ovisnosti modernog doba .

ravana2

Domaćin
Banovan
Poruka
4.865
po najnovijim istrazivanjima facebook izaziva i vecu ovisnost od cigareta ili alkohola . dakle ovisnost vrlo visoke vjerojatnoce da postane konstanta u nasem zivotu . kada se jos uzme u obzir da facebook ima vrlo veliku mogucnost citanja i pracenja od strane obavjestajne zajednice postavlja se pitanje da li je sve to slucajno . ponekada tamo ostavljamo nebitne tragove koji spojeni u vecu sliku mogu od nas napraviti osobu sumnjivu policiji i time nam na vrat nanjeti drzavni aparat .

Прво: Фејсбук се пише великим словом.
Друго: у Србији се каже ЗАВИСНОСТ.
Треће: иза ријечи "алкохола" иде запета, не тачка.
Четврто: нова реченица почиње великим словом.
Пето: досада се убија спортом, сексом или хобијем.
А ништа од тога није наметање туђих лапрдања другима под својим надимком.

Popularna društvena mreža ima više od 500 milijuna svakodnevnih korisnika. Veliki broj njih s lakoćom je razvio ovisnost o Facebooku, a koliko god to teško priznao, možda si i ti jedan od tih 'sretnika'.
Facebook je mjesto gdje se dijele informacije, komunicira s ljudima, dijele detalji iz privatnog života, igraju razne i igre, a ni popularno 'stalkanje' (uhođenje) mnogima nije strano. Nije stoga čudno da su mnogi razvili ovisnost o ovoj socijalnoj mreži.

Istraživanje Sveučilišta u Bergenu pod nazivom Facebook Addiction rezultatima je pokazalo da Facebook može izazvati ovisnost po simptomima vrlo sličnu ovisnosti o alkoholu i drogama.

- Korištenje Facebooka rapidno raste pa tako danas više ne govorimo samo o ovisnosti o internetu, već i o podskupini ovisnosti o društvenim mrežama, kazala je voditeljica istraživanja Cecilia Schou Andreassen.

Žene su izloženije riziku da postanu ovisne zbog svoje socijalne prirode, međutim nisu jedine. Ovisnost često pogađa mlade ljude, te one koji su nesigurni i anksiozni.

Ako možeš potvrdno odgovoriti na ova pitanja, ovisnik si
1. Puno vremena provodiš koristeći Facebook ili planirajući korištenje istog

2. Sve češće osjećaš potrebu za korištenjem Facebooka

3. Koristiš Facebook kako bi zaboravio na osobne probleme

4. Bezuspješno si pokušao smanjiti upotrebu Facebooka

5. Uznemiriš se ako ti Facebook nije dostupan

6. Toliko koristiš Facebook da to utječe na tvoju školu

FB jeste zlo, ali nije toliko koliko ti kazes. Zavisnost moze biti psihicka i fizicka, pusenje izaziva i fizicku i psihicku zavisnost koja je daleko veca od FB manije. Pusenje izaziva vecu zavisnost od mnogih droga.
Ako je to "istrazivanje" tacno, onda je jos veca zavisnost od racunara.

pogledaj malo dok se vozis tramvajem ili busom koliko klinaca prcka po svojim mobitelima i pise na facebook . da ne govorim sto onda rade doma . meni osobno se facebook uopce ne svida ali sam zato moze se reci ovisam o forumima . ne mislim da je to manje zlo jer je kolicina vremena koju na njima potrosim poveca .

dakle na neki nacin razumijem fejsovce samo ne razumijem one glupave lajkove na objave tipa " sada perem zube " ili " upravo kuham sarmu " .

Fejsbuk je manje-vise glupost, i ne kapiram sta je zavisno kod njega. Jedina valjda je to sto mozes videti informacije sa sajtova koje pratis, mada ima i drugih i boljih metoda. Sta me briga ko je sa kime raskinuo, izbacio tuznu pesmu, bio na moru i sl. Jos jedna korist od njega je komunikacija sa ljudima, jer vecina ima Facebook, i tako sam stupio u kontakt sa nekim ljudima koje nisam cuo od detinjstva, mada sto se velike vecine ljudi na Faceu tice, zelim samo da nestanem i da ne gledam stvari koje izbacuju, tako da hvala bogu na filterima i sl.

Sta je zavisno, odigram igricu, izbacim pesmu vidim 3 lajka, neko mi lajkuje sliku, ja njemu, wow...super.... Doduse, izbaci nekada neko nesto pametno sto vredi procitati, ali ne verujem da su ljudi zbog toga na Face-u.

Mogu bez Face-a, ali ne i bez neta kao nepresusni izvor informacija i zabave (muzika, dokumentarac, film, neka serija).

Jos jedna stvar koja nervira, mobilni telefoni + Face. Katastrofa, mada i sam mobilni non-stop sms, zivkanje i sl, preterivanje.

Poslednja izmena:
možda
zato što fejsbuk ima sreću
da je 80 posto planete i dalje ruralno i zaostalo
i onda jednom ispodprosečnom ruralcu FB je otkriće
to je kao seoski vašar ili oglasna tabla ispred mesne zajednice
sve može da se vidi a ne mora ništa ni da se potrudiš

Прво: Фејсбук се пише великим словом.
Друго: у Србији се каже ЗАВИСНОСТ.
Треће: иза ријечи "алкохола" иде запета, не тачка.
Четврто: нова реченица почиње великим словом.
Пето: досада се убија спортом, сексом или хобијем.
А ништа од тога није наметање туђих лапрдања другима под својим надимком.

prvo, u srpskom jeziku se ne piše, kao što se ni internet ne piše jer to nisu nikakve vlastite imenice
drugo, ako neko govori hrvatskim jezikom u Srbiji onda kaže na svom jeziku

Samo nešto kukate. Baš ste kao babe neke.
Onomad kad se pojavila televizija verovatno je isto bilo onih što su predviđali epidemiju asocijalnosti i ko zne čega sve. Danas, tv se koristi u razne svrhe, ali kada se podvuče crta, to je izum od kojeg je čovečanstvo ipak više dobilo nego izgubilo.
Slična stvar će biti i sa društvenim mrežama. One omogućavaju društveno povezivanje kakvo nikad pre nije bilo moguće, i to je velika stvar, za koju sam siguran da nadjačava sve moguće negativne fenomene.

A što se tiče ''istraživanja na sveučilištima'', ne bih se previše obazirao na senzacionalističke vesti. 90% takvih istraživanja su zapravo zabavni seminarski projekti koje profesori dodeljuju studentima u svrhu vežbe. Onda se rezultati objave u studentskom časopisu, a posle toga, u dva koraka i uz slobodno tumačenje i senzacionalističke dodatke, osvanu u Blicu.

pusenje izaziva i fizicku i psihicku zavisnost koja je daleko veca od FB manije. Pusenje izaziva vecu zavisnost od mnogih droga.
Pored toga pušenje je nasilje naročito nad nepušačima! Svaki pušač čim zapali prinudi sve oko sebe da udišu duvanski dim - silom im nabija dim u pluća, tj. siluje ih!
Prema tome, bilo koja pojedinačna zavisnost ne može se porediti sa pušenjem jer i računari (sa svim što uz njih ide), i ubrizgavajuće droge deluju samo na pojedinca.
Duvan deluje i na one koji nikako ne žele da budu u tom prokletom kolu!

Ptanje kako to utiče na opšte zdravlje mladih...Manje se bave sportom,
a više teretanama,depilacijama i ondulacijama...:mrgreen:
A kako pušenje utiče na opšte zdravlje mladih? Ne samo njihovo sopstveno nego i tuđe?

Facebook-is-a-drug.jpg

Back