Inteligentne i obrazovane ljude dobra većina naroda nažalost u našoj državi ne poštuje. Izgleda da je kod nas u modi biti glup, neobrazovan itd. Ljudi u ovoj zemlji nemaju volju ni za čim jer misle država propala što bilo šta da uradim (ne generalizujem, ali ovakvih ljudi je sve više). Kažu da obrazovani mladi ljudi odlaze iz Srbije i ne vraćaju se, ali što bi se vraćali? Tačno je da im država nije obezbedila posao a i njihov rad bi retko ko cenio. Evo danas slušam priču o momku koji je upisao dva fakulteta i jedini komentari su bili podsmevanje, kako samo želi da se dokaže, kao šta će mu dva fakulteta i to od ljudi koji blago rečeno ništa nisu uradili, studiraju ali ih baš briga za fakultet, važno je da se alkoholišu i provode. Ako neko želi na dva fakulteta da studira pa neka studira ako želi i može i ima ambicije, na kraju krajeva ambicije nas vode kroz život. Sve dok se mladi i ambiciozni ljudi bore za sebe a drugi ih ismejavaju tako da kažem, za ovo društvo nema nade. I onda se postavlja pitanje, zašto propadamo sve više i više? I na kraju u ovoj našoj zemlji sve se svodi na politiku. Pa ne mogu se za sve okriviti političari... Da li političare krive ovi ljudi koji odlaze iz Srbije? Sve više njih ima tu želju - da odu iz Srbije.
Javljam se sa "zapada" i saosecam se sa svime sto je receno.
Tesko je ziveti u siromasnoj zemlji sa toliko problema, visokom stopom nezposlenisti, korupcijom, itd itd. Ono medjutim sto je veoma indikativno je mentalni sklop ljudi oslikan u komentaru
da im država nije obezbedila posao.
A zasto bi nalazenje posla bilo briga drzave?? Drzavna briga je da ekonomija sljaka, da postoji potreba za radnicima.
Velika zabluda o zapadu je da je sve med i mleko i da sve gde je Srbija kratka na zapadu ima u izobilju. Potpuno netacno. Ono cega ima na zapadu - sto je direktni produkt kapitalizma koji se po Srbiji tolio pljuje, a danas vidimo ko je izvukao govnjivi kraj te motke - to je da su ljudi svesni da treba da nadju posao SAMI i da se snadju SAMI. "Pravo na rad" je komunisticka bajka...
Ja sam licno kada sam dosla imala problema da nadjem posao. Doskolovala sam se, isla na kurseve, da bi moje IT iskustvo i obrazovanje imalo lokalnu notu. Radila sam kao programer, a onda je udarila IT kriza i izgubila sam posao. Bila sam bez posla neko vreme i onda sam resila da promenim struku Ponovo u skolsku klupu. U medjuvremenu sam radila sta sam nasla. Radila sam na unosu podataka, kao tax agent, kojesta. Onda sam se zaposlila sa novom diplomom i radila dok trziste nije bilo prezasiceno (a i meni je dopeezdilo). Ponovna promena - pronasla sam nesto bolje. Danas vodim svoj biznis zajedno sa muzem.
Da sam na pocetku sedela kao nezaposleni IT strucnjak i cekala da mi neko nadje posao, da mi se breg primakne - pa ja nebi dva dana radnog staza sastavila.
Na zapadu je otpustanje neminovni deo realnosti svih zaposlenih. To da se zaposlis i penzionises na jednom radnom mestu ne postoji. Cak je sumnjivo da li ces u istoj struci da pocnes da radis i da se penzionises.
Onda dalje - otkaz. Jao, strasno, katastrofa. Ma nije uopste. Otkazi su takodje normalna stvar. Ja sam se nadobijala otkaza. Jer, prvo sto firma radi kada zapadne u finansijsku krizu je da smanji troskove, a najveci trosak su zaposleni. Tu nema nikakve emotivnosti, cista racunica. Svako je zamenljiv. Firma bez para ne moze da opstane, a bez bilo kog zaposlenog i te kako moze.
I jos nesto cu reci, u vezi toga koje su skole zavrsene. Ja nigde nisam videla toliko insistiranje na skoli, na fakultetskom obrazovanju, kao sto je u Srbiji. U Srbiji te gledaju kao gradjanina drugog reda ako nisi zavrsio fakultet. Kojesta! Fakultet su samo ulazna vrata u svet posla i karijere. Mnogo je vaznije da nesto UMES nego da nesto ZNAS. Fakulteti, a i generalno veliki deo obrazovanja u Srbiji je isprogramiran tako da mozes da se qrcis poznavanjem ovog ili onog detalja. A prakticno - truba. Cak i sisate pevaljke presrecu po haustorima i pitaju ih za glavni grad Venecuele ili tako nesto. Bas nedavno sam procitala negde na nekom forumu komentar "sta Breni vredi slava i sve sto ima kada nema fakultet". E kojesta. Mora da je covek bio pod temperaturom kad je to pisao.