Ovakvih glumaca više neće biti...

Truman

Elita
Poruka
23.397
Razmišljam nešto: Robert de Niro, Al Pacino, Jack Nicholson, Dustin Hoffman...( možete dodati još nekog ako se setite ) prevalili su sedamdesetu. Šta će biti kad za neko vreme odu sa životne scene? Mislite li da među trenutnim vedetama ima nekoga ko će ostaviti toliko dubok trag. Sumnjam...možda Danijel Dej Luis, ali pitanje je da li će se naći neko ko će toliko dubok trag ostaviti u kinematografiji...

Pitanje je zaista kompleksno, tice se filmskog egzistencijalizma u pravom smislu tog pojma..Doduse bilo je i pre njih velikih glumaca, a i posle, pitanje je tu dosta do senzibiliteta..Ako pogledamo danasnju glumacku postakvu Holivuda, a i u Evropi i u svetu generalno nema tako velikih glumaca..Za mene je Bejl najbolji iz mladje generacije (koliko se to moze reci za coveka koji ima 40ak godina). Mislim da ima dobrih glumaca, ali onih pravih filmskih glumaca je zaista malo, bar takvih da mogu da pariraju gore navedenim..Edvard Norton nije los glumac, ali nekako nije se bas proslavio, pre svega zbog filmova u kojima je glumio..DiCapr je vrlo dobar, i treba ocekivati da jos napreduje, fino bira uloge.

D.D.Luis je zaista genijalan, i mislim da sto vise bude stario da ce mu vrednost u ocima publike rasti, to je ta neka staracka sentimentalnost, koja se budi kod publike kako glumci koji su obelezili na neki nacin i njihv zivot stare.

Ralf Fajns je isto odlican glumac, i tako ima dosta dobrih, a normalno da ne mozemo sada sumirati neciji uspeh i karijeru, ako npr ima 35 godina, rano je...

A kada su u pitanju mladji narastaji (rodjeni 80 i 90ih) tu bas postoji golem problem..Prvo jer ne postoji nekakav talenat (mozda i postoji, ali mi ne dolazi na pamet) a drugo sto danas glumci iz tih generacija su sve vise manekencici nego li glumci..

Slažem se, na zapadnom tržištu ima dosta talentovanih glumaca...ali da li će biti tako značajnih pitanje je. Možda će poređenje biti neumereno, ali kao što više nema tako velikih pisaca ( Dostojevskog, Foknera isl ) pitanje je da li će biti glumaca gorenavedenog ranga. D D Luis je po mom mišljenju jedan od top 5 najboljih filmskih glumaca svih vremena, ali i on je blizu šezdesete. Što se tiče Lea on ima dobru reputaciju, ali ga s druge strane mnogi i pljuju da se ponavlja...ne mogu da procenim da li je to tako.
Da dodam da se slažem za Bejla, ali mu fale veliki filmovi...od toga će zavisiti koliko će biti upamćen.

Poslednja izmena:
Slažem se, na zapadnom tržištu ima dosta talentovanih glumaca...ali da li će biti tako značajnih pitanje je. Možda će poređenje biti neumereno, ali kao što više nema tako velikih pisaca ( Dostojevskog, Foknera isl ) pitanje je da li će biti glumaca gorenavedenog ranga. D D Luis je po mom mišljenju jedan od top 5 najboljih filmskih glumaca svih vremena, ali i on je blizu šezdesete. Što se tiče Lea on ima dobru reputaciju, ali ga s druge strane mnogi i pljuju da se ponavlja...ne mogu da procenim da li je to tako.
Da dodam da se slažem za Bejla, ali mu fale veliki filmovi...od toga će zavisiti koliko će biti upamćen.

Upravo tako..Na ranijim temama(nzm kojim ) sam govorio da je kultura planetarno posmatrano u krizi, koja boga mi traje, traje i ne nazire se kraj toj aveti. Nema vise pisaca, muzicara, pevaca, sve se svelo na marketing, soubiznis i marketing koji odnosi prevagu nad kvalitetom, bitan je kič, on donosi zaradu, a za kvalitet ovo su sumorna, tužna vremena.

Isto važi i za cinema. U Evropi se kako tako sklepa po nekoliko dobrih filmova, a problem, možda najveći, upravo predstavljaju finansije, od kojih polazi marketing, distribucija, kinta za ponovno umnožavanje kvaliteta i konačnoj pobedi nad sveprisutnim kičom.

Holivud, cveta jer marketing kao glavna odlika uspešnosti nekog filma, ima najvecma udela u toj industriji kiča.
Ko zna koliko dobrih filmova, pravih, koji postavljaju pitanja i nude odgovore, za razliku od puke idiotarije preko bare, biva neprimećeno, ponajviše zbog kiča.

Neću da budem isključiv i da kažem kako se u americi ne snimaju iole solidni filmovi, ima i toga (Wes Anderson) ali daleko manje, i za Wesa npr niko nije čuo u mom društvu, što govori da se šund ne šegi sa svetom.

Bejl je imao sasvim korektne filmove, ali svima fale veliki filmovi, ne snimaju se ni ovako, a kamoli za jednog glumca..Nekada su glumci bili umetnici, a danas je svak glumac, kao što je svak i pisac, ima toliko spisateljica i lažnih pisaca..Pogotovo na to nailazim kod nas, pa mene bi bilo sramota, pa bar dok ne napišem 10 priznatih i iloe dobrih knjiga, da sebe nazovem piscem, mislim da se stavim u isti koš sa Andrićem, Mešom..

Poslednja izmena:
Robert de Niro: "Taksista", "Lovac na jelene", "Pobesneli bik", "Bilo jednom u Americi", "Misija", "Goodfellas", "Cape Fear", "Vrelina".

Al Paćino:
"Kum" (I i II), "Serpiko", "Pasje popodne", "Gluvarenje", "Bilo jednom u Americi", "Skarfejs", "Miris žene", "Karlitov put", "Vrelina".

Džek Nikolson: "Goli u sedlu", "Let iznad kukavičjeg gnezda, "Čajnataun","Poštar uvek zvoni dva puta", "Isijavanje", "Čast Pricijevih", "Dobro da bolje ne može biti".

Dastin Hofman
: "Diplomac", "Mali veliki čovek", "Ponoćni kauboj", "Leptir", "Svi predsednikovi ljudi, "Maratonac", "Tutsi", "Kišni čovek".

Dakle, nije pitanje da li će biti takvih glumaca[, nego zašto više nema takvih filmova.

U poslednjih 15-ak godina ni oni sami nemaju neku izuzetnu ulogu. Naravno, kada se de Niro glupira u komedijama sa Benom Stilerom (a i Hofman), a Hofman još i pozajmljuje glas kung-fu pandi.

Nego da se nastavim na razmišljanje zašto nema više filmova (i dobrih glumaca) kao što je bilo do kraja 20. veka. Ja gledam ovako: koji filmovi su obeležeili proteklu deceniju? - Matriks i Gospodar prstenova. Šta je zajedničko tim filmovima? - Pa to da se u celini oslanjaju na mogućnosti grafičkog dizajna. Animacija je postala glavna atrakcija za publiku, a ne više gluma.

Zašto se ljudi dive "Avataru" i, na primer, Smigolu iz "Gospodara prstenova"? - Zato što su to animirani likovi koji imaju facijalnu ekspresiju kao da su živi.

Da podsetim i na popularnost filmskog serijala o Hariju Poteru, ali i na razna druga čudesa o zmajevima, vilinskim svetovima i tako dalje.

U takvim prilikama ne iznenađuje što je značaj glume generalno smanjen. Videćemo dokle će to tako. Možda računari unište klasičnu kinematografiju kao što su uništili šah. :)

Robert de Niro: "Taksista", "Lovac na jelene", "Pobesneli bik", "Bilo jednom u Americi", "Misija", "Goodfellas", "Cape Fear", "Vrelina".

Al Paćino:
"Kum" (I i II), "Serpiko", "Pasje popodne", "Gluvarenje", "Bilo jednom u Americi", "Skarfejs", "Miris žene", "Karlitov put", "Vrelina".

Džek Nikolson: "Goli u sedlu", "Let iznad kukavičjeg gnezda, "Čajnataun","Poštar uvek zvoni dva puta", "Isijavanje", "Čast Pricijevih", "Dobro da bolje ne može biti".

Dastin Hofman
: "Diplomac", "Mali veliki čovek", "Ponoćni kauboj", "Leptir", "Svi predsednikovi ljudi, "Maratonac", "Tutsi", "Kišni čovek".

Dakle, nije pitanje da li će biti takvih glumaca[, nego zašto više nema takvih filmova.

U poslednjih 15-ak godina ni oni sami nemaju neku izuzetnu ulogu. Naravno, kada se de Niro glupira u komedijama sa Benom Stilerom (a i Hofman), a Hofman još i pozajmljuje glas kung-fu pandi.
...sve se slazem sem toga da je Pacino bio dobar u Mirisu zene...uloga je losa, ali je Oskara jos davnih dana zasluzio.
Dodala bi za De Nira-Kum.

Ima dobrih glumaca, ne bi ja to tako iskljucivala,samo sto se o njima vise toliko ne govori :)

...sve se slazem sem toga da je Pacino bio dobar u Mirisu zene...uloga je losa, ali je Oskara jos davnih dana zasluzio.
Dodala bi za De Nira-Kum.

Ima dobrih glumaca, ne bi ja to tako iskljucivala,samo sto se o njima vise toliko ne govori :)
Jako moguće, lepo je gore navedeno u komentaru "Bastiania" da se smanjio značaj glumaca..Nekako pre je bilo mnogo toga njima podređeno, oni su bili ti koji su imali veći teret na leđima i uspeh filma je više zavisio od njih samih nego od drugih činilaca.

da...a i nijesu samo oni krivi, vec nema dobrih prica,samim tim ni dobrih likova,samim tim ni dobrih uloga...ko ce ti danas napisat novog Travisa Bikla?

Prilozi

• Joaquin-Phoenix-05.jpg
    Joaquin-Phoenix-05.jpg
    21,6 KB · Pregleda: 1
  • Edward_Norton_Painted_Veil_3.jpg
    Edward_Norton_Painted_Veil_3.jpg
    30,5 KB · Pregleda: 1
Poslednja izmena:
da...a i nijesu samo oni krivi, vec nema dobrih prica,samim tim ni dobrih likova,samim tim ni dobrih uloga...ko ce ti danas napisat novog Travisa Bikla?

nemoguće je da nema dobrih priča, priče su i u današnjoj industriji podjednako dobre, ali su se sadržina, humor, retorika promenili prema svetskoj potražnji.
poenta je dobiti ulogu u kojoj ćeš moći da ubeduš gledaoce da je tvoje umeće bitnije od scenografije ili montaže.
zato ne možemo da osporimo da je christoph waltz loš glumac, njegova prva internacionalno poznata uloga mu je donela ista priznanja koja su pripala i hofmanu za tutsi, recimo. nije loš ili mlak glumac samo jer nije decenijama na sceni, barem svetskoj, naprotiv, sjajan je.

i danas postoje sjajne filmske priče,ekranizovane knjige, dobri scenariji, kao i glumački talenti, ali ih je možda procentualno manje i ti talenti ne dobijaju svoju šansu. jer se više radi o momentu filmske evolucije , nego o samom kvalitetu današnjih sadržina filmova.
danas je akcenat na filmskim efektima, unapređenoj tehnologiji, gledalačkom doživljaju tehničke strane filma, nego na samom soku tog filma.

kao i sve druge umetnosti i film zri kroz svoja poglavlja, reci da je trenutna situacija nadrealizam , ali i on će iznedriti svoje bisere,
a samo je stvar ličnog senzibiliteta hoćeš li više voleti romantizam ili suprematizam u umetnosti. ili odabrati najbolje od oboje i voleti podjednako

osim waltza, adriena brodyja i jasona flemynga dopadaju mi se i joaquin phoenix i christian bale
od još krštenički mlađih andrew garfield
a emma stone je vrlo talentovana mlada glumica

Suština je da izuzetni filmovi proizvode velike glumce. U nisko profilisanim filmovima čak i odlični glumci ostaju u zapećku. Primer je Džef Bridžis. Zamislite da taj čovek ima 5 nominacija za Oskare (plus jednog kojeg je osvojio) u periodu od 40 godina, i opet jedva se približio legendama kao što su de Niro, Paćino, Nikolson... Jer, jedno je nominacija za nekakav SF "Starman", a drugo za "Taksistu" ili "Lovca na jelene".

Lično sam mislio da je Met Dejmon od strane Holivuda od početka dizajniran da postane Glavni Glumac. Ali, teško ide, prosto nema uloga, ono prežvakavanje sage o Bornu prosto nije dovoljno.

Jako mi se dopadala Britani Marfi. Na žalost, nećemo saznati da li sam bio u pravu.

Džulija Roberts, koja je verovatno najplaćenija u Holivudu, ostaće upamćena kao Zgodna Žena. Uprkos "Erin Brokovič", ali to opet nije dovoljno.

Robert Dauni je verovatno imao potencijal, ali ga je smlatila droga, kao i svojevremeno Ričarda Drajfusa.

Moj favorit je bio Ed Haris, ali zašto nije izbio u špic prve lige, ne znam... Oskara je dobio za sporednu ulogu u "Trumanovom šou", simptomatično, nije uspevao da se probije do glavnih uloga. Zašto? Ne znam.

A D. D. Luisa bolje da preskočimo. On je izuzetak koji ništa ne dokazuje.

Razmišljam nešto: Robert de Niro, Al Pacino, Jack Nicholson, Dustin Hoffman...( možete dodati još nekog ako se setite ) prevalili su sedamdesetu. Šta će biti kad za neko vreme odu sa životne scene? Mislite li da među trenutnim vedetama ima nekoga ko će ostaviti toliko dubok trag. Sumnjam...možda Danijel Dej Luis, ali pitanje je da li će se naći neko ko će toliko dubok trag ostaviti u kinematografiji...

Ja mislim da ih ima mnogo i da je mnogo veći problem nedovoljno ,,velikih''filmova, nego manjka velikih glumaca... Pri tom, i pre pomenute ekipe bilo je veeeeelikih glumaca, od Džejmsa Stjuarta preko Karla Maldena i Roberta MIčama do Branda, to su sve neverovatni glumci.

Samo onako nasumično, glumci u rođeni od pedesetih naovamo za koje mislim da su maestralni i da u pojedinim ulogama čak i prevazilaze neke mnogo cenjenije glumce: Kevin Spejsi, Ed Haris, Rejf Fajns, Liam Nison, Filips S.Hofman, Danijel Dej Luis, Šon Pen, Tim Robins, Edvard Norton, Robert Dauni Jr, Džoni Dep, Vigo Mortensen, Vudi Harelson, Kevin Bejkon, Džon Malkovič, Leonardo Di Kaprio, Kuba Guding Jr, Džud Lou, Kristijan Bejl, Majkl Fasbender, Džejmi Foks, Kolin Farel...Iako ga mnogi ne vole, meni je i Rajan Gosling neko ko baš obećava.... Mislim da ih ima baš mnogo.

Al Paćino:

Dastin Hofman

Upravo to, problem je u produkciji.... Ima glumaca poput Dej Luisa i Di Kaprija koji biraju filmove, poznati su po tome i njihova biografija-filmografija se može predstaciti ovako, sa 5-6 velikih uloga.... Ali postoje odlični glumci kod kojih od jednog do drugog velikog filma i zahvalne uloge prođe i po 10 godina i onda njihova filmografija ne izgleda impresivno.... A recimo većina Hofmanovih genijalnih uloga nastala je u rasponu od 10 godina....Posle se nisu snimali tako jaki fimovi.

Suština je da izuzetni filmovi proizvode velike glumce. U nisko profilisanim filmovima čak i odlični glumci ostaju u zapećku.

Ne bih se ipak potpuno složio s tim, jer postoji dosta nekih levih filmova u kojima su veliki glumci uspevali da naprave odlične uloge.
A postoje i izuzetni filmovi sa odličnim glumcima, ali danas nemaju dobru prođu kod publike. Uvek mi pada na pamet film Edmund sa Vilijemom H.Mejsijem, jedan od boljih američkih filmova dekade, u kojem je Mejsi napravio antologijsku ulogu... Taj film je i u Americi gledao jako mali broj ljudi, a ja sam nekad pisao ovde o tom filmu, za mene on ima snagu nekog pervertovanog Kamijevog Stranca za vreme u kojem mi živimo.
Slično je sa De Nirom, igrao je u nekim manjim filmovima, kao na primer ona Svi su dobro koji je stvarno jako dobar film i De Niro je tu odličan, ali taj film je slabo prošao...

A ne smem ni da se dovijam kako bi danas bilo prihvaćeno jedno Pasje popodne... Tj. prihvatili bi ga odlično, ali bi imao formu kidnaperskog blokbastera sa zgodnim glumcima, ne bi tu bilo malog Paćina, natapirane službenice ne bi imale ličnost, a akcenat bi bio na policijskoj akciji oslobađanja... I tu bi se izgubio potencijalni klasik i potencijalno velika uloga.

Poslednja izmena:
nemoguće je da nema dobrih priča, priče su i u današnjoj industriji podjednako dobre, ali su se sadržina, humor, retorika promenili prema svetskoj potražnji.
poenta je dobiti ulogu u kojoj ćeš moći da ubeduš gledaoce da je tvoje umeće bitnije od scenografije ili montaže.
zato ne možemo da osporimo da je christoph waltz loš glumac, njegova prva internacionalno poznata uloga mu je donela ista priznanja koja su pripala i hofmanu za tutsi, recimo. nije loš ili mlak glumac samo jer nije decenijama na sceni, barem svetskoj, naprotiv, sjajan je.

i danas postoje sjajne filmske priče,ekranizovane knjige, dobri scenariji, kao i glumački talenti, ali ih je možda procentualno manje i ti talenti ne dobijaju svoju šansu. jer se više radi o momentu filmske evolucije , nego o samom kvalitetu današnjih sadržina filmova.
danas je akcenat na filmskim efektima, unapređenoj tehnologiji, gledalačkom doživljaju tehničke strane filma, nego na samom soku tog filma.

kao i sve druge umetnosti i film zri kroz svoja poglavlja, reci da je trenutna situacija nadrealizam , ali i on će iznedriti svoje bisere,
a samo je stvar ličnog senzibiliteta hoćeš li više voleti romantizam ili suprematizam u umetnosti. ili odabrati najbolje od oboje i voleti podjednako

osim waltza, adriena brodyja i jasona flemynga dopadaju mi se i joaquin phoenix i christian bale
od još krštenički mlađih andrew garfield
a emma stone je vrlo talentovana mlada glumica

Po meni, glumci koje vrijedi pomenti od danasnjih su-Zoakin Finiks,Benicio Del Toro,Bardem,Filip Sejmor Hofman,Edvard Norton,Vigo Mortensen.Tako da, problem je i u ljudima.Film se mnogo manje prati nego ranije,a nikad dostupniji nije bilo.Od jos mladjih Majkl Fasbender i Tom Hardi.
Da pitas prosijecnog sitizena ko su, ne bi znao,a znali bi za De Nira i Pacina (ko ne bi za njih uostalom). Uostlaom,mislim da masa ljudi znaju za De Nira i Pacina jer imaju ta karakteristicna imena, a ne znaju ni jednog treceg glumca nabrojat' :D

Kad se god govori o mladjoh generaciji, govori se o Bred Pitu,Met Dejmonu i Leo Di Kapriju a oni imaju 40 ili preko godina.I ne mislim da su losi,samo to sto si ti gore rekla-da se svijest o filmu promjenila. Inace,Pit mi je cak i podcijenjen glumac. Samo je previse ljepuskast i glumio je u nekim sranjima da bi ga ljudi shvatali ozbiljno.

Brody mi je imao jednu ulogu da valja.OBejl mi je imao 1 ulogu vrijednih silnih hvalospjeva koje dobiva,jednostavno nije moj kap of ti.Volc je sjajan ,najvise zato sto je drugaciji od drugih u potpunosti.

DD Luis je van kategorije.

Smatram takodje da je uticalo na to sto glumci nijesu ''face''.Previse vode racuna o sirenju demokratije i grinpisu, ne smiju zenu ostavit da valja,odma se prasina dize.Nema vise Hemfrija Bogarta,Stiva MekKvina,Branda,Pol Njumana,Dzejms Dina,De Nira,Pacina,Kristofer Vokena,pa i Miki Rurka.Donekle i D.Hofmana jer se nije stidio da kaze sta misli.

O glumicama cu posle :D

Tako da, glumaca ima. Samo se film i svijest o istom promjenio, kao sto rekoste.

Poslednja izmena:
Da spomenemo Majkal Fasbendera od ovih ispod 40. Od njega puno očekujem. Kad spomenuste Pita ne bih se složio ni da je podcenjen ni da je precenjen ( mada je mogao da dobije oskara do sada ), a i većina filmova su mu dobri tako da ga reditelji cene. Kristof Volc je sjajan, šteta što se ranije nije pojavio na velikoj sceni.

Od glumica - ženski ekvivalent D D Luisa - Meril Strip. Možda i najbolja glumica svih vremena? Ja još volim Nikol Kidman, Šarliz Teron i Kejt Vinslet. Ema Stoun je slatka, videćemo šta će da uradi.

Back