Overthinking - preterano razmišljanje o prošlosti

Takodje...
Overthinking je tihi ubica svake radosti, pa i najmanje,
svakog dana, svake moguvnosti da budes ok... i uzasno, uzasno je iscrpljujuce.
Nije to samo klas. preterano razmisljanje, to je kad ne mozes da zaustavis to razmisljanje i pored jake zelje da to ucinis,
kad po glavi ''prevrces'' sve i svasta, od banalnih do krupnih stvari...i nikad ne mozes da se zaustavis,
ukoliko event. ne primenis neku tehniku ili ne dobije neku farmakoterapiju.

Upravo to. Što šta god se dešava imaš hiljadu ishoda i mogućnosti kroz glavu, što ne postoji situacija koju nisi analizirao kao osoba uz pet stotina uglova i slično.

Lično smatram da niko nema način da to prosto ugasi, već da ljudi samo nauče kroz tehnike da se bore sa tim i da menjaju prioritete o kojima misle.

Mada, mislim da je bitno upoznati i ljude oko sebe sa stvarima kroz koje osoba prolazi i da to dosta olakšava život.

Iz knjige "Moć sadašnjeg trenutka u praksi" Ekarta Tola:

"Psihološko stanje straha nije u vezi sa bilo kakvom konkretnom i istinskom neposrednom opasnošću. Ono se pojavljuje u mnogim oblicima : kao nelagoda, briga, strepnja, nervoza, napetost, jeza, fobija i tako dalje. Ovakav psihološki strah se uvek odnosi na nešto što bi se moglo desiti, a ne na ono što se dešava upravo sada. Vi se nalazite na ovom mestu i u sadašnjem trenutku, a vaš um je u budućnosti. To stvara prazninu strepnje. Ako ste se poistovetili sa svojim umom i izgubili moć i jednostavnost sadašnjeg trenutka, ta praznina strepnje će postati vaš stalni sadrug."

"Psihološko stanje straha nije u vezi sa bilo kakvom konkretnom i istinskom neposrednom opasnošću. Ono se pojavljuje u mnogim oblicima : kao nelagoda, briga, strepnja, nervoza, napetost, jeza, fobija i tako dalje

Šta se dešava kada je u pitanju konkretna i istinska neposredna opasnost? U ovom trenutku nisam povredila koleno, ali to ne znači da ću kroz minut, dva, pet povrediti koleno?
Minut, dva, pet nisu daleka budućnost.

Šta se dešava kada je u pitanju konkretna i istinska neposredna opasnost? U ovom trenutku nisam povredila koleno, ali to ne znači da ću kroz minut, dva, pet povrediti koleno?
Minut, dva, pet nisu daleka budućnost.

Saveti Ekarta Tola su namenjeni onima koji pate od dugotrajnih i hroničnih osećanja teskobe i straha.

Ti pitaš šta raditi u slučaju iznenadne opasnosti iz koje se treba izvući. Primera radi, šta raditi ako se pred tobom stvori zmija koja te može ujesti i moraš brzo delovati. Pa čak i u takvim situacijama um koji je istreniran da bude smiren i fokusiran i deluje iz takvog stanja je korisniji od uma koji je u haotičnom i paničnom stanju.

Upravo to. Što šta god se dešava imaš hiljadu ishoda i mogućnosti kroz glavu, što ne postoji situacija koju nisi analizirao kao osoba uz pet stotina uglova i slično.

Lično smatram da niko nema način da to prosto ugasi, već da ljudi samo nauče kroz tehnike da se bore sa tim i da menjaju prioritete o kojima misle.

Mada, mislim da je bitno upoznati i ljude oko sebe sa stvarima kroz koje osoba prolazi i da to dosta olakšava život.
Plus isceniras sve moguce negat.ishode koji bi eventualno mogli da se dese...
pa napravis problem bez problema..odn. ti ga vidis tamo i gde ga realno nema...
Overthinking creates problems that dont even exist - nadjoh na netu...i bas je tako...
Nekad napravis problem oko tako banalnih stvari pa stanes da se zapitas - sta ti je...

Plus isceniras sve moguce negat.ishode koji bi eventualno mogli da se dese...
pa napravis problem bez problema..odn. ti ga vidis tamo i gde ga realno nema...
Overthinking creates problems that dont even exist - nadjoh na netu...i bas je tako...
Nekad napravis problem oko tako banalnih stvari pa stanes da se zapitas - sta ti je...

Apsolutno, plus što se bukvalno u 99% slučajeva ne desi ništa od planiranog u glavi. To je tek tragedija, da se bar desi nešto pa ti ne bude žao tolikog razmišljanja. :D

Ti pitaš šta raditi u slučaju iznenadne opasnosti iz koje se treba izvući.

Pitam zbog jedne realne situacije. Imam pravi problem, ortopedski. Živim oprezno non-stop.

Ne mogu da se izvučem od te opasnosti, ako hodam a to se desi, padam. Bol je ogroman, poplave mi usne, imam osećaj da ću dobiti srčani udar.

To je realan pravi problem. Ali, ja sam samo oprezna non-stop, i ne razmišljam stalno o toj povredi.

Sada, dok ovo pišem, razmišljam o tome a tokom dana neću. Biću okupirana nekim drugim razmišljanjima i stvarima.

Pitam zbog jedne realne situacije. Imam pravi problem, ortopedski. Živim oprezno non-stop.

Ne mogu da se izvučem od te opasnosti, ako hodam a to se desi, padam. Bol je ogroman, poplave mi usne, imam osećaj da ću dobiti srčani udar.

To je realan pravi problem. Ali, ja sam samo oprezna non-stop, i ne razmišljam stalno o toj povredi.

Sada, dok ovo pišem, razmišljam o tome a tokom dana neću. Biću okupirana nekim drugim razmišljanjima i stvarima.

A joooj.... Nisam znala da je kod tebe takva situacija. Pa valjda bi i u tom slučaju pomogle vizuelizacije i meditacije pre nego što se nezgoda desi.

Recimo pronašla sam ovo u nekim člancima:

"Meditation can help relieve chronic pain by triggering the release of endorphins, your body’s natural painkillers."
https://psychcentral.com/health/meditation-for-pain-relief#meditation-and-chronic-pain

"Regular meditation changes brain structure in ways that may help manage pain."
https://www.calm.com/blog/how-to-use-meditation-to-manage-chronic-pain

Mindfulness meditation to control pain
https://www.health.harvard.edu/pain/mindfulness-meditation-to-control-pain

Ne znam kako još da ti pomognem osim da ti virtuelno pošaljem ova srculenca sa nadom da ćeš biti OK.

:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart: :heart::heart::heart::heart::heart:

Puno bolje je fokusirati se na sadaśnjost i blisku budućnost, nego na proślost, jer je prošlost sigurno nepromijenjena

Slažem se. Prošlost sigurno ne možemo da promenimo. Ostaje pitanje, šta ako je prošlost bila lepša, bolja, srećnija od sadašnjosti?

Što se budućnosti tiče, ne volim da mislim o njoj. Ne volim više da pravim planove za budućnost.

Back