ožiljci plamena

Veoma interesantan tekst.:ok:

“Svi očevi su isti”, mirno zaključi ona, žena moga prijatelja. Žena koju bih trebala da volim jer je i on voli. Žena koja bi trebala da mi se sviđa, jer je njegova izabranica. Žena koju ja, usljed duge historije prijateljevanja sa njenim mužem, treba da prihvatim kao svoju prijateljicu. A meni se ona nimalo ne dopada. Mirno pijem svoj sok, i jedem neukusan kolač koji treba da pohvalim kao ukusan, jer ga je ona napravila. Mirno palim sedmu cigaretu u sat vremena, i iskaljujem svoj bjes tako što pepeo otresam kao da je od gvožđa. Jer ja, zarad duge istorije i kvalitetnog porijekla prijateljstva sa njenim mužem, treba da je prihvatim. Treba da prihvatim i to što mi je usred vožnje zgrabila desnu ruku i prijetećim glasom počela pričati o isprekidanim linijama života i ljubavi. Treba da prihvatim i da su boje njegovih zidova neodgovarajuće. Treba da prihvatim i da je njeno porijeklo bolje od muževog.

Sa osmijehom sam joj rekla da ne vjerujem u babine gatke. Sa osmijehom sam joj rekla i da joj je kolač ukusan, i da su boje zidova stvar ličnog ukusa. Sa osmijehom sam joj rekla i da nije bitno odakle dolazimo već kuda idemo. Ali, ona je bacila kamen na stol. Kamen koji ne mogodoh gurnuti ispod stola kao što gurnuh i ostale, već izustih, mirno, bez imalo prijetnje u glasu: “Nisu svi isti.”

A, ona onaj kamen, vrući kamen prevrće u ruci, i priča o svom ocu. Priča o mom ocu. Priča o ljubavi, porijeklu i isprekidanim linijama života i ljubavi na mom dlanu. Priča da na mom dlanu nema djece, i da ih nikad neće ni biti.

Neke tradicije, i neke ljubavi treba ubiti na samom početku. Neke porodice, trebaju da zamru. Neka djeca, ne trebaju nikad spoznati roditeljsku ljubav. Neki prijatelji, trebaju ostati u prošlosti. Neko kamenje, treba gurnuti nogom pod stol, sve dok se ne ohladi i ne zaboravi. Jer vrelo kamenje, na stolu, uvijek ostavi izgorjeli trag. Stol, možeš zamijeniti, ali onu ploču, naše duše, nikad. Na njoj uvijek ostaju ožiljci plamena.

By K.K.

Izvor net

EuReKa44;bt52870:
Da,interesantan tekst...:)
Ljubav je i sebicna i plemenita;zavisi sa koje strane je zalivamo.

Nekada i pogešimo misleći da je prava strana...
Hvala na komentaru.
tolmol_124105284095493_finalcustomizeddesign1236240571crk5.jpg

Back