Gde nema prilike tu nema ni greha.
Dakle ako mi se ne namesti neka trtasta necu je ni opaliti.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
..i nagoni, dodala bih,
a taj rus pametno zbori, ako sam ga dobro razumela
takvog muškarca je blago imati pored sebe. i taj nije neka mendžajnica i tetka već čovek u samokontroli, koji zna šta hoće..itd.
pa da , to
nego ne razumem paradoks u poznatoj narodnoj poslovici iz naslova koji je još uvek prisutan u realnosti...čemu te dve oprečne uloge u jednoj osobi?
naročito danas, kada ti za peglanje i kuvanje ne treba žena...zašto muškarac još uvek ima potrebu da prati taj patrijarhalni model vezivanja dok nas smrt ne rastavi za jednu ženu, a ovamo krši sve i jednu svetu tajnu braka koju je svojeručno potpisao pritom još bespotrebno stvarajući drame i sebi i drugima?
nije li taj nagon do sada već evoluirao u neku vrstu samokontrole a uz svesrdnu pomoć zdravog razuma?
Pa eto, kada pričaš polako srpski, rus te razume, takođe ako on polako priča ruski, razumećeš ga. Ja sam učio ruski u okviru firme i koristim ga, hvala Bogu, skoro koliko i engleski, pa mi je stoga lakše komunicirati sa njima.
Inače, prihvatam u potpunosti postojanje muškog i ženskog prela, na koje smo mi dalmatinci i ličani malo zaboravili.
МИХАИЛ М. ОБРЕНОВИЋ
КЊАЗ СРБСКИ
СА СОГЛАСЈЕМ СОВЈЕТА ОПРЕДЕЛИСМО И ОПРЕДЕЉАВАМО
УРЕДБУ
О ПРЕЛАМА И СЕЛАМА
Будући да се на ноћним прелама и селама, на којима се младеж оба пола сабира, благи обичаи кваре, и у следству тога иста младеж особито мушке стране, нагоном узбуђени и раздражени страсти на раздор, свађу, бој, а и на убиство, као што су то жалосни примери већ показали, води: то смо, да би се такови и подобни штетни и несрећни догађаји с те стране у напредак предупредили, прописали:
1.
Женска лица могу се и у напредак на прела скупљати: но и то да бивају у добрим кућама на очима разумни домаћица и домаћина, а не као што се по неким местима било уобичајило, на равни, удаљено од кућа.
2.
Младићима се строго забрањује на ноћна прела и седишта ићи и на њима се са младежи женског пола дружити и забављати.
3.
Налаже се свима родитељима, да они ову са законом силом прописану забрану својим синовима, који се већ у зрелим годинама налазе, озбиљно обзнанијо, и да им својски у памет усељавају штетна и зла следства, која за њи у случају преступљенија те забране произаћи могу.
4.
Свако мушко лице, кое се по објављеној овој уредби на ноћном прелу или на обичној седељки буде нашло, први ће се пут на надлежном примителном или кметовском суду са затвором од три дана или с десет удараца штапова казнити, а други пут и даљ послаће се, као кривац на већем степену, прописаним путем окружном суду на већу и оштрију казну.
у Београду 7. Новембра 1841.
Михаил М Обреновић с.р.
Књаз Србски
Председатељ Совјета
Генерал Мајор и Каваљер
Ефрем Обреновић
Представник Књажески и попечитељ Иностраних дела
Генерал Мајор и Каваљер
Ђорђе Протић
Главни Секретар Совјета
Јован Стеић
ovo si se divno setio...da, da.. naše babe po prelima, naša generacija po kafićima i žurkama, a naša deca na fejsbuku
nego kad si spomenuo prelo, pogledaj ovaj zanimljiv (nadam se i autentičan) dokument/uredbu iz vremena vladavine knjaza mihaila obrenovića:
pročitaj na početku razlog zbog kojeg se ovakva uredba donosi... zbog žena su krenuli obračuni, klanja, neredi po selima i prelima...a žensko ko žensko, dovoljno da malo vrcne i da momci polude.
i viš kako je knez i jedne i druge odma' gledao da dovede u red.
na devojke da se pazi u kući (u formi kućnog pritvora) a momci koji su neposlušni deset udaraca štapom ili zatvor.
jedine moguće mere discipline i reda![]()
sad si me uvredila![]()
izvini, ništa lično...
samo mi malo smešno da 2, 3 muškarca pišu na ovakvoj temi... ili ste opaki yebači ili su ostali opaki lažovi.