Ovog pisca volim jer...

Bivša simpatija ga je preporučivala
Interesantno deluje
Nagual?
koliko se secam...a citala sam ga pre oko 15tak godina :) kao neka druga stvarnost...a inace znaci transformaciju coveka u jaguara...
mogla bih ga ponovo procitati :) u svakom slucaju, tada, ostavio je utisak na mene i zbog tog nekog...kako bih rekla...uzbudjenja i novih razmisljanja, rado ga se secam :)

Volim Tomasa Bernharda jer je mračan, bespoštedan, ikonoklast, jezivo lucidan, jer govori istinu o svijetu, jer piše u formi mizantropskih monologa, bez predaha i bez novog reda. Nije pisac za svakoga, treba malo vremena da se navikne na njegov osobeni stil i ona čuvena umetanja, ali recimo ko voli Šopenhauera u filozofiji voljeće i njega.

Jedno vreme sam poludeo za Stendalom, tako mi je legao njegov stil, jednostavan a toliko psiholoski tacan i verodostojan.
Delovao je kao poezija osecanja izrazena na paradoksalno suv, prozan nacin..:D a nista dalje od toga. :) Ipak, nasao sam mu limit u nekom fatalizmu.
Basaru sam cenio, narocito rane romane.. Dzo Fante ima to nesto sto je Stendal imao, mada na malo blazi, ljupkiji nacin..mrtva trka. :cool:

Obozavam Ursulu Le Gvin, jer je pisala zanrovsku knjizevnost onda kada je ta knjizevnost bila oznacena kao knjizevnost 2.reda. Obozavam je jer je ljevicarka, ali od onih koji su spremni da preispituju dogmu, pa tako u Rasposednutima ona oslikava komunisticku utopiju na jednoj planeti i dovodi je u vezu sa kapitalistickom azdajom na drugoj planeti, a sve to stavlja u kontekst slobode obicnog gradjanina, radnika, ali i slobode i mogucnosti razvoja naucne misli u jednoj utopiji.

Back