migud
Domaćin
- Poruka
- 3.196
Pa ovde moze da bude euforican, a da ga niko ne izbaci...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
pa onako,internet ti je kao nesto putovanje kroz svemir,pa gdje covjek navrati sa svojom najnaprednijom tehnologijom(mislima)vecavestica:videćemo,videćemo.vispak:kako da ja nemam prava komentarisati kad je taj ludjak izvrsio agresiju na moju zemlju,popalio,pobio,napravio zlocine kosmickih razmjera,ali neka sve cete to vi srbi njegovi sljedbenici platiti milijardama dolara,zao mi samo onih SRba koji su bili protiv rata u Bosni,pa ce i oni i njihovi unuci isto ispastati Gazimestansku politiku.vecavestica:vispak:vazda i uvijek ljuti borac protiv cetnika i velikosrpske hegemonije,ideje velke srbije,zato sam da se srbija svede u granice poslije berlinskog kongresa, a nikad necu imati nista protiv onih Srba a ima ih preko sto tisuca koji su demonstrirali protiv milosevica i njegove ratne politike.zadovoljni sa odgovorom????????vecavestica:Vispak, da li se to meni čini ili ti počinješ da se normalizuješ![]()
izgleda da sam pogrešila.
znaš šta ja nikada nisam demonstrirala što znači da ne spadam pod ovih tvojih stotinak hiljada.
i da ti još nesto kažem-o Miloševiću možemo da raspravljamo mi ali ne i ti.
tebi nije uradio ništa.
ako ti je iko uradio onda je to bio tvoj predsednik Alija ilu Tuđman.
nije on bio ništa gori od ove dvojice.
zadovoljan odgovorom![]()
![]()
![]()
nemoj samo unapred da se raduješ.
nije mi jasno šta radiš ovde kod nas![]()
što nisi na nekom vašem Forumu![]()
pa dobro sve je to lepo ali mi nije jasno zašto nas stalno pljuješvispak:pa onako,internet ti je kao nesto putovanje kroz svemir,pa gdje covjek navrati sa svojom najnaprednijom tehnologijom(mislima)vecavestica:videćemo,videćemo.vispak:kako da ja nemam prava komentarisati kad je taj ludjak izvrsio agresiju na moju zemlju,popalio,pobio,napravio zlocine kosmickih razmjera,ali neka sve cete to vi srbi njegovi sljedbenici platiti milijardama dolara,zao mi samo onih SRba koji su bili protiv rata u Bosni,pa ce i oni i njihovi unuci isto ispastati Gazimestansku politiku.vecavestica:vispak:vazda i uvijek ljuti borac protiv cetnika i velikosrpske hegemonije,ideje velke srbije,zato sam da se srbija svede u granice poslije berlinskog kongresa, a nikad necu imati nista protiv onih Srba a ima ih preko sto tisuca koji su demonstrirali protiv milosevica i njegove ratne politike.zadovoljni sa odgovorom????????vecavestica:Vispak, da li se to meni čini ili ti počinješ da se normalizuješ![]()
znaš šta ja nikada nisam demonstrirala što znači da ne spadam pod ovih tvojih stotinak hiljada.
tebi nije uradio ništa.
![]()
![]()
MIGUDcijenim demokratsko ubjedjenje gospodara ovog sajta,valja nekad cuti i drugacije misljenje koje ponekad i nije uhu(uvu) najugodnije,al' sta ce mo demokratija nalaze takva pravila.migud:Pa ovde moze da bude euforican, a da ga niko ne izbaci...
VISPAK a mogu li ja da pljujem vas na nekom vašem Forumivispak:MIGUDcijenim demokratsko ubjedjenje gospodara ovog sajta,valja nekad cuti i drugacije misljenje koje ponekad i nije uhu(uvu) najugodnije,al' sta ce mo demokratija nalaze takva pravila.migud:Pa ovde moze da bude euforican, a da ga niko ne izbaci...
pljujem po anomalijama srpskog drustva,po Srbima nikad,jer znam da nije moguce da 100% Srbi podrzavaju ono sto je ona budaletina uradila.valja misliti malo i na buducnost.vecavestica:pa dobro sve je to lepo ali mi nije jasno zašto nas stalno pljuješvispak:pa onako,internet ti je kao nesto putovanje kroz svemir,pa gdje covjek navrati sa svojom najnaprednijom tehnologijom(mislima)vecavestica:videćemo,videćemo.vispak:kako da ja nemam prava komentarisati kad je taj ludjak izvrsio agresiju na moju zemlju,popalio,pobio,napravio zlocine kosmickih razmjera,ali neka sve cete to vi srbi njegovi sljedbenici platiti milijardama dolara,zao mi samo onih SRba koji su bili protiv rata u Bosni,pa ce i oni i njihovi unuci isto ispastati Gazimestansku politiku.vecavestica:vispak:vazda i uvijek ljuti borac protiv cetnika i velikosrpske hegemonije,ideje velke srbije,zato sam da se srbija svede u granice poslije berlinskog kongresa, a nikad necu imati nista protiv onih Srba a ima ih preko sto tisuca koji su demonstrirali protiv milosevica i njegove ratne politike.zadovoljni sa odgovorom????????vecavestica:Vispak, da li se to meni čini ili ti počinješ da se normalizuješ![]()
tebi nije uradio ništa.
![]()
![]()
![]()
jal'ti to po nekoj direktivi![]()
nemoj da se ljutiš.marlon:Je*i ga ne vredi ja se izlomi bre sa tastaturom ali vi po starom, ako oces ljudski-covecanski kazi sta te je privuklo u tom tekstu. Ako ces da se svadjas onda nemoj vise da postujes. Kazi covece, pa onda se svadjaj.
vecavestica:nemoj da se ljutiš.marlon:Je*i ga ne vredi ja se izlomi bre sa tastaturom ali vi po starom, ako oces ljudski-covecanski kazi sta te je privuklo u tom tekstu. Ako ces da se svadjas onda nemoj vise da postujes. Kazi covece, pa onda se svadjaj.
vidiš da je samo temu postavio kako treba.
sve ostalo je po starom.
vispak:Srpski povratnici na oslobođenim područjima teško žive, no i takav život ljepši im je od onoga u izbjeglištvu
Deseta godišnjica Oluje: U Srbiji nas nisu htjeli
– Druže, kol’ko još do raskrsnice prema Bosni? – zapitao je muškarac s čela kolone Danu Dukića Daćka iz Doljana pokraj Donjeg Lapca, koji je s prozora svoje spavaće sobe u praskozorje 5. kolovoza prije deset godina nijemo gledao čudnu kolonu ljudi koja se kretala prema Srbu.
– Odakle i kuda? – uzvratio je Dane.
– Ustaše ušle u Gračac! Bježimo! – uzvratio je muškarac.
Tim riječima Dane nam je opisao svoj susret s Olujom. Svakim trenom kolona ispred njegove kuće postajala je sve veća, a gostionica, koju je imao u prizemlju kuće, sve punija ljudi koji bježe od nekoga koga nisu vidjeli. Dane je sa suprugom i djecom sjeo u tamić, a njegovi roditelji Jelena i Stevan upalili su traktor s prikolicom i pridružili se koloni koja je zamicala iza zavoja prema Srbu. Njihov put prema Srbiji, kažu, trajao je punih 15 dana.
Nigdje nismo poželjni
– Nakon prvog dana, prolazili smo kroz Petrovac, shvatili smo da ni tamo kamo idemo nismo poželjni. Onako umornima i gladnima, nisu nam htjeli dati ni vode – dodaje njegova supruga Dušanka.
– Mi ovdje nismo čuli ni vidjeli nikoga. Pošli smo kud i svi drugi – kaže stari Stevan, a njegova supruga Jelena dodaje: – Danas bi’ radije umrla ovdje nego opet prošla sve to što smo doživjeli na putu prema Srbiji.
Vratili se prvi
U opustjele i napuštene Doljane život se počeo vraćati dvije godine poslije Oluje. Prvi su se vratili Stevan i Jelena Dukić, a s njima je došlo još nekoliko staraca. Ubrzo je za njima došao i Dane s obitelji.
– Nije bilo lako. Teško se živjelo jer smo ostali bez ičega. I danas se živi teško, ali, iskreno rečeno, nigdje nije ljepše nego u svom zavičaju. Pa i pod vedrim nebom! Mi smo u Srbiji bili nepoželjni, a u Bačkoj Palanci, gdje smo se smjestili, bili smo građani drugog reda. Preuređivali su svinjce da bi nam ih izdavali kao podstanarske stanove i skupo naplaćivali – kaže Dušanka Dukić.
Tako govore i ostali Srbi povratnici s kojima smo razgovarali prolazeći putem od Knina preko Srba do Donjeg Lapca. Sličnu priču ponovio je i Nikola Jazić koji je iz Dobrosela otišao posljednji, kad su u njega ušli hrvatski vojnici.
– Meni nije ni bolje, a ni gore nego drugima. Ima nas sedmero u obitelji, a živimo od jedne plaće. To nas danas muči – kaže Nikola.
Srb, u kojemu je nedavno Milorad Pupovac s preživjelim partizanima proslavljao stari Dan ustanka, još je uvijek slijepo crijevo. Dio je općine Gračac iako je od njega udaljen 50-ak kilometara, a Donji Lapac, koji im je najbliži, pripada Ličko-senjskoj županiji. Autobus do Srba vozi samo dok traje škola, a mjesto s oko tisuću stanovnika ima samo policijsku postaju, bezinsku crpku, dvije trgovine i tri gostionice.
– Da još isključe repetitor za mobitele, za nas nitko ne bi znao. Granica nam je pred nosom, a u Bosnu jedino možemo preko Bihaća ili preko prijelaza kod Knina – kaže Dragan Lojić.
Sudeći po registarskim oznakama automobila parkiranih ispred kuća, ljeto je dio godine kad Srb dobije još nekoliko stotina stanovnika. Na odmor dolaze oni koji žive u Srbiji.
– S nama ovdje živi desetak hrvatskih obitelji doseljenih iz Bosne. Nikakvih problema nemaju oni s nama, a ni mi s njima, jer dijelimo iste probleme – kaže Draga Lojić.
U Srbu ne žive samo stari povratnici. Ima i mladih. Tridesetak je mladića, od koji su neki, kako rekoše, nakon povratka služili Hrvatsku vojsku. Savo Kalinić vratio se prije šest godina i danas u Srbu živi sa suprugom i dvoje djece. Kalinić se uključio u SDSS pokušavajući na taj način pomoći svome kraju.
Nezaposlenost problem
– Nezaposlenost je najveći problem. Nama povratnicima jedina je šansa za zaposlenje postati načelnik općine ili otvoriti neki obrt. Zato je velika poplava nezavisnih lista – kaže Savo Kalinić. Oluja je bila i prošla, kaže većina sugovornika. Ne ponovila se više nikad, a što njezine obljetnice budu veće, uvjereni su da će njima biti bolje. Vrijeme, kažu, nosi svoje. Ni o politici ne žele puno pričati jer ih se političari sjete samo kad im trebaju glasovi.
– Dolazile su Vesna Pusić i Ingrid Antičević-Marinović... Obećavali nam prije izbora, ali ništa nisu ispunili – kaže Vladimir Rađenović.
– Možeš se zvati kako hoćeš, Srbin ili Hrvat, ali ako si izbjeglica, onda si izbjeglica cijeli život. U Srbiji je takvo stanje da bi se većina vratila da država malo više računa povede o izbjeglima – kaže gostioničar u Srbu.
osobno sam boravio devedesete i onda su sasvim drugacije pjesme pjevali;jos ga majka srpkinja takvog rodila nije(zlobodana milosevica)bio je u njihovim ocima veci od cara lazara i dusana silnog.gledali su u milosevica i u srbiju kao na sunce pri izlasku,a srbija ih doceka sa komforom svinjca i gradjanima,pardon srbima drugog reda.glupi narod je lako nasankati.ljubicete vi jos tudjmanu grob.