*autorska shit tema
stvarno se nadam da je ovo pocetak kraja jamerike i sveta koji poznajemo
jel mislite da ce ovo ujka sem da proguta u zalogaju kao i dosad ili ce da polomi zub?
u zivotu nisam bio optimista ali kao da mi se javlja
Koliko sam ja shvatio ovo sa naftom je upereno protiv Rusije a ne protiv Amerike. Ili sam ja nesto pogresno shvatio.
Naime trenutno je zbog blage zime (citaj: velikih rezervi gasa i nafte koje su napravljene pre zime, a koje nisu potrosene) i velikog smanjenja potreba za energentima u Kini zbog virusa cena gasa i nafte pala.
Ako sam dobro shvatio, a mrzi me da trazim sad, Rusija je htela da se smanji proizvodnja nafte i da se cene odrze ili podignu, dok je SArabija htela da se proizvodnja poveca a time i smanji cena.
Rusija je odbila, SArabija u inat povecala proizvodnju i imamo ovo sto imamo.
Zapravo sumnjam da je cilj da se Rusija, zbog pomenutog smanjenja prihoda od energenata usled tekuce situacije, dodatno oslabi jos vecim smanjenjem prihoda od energenata, i da je to zapravo SArabiji naredila Amerika. Naravno, trpece i USA zbog toga, ali mislim da im je bitnije da pokusaju da sruse Rusiju nego da zastite sopstvenu proizvodnju.
Jer kazu da je SSSR pao zbog naftne krize i pada prihoda od energenata, a sto je bilo sprovedeno od strane Zapada (naravno, sa pratecim satelitima koji proizvode naftu tipa SArabija i Emirati).
Ne znam, nisam to sve pratio, pisem i konstruisem po secanju. Ko zna bolje neka objasni, bilo bi korisno.
Inace interesantno je da je pre nekoliko dana bilo hapsenje nekoliko saudijskih princeva, kazu da su i ubijeni, i da je bilo puskaranje u tim njihovim dvorcima i palatama. Mozda je to povezano i sa ovim - ako se, recimo, nisu svi slagali sa ovakvim potezima. Jer ovde sigurno trpi i SArabija, a i oni su u poslednje vreme donekle uzdrmani i nisam siguran da im finansijski ide "tako dobro da ih je prosto sramota".