везе са народом на окупираној територији. Дају му наду у ослобођење и подршку и наду за ослобођење.

герилске јединице се снабдевају искључиво на терену, мобилне су и независе од логистике регуларне војске. Снабдевају се људством и материјалом од становништва и запленом од непријатеља.

Јединице Територијалне одбране су одлична замисао. Господо, сетимо се акција ТО Словеније против ЈНА када су лако наоружани ТО Словеније наносили губитке оклопним снагама регуларне војске. Не заборавите, данас је лако наоружање и "Зоља" и "РПГ-29" коју праве нови чмар "Абрамсу". Лако наоружање су и "Стрела-2М" и "Игла" и дејствује се по непријатељској авијацији.

Систем мобилизације Територијалне Одбране гарантује стално усавршавање јединица. не заборавите да је Репсублика Српска опстала јер су у року 24 часа Срби имали мобилизацију, да су формиране војне јединице, да су Срби сви били у војсци, да је постојао систем резервних старешина и војска се створила у року од 24Ч

Искуства из рата говоре да герилске јединице се никада не користе за борбе у урбаним срединама. Све герилске акције вођене су ван насељених места. герилци се проведу уграду као и оклопне јединице у планинама. Немају шансе.

ДА се ја нешто питам сада би н Косову биле четничке јединице. Лако наоружани одреди способни да Албанском окупатору нанесу ужасне губитке, парализују комуникације, нпадају циљеве окупатора.

Alekasandar2:
Искуства из рата говоре да герилске јединице се никада не користе за борбе у урбаним срединама. Све герилске акције вођене су ван насељених места. герилци се проведу уграду као и оклопне јединице у планинама. Немају шансе..

Iz kojeg rata? Nije sigurno Irak, ni Vijetnam, a ni Severna Irska itd. ? Nije ni Cecenija, jer je tamo gerila zadala Rusima velike muke ... A nije ni Liban, jer su se borbe vodile po naseljenim mestima ...

Kao prvo - SRBIJA ZBOG SVETA (evrope , pre svega engleza i AU) NIJE SMELA DA VODI GERILSKI RAT SA TURSKOM ... Dakle, sve je to radjeno sa znanjem vojske i vojne obavestajne sluzbe, a u cetnicima su sluzili aktivni vojni oficiri i podoficri .... Nije se smelo otvoreno, pa je bilo "neformalno" i tajno ... al u sustini ista stvar . Posle prvog sv. rat su rasformirani jer su bili opasnost za novu antisrpsku jugoslovensku drzavu ...
ako se nevaram ja sam tebe pitao da navedes jedan mirnodopski aktivan cetnicki odred, nisi... sve sto si napisao ja jako dobro znam jer sam istoricar!

@Aleksandar2

Господо, сетимо се акција ТО Словеније против ЈНА када су лако наоружани ТО Словеније наносили губитке оклопним снагама регуларне војске.

Jeste.......kad su ovi izashli bez granata i municije i sa naredbom da ne smeju da pucaju sa bilo kojim naouruzanjem, i bez podrske pesadije.A dobro se sećam i onog teritorijalca koji je plakao ko beba kad ga je uhvatio onaj bosanac.Mamu im j....... slovenačku.

Pozzzzz

ako se nevaram ja sam tebe pitao da navedes jedan mirnodopski aktivan cetnicki odred, nisi... sve sto si napisao ja jako dobro znam jer sam istoricar!

Pa ako racunas cetnicko delovanje u Makedoniji od kraja 19. veka pa do 1912 u "mirnodopsko", onda je to to ... jer Srbija u to vreme nije ZVANICNO ratovala ... Medjunardoni polozaj Srbije je bio jako tezak u to vreme, pa se radilo tajno. U cetnickim jedinicama su ucestvovali aktivni oficiri i podoficiri ... kao i obavestajna sluzba vojske. Oces sa tim da kazes da ni SAS nije mirnodopski, jer su i oni raspustani i ponovo formirani zbog ratova sve do negde 60-ih kada su usli u stalan sastav vojske ...

Deratizator:
Iz kojeg rata? Nije sigurno Irak, ni Vijetnam, a ni Severna Irska itd. ? Nije ni Cecenija, jer je tamo gerila zadala Rusima velike muke ... A nije ni Liban, jer su se borbe vodile po naseljenim mestima ...

Свуда је градска герила бивала побеђена. У Тет офанзиви су успели да направе првенствено пропагандну победу али су у Сајгону савладани, као и у Наџафу Ирачани, али ј ебила пропагандна акција. Урбана герила се своди на минималистичке ударе који ипак имају првенствено пропагандни и морални карактер.

Постоји герила као урбана организација, али мање војно значајна.
герила у унутрашњости земље влада земљом.

Pa u tome i jeste stvar ... Tet ofanziva je napravila takav haos da je to imalo daleko vece rezultate nego sam vojni poraz (recimo u gradu Huej). Nego, mislim da pogresno gledas na uspeh i neuspeh kad je u pitanju gerila ... Gerilski rat je rat nerava, iscprljivanja protivnika i ubijanja njegove volje za borbu. Inace, urbana gerila je samo jedan segment kad je u pitanju gerilsko ratovanje. Cilje nije otvorena borba (pa ako do nje i dodje, ustvari iza toga stoji nesto drugo) i drzanje teritorije.

Takovski krst je
- kosovski !
M. VUKSANOVIć, 23. novembar 2006

BEOGRAD - Heraldičari nisu konsultovani oko novih oznaka na srpskim vojnim letelicama i uniformama. Smatramo da su predložene oznake nestručne i neadekvatne - kaže za "Novosti" član srpskog društva heraldičara "Beli orao", Kosta Knežević.
- Krst, na avionu MIG 21, predstavljen na Batajničkom aerodromu, nije takovski, već kosovski. Taj krst se nalazio na barjaku Boška Jugovića, i to je popularni krstaš - kaže Knežević. On tvrdi da je i raspored boja na krstu pogrešan i da zapravo predstavlja carsku rusku kokardu crveno-plavo-bele boje. Srpski krst ima crvenu boju u sredini, okolo je plava, odnosno teget, a na ivicama bela. Knežević dalje kaže da nema ništa protiv kosovskog krsta, ali da bude nazvan pravim imenom i uz pravilan raspored boja.
On podseća da su takve oznake bile i na nekim avionima srpske vojske za vreme Prvog svetskog rata na Solunskom frontu.
Knežević smatra i da su neki od predloga za gardijske uniforme, kao što je šapka ili tvrdi okovratnik neadekvatni i da nemaju veze sa srpskim tradicijama.
Podsetimo, komisija Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije sačinila je predlog novih vojnih oznaka. Član te komisije Bojan Dimitrijević je tada za naš list rekao da je predlog zaključen i da se posle administrativne procedure očekuje da odluku o novim oznakama potpiše predsednik Srbije Boris Tadić.
U Ministarstvu odbrane su nam kratko rekli da "svako ima pravo na svoje mišljenje, a da je predlog novih oznaka Vojske Srbije u završnoj fazi i da će uskoro biti predstavljen javnosti". Za sada ne žele o tome da se izjašnjavaju.

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=96692&datum=2006-11-23

Orao sa krunom
i Takovski krst
M. VUKSANOVIĆ, 21. novembar 2006

BEOGRAD - Sretenje će najverovatnije biti novi dan Vojske Srbije, a oznaka na novim uniformama biće orao sa krunom, dok će vazduhoplove označavati Takovski krst.
To su najbitnije novine oko kojih su se saglasili članovi Komisije iz Ministarstva odbrane, General-štaba i civilnih struktura.
Nove oznake su afirmacija srpske tradicije: orlovi sa krunom, sa četiri ocila u raznim varijantama u odnosu na vidove i rodove. Komisija je napravila nekoliko varijanti za kamuflažnu i za svečanu uniformu. Vazduhoplovi će imati takovski krst i on je već promovisan na Migu 21 u Batajnici, pre nekoliko dana.
Očekuje se administrativna procedura da novi simboli i formalno budu odobreni, a to će učiniti predsednik Srbije Boris Tadić. Verovatno će proteći izvesno vreme da nove oznakie budu i na uniformama, letelicama, jer će posle usvajanja biti raspisan i tender za izradu tih oznaka - kaže za "Novosti" Bojan Dimitrijević, član Komisije i dugogodišnji savetnik predsednika Tadića za vojna pitanja.

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=96589&datum=2006-11-23

ja sam protiv menjanja orla i oznaka na uniformama. ovaj orao koji već postoji j ejedini heraldički ispravan i odlično profesionalno uradjen orao.

Back