Гамбино
Elita
- Poruka
- 18.697
ОВО ВАС ЧЕКА АКО СЕ ЗАРАЗИТЕ Пет сати стајања и чекања на преглед у ковид амуланти у ТРИ ЧИНА. А после? Како за кога
- М.Т.
- 07.11.2021. 10:40
- Оставите ПРВИ коментар
Ко жели да прележи корону мора, најпре, да престоји скоро пет сати у реду испред и унутар ковид амбуланте ако му пре тога све не преседне или још горе слоши. Тако би укратко могло да се опише чекање на лекарски преглед у ковид амбуланти „Шумице“ које се ових дана одвија толико хаотично да се, рецимо, сваког тренутка у 20 квадрата приземља без прозора налази двадесетак људи.
У таквој „комори“ може да се зарази короном и неко ко чека на преглед због неке друге болести, јер не мора свака температура да буде због короне, а са овим симптомом свакако прво морате овде, у такозвану црвену зону.
Пандемија короне у Србији не попушта, нажалост, већ више од годину и по дана. Пик четвртог таласа оборио је негативни рекорд у броју заражених дневно, а веома је близу да донесе и максималан број умрлих од ковида у дану. У таквој епидемиолошкој ситуацији сасвим је логично да здравствени систем трпи огроман притисак и потпуно је оправдано да се свако ко има чак и најблаже симптоме прехладе шаље у ковид амбуланту, а такви су у прописи и процедуре.
Прва етапа чекања - најмање два сата напољу
Зато није ни чудно што се испред једне такве амбуланте у београдском насељу „Шумице“ у свако доба дана налази око 50 људи. Све друго је крајње необично.Почевши од тога да након пуног сата чекања схватите да сте и даље на крају или при крају реда који се уопште не помера?! У таквој наизглед безизлазној ситуацији осуђени сте да поделите муку са „сапатником“ испред или иза вас.
Овако је испрд готово сваке ковид амбуланте код нас...
- Извините, само да запамтим, ви сте испред мене, јел тако? Добро. Је л' видите ви колико ово споро иде? Ја сам јутрос ишла код своје докторке у Дом здравља у Браће Јерковић. Имам стомачне проблеме, имала сам и неку благу температуру, али сигурна сам да то није ковид па сам тражила да ми само да неку терапију. Само ме је погледала и питала шта сте ви по струци? Када сам јој рекла графичар преврнула је очима и поручила „идите у ковид амбуланту“ – прича средовечна жена.
Њена самоиницијативна исповест као да је покренула и друге да се изјадају.
- Каква је ово организација? Не знам због чега нема „бројева“. Зашто оволико морамо дуго да стојимо напољу? Зашто не добијем број и одређено време када да дођем. Сад морам сатима да чекам овде, дете ми кући гладно, нисам му ни ручак спремила. Сигурно преко везе овако улазе - гласно је размишљала млада мајка са симптомима главобоље и малаксалости.
Друга етапа чекања - "комора" без прозора са 20 људи
Ако ништа уз причу време брже пролази па ћете се након два сата ћекања напољу наћи коначно унутра. Али, не испред лекарских ординација него у приземљу ковид амбуланте “Шумице”.
Ту ћете се осећати толико приземно када схватите да сте у 20 квадрата међупростора без прозора са још 20 људи. Што је најгоре, већина људи са којима делите непроветрени ваздух и не зна да ли има корону. Чекају заједно са вама на први лекарски преглед.
- Ово вам је друга етапа чекања. Овде чекамо да медицинска сестра сиђе и узме пет или десет здравствених књижица, али тек када се горе испразни ред. Ја сам јутрос био на прегледу и тако сам прошао све три етапе за око три сата па сам онда отишао у Криволачку да дам крв и сада чекам резултате. Дакле, два пута исто пролазим у једном дану само што ми се чини да се сад дуже чека – објашњава пацијент који је имао улогу Месије за све окупљене који су се први пут нашли у својеврсној “комори”.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ
Дашак ваздуха се у затвореној просторији појављује тек када неко од знатижељника споља отвори врата како би промолио главу и увидео колико људи унутра чека односно колико дуго ће се још и напољу стајати у реду.
Свако ко уђе у ковид амбуланту и без речи покуша да заобиђе масу и крене ка степеницама односно ка првом спрату дочекује се претећим погледом и салвом питања “извините, госпођо/господине, куда сте кренули”.
- Не брините, не идем преко реда. Имам заказану терапију – правдала се једна старица док је једва корачала степеник по степеник.
Чекајући медицинску сестру у "зеленом"
После готово сат времена чекања у затвореном, степенице је озарила жена у “зеленом”. Здравствени раници више не носе белу, него зелену униформу. Можда зато што неки очајни пацијенти чим их виде помисле да имају прођу или “зелено” да уђу у лекарску ординацију.- Ви најбоље знате ко је први од вас стигао. Молим вас дајте ми пет здравствених књижица – док је то изговорила медицинска сестра је видела испред очију десет руку са пластифицираним картицама.
Довољно да измалтретирани народ са свакојаким симптомима болести крене у колективну свађу.
- Извините, господине кад сте ви дошли. Молим? Нема шансе да сте овде од 11, ја сам била испред у пола 12 и нисам вас видела. Молим вас померите се – сиктала је девојка док је под темературом покушала да се избори за свој ред.
Трећа етата чекања - први спрат ко Монт Еверест
Попети се на први спрат за многе у чекаоници ковид амбуланте “Шумице” изгледа као освајање Монт Евереста. Просторија испред лекарских ординација доноси силне “бенефите”. Имате на располагању довољно столица, а чак и прозори могу да се отворе.Шта више, имате утисак да овде чекање и није тако бесконачно. Свако мало, чујете прозивку нечијег имена. Али опет, када након нових скоро сат времена чујете своје име и презиме, у неверици тражите “репете”.
ФОТО: СИНИША ПАШАЛИЋ / РАС СРБИЈА
- Седите, које симптоме имате? Имате већ тест да сте позитивни. Добро, дајте да погледам. Ово вам није ПЦР него антигенски. Добро. Када сте осетили симптоме? Јел сте примили вакцину? Да нисте примили вакцину не бисте имали такве симптоме благе прехладе. Дајте прст да видимо сатурацију. Одлично вам плућа раде. Ништа, даћу вам витамин и кинески антивирусни лек. Идите сутра ујутру и извадите крв, а да не бисте опет дуго чекали назовите ме па ћу вам ја рећи резултате. Претпостављам да ће бити све ок. Доћи ћете за две недеље на контролу – завршио је лекар за пет минута причу која је трајала скоро пет сати.
А после? Како за кога... за неког само изолација и благи симптоми, за неког на жалост неизвесност и борба за живот. Од чега то највише зависи? Добро вам је познат одговор на то питање...
На срећу, ова је прича са срећним крајем, али болном поуком за све – ово вас чека ако се заразите короном. И не само овим вирусом, већ било којим другим или се разболите од било чега што укључује повишену температуру или симптоме сличне корони. И тако све док траје епидемија. А кључ је првенствено у нашим рукама. Што више нас вакцинисаних буде, вирус неће имати за кога да се "закачи". Што је јачи наш колективни одбрамбени бедем, он ће све више слабити. Шта чекате?
https://www.blic.rs/vesti/beograd/o...i-cekanja-na-pregled-u-kovid-amulanti/92vvqq6
Неко верује Вучићевом здравственом систему и жели да га овако понижавају, неко верује Русији и Спутњику. Избор је ваш.