Blagoje³
Primećen član
- Poruka
- 846
10 godina i nije bas tako kratak vremenski period.Ti suvise kratko zivis u Nemackoj da bi mogao da dajes sliku i priliku zivota u Nemackoj pa i u Bavarskoj.

Nije pokrajina, nego takozvana slobodna drzava (Freistaat) jos od 1918. je kao takva proglasena i sa takvim statusom je 1945. usla u novostvorenu Federalnu republiku Nemacku. Nezavisno od toga Bavaraci sebe smatraju jednom zasebnom kulturnom jedinicom, jedan Bavarac se nikad nece izjednaciti sa nekim drugim Nemcom.Bavarska nije autonomna republika, nego je pokrajina kao i sve ostale pokrajine u nemackoj Znaci jedan deo
federalne drzave Nemacke. Niti imaju posebna prava niti specijalne beneficije.
Ne radi se ovde o poljoprivredi, nego o tome da npr. mnoge drzave samu sebe mogu da prehrane, dok mi one najosnovnije stvari uvozimo. Kako mozemo mi na bilo koji nacin da napredujemo, kad nam ni onaj naosnovniji sektor u drzavi nije kako treba razvijen?Pojma nemam zasto pricas o obrradivom zemljistu, ko jos zivi od zemlje, narocito u Nemackoj gde je procenat onih koji se bave
poljoprivredom svega 3%.
To je u citavoj Nemackoj slucaj, jedina razlika je ta sto Bavarci to sa mal vise diskrecije rade, ali inace nema nikakve razlike.Bavarci su jako skloni korupciji ( kao i Austrijanci), bilo je mnogo "amigo afera", tipa " ruka ruku mije, obraz obadvije" medju politicarima i milijarderima,
bankarima.
Bavarci otvoreni? Mozda kad prodjes kroz neke vece gradove poput Minhena, Nirnberga, Ingolstata, gde svejedno gomila njih ne pripada autohtonim Bavarcima. Cim e ode u neke manje gradove, pogotovo tamo gde malo stranaca ima, videces koliko su otvoreni.Bavarci su jako otvoreni, ako je neko duhovit, satirican prema sebi samom i svojim osobinama, to su bas Bavarci.

Nisam ja nista od toga zaboravio, ali ovde se radi iskljucivo o industrijskom sektoru prehrambene robe i cenama, a cene u ne tako malo jmeri zavise od toga, da li se hrane kod nas proizvodi ili iz inostranstva uvozi.Zaboravio si da spomenes BMW, Audi, nove tehnologije, informatiku, a koja bas u Bavarskoj cveta.
Zaboraviio si turizam od koga Bavarska uzima milijarde i milijarde.
Naravno da e zivot ne statoji samo od hrane, ali ako bi tako vodili svaku raspravu, nikad ne bi doslido nekog zakljucka. Od samog pocetka se radilo samo o cenama i proizvodnji hrane, ja ne bih da mi sad taj okvir napustamo ina neku drugu temu prelazimo. To sto sam Bavarce spomenuo je trebao da bude primer, ne predmet rasprave.Cena tih nemairnica koje si naveo je OK, ali zivot coveka se ne sastoji samo od kile secera i litra mleka. Naprotiv, to je sitnica u poredjenju
sa cenama stanarina, prevoza, grejanja, struje, desetine osiguuranja koje moras da placas, a o porezima i da ne govorim.
Ja licno ostajem pri tome, da mi nikako necemo napredovati, dok uvozimo hranu koju sami mozemo da proizvedemo. Mislim cista logika, ako jedna drzava sa dovoljnim kapacitetima nije u stanju svoj poljoprivredni / agrarani sektor da organizuje, pa kako se od te drzave moze ocekivati da stvori uslove ili cak da pokrene tezu i laksu industriju, koja je ustvari glavni izvor prihoda svake ekonomski jace drzave.
Poslednja izmena: