"Ovo ovde više nije normalno"

Ti suvise kratko zivis u Nemackoj da bi mogao da dajes sliku i priliku zivota u Nemackoj pa i u Bavarskoj.
10 godina i nije bas tako kratak vremenski period. ;)

Bavarska nije autonomna republika, nego je pokrajina kao i sve ostale pokrajine u nemackoj Znaci jedan deo
federalne drzave Nemacke. Niti imaju posebna prava niti specijalne beneficije.
Nije pokrajina, nego takozvana slobodna drzava (Freistaat) jos od 1918. je kao takva proglasena i sa takvim statusom je 1945. usla u novostvorenu Federalnu republiku Nemacku. Nezavisno od toga Bavaraci sebe smatraju jednom zasebnom kulturnom jedinicom, jedan Bavarac se nikad nece izjednaciti sa nekim drugim Nemcom.

Pojma nemam zasto pricas o obrradivom zemljistu, ko jos zivi od zemlje, narocito u Nemackoj gde je procenat onih koji se bave
poljoprivredom svega 3%.
Ne radi se ovde o poljoprivredi, nego o tome da npr. mnoge drzave samu sebe mogu da prehrane, dok mi one najosnovnije stvari uvozimo. Kako mozemo mi na bilo koji nacin da napredujemo, kad nam ni onaj naosnovniji sektor u drzavi nije kako treba razvijen?

Bavarci su jako skloni korupciji ( kao i Austrijanci), bilo je mnogo "amigo afera", tipa " ruka ruku mije, obraz obadvije" medju politicarima i milijarderima,
bankarima.
To je u citavoj Nemackoj slucaj, jedina razlika je ta sto Bavarci to sa mal vise diskrecije rade, ali inace nema nikakve razlike.

Bavarci su jako otvoreni, ako je neko duhovit, satirican prema sebi samom i svojim osobinama, to su bas Bavarci.
Bavarci otvoreni? Mozda kad prodjes kroz neke vece gradove poput Minhena, Nirnberga, Ingolstata, gde svejedno gomila njih ne pripada autohtonim Bavarcima. Cim e ode u neke manje gradove, pogotovo tamo gde malo stranaca ima, videces koliko su otvoreni. ;)

Zaboravio si da spomenes BMW, Audi, nove tehnologije, informatiku, a koja bas u Bavarskoj cveta.
Zaboraviio si turizam od koga Bavarska uzima milijarde i milijarde.
Nisam ja nista od toga zaboravio, ali ovde se radi iskljucivo o industrijskom sektoru prehrambene robe i cenama, a cene u ne tako malo jmeri zavise od toga, da li se hrane kod nas proizvodi ili iz inostranstva uvozi.

Cena tih nemairnica koje si naveo je OK, ali zivot coveka se ne sastoji samo od kile secera i litra mleka. Naprotiv, to je sitnica u poredjenju
sa cenama stanarina, prevoza, grejanja, struje, desetine osiguuranja koje moras da placas, a o porezima i da ne govorim.
Naravno da e zivot ne statoji samo od hrane, ali ako bi tako vodili svaku raspravu, nikad ne bi doslido nekog zakljucka. Od samog pocetka se radilo samo o cenama i proizvodnji hrane, ja ne bih da mi sad taj okvir napustamo ina neku drugu temu prelazimo. To sto sam Bavarce spomenuo je trebao da bude primer, ne predmet rasprave.

Ja licno ostajem pri tome, da mi nikako necemo napredovati, dok uvozimo hranu koju sami mozemo da proizvedemo. Mislim cista logika, ako jedna drzava sa dovoljnim kapacitetima nije u stanju svoj poljoprivredni / agrarani sektor da organizuje, pa kako se od te drzave moze ocekivati da stvori uslove ili cak da pokrene tezu i laksu industriju, koja je ustvari glavni izvor prihoda svake ekonomski jace drzave.

Poslednja izmena:
Nije to uopste jeftino.

Evo jutros na jutarnjem programu. Prikazali su kako se pravi hektar sa 3500 sadnica jabuke i kajsije, protivgradnom zastitom (mreze i stubovi) i sistemom navodnjavanja za vodu i djubrivo. Cena 45.000 evra.

prvo ne znam kolki je taj hektar za tolke sadnice treba barem 2,5 hektara il 2 hektara ako je devetka podloga sa gustom sadnjom.
da ,to je tacno moderna mehanizovana poljoprivreda trazi tolike pare plus sto si osetljiviji na poskupljenje vode struje nafte pogotovu, ne znam sto ljudi u gradovima misle da su poljo-privrednici nezavisniji i samostalniji od drzave i kretanja cena od njih....pogotovu je problem prodaja robe zato su se i pojavili toliki prekupci koji su se ubacili u sistem.
sa tolkom cenom bolje preskociti mreze i kupiti njivu negde drugde, znas li za te pare kolko dobre zemlje mozes da uzmes.?
e ovo sistem za djubrivo ne znam sta ti je mozes da pojasnis...

prvo ne znam kolki je taj hektar za tolke sadnice treba barem 2,5 hektara il 2 hektara ako je devetka podloga sa gustom sadnjom.
da ,to je tacno moderna mehanizovana poljoprivreda trazi tolike pare plus sto si osetljiviji na poskupljenje vode struje nafte pogotovu, ne znam sto ljudi u gradovima misle da su poljo-privrednici nezavisniji i samostalniji od drzave i kretanja cena od njih....pogotovu je problem prodaja robe zato su se i pojavili toliki prekupci koji su se ubacili u sistem.
sa tolkom cenom bolje preskociti mreze i kupiti njivu negde drugde, znas li za te pare kolko dobre zemlje mozes da uzmes.?
e ovo sistem za djubrivo ne znam sta ti je mozes da pojasnis...

Pa ne mogu ja da objasnim, ja sam IT inzenjer. Ne bavim se poljoprivredom.

Kazem ti da sam gledao na jutarnjem programu RTS-a. Cesto imaju neke priloge iz poljoprivrede. Sto se tice sadnje sade ih na metar razmaka, ako to nesto znaci. A koliko sam shvatio taj neki sistem navodnjavanja kap po kap mogu da koriste da ubacuju i djubrivo, verovatno kao neku hemiju u tecnom stanju. Pricao je neki tip koji je tu glavni inzenjer ili sta vec i intervjuisali su ljude koji su dosli sa biroa da rade na sadnji tih vocki. To je otprilike ono cega se secam. Na kraju su izbacili cifru koliko je to zadovoljstvo kostalo.

Shvatam da moze i bez mreza i navodnjavanja, ali onda je to veliki rizik. Nisu ni ovi blesavi valjda sto toliko ulazu ako moze jeftinije.

Je l' gledate eksploziv.

Sada o svinjama i holandskim standardima. Reportaza iz Vojvodine.

Poje ih vodom sa cesme koju jos 2 puta filtriraju. Piju cistiju vodu nego ljudi. Svinje imaju podno grejanje. Toplije im je nego ljudima. Sve su cipovane, a softver odredjuje koliko koja moze da pojede, da ne bude predebela. Posebno negovaliste za prasice. Vrhunac svega je da moraju da se tusiraju svaki put pre ulaska u svinjac i da obuku cisto radno odelo (deluje kao ona za jednokratnu upotrebu). Cak su terali i novinarku da se tusira. :D Dezinfikuju obucu pre ulaska u svinjac. 10 godina nisu imali nijednu bolest u svinjcu.

Čitam ove postove pa ne mogu da se načudim kako je naš narod sujetan...:think: pa žena ništa strašno nije rekla u vezi cena hrane sem istine...ali naš narod umesto da jednom izađe na ulice i pokaže zube i pobuni se,opleli po njoj i ostalim gastarbajterima u stilu:ako ti je tamo bolje nemoj da dolaziš ovde??!!Ovde samo izađu da protestuju iz nazovi "patriotskih" razloga,pa se na kraju ispostavi da polupaju grad i kradu patike...ovde su cene visoke u svemu zato što smo mi ovce,u genetskom kodu nam je da se ne bunimo ni za šta i da uvek sve pravdamo recenicom: može i gore!Pa zašto ne bi bilo bolje?Ja sam malo živela u inostranstvu,pa nisam čudom mogla da se načudim kako sve može da bude jednostavno i lako...počevši od gradskog prevoza,iznajmljivanje stana,prijave boravka,i sijaset drugih stvari...nasi politicari umesto kada odu negde van,da prekopiraju neki model(ne moraju nista da izmisljaju) oni se izležavaju po hotelskim sobama i idu u šoping,šta li?Zato nemojte da primate k srcu bilo koji komentar od nasih ljudi koji dođu u svoju domovinu,jer to govore iz najbolje namere a ne da vam sole pamet...:bye:

Čitam ove postove pa ne mogu da se načudim kako je naš narod sujetan...:think: pa žena ništa strašno nije rekla u vezi cena hrane sem istine...ali naš narod umesto da jednom izađe na ulice i pokaže zube i pobuni se,opleli po njoj i ostalim gastarbajterima u stilu:ako ti je tamo bolje nemoj da dolaziš ovde??!!Ovde samo izađu da protestuju iz nazovi "patriotskih" razloga,pa se na kraju ispostavi da polupaju grad i kradu patike...ovde su cene visoke u svemu zato što smo mi ovce,u genetskom kodu nam je da se ne bunimo ni za šta i da uvek sve pravdamo recenicom: može i gore!Pa zašto ne bi bilo bolje?Ja sam malo živela u inostranstvu,pa nisam čudom mogla da se načudim kako sve može da bude jednostavno i lako...počevši od gradskog prevoza,iznajmljivanje stana,prijave boravka,i sijaset drugih stvari...nasi politicari umesto kada odu negde van,da prekopiraju neki model(ne moraju nista da izmisljaju) oni se izležavaju po hotelskim sobama i idu u šoping,šta li?Zato nemojte da primate k srcu bilo koji komentar od nasih ljudi koji dođu u svoju domovinu,jer to govore iz najbolje namere a ne da vam sole pamet...:bye:

Pa nisu poludeli da menjaju sistem koji im ide u korist - sto komplikovanije, veca sansa da ce neko za ubrzanje procesa da da mito, ako i ne da sto vise saltera obidjes platis vise taksi od koji svi oni dobijaju plate - i zasto bi bilo sta olaksali?
Bojim se da ovde nece biti bolje dok ne izumre generacija skolovana pod komunizmom i jos para generacija posle tog doba zatrovani njihovim prethodnicima. Ovde i dalje niko nikad ni za sta ne odgovara, i dalje se drze Titovih maksima o tome kako se ne valja drzati zakona ko pijan plota.

To si u potpunosti u pravu...otišle matore komunjare,ali došla njihova deca...kad malo zagrebeš i raspitaš se,na svim dobrim funkcijama je sin ili unuk debeovca,udbaša i sl.....nego naš narod misli,jednom izađeš,pobuniš se i gotovo...ali ne ide to tako...moraš stalno da se buniš za sve i svašta da bi te ova vlast ozbiljno shvatila...i da im se na glavu popneš sa pobunama...nemaju oni nimalo saosećajnosti sa narodom,jer oni ne zive od minimalne plate....ne dotiče njih ni kada ljudi seku prste,izvrse samoubistvo zbog sitnog računa za struju...njihov obraz je armiran...nego kada im se zadrma fotelja,ali čuvaju leđa jedni drugima....evo najsvežijih primera:mleko Dukat nije zatrovano,uvezli smo ga iz BIH a ne iz Hrvatske..a ko ga proizvodi?Vređaju nam inteligenciju...sreo sam se sa Šarićem i Mišom Bananom ali nisam znao ko su i čime se bave?Pa šta se razgovarali na ručku,o globalnom zagrevanju,prolaznosti života......:aha: nego jedna motka pa to sve razjuriti....

Back