Ово мало душе...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Strelin tekst i uvod u temu je veoma meni jasan i slikovitom recitoscu ukazuje.............
Sam naslov "udario' je najvise gde je i to malo "duse" u odlasku ili materijalno prevaspitana uz histericnu tendenciju prevaspitavanja ukorenjenih dusa..............

P.S.
Ja cu na svoj nacin.............a ako zasmeta neka se obrise post.

::::::::::::::::::::::::::::::
Ovo malo, nase duse
Sa nasledjem, u amanet
Ma ne dajmo da je guse
Vec cuvajmo kao zavet.............

Ovo malo nase duse
Ko sa cveta vreli polen
Hoce stalno da je ruse
Da ne grana mili koren.............

Kao stena, koju spira
ljute vali, usred vira
Dusi mojoj ne da mira
prorocanstvo gorkog pira...........

SVETOSAVSKE moje duse
sto ti dajem na kraj "boja"
Ako dades da je sruse
MATICA JE BEZ SVOG ROJA.

ZK

Браво! :ok::super:Свака част за песму :D Ко има уши да чује, нека чује :wink:

Ево неко је овде питао шта је то "осећај за народ" па ко не зна шта је, нек прочита неку родољубиву песму, можда му буде јасније :-P

То што неко не воли што пишемо родољубиве песме, ШТО НАША ДУША ГОВОРИ то је његов проблем, могу само да нам завиде :!: ;)

Свака част још једном:ok:

Неки су веома добро схватили шта сам хтела с овим текстом да кажем, а неки су се запетљали у неке
маргиналне тричарије и потпуно промашили тему.

Није ово прича о социјализму и капитализму, већ прича о националном идентитету, хуманим међуљудским
односима, не допуштању да будемо самлевени у процесу глобализације и опљачкани у процесу транзиције...

Када би се неки ослободили дневнополитичких предрасуда и заблуда, можда би њихово срце било отворено
за другачији поглед на свет, овако ускостраначки погледи им максимално сужавају хоризонт и своде их на
јединке које само у конформизму и материјализму проналазе смисао постојања.

Надам се да ипак има више оних којима је више стало до "ово мало душе", од оних којима су Nike, Reebok,
Benetton, McDonalad's, Coca-Cola,..нова религија и смисао постојања...

Надам се да ипак има више оних којима је више стало до "ово мало душе", од оних којима су Nike, Reebok, Benetton, McDonalad's, Coca-Cola,..нова религија и смисао постојања...

Vidiš, i u tebi je problem. Navela si samo mrskozapadnjačke stvari kao sinonime za nešto što ne valja. To nije korektno. Osim ako ne smatraš da je sve što dolazi sa druge strane zavese - oličenje duše. Ove iz naslova. ;)

Када би се неки ослободили дневнополитичких предрасуда и заблуда, можда би њихово срце било отворено
за другачији поглед на свет, овако ускостраначки погледи им максимално сужавају хоризонт и своде их на
јединке које само у конформизму и материјализму проналазе смисао постојања.
Kada bi se mnogi oslobodili toga da je najveći i najvažniji državni i nacionalni interes - svakodnevna sigurnost i udobnost sopstvene quzice....... i ova zemlja bi bila bolja i sve u njoj bi bilo mnogo, mnogo bolje.

Meni ova zatucanost toliko ide na nerve da nemam snage da odgovaram. Kako vas nije sramota da koristite zapadne proizvode, a pljujete po tome? Obuci se u srpsko, koristi samo srpsko, pa pričaj protiv. Uostalom, sve je to glupo. A one priče o nekadašnjem tripu ljubi bližnjeg svoga, ostavite za decu, ako volite da ih lažete. Nikada više mržnje prema svojima nije bilo nego devedesetih, a sada tu mržnju osećaju samo oni koji su zaostali u prošlom vremenu. Ali tako je oduvek bilo. Onima koji nisu sposobni za život u sadašnjosti, prošlost deluje fantastična, pošto su je preživeli i zaboravii probleme. Nije to nova stvar u svetu. Problem je što je veliki broj onih kojima više odgovara vreme kada mogu da sede kod kuće ili na poslu, ne rade ništa i krive druge za sve što nemaju. Najlakše je biti apatičan, a prošlo vreme je nudilo mnogo mogućnosti da se uživa u apatiji.

Vidiš, i u tebi je problem. Navela si samo mrskozapadnjačke stvari kao sinonime za nešto što ne valja. To nije korektno. Osim ako ne smatraš da je sve što dolazi sa druge strane zavese - oličenje duše. Ove iz naslova. ;)

То су најупечатљивији симболи глобализације која меље све пред собом... Наравно има их још, Sony, Subaru...:D

Meni ova zatucanost toliko ide na nerve da nemam snage da odgovaram. Kako vas nije sramota da koristite zapadne proizvode, a pljujete po tome? Obuci se u srpsko, koristi samo srpsko, pa pričaj protiv. Uostalom, sve je to glupo. A one priče o nekadašnjem tripu ljubi bližnjeg svoga, ostavite za decu, ako volite da ih lažete. Nikada više mržnje prema svojima nije bilo nego devedesetih, a sada tu mržnju osećaju samo oni koji su zaostali u prošlom vremenu. Ali tako je oduvek bilo. Onima koji nisu sposobni za život u sadašnjosti, prošlost deluje fantastična, pošto su je preživeli i zaboravii probleme. Nije to nova stvar u svetu. Problem je što je veliki broj onih kojima više odgovara vreme kada mogu da sede kod kuće ili na poslu, ne rade ništa i krive druge za sve što nemaju. Najlakše je biti apatičan, a prošlo vreme je nudilo mnogo mogućnosti da se uživa u apatiji.
Meni ova zatucanost toliko ide na nerve da još uvek imam snage da odgovaram.
Dokle više ovo banalizovanje? Kupuješ strane proizvode a onda pljuješ na njih?? Ma nije valjda. Zašto se pored očiju pravite slepi? Niko ne pljuje po proizvodima koji su u svakodnevnoj upotrebi u životu. Pljuje se po politici koju vode neke države prema našoj zemlji. Proizvodi neke zemlje i politika te zemlje su dve različite i potpuno odvojene stvari.
Dokle više banalizovanje svake kririke upućene aktuelnoj vlasti? Zar nesme da se kritikuje, zašto se onaj ko je kritikuje odmah etiketira kao radikal, kao ovaj, onaj? Zar se nema pravo na slobodu misli, reči,.....zar se nema pravo na drugačije mišljenje? Zar niko nema pravo da iskaže svoje nezadovoljstvo i da pritom nije član nijedne partije, da možda nikada u životu nije glasao za radikale..... a odmah se tako 'obeležava'?
Dokle više banalizovanje, ako neko nešto kritikuje, da se odmah svrstava u grupu neradnika, u grupu apatičnih.....da oseća mržnju, jer je zaostao u prošlom vremenu?? Zar je to demokratija, zar se tako poštuje tuđe mišljenje, tuđi stav.....koliko god se s njim neslagali? Poštuje se tako što se takav odmah proglašava radikalom (neobrazovan, ružan, bez zuba, glup, retardiran, iz vukojebine....).
Takvim svojim ponašanjem samo iritirate ljude, u njima izazivate revolt, da iz inata glasaju baš za te radikale. A oni ne jačaju zato što su dobri, kvalitetni, već zato što obične ljude sve više i više razočaravate, vređate, ponižavate.
p.s. Trebali bi ste malo da pogledate SPO, šta je nekada bio a šta je sada. I zašto. Da izvučete neki nauk (DS).....da ne doživite njegovu sudbinu.

Dokle više banalizovanje, ako neko nešto kritikuje, da se odmah svrstava u grupu neradnika, u grupu apatičnih.....da oseća mržnju, jer je zaostao u prošlom vremenu?? Zar je to demokratija, zar se tako poštuje tuđe mišljenje, tuđi stav.....koliko god se s njim neslagali? Poštuje se tako što se takav odmah proglašava radikalom (neobrazovan, ružan, bez zuba, glup, retardiran, iz vukojebine....).
Takvim svojim ponašanjem samo iritirate ljude, u njima izazivate revolt, da iz inata glasaju baš za te radikale. A oni ne jačaju zato što su dobri, kvalitetni, već zato što obične ljude sve više i više razočaravate, vređate, ponižavate.

p.s. Trebali bi ste malo da pogledate SPO, šta je nekada bio a šta je sada. I zašto. Da izvučete neki nauk (DS).....da ne doživite njegovu sudbinu.

Исто... никада нисам гласао за СРС, али има много и њихових изјава а и поступака са којима се слажем. А ови ЛДП "скојевци" као и ДС-овци не увиђају да ће својим понашањем на крају ТРЕСНУТИ О ЛЕДИНУ... њихов проблем.:cool:

Da hoćeš razumela bi na pravi način, ali nećeš. Želiš da oponiraš jer sagovornike gledaš kroz političku prizmu.

Microsoft, Versace, Coca Cola jesu deo simbola globalizacije. I nisu loši (aj za coca colu i da polemisemo). Ako neko hoće neku ideju ili projekat da afirmiše naravno da će da vrti pozitivne primere, što ne znači da je sam "projekat" dobar ili koristan, a za neke možda i poguban.

Reagovala sam na ono što je pisalo. Ako želite drugačiju reakciju, drugačije napišite kritiku. A što se tiče S.H.A.R.K-ovog komentara, to treba najpre sebi da kaže, a naročito onda i onima na čiju stranu se stavio, pošto se upravo svi ti, koji ispadoše žrtve demokratske netolerancije, služe stvarima koje je napao.
A demokratija ne daje samo pravo da svako ima mišljenje, već podrazumeva i odgovornost. A to mnogima fali. Mišljenja je i previše. I meni ne smeta da ljudi misle različito. Ali mi smeta kada neko lupa gluposti i pokušava mene da povede sa sobom u provaliju. Neka ide sam.

Da hoćeš razumela bi na pravi način, ali nećeš. Želiš da oponiraš jer sagovornike gledaš kroz političku prizmu.

Microsoft, Versace, Coca Cola jesu deo simbola globalizacije. I nisu loši (aj za coca colu i da polemisemo). Ako neko hoće neku ideju ili projekat da afirmiše naravno da će da vrti pozitivne primere, što ne znači da je sam "projekat" dobar ili koristan, a za neke možda i poguban.

...ma to su sve proizvodi sa rokom upotrebe, precenjeni, nekad i beskorisni, cak skodljivi ali reklama koju cini malo istine sa mnogo lazi cini svoje...desava se to i sa ljudima - prosecni pisci, slikari, politicari... svojim narcizmom, agresivnoscu, pijancenjem dospevaju na naslovne strane i postaju popularni i slavni i svrstavaju se u "velike" ljude...napravila je dobru paralelu :)

Reagovala sam na ono što je pisalo. Ako želite drugačiju reakciju, drugačije napišite kritiku. A što se tiče S.H.A.R.K-ovog komentara, to treba najpre sebi da kaže, a naročito onda i onima na čiju stranu se stavio, pošto se upravo svi ti, koji ispadoše žrtve demokratske netolerancije, služe stvarima koje je napao.
A demokratija ne daje samo pravo da svako ima mišljenje, već podrazumeva i odgovornost. A to mnogima fali. Mišljenja je i previše. I meni ne smeta da ljudi misle različito. Ali mi smeta kada neko lupa gluposti i pokušava mene da povede sa sobom u provaliju. Neka ide sam.
Tebi stvarno ne vredi objašnjavati ni ono osnovno, elementarno.
Suštinu koju ti nemožeš ili ne želiš da shvatiš je to da se ja (i mnogi drugi) nisam stavio ni na jednu stranu, već isključivo na sve u životu, pa i na politiku gledam realno, neostrašćeno, jer nisam ni član niti pristalica neke političke partije. Argumentovano kritikujem političare bilo da su plavi, žuti, crveni, crni, šareni... Nikada lično ne vređam forumaše koji se ovde na forumu otvoreno deklarišu kojoj političkoj opciji pripadaju. Nikada nikome nisam rekao da je nepismen, glup, retard, krezub, da živi u vukojebini.... zato što drugačije misli od mene.Vređam (ako je to vređanje) isključivo - političare.Uvek se trudim da sučeljavamo svoja mišljenja, stavove..... a ne da se međusobno vređamo.
Kažeš da demokratija podrazumeva odgovornost. Treba da podrazumeva odgovornost. Ovde na forumu sve vrvi od vas 'demokrata' koji jedino znate i umete da kažete - onaj drugi pre mene je kriv za sve. Odgovornost demokratskog bloka ne postoji, jer su oni pre njih jedini, isključivi krivci. E vidiš nemože tako. Greške, loša politika, odgovornost.....nekoga pre tebe, ne opravdava i ne abolira tebe od tvojih loših osobina, poteza, dela. Svako je (mora biti) odgovoran za ono što radi.
Koliki je tvoj prag tolerancije na tuđe drugačije mišljenje, pokazala si rečenicom da ja lupam gluposti i pokušavam tebe da povedem sa sobom u provaliju, nek idem sam. Za razliku od tebe i tvog 'demokratskog' vokabulara, ja ne koristim tvoj vokabular, već neki drugi........reći ću da ti imaš drugačiji stav od mene.

Ово мало душе...

Ово мало душе што нам је преостало као последица, тешких времена, распада оне бивше велике
државе Југославије, ратова, санкција, избеглица, НАТО агресије 1999. године, која је однела преко
3.000 људских живота, а "донела" огромна материјална разарања, све то смо некако преживели и
прегурали и ипак остали људи. Међутим, за ових задњих осам транзиционих* година полако, али
сигурно, губе се све вредности које човека чине Човеком.

Никада од када ја памтим, није владала већа мржња, злоба и завист међу људима. Никада није због
политике постојала већа острашћеност и нетрпељивост међу припадницима различитих политичких опција.
Никада се, чак ни у једнопартијском систему, није онима који другачије мисле ускраћивало право говора,
као данас у "демократији". Никада као данас нису људи добијали и задржавали посао, мислим озбиљан
боље плаћени посао, не киоск и ташна машна фирма, као данас у зависности од припадности владајућој политичкој опцији... За све што не умеју да објасне и нађу решење, политичари на власти кажу – транзиција*...

Да ли ће нам је "ово мало душе" што нам је преостало након свега, бити довољно да опстанемо као нација,
као држава и као људи – или је и то "мало душе" превише за оне који имају задатак да нас потпуно сатру?

Одговор, међутим, није у њима – него у нама.

Одлучите сами.

*транзиција – легална пљачка широких народних маса.

Upućujem Vas na korisnički blog pošto nam iznosite subjektivno vidjenje situacije bez dubinske analize kako je došlo do pomenutih dešavanja.
Naučnici tvrde da se okrećemo oko Sunca a neko tvrdi da ono ide s leva na desno, ka Rusiji...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back