Ovo su najčešće greške koje pravimo u kuhinji

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
Ovo su najčešće greške koje pravimo u kuhinji, a nismo ih ni svesni

Kuvanje mnogima predstavlja posebno zadovoljstvo, ali može da bude i prava muka. Razloga je više, ali ono što mnogi ne znaju jeste da neke uobičajene stvari uzimaju zdravo za gotovo, odnosno, greše pri kuvanju zbog čega konačan rezultat može da bude nezadovoljavajuć.

05.04.2019. - 14:00h
Neke stvari u kuhinji ipak radimo pogrešno...
Neke stvari u kuhinji ipak radimo pogrešno... foto: Depositphotos
Osim toga, svaki minut u današnje vreme je i te kako dragocen, a ako poštujete pravila, kuvanje može da postane pravo zadovoljstvo sa slasnim rezultatima zbog kojih ćete i vi i vaši ukućani, lizati prste.
Evo šta radimo pogrešno, a ne bi trebalo...
Kuvanje "iz glave"
Bez obzira koliko dugo imate "staža" za šporetom, recepte za nova jela bi svakako trebalo da pročitate do kraja i sledite ih kako je navedeno, pojašnjava Lisa Siva, urednica časopisa "Panna Cookings".
To je jedna od najčešćih grešaka amatera kuvara. U većini slučajeva samo pročitaju spisak namirnica koje su im potrebne za neko jelo ili prelete preko recepta.
"Možda nemate svu potrebnu opremu za kuvanje određenog jela, a već ste krenuli da pripremate namirnice. Možda niste ni upoznati s tehnikom kuvanja koju bi trebalo da primenite kod određenih jela. Veoma je bitno pripremiti se pre samog početka kuvanja za fantastične rezultate".
Ne pravite pripremu
Kad ste pročitali recept za jelo i svesni ste da možete da ga pripremite jer imate sve što je potrebno, idući korak je sigurno priprema namirnica za kuvanje. Jedan profesionalni kuvar otkrio je na Redditu da bi trebalo sve da imate na mestu, odnosno, sav pribor koji vam je potreban kao i namirnice, sve da bude spremno unapred, poput maslaca na sobnoj temperaturi, mariniranog mesa, rernu ugrejanu na određenu temperaturu i sl.
Ne solite dovoljno
Previše posoljena hrana nije dobra za zdravlje, ali svakako ne bi trebalo da se bojite da posolite jelo koliko je potrebno. Neposoljene namirnice nisu ukusne, a kod mnogih jela nećete biti u mogućnosti naknadno da posolite koliko je potrebno.
Znate ono kada probate jelo dok ga pripremate i osetite da nešto nedostaje? Najčešće posežete za nekim začinima kako bi jelo bilo ukusnije, ali najčešće samo nedostaje - soli.
Ne ostavljate namirnice da "odmore"
Znate onaj deo u receptu kada bi trebalo da ostavite testo ili marinirano meso da odstoji? E, to je detalj koji bi svaki kuvar trebalo slepo da prati. Mnogi nemaju vremena ili strpljenja pa taj postupak skraćuju ili eliminišu, ali to na kraju neće dati dobre rezultate.
Profesionalni kuvari savetuju da meso koje ste pripremili, ispekli, ostavite na dasci za sečenje 7-10 minuta pre nego što počnete da ga sečete. Tokom hlađenja, svi sokovi iz mesa će se upiti i ono će ostati sočnije. Ako ga odmah sečete nakon pečenja, dragoceni i ukusni sokovi će iscureti.
Pogrešno baratate noževima
Dobar, oštar nož, najvažniji je alat u kuhinji. Kako bi što duže ostao u takvom stanju, potrebno je da znate kako s njim da baratate. Drugim rečima, uvek ga operite i osušite nakon upotrebe, koristite ga isključivo na dasci za sečenje i ne perite ga u mašini za sudove kako se ne bi oštetila oštrica.

https://www.prva.rs/zivot/kuhinjica...e-koje-pravimo-u-kuhinji-a-nismo-ih-ni-svesni

pravite li i vi neke greške u kuhinji ??

Ovaj lekst iz stranog časopisa nije baš najbolji primer kakve greške pravimo mi sa ovog našeg podneblja. Najmanje od svega kuvam po novim receptima, tako da ta tačka otpada... Nikada ne spremim sve da mi je pod rukom, volim da se šećkam do špajza i frižidera, hahahah...a da mi za to vreme zagoreva buter :-)))))...šalim se, ali i taj primer nije baš uobičajen...kakvi noževi, o čemu se ovde radi? da li je ovo članak koji se odnosi na profesionalne kuvare, ili neko pametan deli savete - ali kome? Današnji kuvar, ako kuva za svoju porodicu, kao prvo ima problem da napravi ručak za malo para, a ukusan, "prste da poližeš"...to bi bio tekst koji bi mi privukao pažnju...ovaj tekst me je samo iznervirao...ili je mene vreme pregazilo, pa ne kapiram
poštovanje!
:heart2:

da ti kažem nešto proko,
izmišljaju vruću vodu i rupu na saksiji.

kuvanje može na ovaj način ako radiš emisiju pa te kamera snima.
kod kuće je stvarno glupo da vučeš masan prst po kuvaru prateći količine i sastojke koji je objavio lik koji propagira kuvanje tačno po receptu :lol:
on živi od tog kuvanja to mu je profesija pa nije ni čudo što je strogo profesionalan.
a mi živimo da bi jeli.
svakako kuvam iz glave i uvek kad improvizujem dobijam sjajne ukuse.
jedini problem u celoj toj organizaciji gerilskog kuvanja što ne umeš da ponoviš jer ne znaš koliko si čega tačno od začina stavio....

Upropastila sam prilično mnogo jela na taj način, doduše, neka su posle tih "malih" modifkacija bila i bolja, valjda je to slast kulinarstva.

Glavni krivac neuspjesnog recepta je mamina jedinica mjere "od oka" :mrgreen:
Mislim da dolazi vreme kada ni stari, dobri, domaćinski recepti neće doprineti da jelo bude ukusno...jer, meso više ne miriše na meso, miriše na nekakvu kiselinu, siva pena izlazi iz junetine kada se dinsta...piletina je odavno već neukusna, sasvim neprepoznatljiva...povrća više nemaju ni miris, ni ukus, sve je puno hormona rasta, sve liči na plastificirano... paprika više nije paprika, kao ni paradajz... jabuke ne mirišu na jabuke...još malo, pa nećemo smeti da ih jedemo...meso i jabuke iz Srbije su Rusi već par puta vratili sa svojih granica...to su one lepe jabuke koje danas možemo kupiti u marketima...ogromne, 16-17 puta prskane otrovima koji nisu za rusko tržište, a koje ćemo mi - idioti - i kupiti i dati svojoj deci da pojedu... divne, sjajne, slatke jagodice, smeškaju se,onako krupne, pune otrova... imaju u sebi više otrova, nego plastični kič od voća koji je bio u prodaji pre pola veka za ljubitelje soc-realizma i njegovih lepota... u to vreme su se smeškale plastične korpice sa plastičnim jabukama, kruškama, bananama, jagodicama i grožđem na svakom lakiranom trpezarijskom stolu, prekrivenim heklerajem... ali, u to divno vreme je svo voće na pijacama bilo neprskano... kad razmislim, danas jedemo - otrovano plastificirano voće i povrće, a kič sa stolova smo premestili u šupe da ih prašina prekrije... Baš smo napredovali!
:zcepanje:
Ko preživi - pričaće...

bzvz mi ovo,meni odokativno uspeva sve,u soljicu pomesam sve zacine za pirinac na pr i sve dodam u tiganj da se sjedini
Normalno! Pirinač trpi sve začine, obzirom da je bezukusan... znam dva odlična, jednostavna recepta za pirinač, prste da oližeš! jedan je pržen na puteru...drugi je sa maslinovim uljemi belim lukom...ne zna se da li je ukusniji topao, ili hladan...i ne zna se šta je dosta

Mislim da dolazi vreme kada ni stari, dobri, domaćinski recepti neće doprineti da jelo bude ukusno...jer, meso više ne miriše na meso, miriše na nekakvu kiselinu, siva pena izlazi iz junetine kada se dinsta...piletina je odavno već neukusna, sasvim neprepoznatljiva...povrća više nemaju ni miris, ni ukus, sve je puno hormona rasta, sve liči na plastificirano... paprika više nije paprika, kao ni paradajz... jabuke ne mirišu na jabuke...još malo, pa nećemo smeti da ih jedemo...meso i jabuke iz Srbije su Rusi već par puta vratili sa svojih granica...to su one lepe jabuke koje danas možemo kupiti u marketima...ogromne, 16-17 puta prskane otrovima koji nisu za rusko tržište, a koje ćemo mi - idioti - i kupiti i dati svojoj deci da pojedu... divne, sjajne, slatke jagodice, smeškaju se,onako krupne, pune otrova... imaju u sebi više otrova, nego plastični kič od voća koji je bio u prodaji pre pola veka za ljubitelje soc-realizma i njegovih lepota... u to vreme su se smeškale plastične korpice sa plastičnim jabukama, kruškama, bananama, jagodicama i grožđem na svakom lakiranom trpezarijskom stolu, prekrivenim heklerajem... ali, u to divno vreme je svo voće na pijacama bilo neprskano... kad razmislim, danas jedemo - otrovano plastificirano voće i povrće, a kič sa stolova smo premestili u šupe da ih prašina prekrije... Baš smo napredovali!
:zcepanje:
Ko preživi - pričaće...
Na žalost si u pravu.
Zato treba mjenjati recepte.

Eko varijante proizvoda dostupnim u trgovinama su prodajna fora a način uzgajanja često skuplji u proizvodnji i nego obični proizvodi.
Moj savet je ako se već ne može bez mesa, treba otići izvan grada i kupovati kod nekog seoskog domaćinstva. Na taj nacin podstičemo lokalnu proizvodnju i hranimo se makar malo zdravije.

Uvodni tekst nema veze sa životom... jer, repertoar grešaka je preveliki, i najčešće vezan za neiskustvo - korišćenje neadekvatnih sudova, neadekvatnih osnovnih namirnica, loše merenje i procena vremena, nepoznavanje reakcije raznih vrsta hrane na razne temperature i metode obrade, nestrpljenje, pogrešna procena vrste i količine začina i (ne)dozvoljenih kombinacija, žurba.... svašta drugo.

Pre par dana sam kupio indukcionu ploču, i posle 25 godina kuvanja moram da se resetujem na potpuno drugi sistem, vidim greške u najavi.

Ako pravim tortu, pročitam recept, pripremim sve.
Ali ako kuvam ovako, ne izbacim recimo sve začine na sto, pa onda da dodajem. Pre uzimam po potrebi. Članak je više "kako kuvati za tv", nego "kako kuvati u Srbiji".... A greške su neophodne da bismo naučili, a i neizbežne, čak i kad sve pratiš iz recepta, može se desiti neka, nije rupa na nebu.

Ovo su najčešće greške koje pravimo u kuhinji, a nismo ih ni svesni

Kuvanje "iz glave"
Bez obzira koliko dugo imate "staža" za šporetom, recepte za nova jela bi svakako trebalo da pročitate do kraja i sledite ih kako je navedeno, pojašnjava Lisa Siva, urednica časopisa "Panna Cookings".
To je jedna od najčešćih grešaka amatera kuvara. U većini slučajeva samo pročitaju spisak namirnica koje su im potrebne za neko jelo ili prelete preko recepta.
"Možda nemate svu potrebnu opremu za kuvanje određenog jela, a već ste krenuli da pripremate namirnice. Možda niste ni upoznati s tehnikom kuvanja koju bi trebalo da primenite kod određenih jela. Veoma je bitno pripremiti se pre samog početka kuvanja za fantastične rezultate".

Samo ja mogu da kombinacijom ukusa Pepsi Limeta i Doncafe Strong na određenoj temperaturi dobijem autentičan ukus Sushija! :mrgreen:

U suštini smatram da je ovo tačno, ali ne za amatere kuvare nego za totalne dibidus mozgove! Inače ne podržavam ljude koji se dosledno vode receptima. Kada im nešto ne uspe jer ne kapiraju da je recept samo pomagalo, onda bude kuku majko. Iz tog razloga znam da većina amera koja meri sve u milimetar nema pojma s životom.

Ne pravite pripremu
Kad ste pročitali recept za jelo i svesni ste da možete da ga pripremite jer imate sve što je potrebno, idući korak je sigurno priprema namirnica za kuvanje. Jedan profesionalni kuvar otkrio je na Redditu da bi trebalo sve da imate na mestu, odnosno, sav pribor koji vam je potreban kao i namirnice, sve da bude spremno unapred, poput maslaca na sobnoj temperaturi, mariniranog mesa, rernu ugrejanu na određenu temperaturu i sl.

Ni za ovim nema potrebe osim ako jelo nije specifično za pripremu. Ali ne mora da znači da mora uvek da se koristi. Svakako je da se za komplikovanija jela mora pripremati sve unapred. Ovo da se rerna mora podgrejati na određenu temperaturu isključivo za peciva i posebne kore za torte, u suprotnom ne vidim neku bog zna kako veliku potrebu za tim. Rernu iz nehata uključim, čak. Možda mi je više ''stvari koje tačno radite, a da toga niste ni svesni da neko nema pojma ni kako se diše, a tek ne da rerna mora da se uključi pre pečenja i da se krompir ušuška!'' :mrgreen:

Ne solite dovoljno
Previše posoljena hrana nije dobra za zdravlje, ali svakako ne bi trebalo da se bojite da posolite jelo koliko je potrebno. Neposoljene namirnice nisu ukusne, a kod mnogih jela nećete biti u mogućnosti naknadno da posolite koliko je potrebno.

E, ovde sam provalio da je tekst prevod sa nekog 'murikanskog kvaziblogerskog frilensera. Postoji mnogo vrsta soli i sve su različite. Neke soli rade bolje kada se naknadno posoli, a neke rade fantastično kada ih meso ili riba upiju. Ovo OD SOLI zavisi! ne može drugačije.

Ja kod kuće imam pet različitih vrsta soli i sve se koriste drugačije. A ja šta vidim često jeste kada ljudi poprskaju meso KRUPNOM SOLJU, a onda direktno tako stave na ražanj! Ta so nije niti prošla u tkivo, niti se izlila po površini, a u najgorem slučaju neko će da slomi zub kada zagrize mesce.

I ovo vidim baš kod ''profesionalnih'' kuvara da nemaju pojma kako da posole nešto.

Moj savet je za sve ljude koji ovo čitaju - kupite više vrsta soli, ako to već niste. Krupnu, usitnjenu, jodiranu, morsku, fino osušenu, procesuiranu, neprocesuiranu itd. Svaka so je različita i različito prodire!

Ne ostavljate namirnice da "odmore"
Znate onaj deo u receptu kada bi trebalo da ostavite testo ili marinirano meso da odstoji? E, to je detalj koji bi svaki kuvar trebalo slepo da prati. Mnogi nemaju vremena ili strpljenja pa taj postupak skraćuju ili eliminišu, ali to na kraju neće dati dobre rezultate.
Profesionalni kuvari savetuju da meso koje ste pripremili, ispekli, ostavite na dasci za sečenje 7-10 minuta pre nego što počnete da ga sečete. Tokom hlađenja, svi sokovi iz mesa će se upiti i ono će ostati sočnije. Ako ga odmah sečete nakon pečenja, dragoceni i ukusni sokovi će iscureti.

Ovo za Srbiju ne važi jer Srbi su majstori roštilja. To rade samo ljudi koji ne znaju kako da spreme meso, i to najčešće sa odreskom govedine. U realnoj slici kod nas se meso svakako ostavlja da ''odstoji'' radi unutrašnjeg dokuvavanja, ali ove priče o ''mesu koje mora da odstoji'' važe samo kada je veći komad mesa u pitanju jer em će bolje da se seče (but recimo), em će da bude ukusniji. Bilo kako bilo, ovo i može, a i ne mora da se kombinuje. Neće se baciti niti će da sokići nestanu iz mesa...

Pogrešno baratate noževima
Dobar, oštar nož, najvažniji je alat u kuhinji. Kako bi što duže ostao u takvom stanju, potrebno je da znate kako s njim da baratate. Drugim rečima, uvek ga operite i osušite nakon upotrebe, koristite ga isključivo na dasci za sečenje i ne perite ga u mašini za sudove kako se ne bi oštetila oštrica.

Pogrešno baratanje informacijama o mnogim različitim vrstama noževa koji se mogu i prati, a i koji se nikada ne smeju oprati. Postoji tako puno noževa za sve namene i primene da je jednostavno smešno reći nekome na koji način da ''valjano barata noževima''...

pravite li i vi neke greške u kuhinji ??

Ili napravim puno, ili nedovoljno. Kod mene nema takve stvari kao ''mera po osobi'', već mera po osobi + za još dve osobe preko nje. :mrgreen: Nikad ne znaš ko može da bane odjednom na vrata...

Pozdrav gosn. Proko!

Ove greške pravimo kad spremamo punjene paprike

1598646879466.png

Svako ima svoj recept za punjene paprike, ali ipak postoje neke stvari na koje morate da obratite pažnju kada ih pripremate. Da li vam se desilo da vam nisu uspele i nisu bile sočne i ukusne kao i obično? Saznajte u čemu ste pogrešili i kako to da ispravite.

Kupujete pogrešnu vrstu paprika

Najbolje paprike za punjenje su babure. Naravno, možete pokušati i sa šiljama i drugim vrstama, ali u tom slučaju ćete dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake.

Pogrešno birate meso

Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput mlevene paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka. Može se ubaciti i jaje. Čista junetina najčešće je previše suva, pa se koristi mešano mleveno meso. Dobar odnos je 70:30 u korist junetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji izbor je meso od plećke. Neki kuvari dodaju i sitno seckanu slaninu da bi bile sočne.

Paprike nemojte da punite do vrha

Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do vrha. Tokom kuvanja pirinač će se naduti, pa smesa može ispasti, a paprike popucati. Papriku možete zatvoriti paradajzom ili krompirom, jer tako smesa neće ispasti iz paprike.

Dodajete previše zaprške

Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a ako tome dodate i masnoću iz nadeva, kao i obilje zaprške, postoji rizik da požalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi kojim se takođe može zgusnuti umak.

Pogrešno pripremate pirinač

Ako odaberete nekvalitetan pirinač ili ga prekuvate, rezultat neće baš najbolji. Zato je pirinač najbolje dodati sirov u smesu ili ga kratko propržiti na ulju ili svinjskoj masti.

Od svih navedenih pravila, ja se slazem sa svim tim pravilima da su problem...
Jedino sto oko soli gledam da taktiziram u smislu kad dodajem so...sto kasnije to je moja deviza ili je deviza zbog ustede na struji , ma kako smesno zvucalo , dodam malo na pocetku , tako so razbija strukturu jela tamo gde je tvrdo a ostatak sto je moguce blize kraju , a da se dobro odrazi, jer ima kad ne smes bas bukvalno na kraju nego malo pre kraja...

Oko posebnih jela, tu je stvar vestine..

I tu dolazim do onog sto je receno a zove se kuvarska vestina....i vestina kuvanja...
Malo ljudi skuplja znanja svesno o kuvarskim vestinama, oni holandjani su to nazvali i biohemija kuvanja ali oni bas to i razvijaju...hemiju kod kuvanja i prilicno je slozena, cak i za obicno pecenje hleba....ako pogledate recept za dobro pecen hleba, tu ima bar 4 faze u toku pecenja i sa promenom vlaznosti i promenom temperature...Znaci nije turi ga babi u furunu i gledaj kroz stakalce kad je uzujkan i nabrekao...

Sa druge strane vestina kuvanja je nesto sasvim drugo , inace ce proces kuvanja da se oduzi poprilicno i bice naporan...

Izaberi pasulj od pre 10 godina i neces ti moci da napravis prva liga gotovo jelo pa da si maher nad maherima...mozes da napravis da to prodje ali ce kostati vremena...Dakle kvalitet ulaznih namernica je vazan, kombinovanje je vazno ako bas pravimo kompromis...
Npr za snicle ili rostilj ili tako nesto , meso se bira da bude prosarano masnocama, sto bi u prevodu znacilo da ce bolji ukus dati kremenadle od vrata nego od kicme....

Da li to racunati u vestine kuvanja ili kuvarske vestine....?
Pa pre ce biti vestina kuvanja, jer kuvarsko je samo to da znamo da masnoca daje mekocu i ukus przenom i rostilj mesu...a nase je kako cemo probrati koje meso.

Ja nemam neko znanje kuvarskih vestina, tj slab sam u tome, a u vestinama kuvanja moras vremenom da ih stvoris inace ti ode silno vreme u kuvanju...
Npr moja majka mrzi moju zelju da stvaram vestine kuvanja na svoj nacin, jer ona vise voli kuvarske vestine...ali posto smo distanca onda to nema uticaja, ali kad kao ekspert u nekim stvarima dam savet, vidim kakav kontra savet dobijem..

pa ne bi to trebalo da bude problem ako svaki put uzmu novu kašiku, zar ne?
Pa kad saberem srpski mentalitet, nestavljanje kape na glavu, to ce najverovatnije biti ista kasika sa logikom bila je u vrelom prokuvala se, sto i jeste tacno , ali tu logiku prenesu na sve, i na ukuvavanje, i pred kraj narocito, a tada vec nije to to..

Vise je subjektivno to sto ja tu osecam, i dlake , nego sto je bas opasnost od zaraze...nesto kao , evo ti pljunucu ti u corbu, a posle ide na loziste, nista ti nece biti , sto i jeste tacno, jos moze da profitira, ako ima bakterija i virusa, bice umrtvljena tela..
Kad gledam ove poznate kuvare, a nijedan ne nosi kapu, retko ko, pa kad krenu da probaju jela sto su ih spremili pomocnici, prorade mi ocni misici...
On ce progovoriti dok proba ili odmah posle probanja.....

Jeste, ali ipak treba isprovati bas na onaj nacin na koji je napisano , nekad ima debele veze zasto je nesto bas tako napisano..
Zongliram i ja....Ako kupim kremenadle, kupim malo i kremenadle od vrata, jer su masnije, pa miksujem...
Ali ima fore i za neke druge finte, npr one kad na jakoj vatri prvo zapeces meso pa ga onda na tihoj mekanis...i spremas...Ako uradis odmah sa slabom vatrom ima da ti ostane mikrokosmos....tj ima da ti meso bude desetina od pocetnog...
Ako preteras, mozes slobodno da kazes da si pravio a nisi sekao duvan cvarke...

Back