Slažem se, na zapadnom tržištu ima dosta talentovanih glumaca...ali da li će biti tako značajnih pitanje je. Možda će poređenje biti neumereno, ali kao što više nema tako velikih pisaca ( Dostojevskog, Foknera isl ) pitanje je da li će biti glumaca gorenavedenog ranga. D D Luis je po mom mišljenju jedan od top 5 najboljih filmskih glumaca svih vremena, ali i on je blizu šezdesete. Što se tiče Lea on ima dobru reputaciju, ali ga s druge strane mnogi i pljuju da se ponavlja...ne mogu da procenim da li je to tako.
Da dodam da se slažem za Bejla, ali mu fale veliki filmovi...od toga će zavisiti koliko će biti upamćen.
Upravo tako..Na ranijim temama(nzm kojim ) sam govorio da je kultura planetarno posmatrano u krizi, koja boga mi traje, traje i ne nazire se kraj toj aveti. Nema vise pisaca, muzicara, pevaca, sve se svelo na marketing, soubiznis i marketing koji odnosi prevagu nad kvalitetom, bitan je kič, on donosi zaradu, a za kvalitet ovo su sumorna, tužna vremena.
Isto važi i za cinema. U Evropi se kako tako sklepa po nekoliko dobrih filmova, a problem, možda najveći, upravo predstavljaju finansije, od kojih polazi marketing, distribucija, kinta za ponovno umnožavanje kvaliteta i konačnoj pobedi nad sveprisutnim kičom.
Holivud, cveta jer marketing kao glavna odlika uspešnosti nekog filma, ima najvecma udela u toj industriji kiča.
Ko zna koliko dobrih filmova, pravih, koji postavljaju pitanja i nude odgovore, za razliku od puke idiotarije preko bare, biva neprimećeno, ponajviše zbog kiča.
Neću da budem isključiv i da kažem kako se u americi ne snimaju iole solidni filmovi, ima i toga (Wes Anderson) ali daleko manje, i za Wesa npr niko nije čuo u mom društvu, što govori da se šund ne šegi sa svetom.
Bejl je imao sasvim korektne filmove, ali svima fale veliki filmovi, ne snimaju se ni ovako, a kamoli za jednog glumca..Nekada su glumci bili umetnici, a danas je svak glumac, kao što je svak i pisac, ima toliko spisateljica i lažnih pisaca..Pogotovo na to nailazim kod nas, pa mene bi bilo sramota, pa bar dok ne napišem 10 priznatih i iloe dobrih knjiga, da sebe nazovem piscem, mislim da se stavim u isti koš sa Andrićem, Mešom..