Ovako danas vidim Novi Sad..

Meni više nije najlepši.
I dalje je moj i najdraži, ali najlepši nije.
To je grad u kome se ruše lepe stare zdrade da bi se podigli radijator-hoteli i stakleno-metalni tržni centri.
To je grad u kojem se napravi nova autobuska stanica sa idejom da se našteti samom gradu a onda do kraja čitav jedan drugi kolektiv propadne i dobrog rešenja nema.
To je grad u kojem nema mesta za zajednički pomen crkve i gradskih vlasti.
To je grad kao i svaki drugi u kojem je nečijih deset posto postalo bitnije od samog grada i svega onog dobrog što ga čini toliko posebnim.
Kad bolje razmislim, možda mi više i nije najdraži.
To je grad kao i svaki drugi.
A sad još i pada sneg, koje sranje.

Evo da vam malo popravim raspoloženje :)

dunavska-1-1.jpg

Umeškoljen, hladan, ali otmen.
Minus ne umanjuje njegovu dušu.
Ljudi su hitri.
Žamorom idu, jure, da se ne smrzavaju, ali učitvo propuste starijeg u autobusu.
Volim one priče o tome: Šta je novosadski.
Volim ljude koji otvoreno sa dugim naglaskom vole svoj grad.
Volim što ume da trgne.
Volim ga s proleća.

Vise volim Novi Sad i Petrovaradinsku tvrdjavu sa podgradjem od mesta u kom sad zivim i to ce tako ostati, a nadam se da cu jednog dana i ja biti stanovnik Novog Sada.

Samo jedna ideja mi jako kvari sliku o tvrdjavi i Novom Sadu. Kvari mi sliku ideja da se probija tunel kroz tvrdjavu, ja mislim da je to sramota, da se unista takav objekat, sa tolikim stepenom ocuvanosti. Nadam se da ce apeli profesora sa odseka za Arhitekturu na Fakultetu tehniclkih nauka uroditi plodom i da ce se odustati od te sulude ideje, a most sagraditi na nekom drugom mestu.

Volim Novi Sad...
Volim kad prodjem njegovim ulicama a jedni pricaju Slovacki, drugi Madjarski, treci... to je pravo bogatstvo, volim mir i prirodu u Dunavskom parku...
Inace, jedva cekam da otopli da dodjem u NS, da uzivam :)
I :heart: NS

Poslednja izmena:
Volim ga kao svet na dlanu.
Kao da me se na dlanu svakog dana pruža, čak i kada ne nameravam da izlađem iz stana.
Novi Sad miriše na nežnost.
Na vazduh koji ljubi, miluje.
Na učitvost, vaspitanje, i kulturu.
Novi Sadje svačiji.
Utkan i u duše onih koji su ga malo gledali.
Više nazirali.
Uvek prepoznat.
A zanavek nedovoljno dokučiv.
Jutros, dolazim, izlazim iz autobusa, i osećam mu kako me vetrom golica.
Kako mi se raduje.
Ili se makar ja toliko obradujem njemu.

Vise volim Novi Sad i Petrovaradinsku tvrdjavu sa podgradjem od mesta u kom sad zivim i to ce tako ostati, a nadam se da cu jednog dana i ja biti stanovnik Novog Sada.

Samo jedna ideja mi jako kvari sliku o tvrdjavi i Novom Sadu. Kvari mi sliku ideja da se probija tunel kroz tvrdjavu, ja mislim da je to sramota, da se unista takav objekat, sa tolikim stepenom ocuvanosti. Nadam se da ce apeli profesora sa odseka za Arhitekturu na Fakultetu tehniclkih nauka uroditi plodom i da ce se odustati od te sulude ideje, a most sagraditi na nekom drugom mestu.

Volim Novi Sad...
Volim kad prodjem njegovim ulicama a jedni pricaju Slovacki, drugi Madjarski, treci... to je pravo bogatstvo, volim mir i prirodu u Dunavskom parku...
Inace, jedva cekam da otopli da dodjem u NS, da uzivam :)
I :heart: NS
Nisam ni cuo za ovakvu ideju.Je li to istina?Znam za onu pricu,kako ce se probiti tunel kroz Frusku goru,ali ovo...

Ne znam zašto vam je to toliko čudno.
Pa na tom mestu je već postojao tunel dok je most Franca Jozefa postojao, tuda je prolazio voz i išao direktno kroz Štrosmajerovu ulicu odmah kraj tvrđave.
Oni će ga samo obnoviti, i po meni je to oke, samo da bude urađeno kako valja.

Prosirice tunel za jos toliko, da ima cetiri trake, znaci duplo, a morace da se osteti ratni bunar, staro vojno groblje i bastion Marije Terezije....i sve to kad urade, sav saobracaj ide tuda... niko ne spominje vibracije sto od prosirivanja tunela, sto od saobracaja, koje ce svakako ostetiti i ostalo na tvrdjavi. Tvrdjava je druga u Evropi po stepenu ocuvanosti, procenjuje se da lici na prvobitnu gradjevinu od 90-92 %, umesto da se potrude da je stave na UNESCO listu, sto je moguce, oni sve cine da do toga ne dodje, jer da to ucine UNESCO bi brinuo o njoj, i odrzavali bi je po svetskim standardima. Samo kod nas su politicki i finansijski interesi preci od zastite ovog sjajnog kulturnog nasledja. Jer, nije tvrdjava smo to sto se vidi iznad zemlje, dole su tuneli u cetiri nivoa, a i oni ce biti osteceni. Ako je vec probijen tunel i tvrdjava ostecena, svakako ne bi trebalo i dalje praviti stetu.

Meh, ipak si citirao dok nisam promenila post, zeznula sam se, nije voz išao tim mostom nego varadinskim al' ok :)))

A šta znam za taj tunel, zvuči dobro u načelu ali upravo to što ti reče, ako će biti sa četiri trake to je već sranjce, j.bg :/

Back