Ovo samo u Srbiji ima

candys

Zainteresovan član
Poruka
155
Inteligentne i obrazovane ljude dobra većina naroda nažalost u našoj državi ne poštuje. Izgleda da je kod nas u modi biti glup, neobrazovan itd. Ljudi u ovoj zemlji nemaju volju ni za čim jer misle država propala što bilo šta da uradim (ne generalizujem, ali ovakvih ljudi je sve više). Kažu da obrazovani mladi ljudi odlaze iz Srbije i ne vraćaju se, ali što bi se vraćali? Tačno je da im država nije obezbedila posao a i njihov rad bi retko ko cenio. Evo danas slušam priču o momku koji je upisao dva fakulteta i jedini komentari su bili podsmevanje, kako samo želi da se dokaže, kao šta će mu dva fakulteta i to od ljudi koji blago rečeno ništa nisu uradili, studiraju ali ih baš briga za fakultet, važno je da se alkoholišu i provode. Ako neko želi na dva fakulteta da studira pa neka studira ako želi i može i ima ambicije, na kraju krajeva ambicije nas vode kroz život. Sve dok se mladi i ambiciozni ljudi bore za sebe a drugi ih ismejavaju tako da kažem, za ovo društvo nema nade. I onda se postavlja pitanje, zašto propadamo sve više i više? I na kraju u ovoj našoj zemlji sve se svodi na politiku. Pa ne mogu se za sve okriviti političari... Da li političare krive ovi ljudi koji odlaze iz Srbije? Sve više njih ima tu želju - da odu iz Srbije.

Pa to sto neko ima dva fakulteta ne mora nista da znaci. Koja su dva fakulteta u pitanju? Bolje zavrsiti jedan koristan nego tri beskorisna. I ovde kao i na zapadu neko ko upisuje gluposti poput knjizevnosti, psihologije, sociologije, zatim nekih bizarnih podvrsta menadzmenta zna da ga cekaju muke sa zaposlenjem. Pre nego sto bilo sta upises moras gledati da li postoji trziste za to. Ako ne vidis nista sto ti odgovara, ili sto bi mogao da upises ili zavrsis, onda nemoj ni studirati. Cemu tracenje vremena i novca? Ljudi ocekuju da se posao stvori za njih ma sta oni studirali. U Srbiji previse ljudi studira na previse fakulteta. Mada je to generalno problem i na zapadu.

Poslednja izmena:
Vecina mladih i bira fakultet po tome s kojom diplomom se moze brze pobjeci iz Srbije.
Zavrsiti tezak fax kao sto su medicina, stomatologija, gradjevina, elektrotehnika i onda biti godinama na birou ili raditi nesto sto nema veze sa strukom, je van svake pameti.
I neka idu, zivot je jedan. Nece ga valjda protraciti na birou.

Nego sta su? Sta oni proizvode i kakvu uslugu pruzaju? Kakvu vrednost nude kad ocekuju da budu za nju materijalno kompenzovani? Pre nego sto ljudi upisu fakultet treba im dati neko osnovno znanje o ekonomiji. Vecina ljudi ga nema.

znachi ako neshto ne proizvodish to je onda glupo!?
i ljudi koji su zavrshili filosofiju su idioti jer ne proizvode nishta!?
ko je tebe nauchio da chitash i da pishesh?metalostrugar?
nisi ti daleko od gorepomenutih...:roll:

Nego sta su? Sta oni proizvode i kakvu uslugu pruzaju? Kakvu vrednost nude kad ocekuju da budu za nju materijalno kompenzovani? Pre nego sto ljudi upisu fakultet treba im dati neko osnovno znanje o ekonomiji. Vecina ljudi ga nema.
o ekonomiji? evo ja sam završila ekonomsku školu, bila sam među najboljim učenicima generacije i nikada ne bih upisala ekonomski fakultet i to ne zato što ne volim ekonomiju, danas ekonomiju svaka budala bez uvrede može da završi i prava, najviše na birou je ekonomista, misliš da kada neko završi ekonomiju i pravo da će da nađe posao u struci? yeah right, znam momka završio pravni a radi kao agent osiguranja a agenti osiguranja koji završe ekonomski ili samo ekonomsku a taj smer ne mogu da nađu posao, ekonomija je bitna ali ekonomiju završi svako a nema ni veze sa ekonomijom

o ekonomiji? evo ja sam završila ekonomsku školu, bila sam među najboljim učenicima generacije i nikada ne bih upisala ekonomski fakultet i to ne zato što ne volim ekonomiju, danas ekonomiju svaka budala bez uvrede može da završi i prava, najviše na birou je ekonomista, misliš da kada neko završi ekonomiju i pravo da će da nađe posao u struci? yeah right, znam momka završio pravni a radi kao agent osiguranja a agenti osiguranja koji završe ekonomski ili samo ekonomsku a taj smer ne mogu da nađu posao, ekonomija je bitna ali ekonomiju završi svako a nema ni veze sa ekonomijom
A i ekonomijom se kod nas bavi svako.
Ja sam radila u firmama gdje su se papirima bavili zanatlije, direktori bili sa osnovnom skolom, a fakultetlije radile fizicke poslove.
Bilo je samo bitno jesi li ili nisi u srodstvu sa gazdom.
Zato su i propadale...upravo iz tih razloga...sto mi mislimo da sve mozemo i sve znamo i bez skole.

Pa to sto neko ima dva fakulteta ne mora nista da znaci. Koja su dva fakulteta u pitanju? Bolje zavrsiti jedan koristan nego tri beskorisna. I ovde kao i na zapadu neko ko upisuje gluposti poput knjizevnosti, psihologije, sociologije, zatim nekih bizarnih podvrsta menadzmenta zna da ga cekaju muke sa zaposlenjem. Pre nego sto bilo sta upises moras gledati da li postoji trziste za to. Ako ne vidis nista sto ti odgovara, ili sto bi mogao da upises ili zavrsis, onda nemoj ni studirati. Cemu tracenje vremena i novca? Ljudi ocekuju da se posao stvori za njih ma sta oni studirali. U Srbiji previse ljudi studira na previse fakulteta. Mada je to generalno problem i na zapadu.

zar je bitno koja dva fakulteta? ako voli ono što studira i ako uči šta nas druge briga za to? svaki fakultet je koristan, jedino sam od ljudi koji ne uče ništa čula sličnu konstataciju "bolje jedan koristan nego nego 2 nekorisna faxa" u ovoj državi se ne cene znanje i obrazovanje, sociologija je glupost kažeš? ajde raspitaj se malo o sociologiji i sociolozima pa ponovi to što kažeš, vidi gde rade i kakve plate imaju, ne predaju svi sociologiju u srednjim školama, psihologija glupost? reci to nekom psihologu, ali ovo je defnitivno najveća glupost koju sam u poslednje vreme pročitala, u ovoj državi toliko njih treba da posećuje psihologe ako ne i psihijatre jer takav način razmišljanja nije normalan, pa psiholozi su u svetu cenjeni u ljudi a u Srbiji se na njih gleda kao na nepotrebne, književnost glupost? ne kažem da će svima u životu trebati da zna iz koje epohe su pesme Bodlera ili dela Šekspira ali to je opšta kultura, informisanost, književnost je deo kulture, ali glupo je to reći u državi u kojoj ljudi ne čitaju knjige i gledaju Farmu..

nije tačno da previše ljudi studira na previše fakulteta, za koliko njih znaš da studira na nekoliko fakulteta? toliko je onih koji studiraju na jednom fakultetu čisto da bi studirali nešto, o takvima treba razmišljati, bitno je i da se voli ono što se studira i da se ima ambicije, ako si dovoljno ambiciozan i snalažljiv lako ćeš naći posao i bez partijske knjižice

zaista me i ne čudi što ova država propada pored ljudi koji misle na takav način kao ti, nisu političari krivi za ovakva razmišljanja ljudi, tužno

A i ekonomijom se kod nas bavi svako.
Ja sam radila u firmama gdje su se papirima bavili zanatlije, direktori bili sa osnovnom skolom, a fakultetlije radile fizicke poslove.
Bilo je samo bitno jesi li ili nisi u srodstvu sa gazdom.
Zato su i propadale...upravo iz tih razloga...sto mi mislimo da sve mozemo i sve znamo i bez skole.

toga je sve više, pa zar je normalno da medicinska sestra radi na mestu bankarskog službenika? pravni fakultet završavaju ljudi koji veruj mi ne znaju ni šta je pravo, ali su pravnici i naći će neki posao bez obzira na svoje neznanje, isto tako ekonomisti, ekonomija nije samo teorija, lako im je na faxu nabubati monetarnu ekonomiju, treba znati šta sa tom teorijom u praksi uraditi ali toga nema, država treba posebno da obrati pažnju na ovakve stvari ali od toga nažalost nema ništa

toga je sve više, pa zar je normalno da medicinska sestra radi na mestu bankarskog službenika? pravni fakultet završavaju ljudi koji veruj mi ne znaju ni šta je pravo, ali su pravnici i naći će neki posao bez obzira na svoje neznanje, isto tako ekonomisti, ekonomija nije samo teorija, lako im je na faxu nabubati monetarnu ekonomiju, treba znati šta sa tom teorijom u praksi uraditi ali toga nema, država treba posebno da obrati pažnju na ovakve stvari ali od toga nažalost nema ništa
Znam.
Zavrsila sam hortikulturu i nikad nisam radila svoj posao, cak ni u firmama koje su vezane za cvijece.
Ja sam bila zaduzena za papire, kuvanje kafe, nosenje para u banku, a jedna zena (frizerka) za aranzmane, bolesti i stetocine, ona je radila uvoz pesticida...naravno da pojma nije imala, agenti su joj uvaljivali sve i svasta, latinski naziv nije znala ni jedne biljke, uvozila je van sezone cvijece koje u nasim uslovima nije moglo uspijevati, i firma je propala naravno...

Znam.
Zavrsila sam hortikulturu i nikad nisam radila svoj posao, cak ni u firmama koje su vezane za cvijece.
Ja sam bila zaduzena za papire, kuvanje kafe, nosenje para u banku, a jedna zena (frizerka) za aranzmane, bolesti i stetocine, ona je radila uvoz pesticida...naravno da pojma nije imala, agenti su joj uvaljivali sve i svasta, latinski naziv nije znala ni jedne biljke, uvozila je van sezone cvijece koje u nasim uslovima nije moglo uspijevati, i firma je propala naravno...

baš zbog takvih ljudi koji rade ono o čemu ništa ne znaju propadaju i preduzeća a i država sa njima

Znam.

normalno...nisi valjda mislila da radish ono za shta si se shkolovala!?
ma ajte molim vas!
ja sam sebi obecao,u narednom zhivotu,upisujem megatrend fakultet...
od toga shto sam uchio,o shto pored toga znam nema nishta...
necu da budem chlan mafije,i to me koshta!

I treba da propadne drzava u kojoj su polugole pjevacice poznatije i priznatije od naucnih radnika.
Koliko smo samo vrhunskih naucnika otjerali u svijet, sad njihove patente kupujemo po pet puta vecim cijenama.

u Srbiji se dive i poštuju i dočekuju Novu godinu sa kriminalkom, tu ženu nazivaju srpskom majkom, za bolje i ne znaju
baš danas gledam neku emisiju o nekoj saradnji francuskih i srpskih naučnika, najbolji fizičari odlaze u Francusku gde Francuzi uglavnom sve finansiraju i plus daju stipendije našim najboljim studentima fizike - tužno je kako za nauku nema novca u budžetu i kako država ne ulaže u talenat

u Srbiji se dive i poštuju i dočekuju Novu godinu sa kriminalkom, tu ženu nazivaju srpskom majkom, za bolje i ne znaju
baš danas gledam neku emisiju o nekoj saradnji francuskih i srpskih naučnika, najbolji fizičari odlaze u Francusku gde Francuzi uglavnom sve finansiraju i plus daju stipendije našim najboljim studentima fizike - tužno je kako za nauku nema novca u budžetu i kako država ne ulaže u talenat
Jeste...
I kako ja da usmjerim svoju djecu, da im pricam kako je skola bitna kad me pitaju "A kakve koristi si ti imala od svog faxa?"
Nikad se na ovim prostorima nisu cijenili nauka, kultura, obrazovanje...krenulo je to jos iz vremena Juge, uslo nam je u gene. Tesko je to sad ispraviti.
Bila sam u Rusiji u vrijeme najvece krize i vidjela kako ljudi cekaju u redu za hljeb i drze knjigu u pocijepanim rukavicama.
Talas kica, sljama, novokomponovane muzike, trecerazrednih serija, emisija koje su dno dna, nekulture na TV, radiju... mi pravdamo siromastvom.
A uspjesne ucenike i studente nazivamo streberima.
Znas sta je tu najgore? Sto se sa takvim narodom, koji je neobrazovan i za koga je Ceca majka, najlakse i manipulise.

Jeste...
I kako ja da usmjerim svoju djecu, da im pricam kako je skola bitna kad me pitaju "A kakve koristi si ti imala od svog faxa?"
Nikad se na ovim prostorima nisu cijenili nauka, kultura, obrazovanje...krenulo je to jos iz vremena Juge, uslo nam je u gene. Tesko je to sad ispraviti.
Bila sam u Rusiji u vrijeme najvece krize i vidjela kako ljudi cekaju u redu za hljeb i drze knjigu u pocijepanim rukavicama.
Talas kica, sljama, novokomponovane muzike, trecerazrednih serija, emisija koje su dno dna, nekulture na TV, radiju... mi pravdamo siromastvom.
A uspjesne ucenike i studente nazivamo streberima.
Znas sta je tu najgore? Sto se sa takvim narodom, koji je neobrazovan i za koga je Ceca majka, najlakse i manipulise.

slažem se u potpunosti, sramota je kako se obrazovanje kod nas ne ceni i što se mladi ljudi ugledaju na propalitete od pevaljki, i onda i zaslužuje ovaj narod sve što mu se dešava, moram tako da kažem, totalni raspad sistema vrednosti

Ух..ух..ух..дакле, пре свега си извређала оне који су завршили права или економију. Пре свега то није лепо. Замисли да неко каже "ко заврши хортикултуру (ти) нема појима ни о чему а посебно о хортикултури". Замисли колико је некоме требало труда и времена да заврши поменуте факултете, и колико је знања (потребног и непотребног) стечено након толиког рада. И колико је радних навика стечено.

ПС. А где се учи хортикултура? На неком универзитету? Средњој школи?

Poslednja izmena:
Svako znanje i svaka profesija je za poštovanje.....i svaki rad je za poštovanje....ne mogu svi biti lekari ili bankari....mora se u ovoj državi i proizvoditi, da bi ti isti, nama neophodni ljudi, mogli platiti za svoj rad.....mi smo definitivno zemlja neo-kapitalizma-fašizma...........nije problem Ceca....masu ljudi znam koji je jako vole, a ako je ne vole, onda vole neku njenu suparnicu, npr. Draganu Mirković koja definitivno nije kriminalka.....i sada su oni kao ispravni jer ne vole arkanovku....stvarno me baš briga, znam u čemu bih uživala da imam dostojanstvenu platu....ovako ništa...ovaj forum mu dođe baš kao toalet-papir....*erendamo po belom, a u stvarnosti nismo u mogućnosti da se organizujemo i borimo za svoja prava...u prve redove svrstavam sebe....moram ovde nemam gde, jer su svi u fazonu....ne možeš ti ništa da promeniš!!!!
Frustriranoooos

Ух..ух..ух..дакле, пре свега си извређала оне који су завршили права или економију. Пре свега то није лепо. Замисли да неко каже "ко заврши хортикултуру (ти) нема појима ни о чему а посебно о хортикултури". Замисли колико је некоме требало труда и времена да заврши поменуте факултете, и колико је знања (потребног и непотребног) стечено након толиког рада. И колико је радних навика стечено.

ПС. А где се учи хортикултура? На неком универзитету? Средњој школи?

htela sam da kazem upisuju a ne zavrsavaju, moja greska

Inteligentne i obrazovane ljude dobra većina naroda nažalost u našoj državi ne poštuje. Izgleda da je kod nas u modi biti glup, neobrazovan itd. Ljudi u ovoj zemlji nemaju volju ni za čim jer misle država propala što bilo šta da uradim (ne generalizujem, ali ovakvih ljudi je sve više). Kažu da obrazovani mladi ljudi odlaze iz Srbije i ne vraćaju se, ali što bi se vraćali? Tačno je da im država nije obezbedila posao a i njihov rad bi retko ko cenio. Evo danas slušam priču o momku koji je upisao dva fakulteta i jedini komentari su bili podsmevanje, kako samo želi da se dokaže, kao šta će mu dva fakulteta i to od ljudi koji blago rečeno ništa nisu uradili, studiraju ali ih baš briga za fakultet, važno je da se alkoholišu i provode. Ako neko želi na dva fakulteta da studira pa neka studira ako želi i može i ima ambicije, na kraju krajeva ambicije nas vode kroz život. Sve dok se mladi i ambiciozni ljudi bore za sebe a drugi ih ismejavaju tako da kažem, za ovo društvo nema nade. I onda se postavlja pitanje, zašto propadamo sve više i više? I na kraju u ovoj našoj zemlji sve se svodi na politiku. Pa ne mogu se za sve okriviti političari... Da li političare krive ovi ljudi koji odlaze iz Srbije? Sve više njih ima tu želju - da odu iz Srbije.

Javljam se sa "zapada" i saosecam se sa svime sto je receno.

Tesko je ziveti u siromasnoj zemlji sa toliko problema, visokom stopom nezposlenisti, korupcijom, itd itd. Ono medjutim sto je veoma indikativno je mentalni sklop ljudi oslikan u komentaru da im država nije obezbedila posao.

A zasto bi nalazenje posla bilo briga drzave?? Drzavna briga je da ekonomija sljaka, da postoji potreba za radnicima.

Velika zabluda o zapadu je da je sve med i mleko i da sve gde je Srbija kratka na zapadu ima u izobilju. Potpuno netacno. Ono cega ima na zapadu - sto je direktni produkt kapitalizma koji se po Srbiji tolio pljuje, a danas vidimo ko je izvukao govnjivi kraj te motke - to je da su ljudi svesni da treba da nadju posao SAMI i da se snadju SAMI. "Pravo na rad" je komunisticka bajka...

Ja sam licno kada sam dosla imala problema da nadjem posao. Doskolovala sam se, isla na kurseve, da bi moje IT iskustvo i obrazovanje imalo lokalnu notu. Radila sam kao programer, a onda je udarila IT kriza i izgubila sam posao. Bila sam bez posla neko vreme i onda sam resila da promenim struku Ponovo u skolsku klupu. U medjuvremenu sam radila sta sam nasla. Radila sam na unosu podataka, kao tax agent, kojesta. Onda sam se zaposlila sa novom diplomom i radila dok trziste nije bilo prezasiceno (a i meni je dopeezdilo). Ponovna promena - pronasla sam nesto bolje. Danas vodim svoj biznis zajedno sa muzem.

Da sam na pocetku sedela kao nezaposleni IT strucnjak i cekala da mi neko nadje posao, da mi se breg primakne - pa ja nebi dva dana radnog staza sastavila.

Na zapadu je otpustanje neminovni deo realnosti svih zaposlenih. To da se zaposlis i penzionises na jednom radnom mestu ne postoji. Cak je sumnjivo da li ces u istoj struci da pocnes da radis i da se penzionises.

Onda dalje - otkaz. Jao, strasno, katastrofa. Ma nije uopste. Otkazi su takodje normalna stvar. Ja sam se nadobijala otkaza. Jer, prvo sto firma radi kada zapadne u finansijsku krizu je da smanji troskove, a najveci trosak su zaposleni. Tu nema nikakve emotivnosti, cista racunica. Svako je zamenljiv. Firma bez para ne moze da opstane, a bez bilo kog zaposlenog i te kako moze.

I jos nesto cu reci, u vezi toga koje su skole zavrsene. Ja nigde nisam videla toliko insistiranje na skoli, na fakultetskom obrazovanju, kao sto je u Srbiji. U Srbiji te gledaju kao gradjanina drugog reda ako nisi zavrsio fakultet. Kojesta! Fakultet su samo ulazna vrata u svet posla i karijere. Mnogo je vaznije da nesto UMES nego da nesto ZNAS. Fakulteti, a i generalno veliki deo obrazovanja u Srbiji je isprogramiran tako da mozes da se qrcis poznavanjem ovog ili onog detalja. A prakticno - truba. Cak i sisate pevaljke presrecu po haustorima i pitaju ih za glavni grad Venecuele ili tako nesto. Bas nedavno sam procitala negde na nekom forumu komentar "sta Breni vredi slava i sve sto ima kada nema fakultet". E kojesta. Mora da je covek bio pod temperaturom kad je to pisao.

Poslednja izmena:
Ako je neko obrazovan ne znaci i da je i inteligentan. A mozda im i samo obrazovanje ne pruza toliko koliko su ocekivali. A i znajuci kako se zavrsavaju fakulteti i sto je najbitnije uz koju motivaciju (da budem baja akademski gradjanin i da mi svi skidaju kapu), ne cudi me zasto nemaju posla...
Da ti pravo kazem malo mi se smucila ta akademska kampanja gde odes na fakultet iz 1300-i neke i onda profesro sedi i melje onako namrgodjen i obori te samo zato sto mu se moze. A onda ocekuju da nase Pametne Zrbe i Zrbkinje pokazuju rezultate. Pa neki tamo dipl ing izmisli novu stedljivu sijalicu koja se pravi od kupina i onda sve novine pisu o tome. Male mamine i tatine zavrsile po skolicu pa sada nemaju posla , sede kuci i salju jedno te isto pismo za zaposlenje. Ima da radis prvo nekoliko god za dz. pa onda da napravis jak portfolio, gde ne samo sto ce pisati dipl ing. nego i rezultati, pa onda da dobijes dobar posao. Ti "glupi" znaju za jadac pa rade i trude se a ne cekaju da im se slegne shlag na goozu samo zato sto su 4 god pusili cigarice ispred dekanove kancelarijice.

Back